Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
323
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kurban ve Ramazan bayramı ikramiyeleri gelir sayılır mı? Emekli Anneme 5 bin lira ceza yazıldı.
C
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

İyi günler, bi süre önce 4a dan dul maaşı ve 4b den babasından ölüm aylığı alan annem için gelir tesbiti incelemesi başlatıldı, 8,9 ayrı kurumdan geliri yoktur, menkulü yoktur teyitlerini alarak verdik denetmene (O kadar kuruma gitmek adamı virüs eder), işlem 14 aralıkta tamamlanmış ve adli vakadan doğan 4700 küsür borç yazılmış. Şimdi annemin ölen babasından aldığı 4b emeklisi %25 kesinti yapılarak ödenmeye başladı. Neye göre bu borcun geldiğini pek bilmiyoruz, bildiğimiz asgari ücretten yüksek olursa 4b maaş ödenmiyor, peki ilgili il sgk müdürlüğüne yazı yazdığımda 2013/26 4/1-(a) ve 4/1-(b) Sigortalılarına İlişkin Tahsis Uygulamalarının 8.3. Ölüm Sigortasında 4/1-(b) Sigortalıları ve Hak Sahiplerine İlişkin Koşullar 'na dayanarak fazla ödemeden dolayı borç yazıldığını ilettiler.

İlgili genelgenin 8.3 bölümünde asgari ücretin brüt miktarınnın üstünden gelir olması durumunda reddedilir yazmakta. ancak 2020 için 2900 küsür olan brüt asgari, annemin 4a dan gelen 2300 civarı dul maaşıyla aşılması mümkün değil. Ancak banka promosyonu, kurban bayramı, ramazan bayramı ikramiyelerinden gelen 750 tl lik ek para ile geçilebilirdi. Yada birisine iletilmek üzere kızından gelen havale ile.

Şimdi bu konuyu aynı sgk çalışanına mesaj atarak sordum ama bir gündür cevap vermedi ayrıca itiraz süreside birkaç güne bitecek. Şimdi 750 lira ikramiye verilip ödenen 1100 lira 4b ölüm maaşının kesilmesi hakkaniyete, kanunlara veya anayasaya uygun mudur? Eğer uygunsa bayram ikramiyesi hiç verilmesin yada o ay kesilsin 4b neden sonradan borç yazılıyor gerçekten hayret.

Güncelleme: Sonuç olarak ikramiyeler gelir olarak sayılmamış, 2015 brüt asgariden 20 lira fazla olan 4a ödemeleri nedeniyle o yılki 4b maaşlarını geri istemişler. Umarım tüm kamu kurumlarında bu türden incelemeler yapılıp kamu zararları azaltılır!





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccguven -- 7 Ocak 2021; 21:6:59 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.