Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
1768
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Mineral Yağ Soğutma!!??
H
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Evet gençler, yıllar sonra tekrar bir sıvı soğutma procesi kafamı kurcalamakta...

Şu anda elimde 4 adet 1080 Laptop ekran kartı var ve bu arkadaşlar Bir DESKTOP anakartta çevirici bir aparat aracılığı ile bağlı. Temel amacı bir yapay zeka algoritması çalıştırmak, render almak falan... Mining'de denedim. Ohgod pill bu kartlarla düzgün çalışmıyor. Dolayısı ile kazım gücü kart başına 21mh civarında oluyor. Yani bir 1080'e göre tırt bir değer. Kartın driverına uygun yazılmış bir pill olsa alet bildiğin 1080 gibi çalışıyor da, öyle bir pill bulunmadığı için hız düşük. Mining'i de meraktan yaptım. Bir de tabi kartları beleşe getirebilir miyim diye... Getirebilirim gibi duruyor. Kar derdim yok. Boşta olduğu sürece mining yapıyor. Kendini çıkarır belli bir sürede.

Peki ben sapık mıyım? Neden bir GPU serverını laptop ekran kartları ile kurdum? ÇÜNKÜ KARTLAR ÇOK PAHALI LAN! Çocuk olsa anaokuluna gidecek ekran kartına 4700TL mi vereceğim? Ben? 4700?! Geçiniz. Bu ekran kartlarının tanesini dolar 6.90 iken 300 dolara buldum. Yani mesele duygusal. Elimde geçmişte aldığım bir tane de desktop 1080'i var. Benim işlerimde birebir aynı hızdalar.

Bu kartların oldukça ağır ve büyük soğutucu blokları ve manyakça güçlü ve hızlı radyal fanları var. Bu fanlar tam gaz çalışırken, ekran kartları da tam yük altında iken 60 derece stabil takılıyor GPU'lar. 1080'de vram sıcaklığı okunamıyor. Ama bir sorun olduğunu sanmıyorum. Dolayısı ile bir sıcaklık sorunum yok. AMA...

Abi o fanlar öyle bir ses yapıyor ki, anlatamam... Bu server'a çevirdiğim PC'nin durduğu oda en dip oda. Kapısı kapalı iken bile, ona en uzak oda olan salonda fanların sesini duyuyorum. Olay da şu: Bu ekran kartlarının fan kontrol devresi yok. Fan kontrol devresi laptoplarda anakartta oluyor. Dolayısı ile fanlara verdim 12V'u, hep %100'de çalıştırıyorum. Normalde GPU sıcaklığı okuyup fan hızı kontrol edecek bir devre yapmak benim için çocuk oyuncağı. Ama kasmanın anlamı yok. Çünkü aleti benim işe koyduğum zaman 8-9 saat yük altında iş yapıyor. Dolayısı ile o fanlar zaten 8-9 saat %100 çalışacak. Yani, alet yük altında olduğu sürece gürültüden kaçış yok.

Ve birden aklıma geldi. GPU'ların soğutucuları sonuçta laptop soğutucusu. Yani, uzunca bir heatpipe'ın iki ucunda fan petekleri var. Radyal fan da bu fan peteklerinden hava geçiriyor. Heatpipe'ın ilettiği ısıyı havaya salıyor. Şimdi, teorik olarak, bu petekleri mineral yağ dolu bir kaba batırsam. Bu kabın içindeki mineral yağı da Pompa ile radyatörden geçirsem... Elimde kap, pompa, radyatör var. Geriye bir tek bir miktar mineral yağ bulmak kalıyor. Ne dersiniz? Sapıkça mı?

Aklımda üç soru var:
1) peteklerin içinden yağ geçecek şekilde bir su kabı dizayn etmem gerekiyor. Kabın içinde hareket zayıf olursa performans düşük olur gibi geliyor bana... Ne dersiniz? Niyetim peteklerin ucu ucuna sığacağı kadar küçük bir kap yapıp, giriş borusu ile çıkış borusu arasında peteklerin durmasını sağlamak. Böylece mineral yağı peteklerin içinden geçmeye zorlayacağım. Ne dersiniz? Çok mu uçtum?

2) Mineral yağ fan peteklerinden temizlenebilir mi? Mesela alkol mineral yağı söker mi?

3) Radyatör(ler)le tekrar su soğutmak istersem, radyatörü mineral yağdan nasıl temizlerim?

--------------------------

Yani, nihayetinde GPU'lar dışarıda olacak. Sadece fan peketleri yağa batık olacak. Yağın pisliği ile uğraşmamak adına... Mevcut soğutma performansı bana yetiyor. Tek amacım sesi kısmak. Ne kadar kullanacağımı bilmediğim laptop ekran kartlarına özel su soğutma blokları dizayn edip CNC'de yaptırmakla falan uğraşasım yok. Bu işler için artık yaşlıyım. O yüzden aklıma böyle alternatif bir çözüm geldi. Sizce oluru var mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 3 Nisan 2021; 2:15:37 >

H
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Ne oldu? Herkesin fotosu gitti? Hepiniz mi hazırcı tayfasınız? Hiç DIY'ci kalmadı mı koca forumda? Hadi biraz çalıştırın saksıları, fikir yürütün.



C
3 yıl
Teğmen

Hocam kafanda deli sorular var senin yaparsan görmek isterim merak ettim açıkçası fav



S
3 yıl
Yarbay

Mineral soğutma yerine eski, bozuk kartlardan alsanız soğutma bloğunu monte etseniz olmaz mı?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu ekran kartları MSI GT83 laptoptan çıkma. Dünya üzerinde bu soğutma bloğundan daha güçlü bir laptop GPU'su soğutma bloğu bulunmuyor.

Ekran kartlarında soğutma bloğu sadece GPU'yu değil, Ramleri ve bazı bobin ve entegreleri de soğutacak şekilde dizayn ediliyor. Dolayısı ile bir desktop ekran kartı soğutma bloğunun laptop ekran kartına uyması imkansız. Dolayısı ile Laptop ekran kartı, laptop ekran kartı soğutucusu ile soğutulabilir. Ya da CNC'de kendin bir şeyler yapmak zorundasın.

Hali hazırda en büyük ve ağır laptop soğutucularına sahibim. O yüzden aklıma gelen tek şey fan petekleri yağa batırmak ve ısınan yağı radyatörle soğutmak...

Peteklere su damlatabilirim bir de... Bir kaptan pompa ile peteğe su basıp, hortumu Y aparatları ile 4'e bölüp fan peteklerine su akıtırım. Suyun da kaba yerçekimi ile geri damlamasını sağlarım. Ama bunun için de fan peteğinin paslanmayan bir zerzevat olduğundan emin olmam ve gene de saf su kullanmam lazım. Açık sistemde de buharlaşma sebebi ile sık sık saf su eklemem gerekir.

-------------------

Mesela, fan petekleri aluminyum ise ve ben saf su kullanırsam, sistemde plastikten başka hiçbir şey kullanmaz isem (aluminyum ve bakır birbirinden nefret eder. Mesela, aluminyum su bloğunuz varsa ama rakorlarınız bakır ise, su da elektrik iletiyorsa bu galvanik korozyon sebebidir ve aluminyum zamanla erir) Aluminyuma zarar verme ihtimalim yok değil mi?

Yağ falan pis iş. Hiç istemiyorum yapmayı. Su ile çözebilsem mutlu olacağım da, suya değmek için dizayn edilmemiş fan petekleri zamanla kötüler mi, onu merak ediyorum...

Veya şöyle sorayım, saf su kullanırsam, galvanik korozyon ihtimali gene de var mı? Teorik olarak olmamalı. Çünkü saf su elektrik iletmiyor. Heatpipe hali ile bakır. Fan petekleri de yüzde doksan aluminyumdur. Bunu suya batırıp zamanla eritmekten korkuyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @saasc
G
3 yıl
Yarbay

Yağ yerine antifiriz öneririm :)



H
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sorunu azalttım. Laptop soğutucuları çok ince olmak durumunda oldukları için, gpu'ya denk gelen blok çok ince. O bölgede her yere stickerlı kalın heatsinkler yapıştırdım ve tam tepesine nispeten yüksek hızlı fan yerleştirdim.

Soğutucunun orjinal salyangoz fanlarına da ayarlı voltaj regülatörü taktım ve kademe kademe, deneye deneye voltajı kıstım. Şu anda sadece bulunduğu odada rahatsızlık verecek hale getirdim. Kapıyı kapadığım an sesi duymuyorum. Bana yeter.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.