Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 kayıtlı üye, 12 misafir, 2 mobil kullanıcı
235177
Cevap
11772638
Tıklama
1149
Öne Çıkarma
Cevap: 🔥 Dolar 32,21 - Euro 34,68 - Altın 2.435 | 11 NİSAN🔥 (11759. sayfa)
A
5 sa.
Yarbay

dolara direk bağlı olmayan TL maliyetler de artmaya devam ediyor. Zaman için TL nin değer kaybı da devam ediyor size dış ticaret açığınız artarak devam ediyor.
haliyel kedi kuyruğunnu kovallıyor..

doların değer şu olmalıdır diyenlerin hesabı lokal (yerli !) değil, dış ticaret kaynaklı. Hem direk ihracat hem de yatırım, turist çekme kaynaklı.

Şöyle örnek vereyim, popülüst davranmayan ve tahtakale agzı ile dolar 50 olsun 100 olsun zengin olalım gibi şaklaban cümleler kurmayan, dış ticaret yapan bir firmanı verilerine bakarsanız şunu göreceksiniz son 20 yıla baktığınızda. 2018 den sonra BİR ŞEY oluyor ve grafikler bozulmaya başlıyor (trend dışı, iyi kötü demiyorum).
sonra Aralık 2021 sonrası grafikler allak bullak oluıyor ve döviz bazlı maliyetler anlamsız yerlere geliyor.

Ve Cevdet hocanın dediği gibi LİNKLER KOPUYOR..


Şimdi iki ucu çoklu değnek durumu oluşuyor, dördüncü sınıf basit kesir sorusu, kesrin paydası SABİT (döviz kuru) ama PAYI sürekli artıyor bu durumda kesrin degeri artıyor (maliyetiniz) ama satış fiyatınız aynı oranda artamıyor zira global enflasyon belli, bizim kesrin artış oranı bu oranın çok üzerinde. yani bir anda COK PAHLIYIZ durumuna düştük.

Ama PAYDAYI (kuru) artrırıp (devalüasyon) dengeye getitirsek (geçmişteki oran +global enflasyon farkı) ihracat tarafı, yani satışınız ve haliye üretiminiz ve de istihdamınız artacak fakat TR olarak ihrac ettiğimiz bir malın büyük bir girdisi ithal, maliyet artacağı için kur kaynaklı bu da eksi yazacak.


Şimdi bu taraftada sou şu oluyor, kuru düşün tutup gelir kaybedip maliyetleri de düşük tutmaya devam mı edelim (düşük maliyetli 1000 birim satış yapalım) yoksa maliyetlerin kısmen yükselmesine müsade edip, global satış dengesini oturtup 2000 birim mi satış yapalım.... hesap bu.

Fakat şu an hesabı bozan çok önemli bir sıkıntı var. KKM !!!

KKM olmasaydı zaten, ilkokul 4 seviyesi matematiği olan bir ekonomi yöneticisi çoktan devaluasyon yapmıştı..ama el kol bağlı.

doluya koysak almıyor boşa koysak yetmiyor...

TL fiyatlamaları ise yerel(!) halkın FAHİŞ olarak nitelemesi ise, düz matematik ile doğru bir tepki fakat satıcı maliyet hesabını ileriye dönüp yapamadığı ve her hafta aldığı malın fiyatı değiştiği ve trendin ne olacağını bilmediği için zincir etkisiyle o da satış fiyatına FAZLA güvenlik payı koyuyor..Olan bu. Sanal bir maliyet yaratıyoruz ve bu da kur sanki 45 miş gibi satınalma yapmanıza imkan veriyor.

yaAslında konu dolar kurununun değeri değil, sistem. yani kontrollü kur rejimi ve baskılama..Bir şeyi baskı altında tutarsanız bir gün patlar. şiddeti ne olur bilemeyiz ve sizde ya patlarsa diye sürekli tetikte bejkersiniz önlem alırsınız kendinizce..

O nedenle, ivedilikle serbest dalgalı kur rejimine TR nin dönmesi gerek aksi durumda toparlanmamız MÜMKÜN DEĞİL. Bunıun iiçin de KKM zırvalığından kurtulmamız gerekiyor. Sermayenin KKM ye, dövize değil üretime ve harcamaya dönmesi için de düzenlemeler yapılması gerekiyor. bu tip bir düzenleme Şimşek göreve geldiğinden beri 1 TANE DAHİ yapılmadı...sorunumuz bu.


Kur bir göstergedir, USD/TRL arttığında ülke batıyor olsaydı (tek değişken ile bakarsak ekonomiye)

Japon yeni 12 yılda %97 değer kaybetmiş. çoktan batmış olmaları gerekmez miydi ? peki neden öyle olmadı ?


Japonyanın 2022 verisine göre, kişi başına düşen ihracatı 5.82 USD, ithalatı 6.55 USD. 91 milyar USD dış ticaret açıkları var.
Türkiye ise kişi başı değerler 3.07 USD/3.51 USD, açık ise 37 milyar USD.

çok süper değil değil mi japonyanı verileri ?
ama neden TR ile arasında alım gücü olarak DAĞLAR TEPELER HATTA GALAKSİLER var ?

kur desen adamlar patlamış, dış ticaret açığı da oran olarak bize benziyor. e nasıl oluyor yahu ??


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 19 Nisan 2024; 14:54:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @onur1301
Ç
4 sa.
Yüzbaşı

Mehmet Şimşek, ekonomiyi düzeltmek için falan görev yapmıyor. Mehmet Şimşek, Türkiye'nin batılılara olan borçlarını düzgün ödeyebilmesi için görevli bir batılı komiser. Duyun-u Umumiye tarzı bir yaklaşım. Amacı Türklerin refahının artması falan değil.
https://twitter.com/sonkezchp/status/1780993870551249090
Mehmet Şimşek, ABD'de:

"Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor."
https://twitter.com/etkilihaber/status/1780993357512327320



E
4 sa.
Yarbay

Konuyla tam alakalı olarak Ege CANSEN bu gün kitabın ortasından konuşmuş.



Ege Cansen
irrasyonel rasyonellik
 
Bu yazı geçen pazar günü yayımlanan "Zam Salgını" yazısının devamıdır. Dolayısıyla bugünkü konumuz, enflasyonla mücadelenin psikolojik boyutu şeklinde de ifade edilebilir. Enflasyonu düşürmenin önündeki engellerden biri de zam haberleridir. Medya, iktidarı dar ve sabit gelirlilere bütçeden daha fazla "sosyal transfer" yapmaya zorlamak için her gün fiyatı en çok artan malların haberini verir. Bu haberler yüzünden bireylerde fiyat algılama zafiyeti oluşur. İnsanlar adeta hipnotize olur. Bu yüzden halk en gereksiz ve haksız zamları bile "her şeyin fiyatı artıyor" havası içinde çaresizlikle kabullenir. Bodrum'un en pahalı restoranında bir lahmacun 1.000 lira oldu haberi, gazete manşetlerinden verilirse, lahmacunu 100 liradan satan esnaf o gün fiyatını 120 yapmakta beis görmez. 1000 liraya lahmacun haberi ile zihni bulanmış dar gelirli de 20 liralık zamma sorgusuz sualsiz razı olur. Unutmayın, enflasyon, parasal nedenlerle doğar ama psikolojik nedenlerle büyür.
FİYATI ALICI BELİRLER
İktisat bilimi, insanların "iktisadi yaratık" olduğunu varsayar. Bu varsayım doğrudur. Çünkü canlılar gıda (enerji) almadıkça yaşayamaz. Aldığı enerjiyi (kazandığı parayı) tutumlu harcamazsa sonunda aç kalır ve hatta ölür. Buna göre tüketiciler veya kullanıcılar ihtiyaçları olan malın veya girdinin fiyatı düşük olanını alır. Ucuzunu bulamazsa, talebini kısar. Üretici de aynı saikle fiyatı artan maldan daha çok üretip, gelirini maksimize etmek ister. Böylece hangi maldan ne kadar üretileceği ve kaça satılacağı sorunu kendiliğinden çözülür. Bu doğal sürece iktisatta "görünmez elin" yani "fiyat mekanizmasının" ekonomiyi yönetmesi denir. Bir fiyatın uygun olup olmadığına iki fiyat kıyaslanarak karar verilir. Teoriye göre alıcı "dünün fiyatı" ile "bugünün fiyatını" karşılaştırır. Fiyat artmışsa satın alma kararından vazgeçebilir. Ancak ülkede enflasyonun varsa, alıcı "bugünün fiyatı" ile "yarının fiyatını" kıyaslar. Yarının fiyatının daha da yüksek olmasını beklediğinden, bugünün düne göre zamlı fiyatını ucuz kabul eder. Bir acele o maldan (hatta ihtiyacından fazlasını) satın alma yoluna gider. Küçük zammı, gelecek büyük zammın habercisi kabul eder. Artan fiyat talebi düşüreceğine artırır, arzı ise azaltır. Rasyonalite irrasyonel sonuç doğurur. Fiyat mekanizması "bozukluğunu kendiliğinden düzelten" (self- correcting) olmaktan çıkar, "bozukluğu kendi doğuran" (self- generating) hale dönüşür.
PAHALIYSA ALMA, BOYKOT ET
Enflasyonla mücadelede halk da kendine düşen görevi yaparsa iş kolaylaşır. Kısaca: Vatandaş zamlara tepki vermelidir. Eğer bir mal veya ürünün fiyatına gereksiz zam yapıldığı kanaatindeyse o malı (en azından bir süre) almamalı, alternatif ürünlere yönelmelidir. Yarın daha da artacak diye düşünmemelidir. İndirimli zincir mağazalara yönelmeli, alışverişe sabah değil, akşama doğru çıkmalıdır. Satıcı üzerinde baskı kurmalıdır. Bilin ki, o da bu baskıyı üreticiye aktaracaktır. Ne derler; güneş çarığı, çarık ayağı, sıkılan ayak da canı sıkarmış. Zam yapanın canı sıkılmazsa, yani satış adedi toplam kârını düşürecek kadar gerilemezse o da fütursuzca zam yapmaya devam eder.
Satıcıya ve üreticiye "birimden değil, sürümden kazanmasını" ancak alıcı öğretir. Lütfen önerimi naif bulmayın. Milyonlarca tüketici yani ekonominin "talep yanı" fiyat zammına tepki gösterirse, esnafıyla, tüccarıyla, sanayicisi ve üreticisiyle ekonominin "arz yanı" bunu hesaba katma zorunda kalır. Bu noktada para derdi olmayanlara bir çift sözüm var. Bol paranız olsa da zamlara tepki vermek, dar gelirlilere yapacağınız en büyük yardımdır.
 
SON SÖZ: Bana dokunmayan zam seni, sana dokunmayan zam beni sokar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 sa.
Yüzbaşı

Asıl sorun aşırı nüfus ve aşırı turist. Ben de katılacam ama boykotla olacak şey değil. Türkiye hindistan oldu. Bayramda herkes istanbuldan kaçtı hala hem istanbul hem marmaris hem yunan adaları istanbullu doluydu. Ramazanda öğlen 15de kafelerde yer yoktu.İlla ki hala oruç tutan milyonlarca insan vardır onları çıkarmana rağmen yer yok. Buralarda kahve 100 liraysa 300 lira olduğunda ödeyemeyecekleri çıkar yine dolu olucak o zaman. Küçükşehirlerde yapacak hiçbir şey yok, büyükşehirlerin bile akpli belediyelerin yönettigi fakir semtlerinde yapacak hiçbirşey yok. Toplu taşımanın da gelişmesiyle milyonlarca insan şehrin merkezindeki ufak alanda birşeyler yapmaya çalışıyor. Taksim bitti oraya giden istanbullu kalmadı ona rağmen sadece turistlerle adım atacak yer yok. İstanbulluların gittigi bi kadıköy besiktas kaldı oralar mahşer yeri gibi bir de 2 haftada bir futbol maçı oluyor kâbedeki gibi izdihamlar olacak bu gidişle. Dükkanın içerisinde 100 kişi oturuyor kapısa 1000 kişi bekliyor az bile zam yapıyorlar bu 1100 kişiden en çok parayı vermeyi kabul eden 100 kişi kalana kadar fiyatları arttırabilirler. Milyonlarca insan avrupaya taşındı beyin göçü falan diyoruz doktorların alayı almanyada hepimizin çevresinde son 5 yılda avrupaya yerleşmiş birileri var hala böyle bir nüfus var inanılmaz. O kahvecilere suriyeliler filan da gitmiyor ya türk ya turist. Malesef bu durumda kimse kendini değerli görmesin. Bir kere ev sahibiyle anlaşamayıp adamı cezalandırdığımı sanıp evden çıkmıştım, hem aidat hem kira kol gibiydi, ben çıktım başka şehire 2 saat uçtum, indiğimde evi başkası tutmuştu. Bir kere de aynı kafayla işten istifa etmiştim akşam whatsappdan yazdım patrona sabah istifa dilekçesini vermeye gittiğimde yerime yeni eleman girmişti. Türkiyede durum budur bu saatten sonra.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Erzurum lu
R
3 sa.
Yüzbaşı


https://twitter.com/TuncSatiroglu/status/1781302012732121237
Tanzanya ile ilişkiler önemli tabi, vardır reisin bir bildiği! çok stratejik bir dost...



E
3 sa.
Yarbay

Nüfusun yoğun olduğu şehirlerde aslında daha çabuk sonuç almak gerekiyor teoride. Önceki sayfalarda arkadaşlar birkaç örnek göstermişti. 25-35 TL ye çorba, 70-80 liraya iki kap yemek satan yerler var hala. Eğer yoğunluk bu uygun fiyatlı yerlere yönlendirilebilirse fiyatları düşürmek, ucuz satış yapabilmek bir trend haline gelir diye düşünüyorum ve Ege hocaya hak veriyorum.

Geçenlerde bir markete gitmiştim. Piyasadan az çok haberim olduğunu sanıyordum hiç fiyat etiketine bakmadan buzdolabı vitrininden bir tabak dana ciğer istemiştim. Adam tartıp verdi poşetin üzerindeki etikete baktım ve şok oldum. Erzurum gibi bir yerde bir tabak karaciğer 720 TL olmuş. 1 kilo 280 gram.

Poşeti öylece tezgahın üzerine bırakıp geri döndüm, tam kapıdan çıkarken kasiyer "beyefendi siparişinizi unuttunuz galiba" dedi. Cevaben "Hayır ben siparişimi unutmadım siz insafı unutmuşsunuz!" deyip çıktım. Gidip diğer market ve sakatatçıları dolaştım. 360 liraya satan da vardı fakat marketler gerçekten çok vicdansız 500 den aşağı yoktu.

Umutsuz görünüyor ancak bir kıvılcıma bakar, insanlar uyanırsa en azından bir umut doğar.

Evet bence de görünmez eli desteklemek gerekiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Stoa
A
3 sa.
Yüzbaşı

Japonyada eski evler bedava:D Almışlar zamanında yatırım diye şimdi duruyor yatırımları:D 1991 de amerikadaki evlerden 4 kat pahalıya almışlar evleri attığım dakikadan bak.



https://www.youtube.com/watch?t=242&v=b1AOm17ZUVI&feature=youtu.be





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arondir -- 19 Nisan 2024; 16:34:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @acquiles
P
3 sa.
Yarbay

Hayvancılığı kasıtlı olarak bitirdiler. Erzurumlu yetiştirici çiftçiler halen bundan habersiz bence ki seçimde ona göre oyunu veriyor malum yere.

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Erzurum lu
A
3 sa.
Yarbay

benzer durum bizde de başladı özellikle istanbulda. 2 sene önce dolar nbazında tepeden aldı insanlar daha da uçacak diye düştükçe düşüyor. kaçınılmaz son.
kur 40-42 lere geldiğinde ki en iyi şartlar, tl bazında gerilemese dahi %50ye yakın düşüş söz konusu olacak. artı eksi farkeder çok kaba bir hesap bu.

şu an zaten peşin para ile şu fiyatlardan dahi (dolar bazlı düşmüş hali) konut almak delilik.




Bu mesajda bahsedilenler: @Arondir
E
3 sa.
Yarbay

CHP ye genel seçimde oy vermeyi düşünüyorum ancak tereddütlüyüm. Özellikle mülteci politikasında net değiller. Yeni CHP yönetiminin bu konuda bir çalışması veya somut bir politikası olduğunu düşünen var mı? Eğer mültecileri geri gönderip, haksız yere verilen vatandaşlıkları iptal edeceklerini söyler ve bu politikanın ardında kararlılıkla dururlarsa hem oylarını artırırlar hem de konut fiyatları esas duruştan düşüşe geçer.

Ekonomideki bir çok parametre bu paradigma değişikliğine bakıyor. Gelgelelim henüz ses yok. Bu konudaki son açıklamalar önceki güvenilir(!) başkana ait :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 sa.
Yüzbaşı

Chp li belediyeler arapça tabelaları kaldırmakla işe başladılar.şimdi de mültecilere ait işyerlerinin ruhsatlarını iptal ediyorlar.
Yani Zafer party sadece konuşuyor ama chp eyleme geçti.
geri gönderme işini hükümet yapabilir anca ama en azından chp kendi bölgelerinde çalışıyor.

Benim ülkemde olsa hepsine nükleer atıkları temizlettirirdim gerçi.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: iamGr8

Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Erzurum lu
E
2 sa.
Yarbay

Reyiz Zafer partisi kaç belediye kazandı ki eyleme geçsin?




Bu mesajda bahsedilenler: @KimYon_Reyiz
K
2 sa.
Yüzbaşı

muhtarlık kazandı galiba.




_____________________________

Eski kullanıcı adı: iamGr8

Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 sa.
Teğmen

Trusa'dan geçen sene aldığım ABD'deki evi sattım. Müşteri desteği olsun, kiraların ödenmesi olsun - satış aşamasına kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım. Trusa'yı herkese tavsiye ederim. Satma sebebim kişisel.



E
1 sa.
Yarbay

o senin dediğin Doğu Perinçek'in partisiydi galiba

Muhtarlık bile kazanamamış bir partiden mültecileri göndermesini istiyorsun insaf reyiz!




Bu mesajda bahsedilenler: @KimYon_Reyiz
F
1 sa.
Yarbay

dolar kuru 32 ama fiyatlar 40-45 e göre gidiyorlar diyor evet buna katılıyorum.

diyorlar ki dolar 60 olsun rahatlayalım.

diyorum ki 60 olduğu zaman da fiyatlamalar 70-80 den yapılacak ne farkı var :)

diyolar ki iktisat 101 :) bla bla :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FlyingHigh -- 19 Nisan 2024; 18:29:1 >


Bu mesajda bahsedilenler: @onur1301
P
17 dk.
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

P
1 dk.
Yarbay

1.25 milyona kiralık ev (İstanbul):
https://www.youtube.com/watch?si=1dE0OloGTrOyaqnt&v=jVonGuVFDj8&feature=youtu.be





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 19 Nisan 2024; 19:26:38 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.