Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
288
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Hisseli arsama fabrika dikmek
Y
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Herkese merhaba arkadaşlar. Bizim bazı yakınlarımızla birlikte beş dönüm sanayi imarlı arsamız var ama tabi sadece 500 m2 benim. Bu arasaya fabrika yapılıp işletilmesi için vermeye hazırlanıyoruz. Firma yetkilileri yüzde elli pay istiyor. Ben şunu merak ediyorum. Örneğin yıllar sonra herkesin fabrikayla işi bittiğinde firma yapıyı yıkıp temizliyor mu, yoksa arsa tapumuz fabrika olarak firmanın yüzde elli kar ortaklığıyla mı satışa sunuluyor? Yani firma yapıyı diktikten sonra arsa üzerinde satış kısmında söz sahibi oluyor mu? Yoksa o yapı temizlenip biz o elimizdeki arsayla devam mı ediyoruz?



A
3 yıl
Onbaşı

Selamlar hocam..Eşek öldü ortaklık bitti misali olur diye düşünüyorum.Aslında bunları işinin ehli en az bir birinden bağımsız sizin tutacağınız 2 avukat ile görüşmenizi tavsiye ederim.Onlara verilecek 3-5 rakam sizin tüm geleceğinizi garanti altına alacaktır.Net olmamakla birlikte eğer betonerme bir yer ise(normal duvar) genelde sadece duvarı bırakıp giderler diye düşüüyorum.Eğer prefabrik yada demirden yapılan kısaca duvarları para edecek bir yapıysa onları da alır giderler.

Sözleşme sonrasnda yapı kime kalacağı açık ve net bir dille sözleşmeye yazılması gerekiyor.Aksi halde betonerme dahi olsa sizden para verin yoksa yıkarız deme şansları olabilir.Eğer orası yıkılmazsa sizde emsal işi yapan kişiye orayı kiraya verebilirsiniz.

Burada önemli olan hususlar
Sözleşme süresi ?
Arsa satıldğı taktirde ne olacağı
Fabrika yapılırken tapu üzerine kira şerh'i koyulacak mı ?
Fabrikayı devir hakkı olacak mı olacaksa aynı şartlar sağlanacak mı ?
Devir alacak kişi aynı oranda kar getirecek mi ?
%50 ortaklığın içeriği nedir ? Kar'a ortak olduğunuz gibi zarar'a da ortakmısınız ?
Diğer hissederlar ile görüşülerek sizin parselin neresi olacağını belirlemeniz gerekmekte.Bunce bunları madde madde yazsınlar sonra tekrar beraber değerlendirelim hocam



Y
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Çok teşekkür ediyorum. Sözleşme ve hazırlanan taslak elime ulaştığında buraya yazabilirim. Varolun...



M
3 yıl
Çavuş

Firma yetkilileri yüzde elli arsadan hisse mi istiyor? Sonucta üstüne fabrikayı onlar yapacak daha sonra da ortaklıgın giderlmesi davası açıp geri kalan hisseyi de alırlar sizden. Yerin arsa değeri üstüne yapılan binanın değerinden düşükse onların eli kuvvetlenir o maliyete onlar katlandığı için. Dikkat etmek lazım sizin beklentiniz nedir ona göre hareket etmelisiniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @yatırımcı2
O
3 yıl
Teğmen

Adamlar niye bırakıp gitsin. bırakıp gitse bile mal onların malı. en büyük ortak da onlar. orayı yapacaklar, orası artık bir arsa değil. imarlı bir fabrika yani bina olacak. O malın en büyük ortağı ve söz sahibi fabrika sahipleri olacak. sizde hissedarı olacaksınız. şu anda arsanın %10 u sizinse. Fabrika sahipleri binanın yarısını kalan ortaklar mirasçılar vs. de yarısını alacak. yani %50 sini. %50 nin %10 u yani totalde binanın en fazla %5 i sizin olur. kimse de umursamaz.

At binenin kılıç kuşananın demişler. fabrika sahipleri fabrikaya bir kira bedeli belirlerler, sonra %5 ini size verirler..



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.