Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
103
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Böcek ilaçları arıların uyku davranışlarını değiştirebilir
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Böcek ilaçları arıların uyku davranışlarını değiştirebilir



Dünyada pestisitlerin ( Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. ) kullanımının artması ve uygulamalar sebebiyle arı popülasyonu da azalıyor ve bu durum bilim insanları başta olmak üzere çeşitli çevreleri endişelendiriyor, arı sayısının azalması birçok potansiyel tehlikeyi de gün yüzüne çıkartıyor.



Şimdi ise bilim insanları yaygın olarak kullanılan bazı pestisitlerin arıların uyku döngülerini ve bu durumu takriben günlük davranışlarını değiştirdirdiğini keşfetti.



Arılar birçok bitki türünün tozlaşmasında oldukça önemli bir rol oynuyor ve bugün tarım da dahil olmak birçok gıdanın üretilmesinde kritik öneme sahip durumda bulunuyor. Neonikotinoidler olarak adlandırılan ve Avrupa Birliği tarafından 2016 yılında kullanımı yasaklanan pestisitler dünya genelinde halen yaygın bir biçimde kullanılıyor.



Neonikotinoid



Böcek ilaçları arıların uyku davranışlarını değiştirebilir



University of Bristol kurumu araştırmacıları neonikotinoidlerin arılar üzerindeki etkilerine odaklandı ve yaban arılarını mercek altına alan araştırmacılar yaban arılarını yeterli düzeyde neonikotinoid içeren pestisite maruz bıraktı. Yapılan gözlemler sonucunda yaban arılarının doğal uyku döngülerinin büyük oranda bozulduğu görüldü.



Pestisitlerden etkilenen yaban arılarının gece daha aktif olduğu ve gün içerisinde uyudukları tespit edildi. Bu davranışların arıların hafızasını etkilediği ve yiyecek arama davranışlarının değişmesine sebep olduğu gözlendi.



Ayrıca Bkz.Pazartesi günü aşıların 2. sevkiyatı geliyor ! Süreç sonucunda 50 milyon doz Türkiye'ye gelecek



Araştırmacılar söz edilen pestisitleri meyve sineklerinde denedi ve meyve sineklerinde de benzer etkiler gözlendi.



Yeni araştırmanın arıları içeren kısmı iScience, meyve sineklerini içeren kısmı ise Scientific Reports adlı dergide yayımlandı.




Kaynak:http://www.bristol.ac.uk/news/2021/january/pesticides-insects.html

 Haberi Portalda Gör

Hayvancıklar o ilaçlardan kıcını kurtarabilseler uyku problemine sonra sıra gelir.
Yoruma Git
Yorumun Devamı ilkerinanç - 3 yıl +4
C
3 yıl
Yarbay

Biz insan oğlu bir şekilde dünyanın düzeninin içine ediyoruz..




İ
3 yıl
Yarbay

Hayvancıklar o ilaçlardan kıcını kurtarabilseler uyku problemine sonra sıra gelir.

Arılar dünyada enteresan şekilde en önemli canlılardan biri. Populasyonu azaldıkça, hele ki soyları tükenme gibi bir durumda dünyanın da sonu gelebilir.



G
3 yıl
General

Hava kirliliği, şehir gürültüsüde benim uyku düzenimi bozuyor. Onlarda biraz rahatsız olurlar normal.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.