Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
29
Cevap
1628
Tıklama
9
Öne Çıkarma
AMD Zen 3 ve Zen 4’te rekabeti tırmandıracak, RDNA 3’te verimliliğe odaklanılacak
N
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

AMD Zen 3 ve Zen 4’te rekabeti tırmandıracak, RDNA 3’te verimliliğe odaklanılacak



AMD Zen 3 ile birlikte dudak uçuklatan IPC artışı sunmayı başardı. Diğer taraftan RDNA2 ile aynı nod üzerinde iddialı bir verimlilik yakaladı. Görünüşe göre firma başarısını sürdürmekte kararlı.



 



AMD’yi uçurumun kenarından alıp bir yandan Intel’i soğuk soğuk terletip diğer tarafta Nvidia’yı üst segmentte rekabet etmek zorunda bırakır hale getiren Lisa SU ile yapılan röportaj önümüzdeki döneme dair fikir veriyor.



Zen 4/Zen 5'te rekabet iyice kızışacak



Lisa SU’ya göre Zen 4 ve Zen 5’te firma aşırı seviyede rekabetçi olmaya odaklanacak. Ayrıca Zen 4 ve Zen 5 mimarilerinde iyi bir seviyeye geldiği anlaşılan kırmızı ekip Zen 2-Zen 3 geçişinde olduğu gibi yüksek IPC artışı sunmaya hazırlanıyor.



 



Zen 3’ün %19’luk IPC artışının arkasında yatan uzun geliştirme listesine benzer bir listenin yolda olduğuna işaret eden  Rick Bergman yeni üretim nodlarının sağlayacağı verimlilik avantajından da sonuna kadar faydalanacaklarını belirtmiş.



RDNA 3 daha da verimli olacak



RDNA 3 ile ilgili verilen cevaplarsa firmanın RDNA 2’de sunulan enerji verimliliğini daha da ileriye taşıyacağına işaret ediyor. Rick Bergman burada yüksek güç tüketiminin hem ekran kartı dışı bileşenlerde hem de ekran kartının fiyatını belirleyen BoM ( kartta kullanılacak bileşenler)’lerde maliyet artışını da beraberinde getirdiğine dikkat çekmiş.



AMD Zen 3 ve Zen 4’te rekabeti tırmandıracak, RDNA 3’te verimliliğe odaklanılacak



Ayrıca Bkz.Rakibine %35 fark atan Mobil Ryzen 5000 işlemciler duyuruldu, RDNA2 mobil geliyor



Bunun yanı sıra dizüstülerde daha da önemi artan enerji verimliliğinin bu segmentte aynı zamanda sunulacak performansta da belirleyici unsur olduğunun altını çizmiş. Bergman’a göre RDNA 3’te de verimlilik önemli bir odak noktası olacak.




Kaynak:https://wccftech.com/amd-says-zen-4-zen-5-ryzen-epyc-cpus-rdna-3-radeon-gpus-to-be-extremely-competitive/

 Haberi Portalda Gör

Bu Lisa ana karnında L3 cacheye el ense çekiyormuş
Yoruma Git
shockwave error - 3 yıl +24
Fiyatlar uçacak gibi kısacası. Bu sefer de
Yoruma Git
Yorumun Devamı BekirHan - 3 yıl +20
6
3 yıl
Yüzbaşı

RDNA3'de kullanılacak üretim tekniğini açıklarken, zen 4'de olduğu gibi 5nm ibaresinden kaçınmışlar. Bu durumda 5nm konusunda belirsizlik olabileceği gibi(şayet dizayna başladılar ihtimal dışı) önümüzdeki yılın yoğunluğunu hesaba katarsak, 7np veya 6nm üretimin yapılması daha olası gözüküyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 14 Ocak 2021; 22:10:25 >


B
3 yıl
Yarbay

Fiyatlar uçacak gibi kısacası. Bu sefer de intel' den f/p beklemek durumunda kalacağız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 14 Ocak 2021; 22:17:39 >


S
3 yıl
Yarbay

Bu Lisa ana karnında L3 cacheye el ense çekiyormuş



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
3 yıl
Yüzbaşı

AMD bu sene önemli bir ilerleme kaydetti. RDNA2 gpusunun donanımsal başarısı tartışılmaz. Ancak, yazılım tarafında katetmesi gereken çok yol var. Bu tarafa daha fazla odaklanılmalı.



F
3 yıl
Yüzbaşı

Afedersin de sanki biz burdan yazınca ya da boykot edince fiyat düşecek. Sonra firma kepenkleri kapatacak. Dünyada zaten iki tane işlemci üreten firma var. Bu ülkede satmaz diğer ülkelerde satar. Adamların kaybı yok ki. Ya da kan emici İntel mi yapacak o indirimleri misilleme olarak? Tamam. Diyelim AMD bu fakir tüketicilerini gördü. İndirim yapsa ne olacak? Ya zarar edecek ya da Turkey versiyon deyip bişeylerden kırpıp satacak. Sonuçta steam bile indirim yaparken kârdan zarar yapıyor. Bu firmalar neden yapsın? Bence biz biraz daha içe yönelik eleştiriler yapalım bu konuda. Mesela distribütörlerin neden normalde 500$ olan bu işlemciyi (vergilerle 4.400₺) 5.500₺'ye sattıklarını sorabiliriz. Ülkenin neden parasının değersiz olduğu hakkında ve vergilerden konuşabiliriz. Bunları konuşmazsak gelecek sene gerçekten 8000₺'ye alacağız yeni seriyi çünkü.




Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__
B
3 yıl
Yarbay

Ben söylediğimin arkasındayım ve bunda komik birşey göremiyorum. Yıllar önce Athlon 2500+ kullanıyordum, sonra uzunca süre intel i7 kullandım ve ardından Ryzen Gen3' e geçtim.

Firmalar babamın oğlu değil ve rekabeti kim ateşlerse onu desteklemek bir müşteri olarak mantıken yapmam gereken şey.

Emin ol önümüzdeki süreçte aradaki fark ezici bir boyuta gelirse AMD de zamanla, piyasadaki konumu gereği fiyat politikasında ve model güncellemesi konusunda yozlaşma yaşayacaktır.

Bu noktada beklentimiz rakibin dengeyi bozması olacaktır. Bu hep böyle oldu ve umarım olur da. Yoksa işlemci değil leblebi alırsın...




Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__
F
3 yıl
Yüzbaşı

Aynı nm ile üretilen işlemcilerin fabrikasında fiyat aynı mı oluyor sence? Yani döküm başına mı para alıyor TSMC? O zaman İntel yıllardır 14nm +++++ yaptı. O işlemcilerin hepsinin aynı fiyata gelmesi gerekirdi bu mantıkla. Yani o silikondan oluşma tabakanın içine daha fazla silikondan transistör kapıları sıkıştırınca fiyat aynı mı kalıyor? Bu işte bir iş var sanki. Ki benim bildiğim sadece ramlarin komut kümesini (ya da ismi her neyse) birleştirmediler. Çekirdek kümesinde de gelişmeler var.




Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__
B
3 yıl
Teğmen

Cok guldum hocam :D





Bu mesajda bahsedilenler: @shockwave error
B
3 yıl
Yarbay

Tek bir örnekten firmayı yorumlamak bence doğru bir genelleme değil. Pek tabii AMD' nin kaç nesildir AM4 kullanarak müşterisine gösterdiği tevazuyu göstermemesi çok kötü ama AMD ticari açıdan döve döve öğretecek intel' e bazı şeyleri.

Aksi halde büyük bir şok yaşanıp intel gibi bir devin kayıp gidişini (şahsen pek ihtimal vermesemde) izleyeceğiz ki bu daha da fena bir senaryo olur.

intel tarafında düşük nm için hacimli üretimin 2022' ye kadar gecikeceğini göz önüne alırsak ne fiyatlandırma ne de sunulacak yeni ürünlerde hata yapmaya yer yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__
F
3 yıl
Yüzbaşı

Peki bunun microcode olayı. O logic kapıların tasarımı. Düşün sen bir sen üretiyorsun. Örnek vereyim bir saat olsun. Bunun şekli ve nasıl çalışacağı sana ait. Ama birine verdin yapsın diye. O da gitti 20₺'ye yaptı. Bu o saatin 20₺ olduğu anlamına gelmiyor ki. Ben de zamanında yangın algılama santrali firmasında çalıştım. Alınan malzemelerle birlikte o panelin fiyatı nerdeyse 300₺ gibi komik bir rakam. Ama satılırken 5000₺. Ki bu söylediğim şeyin ekmeği adamların canı sıkılıp da yeni bir tasarım yapana kadar. Yani ekstra maliyet de yok. Sadece işçi ve gider parası. Bir de arada çıkarsa bozuk malların garantisi için harcanan malzemelerin ek ücreti (o da para değil). İster özellik ekler ister eklemez. Bu firmalar gene bir şeyler yapıyor.

Ulan bizde bu günümüze şükür diyen dedelere benzedim.

Dostum sen haklısın.




Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__
B
3 yıl
Yarbay

B460 çipsetli bir anakart kullanıcısın sanırsam.

Bu arada sakin ol, bu son mesajındaki çığırtkanlık hayra alamet değil. Sakin gardaşım

Ben daha fazla uzatmak istemiyorum, olay açıklama yazma-cevap verme ekseninde bi kısır döngüye dönüşsün istemem.

Kendimi etraflıca ifade ettiğimi düşünüyorum. İyi akşamlar, saygılar!




Bu mesajda bahsedilenler: @Lorenzo__