Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
230
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Distro Önerisi ve Ses Problemi
J
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Öncelikle herkese merhaba laptopumda iki sene Ubuntu kullandım. Linux'un benimsediği fikri seviyorum ve bana her zaman için güvenli geliyor. 10 senelik bilgisayarımı kullanıyorum şu anda. Windows 7 çalıştıracak özelliklere sahip. Ses kartım biraz yazılımsal olarak problemli. Driver'ini özellikle firmanın sitesinden indirip tanımlıyorum her seferinde.

Bu cihazıma ubuntu kurduğumda kasmıştı, minte geçiş yaptım problem kalktı. Ama her iki distroda da sesle ilgili problem yaşadım. Bir türlü ses alamadım bilgisayardan. Bende tekrar Windows'a dönmek zorunda kaldım.

Özetle; bana aygıt bulmada bunun gibi problem yaratmayacak, stabil çalışan, görsel olarak hoş distro önerebilir misiniz?



U
3 yıl
Moderatör

Selamlar

Nasıl bir hatayla karşılaştığınızı bilmiyoruz. Donanımınızın özelliklerinden de bahsetmemişsiniz. Bu şekilde bir çözüme ulaşmanız zor :/

Ev kullanıcıları ve acemiler için de iyi birer çözüm olarak genelde şu dağıtımları öneririm:
Linux Mint (şu anda birkaç sürümü var, sürümlere göre Linux çekirdekleri de değişiyor). Linux Mint 19, 20 veya LMDE 4'e bakabilirsiniz. Donanımınızın yaklaşık yaşı ve gücünü tahmin ederek Linux Mint 19 (Xfce veya MATE) veya LMDE4'e bakmanızı önerebilirim.
Pop OS veya Zorin de bakabilirsiniz. Hazır paket olarak sıkça tercih edilen sistemler.
Bunlar Debian/Ubuntu tabanlı dağıtımlardı.

Arch'tan yola çıkan Manjaro ve Archman'a da bakabilirsiniz. Archman'da Türkçe destek almanız da kolay olabilir, çünkü içindeki chat istemcisiyle size yardım edebilecek birilerine çabucak ulaşabilirsiniz.

Bir de Red Hat'in Fedora'sı var. Fedora şu anda Gnome 40 kullanıyor, Fedora'nın resmî spin'lerinde KDE, Xfce, Mate, i3... güncel ve stabil şekilde çalışıyor. Deneyip bakabilirsiniz.


Gözünüz bunların hiçbirini kesmediyse veya bilgisayarınız bunlar için çok güçsüz kalıyorsa patateste bile çalışabilen Puppy Linux'a bakabilirsiniz https://puppylinux.com/


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
3 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Linux Mint'i denedim ve tekrar ses alamadım hocam. Live olarak kurdum USB'den farklı bir laptopta vermesine karşılık benim bilgisayarımda ses vermedi. Manjaro denedim siyah ekran üzerinde GRUB yazısıyla karşılaştım 10 dakika bekledim ve arayüz gelmedi grub kodlarıyla baş başa kaldım kurulumda başarılı olamadım. Linux kullanmak istediğim için tek tek deneme yoluna gidiyorum artık. Şu an Fedora KDE deniyorum. Bundan da sonuç alamazsam Pop OS deneyeceğim. Ondan da bir sonuç alamazsam artık birisini kurup sesi çözmeye yönelik çaba sarfedeceğim hocam. Eski kullandığım yıllarda ubuntu'nun forumunda konu açmıştım kod yaza yaza çözmüştük diye hatırlıyorum.


Mintte ki ilgili ses problemim şuydu hocam;https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=62414.msg654450#msg654450





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Juanexe -- 22 Haziran 2021; 3:12:21 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ugurcansayan
U
3 yıl
Moderatör

Muhtemelen Linux 4 çekirdeği olan bir dağıtım lazım size, 5 çalışmıyor olabilir. Aklıma gelen başka bir ihtimal özgür olmayan bir firmware veya sürücü gerekiyor olabilir. Canlı oturum açabildiğiniz dağıtımlarda şu komutların (tırnak işaretleri olmadan) sonuçlarına bakın:

“uname -a” (Çekirdek bilgisini verecek)

“inxi -Fxxxz” (Hassas bilgileri gizleyerek donanım bilgisini verecek. Eğer inxi yüklü değilse paket yöneticisinden yüklemeniz gerekir)

“sudo -E hw-probe -all -upload” (Sistem bilgisini alıp linux-hardware.org adresine yükleyecek. Sistemde hw-probe yüklü değilse paket yöneticisinden veya https://linux-hardware.org/?view=howto adresinden yükleyebilirsiniz. Flatpak sürümünü yüklerseniz “flatpak run org.linux_hardware.hw-probe -all -upload” yazmanız yeterlidir. Karşılaştırmak ve çözüm bulmak için benim tercih ettiğim bir yöntem, ancak sistem bilgilerini paylaşmak istemezseniz atlayın.)

Bunlardan en azından sesle ilgili sonucu paylaşabilirseniz belki bir kernel modülü veya boot değişkeni ile halledebiliriz diye düşünüyorum


Düzenleme: Yazım. Dokunmatik klavye ne zor 🤦‍♂️



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
3 yıl
Yarbay

anahtar teslim paket dağıtımların hepsi aynıdır.

kendi ihtiyaçlarınızı doğrultusunda bir yazılım sistemi kurmuyorsanız

hiç bir dağıtım sizin tam ihtiyaçlarınızı asla karşılayamaz.

arch veya TCL denemenizi öneririm gerçek linux kullanıcı deneyimi burada çünkü



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.