Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
15
Cevap
562
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cengizhan Türk Mü?
K
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yıllardır konuşulan bu konu hakkında ki yorumlamalarınızı merak ediyorum.



Ö
3 yıl
Yüzbaşı

Değil net.



A
3 yıl
Teğmen

Yoruma açık bir konu değildir. Cengiz Han Moğoldur. Fakat uzun yıllar Türk hakimiyeti o dönemin Moğollarını Türkleştirmiştir. Proto-mongolların şuanki veriler ışığında at nedir bilmediği düşünülüyor öyle düşün yani. Cengiz Han bu Türkleşmiş yapı içinde bir Türk-Moğol İmparatorluğunun meydana gelmesini sağlamıştır. İlerleyen dönemlerde de yoğun türk nüfusu ve baskın Türk kültürü Cengizin özellikle batıdaki haleflerinin tamamen Türkleşmesine neden olacaktır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

peki o halde neden cengiz han oğullarına türk adı olan cagatay ve ögeday isimlerini koymuştur ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aliemre461
A
3 yıl
Teğmen

Onu anlatmaya çalıştım zaten. Gıyaseddinin oğluma Alaaddin ismini koyması, Murat'ın oğluna Mehmed ismini koyması onları farslı ya da arap yapmıyor. Öncelikle bakmamız gereken şey konuştukları dil. Yukarıda da yazdığım gibi Moğollar Türklerin etkisi altında. Ve bu yoğun etki sayesinde çoğusu Türkleşiyor zamanla Türk oluyor topluluklar. Fakat Cengiz'in hangi dili konuştuğunu biliyoruz kökenine dair de fazlasıyla bilgi sahibiyiz yani. Ama dediğim gibi adamın kendine seçtiği unvan bile "Tenghiz" Türkçe. Türk kültürü, mitolojisi hakim coğrafyada. Cengiz Han Moğol ancak kurduğu imparatorluk bir Türk-Moğol imparatorluğu. Türk tarihinin çok mühim bir parçası.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @KaplanGiray
K
3 yıl
Yarbay

Ben Türk diye biliyorum mesela teyzemin oğlunun ismide Cengiz ve meşhur sanatcı Cengiz Kurtoğlu'da var



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Yüzbaşı

Adam moğol. Türklerden çok etkilenmiş o kadar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
2 yıl
Yarbay

Türk değildir ama Türk'lere hükümdarlık yapmıştır. ARkadaşlar azmış Trük kültüründen etkilenmiş. Zaten yakın ve kültürel benzerlikler barındıran toplumlarız. Kız alıp verip illa ki soy karıştırmışızdır. Cengiz Han'ı bizden biri olarak görmemezi için Türk kanı taşımasına ihtiyacımız yok.



G
2 yıl
Yüzbaşı

Moğol kökenli. Annesi Merkit kabilesinden, babasının Tatarlarla arası iyi değildi muhtemelen. Cengiz Han ilk başta diğer Moğol kabilelerine boyun eğdiriyor. Otrar faciasından sonra batıya yöneliyor. Dünyanın en büyük imparatorluğunu kuruyor. Uygurlardan kültürel ve bilimsel olarak çok etkileniyor. Moğollar 1940'lara kadar Kiril alfabesine geçmeden önce Uygur alfabesi kullanıyorlardı.



M
2 yıl
Yarbay

cengiz han türk değil moğol dur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Tabiki katıksız bir Türk ama en zalim Türk diyebiliriz



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
2 yıl
Yarbay

Moğallarda Türktür



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @MarionCobretti
N
2 yıl
Moderatör

Moğollar Türk değil; yalnızca Türklerle kültür (asyatik step göçebe kültürünü) paylaşıyorlar. Moğollarla kültür paylaşımı "Magyar" denilen Macarlarla Türklerin kültür paylaşması gibi düşünülebilir ve Asya'dan kalkıp Karpat coğrafyasına gelip yerleşen göçebe kültürlü Macarlar da Moğollar gibi Türk değil. Dahası Cengiz Han da Türk değil; Moğoldur. Moğol kimselerin ataları veya torunları Türk olabilir (ya da vice versa Türkler Moğollaşmış olabilir) ancak Türklerle Moğolların ne kadar füzyonlaşmış olsalar da ayrı kategoriler oldukları kesindir. Lütfen düzgün kaynaklara başvuralım. İnternette her gördüğümüze inanmayalım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Kütahyalı 77
C
2 yıl
Teğmen

Değil. Sadece askeri ssitemi bize benzediği için anlatıyorlar diye duymuştum .



G
2 yıl
Binbaşı

Değil. Cengizhan etnik bir Moğol. Çok açık bu. Türk denme sebebi Türkler ve Moğolların Altaic bir kültürü paylaşmaları. İki toplum da göçebe, dini inanışları aynı, askeri olarak iki toplum da süvarilere bel bağlıyor. Dolayısıyla iki etnik grup arasında füzyon olması da çok kolay. Moğollar pek kalabalık da değiller. İmparatorluk büyüdükçe eğitimli bir bürokrat-asker sınıfı ihtiyacı doğuyor. Türkler Cengiz himayesine girdiğinde pek çok Türk asker-devlet adamı Cengiz devletinde üst mevkilere gelebiliyor. Cengiz devletinin kültürüne bu yöneticiler de etki ediyorlar.

Misal Kırım'daki Giray'lar bir Türk hanedanıdır. Fakat köken olarak Cengiz soyundan gelirler. Türk denme sebebi Kırım'daki Kıpçak-Oğuz karışımdan oluşan büyük Türk Tatar nüfusunun yıllar içerisinde hanedana da sirayet edip, zaten Moğol kültüründen çok farklı olmayışıyla da hanedanı asimile etmesi. Giraylar köken olarak Moğollardı fakat hanedan son bulduğunda bir Türk hanedanı son bulmuş oldu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
2 yıl
Yüzbaşı

Bu denilenler Çağatay, Timurlu hanedanlıkları için de geçerli. Yöneticiler ilk başta Moğoldu, ahali ise Türktü. Ciddi bir kültür ve yaşayış farkı olmayınca Kazakistan- Özbekistan gibi geniş coğrafyalarda da bir miktar Moğol kitleleri asimile oldular. Türkleştiler yani.

Edit: Afganistan'da da Moğol ve Moğol kökenli Hazaralar mevcut. Muhtemelen Cengiz'in fetihlerinin bir kalıntısı idi. Pakistan-Afganistan'daki Kalaşların da Büyük İskenderden fetihleri zamanından kaldığı söyleniyor. Tek fark Kalaşlar, etnik olarak İndo Nordik bir Hint-Avrupa kavmi. Tam olarak eski ismiyle Kafiristan şimdiki ismiyle Nuristan denilen bir yerde bulunuyordu Kalaşlar.

Edit 2: Orta Asya'daki Hazaraların bir kısmı da Afganistana zamanında göç etmiş. Bu da önemli bir detay.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-94E0EF87A -- 3 Aralık 2021; 20:45:59 >


Bu mesajda bahsedilenler: @y9t
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.