Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
1064
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Msı mag b550 gaming edge wifi overclok sorunu
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar elimde msı mag b550 gaming edge wifi anakart amd ryzen 5 3600x işlemci ve corsairin vengeance rgb pro 3600 mhz ramlerinden var. Şöyle bir problemim var. Anakartı ilk aldığımda bu ramler 3600 mhz overclok oluyordu. Ama daha sonra ben bir kaç ayar yaparken sanırım ses çıkışları yanmış. Ben de anakartı servise yolladım ama anakart servisten döndüğünde ramler 3600 mhz overclok olmuyor artık. En fazla elle 3333 mhz çıkabiliyorum. Anakartın sitesinde bu ramlere anakartın destek verdiğini gördüm. Sorun ne olabilir. Madem overclok olmuyor neden elle 3333 mhz çıkabiliyorum. Madem 3333 çıkıyorum neden artık 3600 mhz e çıkamıyorum. Serviste biosu sıfırladıklarını söylemişlerdi bana yani biosu yeniden sıfırdan yüklemişler yani yazılım atmışlar. Sorun bundan kaynaklanabilir mi ya da donanımsal bir problem mi var acaba tekrar servisle uğraşmak istemiyorum malum baya bekletiyorlar.



R
3 yıl
Yarbay

Dostum geçmiş olsun. İşlemcin en eski sürümden beri desteklendiği için anakartın sitesine girip bios düşüre düşüre kontrol edebilirsin. Update etme işi bir noktada bir hastalık. Anakart şirketleri artık sisteminizde sorun yoksa bios güncellemeyin diye ısrarla belirtiyorlar. Bilmiyorum sizdeki ram stabilmiydi ama pcb tasarımı yüzünden ramler arasında Amd intel ayrımı ufak da olsa var. Benim arkadaşımın eline 4133 cl19-19-19 gskill geçti. Neo değil yani ryzen optimized odaklı değil ve b450 tomahawk max + b550 gaming edge de xmp açınca bu ramleri çalıştıramıyoruz, kendimiz manual editlemek zorunda kalıyoruz. Bir de support listte de geçiyor kodu. Ram işi tam oturdu istediğini al geç yapılamıyor hala vesselam. Sizdeki ramlerin model kodu nedir? Anakart hazır ayarlar işinizi görmüyor ise vereceğim konuda tightening kısmından istediğiniz hızı yedirebilirsiniz. Malum 20-25 değer ile çalışıyor ramler. O crash ve açılmamanın sebebi bulunabilir. Genelde düşük procodt ve vsoc voltaj değeri yüzünden pc hiç uyanmaz. Sizin de anakart tamiri sonrası belki değişen direnç vs yüzünden akımla alakalı bir sorununuz olmuş olabilir. Daha yüksek voltaj vererek aşılır diye tahmin ediyorum.

https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/master/DDR4%20OC%20Guide.md





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 2 Ocak 2021; 14:55:0 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Hocam öncelikle cevabın için teşekkür ederim. Elimdeki ramlerin koduyla msı ana sitesinden kontrolümü yaptım ve desteklediğini gördüm. Senin de tavsiye ettiğin bios update versiyon düşürme olayını da denedim. Ama maalesef sonuç alamadım. Biosu yeniden yazınca düzelir diyenler oldu ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. Son olarak voltajı biraz artırmayı deneyeceğim sonuç alırsam burdan dönüş yaparım ama onda da rame zarar veririm diye korkuyorum. Ramin kutusunda voltaj değeri 1.35 olarak yazıyor onun üstüne çıkmak sağlıkkı olur mu bilemedim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
R
3 yıl
Yarbay

Eğer ram b-die ise 1.5v'a kadar sorun yok. Diğer hynix vsde 1.45v civarı safe voltage olarak söyleniyor. Tamir gören şey anakart olduğu için dram voltage'dan önce vsoc voltage yükseltin derim. Auto yanında 1.10 küsür görünüyor ise hali hazırda 1.125 volt'u deneyin. Bakalım ne olacak. Ben de 3800 cl15 1900 fclk'da stabiliteyi sağlayamıyordum. 1.125 ile errorsüz geçebiliyorum. 1.2 maks değer onu sakın geçmeyin.


Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @depboy28
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Peki şu 12.18.36.36 gibi değerler var onları kaç girmem lazım hocam.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Bu arada vaıc voltaje 1.125 yaptım ve aldığım aonuç bu hıcam maalesef olmadı.

< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
R
3 yıl
Yarbay

hocam bu değerleri editlemenize gerek yok zaten 3600 mhzdeki en kötü cl değerleri bunlar. Bundan aşağı tcl, tras vs yok. bu değerler ile pc'nin uyanması lazımdı. hani 3600 16-16-16 vs de değil. 18-22-22-22 ile uyanamıyor olması bence tamir sonrası bir sorunun olduğunu gösteriyor. Bu değerler seçili iken FCLK değerini düşürün hocam bir. 1800 mhzden aşağı seçin atıyorum 1700 mhz. Acep fclkda mı patlıyor çok merak ediyorum.

mem try it deki 3600 mhzli olanları da deneyin bir bakalım ne yapacak pc. gerçekten ilginç. vsoc 1.10 verip dram de 1.40v verip geri kalanı autoda bırakın. Olmazsa yine procodt ve cadbus'lar ile oynamak lazım fakat timinglerden samsung c-die ya da cjr/jjr diye bahsediliyor. bunlarda default procodt, cadbus nedir tam emin değilim. netten iyice araştırmak lazım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 3 Ocak 2021; 2:47:14 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @depboy28
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Msı servisine durumu ilettiğimde chipsette sorun olabilir bize gönderin dediler ama sonuçta 3333 mhz ye çıkabiliyorum. Sorun olsa 2666 geçemezdim diye düşündüm. Bir de işlemciyi 4.4 e kadar overclock yapabiliyorum. Sadece ramleri 3600 e çıkaramıyorum. Muhtemelen yazılımsal bir problem var. Senin dediğin değerleri akşam deneyeceğim hocam sonuç alırsam yazarım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
R
3 yıl
Yarbay

Hayır hocam doğru söylüyorlar. 3600 mhz xmp açıldığı zaman cpu içindeki bellek kontrolcüsü de ram hızının yarısı yani 1800 mhzde çalışacak şekilde ayarlanıyor. 1800 mhz'e zen 2 işlemcilerin neredeyse hepsinin erişebildiği bir bellek hızı. Kaldı ki tamir öncesi siz de stabil çalıştığını söylemişsiniz. 1866 mhz ve 1900 mhz ise %20 gibi bir genelleme ile verilen işlemcilerin erişebildiği bir nokta. Sizin daha önce çıkabilip şimdi çıkamamanızın sebebi donanımsal bir sorun, yazılımsal değil. Daha öncede dediğim gibi 3600 cl18-22-22-22 takoz ya da gold her işlemcinin erişilebileceği yüksek gecikmeli değerler. Bu ara kendi ramimi sıkılaştırmak ile uğraştım. +0.02 vsoc voltajı ile sıkılaştırdığım ram hatasız hale geliyor. -0.02v aşağı olursa bir sürü error veriyor. Bu kadar hassas iken tamirde yapılan ufak bir direnç değişimi bile akımı değiştireceği için stabiliteyi bozar. Sadece ses çipi yandı diye odaklanıp diğer kısımları kontrol etmemiş olabilirler. Boot görünce oldu bittiye gelmiştir belki bilemiyorum. Evet garanti işi uzun ama kalsın böyle demek bence çok yanlış. QVL listesinde yer alan bir ram için çamura da yatamazlar. Eğer ben bunu aldım uzun süre kullanırım diyorsanız kesinlikle garantiye gönderip değiştirtin, tamir ettirin. B550 gaming edge vrmler ile orta sınıfın tepe kartlarından birisi. İlerde 2.el 5900x, 5950x alır yolunuza devam edersiniz. Garanti bittikten sonra da istediğim ram'e çıkamıyorum vs gibi sorunlar canınızı sıkacaktır. 2-3k verip bir de yine anakart almak zorunda kalacaksınız. Evet çok bekletiyor olabilirler ama tartınca boşver demek hiç akılcı değil. Bence bu sorunun sebebi voltaj. Eğer genel olarak voltaj ile ilgili ise daha çok amper isteyen 10-12-16 çekirdekli bir cpu ile güncellediğiniz zaman crash yemeyeceğinizin garantisini de veremeyiz. Sadece ram olarak da bakmamak lazım. Her şey olabilir. Geçmiş olsun.


Ses çipini vsoc voltage ile oynarken mi yaktınız acaba? onu da çok merak ediyorum nasıl oldu?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 3 Ocak 2021; 17:57:37 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @depboy28
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Ses çipini kabloların bağlantısını yanlış yaptığım için yaktım hıcam hata benimdi. Galiba haklısın ben en iyisi anakartı yarın servise göndereyim. Biraz dişimi sıkarım ama en azından garantisi bitmeden anakartı adam akıllı yaptırmış olurum. İlgilendiğin için teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Evet anakart servisten geldi hiçbir sorun çıkmadı. Sorun anakartta değilmiş işlemcideymiş. Ryzen 5 3600 ile sorunsuz overclock yapılmış. Şimdi de işlemciyi servise yollatacağım maalesef .


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
R
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: depboy28

Evet anakart servisten geldi hiçbir sorun çıkmadı. Sorun anakartta değilmiş işlemcideymiş. Ryzen 5 3600 ile sorunsuz overclock yapılmış. Şimdi de işlemciyi servise yollatacağım maalesef .
Allah Allah. Peki daha önce gördüğünüz hızları şimdi nasıl göremiyorsunuz? İşlemcinin pinini falan da eğdiğinizi sanmıyorum. Gerçekten ilginçmiş.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Pinler sağlam hocam . Adamlar bana video attılar. Ram 4000 mhz overclock yapmışlar benim anakartla. Ama işlemci ryzen 5 3600 ram de gskil marka takmışlar. Bu durumda geriye tek olasılık kalıyor. Galiba sorun işlemcide.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ridianod
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.