Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
365
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Türkiye'de rüzgardan elektrik üretim rekoru kırıldı
T
3 yıl
Moderatör
Konu Sahibi



Türkiye’de günlük üretilen elektrik miktarı, TEİAŞ tarafından günlük olarak açıklanıyor. TEİAŞ verilerine göre 25 Kasım 2020 tarihinde rüzgar enerjisi santrallerinden 152 bin 389 megavatsaat elektrik üretimi gerçekleşti. Bu sayı rekor olarak tarihe geçti.



Ayrıca Bkz.Avrupa otomotiv pazarı yüzde 26,6 daraldı; Türkiye satışlarda 6. sırada



25 Kasım’da tüm enerji kaynaklarından toplam 895 bin 950 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimin yüzde 31,7’si doğalgaz santrallerinden, yüzde 20,7’si kömür santrallerinden, yüzde 17’si rüzgar enerjisi santrallerinden karşılandı. Daha önce 6 Kasım'da 151 bin 325 megavatsaatle rüzgardan günlük elektrik üretim rekoru kırılmıştı.



Türkiye’de rüzgarda toplam kurulu güç, 2020 yılında 740 MW artarak 8 bin 330 MW’a ulaştı. Yenilenebilir enerjide kurulu gücün yüzde 17,5’i rüzgar enerjisi santrallerinden oluşuyor.



Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ruzgardan-elektrik-uretiminde-yeni-rekor-/2056358
Kaynak:https://twitter.com/TCEnerji/status/1331656684889141248

 Haberi Portalda Gör

Baktım, haritada ülkelere tıklayınca açıkça görünüyor ki yenilenebilir enerjinin tüm enerji bilançosuna oranında Kuzey Avrupa ülkeleri hariç Avrupa bi...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Bloodin - 3 yıl +12
Yoruma Git
Yorumun Devamı TaymekHoldem - 3 yıl +5
T
3 yıl
Binbaşı

https://www.electricitymap.org/
şu istatisliklere bakarak gerçekleri görün. sakın bu tarz haberlere aldanmayın :)



Bu mesaja 4 cevap geldi.
B
3 yıl
Yarbay

Baktım, haritada ülkelere tıklayınca açıkça görünüyor ki yenilenebilir enerjinin tüm enerji bilançosuna oranında Kuzey Avrupa ülkeleri hariç Avrupa birincisiyiz, diğer ülkelerin çoğunun düşük karbon oranlı enerjisinin sebebi de nükleer santralleri. Özellikle Fransaya tıklayımca görebilirsiniz. Nükleer enerji en temiz (tehlikesiz değil temiz) enerji türlerinden biridir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TaymekHoldem
E
3 yıl
Çavuş

Haberin hangi kısmına aldanmayalım. Doğalgaz, kömürden(sadece ithal kömür, yerli linyit üretimi de %13) üretilen elektriğin oranı %52,4 rüzgardan üretilen elektriğin oranı %17. Yalan olan kısım nedir? ayrıntılı bilgi isteyenler https://seffaflik.epias.com.tr/transparency/uretim/gerceklesen-uretim/gercek-zamanli-uretim.xhtml adresine bakabilir.





Bu mesajda bahsedilenler: @TaymekHoldem
C
3 yıl
Yarbay

evet gerçekleri gördüm, Nükleer enerji şartmış.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TaymekHoldem
İ
3 yıl
Yarbay

Karbon salınımında ve yenilenebilir enerji üretiminde Fransa'dan kötü Almanyadan iyiymişiz ben mi yanlış anladım arkadaşın buna bakın dediği siteden?



T
3 yıl
Binbaşı

birisi yorum yapıp silmiş ...baya bi komik yorumdu. ona itafet ben o siteyi attım. zaten kaynağı yazıyor alt satırda.bu haberin 2 tane kaynağı benim kaynağım ile aynı.
Bu arada almanya yenilenebilir enerjiye çok ciddi miktarda yatırım yaptı ama hala fransadan elektrik alıyorlar. Yani haberler genelde popülizme yöneldiği için fazla itimat etmemek lazım. nükleer enerji konusunda greenpeace bile yeşil ışık yaktı... senelerce yalandan yenilenebilir enerjiye sığındılar... baktılar ki o iş öyle değil miş :). biraz sosyal medyada rüzgar panelleri mezarlarını araştırırsanız ne kadar zahmetli ve maliyetli(pil ömrü ve geri dönüşüm) birşey olduğunu görürsünüz. fukuşima bile faaliyete geçiyor. bize şöyle 3-4 tane akkuyu gibi santral 100 gr carbon emisyona kadar götürür gibi. sonuçta bizim coğrafya avantajımız norveç finlandiya isveç gibi değil. keşke 40-50 sene önce yapılabilseydi.

< Resime gitmek için tıklayın >
kaynak: https://ytbsbilgi.teias.gov.tr/ytbsbilgi/frm_istatistikler.jsf

@Bloodin @elleham @ilkerinanc

ek olarak önümüzdeki 30 yılda artacağını düşünüyorum tüketim artıyor çünki.
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TaymekHoldem -- 27 Kasım 2020; 16:38:52 >


Bu mesajda bahsedilenler: @ilkerinanc , @Bloodin , @elleham
T
3 yıl
Binbaşı

biz almanya değiliz ki milyarlarca euro para harcayıp yenilebilir enerjiye yatırım yapalım. :D belki 20-30 sene sonra kıyamet kopmaz ise nükleer santral(leri)i kapatıp yenilenebilir enerjiye geçeriz.. çok zor gibi :D



M
3 yıl
Teğmen

Bu yargiya varmadan önce birkac detayi paylasmak lazim;

Yenilenebilir enerjinin toplam üretilen enerji icerisinde payi en büyük olan ülkeler Almanya ve Fransa gibi (özellikle Fransa) üretimimin büyük/kücük bir kismi Nükleer santrallerden gelen ülkeler degil, aksine Iskandinav ülkeleri. Bu durumun ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji payinin bircok Avrupa ülkesine göre yüksek olmasinin bir sebebi ortak; hidroelektrik santralleri. Türkiye tam bir akarsu cenneti ve bunu güzel sekilde kullaniyor.

Fakat hidroelektrik santral teknolojileri zaten asiri gelismis seviyede, yani ülkenin bilgi birikimine katkida bulunan bir durum degil.
Ayrica Türkiye gibi "gelismekte olan ülkeler"de kisi basina düsen elektrik tüketimi, endüstrinin yogun ve gelismis oldugu Almanya gibi ülkelerle kiyaslanamaz bile. Yani Türkiye'de örnegin Almanya'ya kiyasla toplam enerji tüketimi düsük oldugu icin, herhangi bir yenilenebilir enerji katikisinin yüzdesel payi da büyük gözükmekte.

Örnegin (bildigim icin) Almanya'yi inceleyecek olursak;Türkiye'de 2019 yili toplam elektrik enerjisi üretimi 291 TWh iken (1),Almanya'da bu rakam 604 TWh (2). Yani bizden 2 kat daha fazla elektrik üreten bir ülke. Örnegin 100 TWh'lik yenilenebilir enerji üretimi, Türkiye icin toplam üretimin %30'una tekabül ederken, Almanya'da %15'ine tekabül etmekte.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanligi'nin (BMWi) verilerine göre Almanya'da yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretim su sekillerde gerceklesmis (3);

+rüzgar kurulu gücü 2018 itibari ile 52,2 GW Kara (On-Shore) ve 6,4 GW Su (Off-Shore) toplam üretim ise sirasiyla 90,5 TWh (90500000 MWh- yaziyla doksan milyon bes yüz bin Megawattsaat) ve 19,5 TWh.

+Günes pilleri (Photovoltaik) kurulu gücü 2019 sonu itibari ile 47,5 MW ve yillik üretim 46,4 TWh (4) (46400000 MWh- yaziyla kirk alti milyon dört yüz bin Megawattsaat)

Diger kaynaklardan gelen yillik toplam üretim (2019 yili icin)

+20 TWh hidroelektrik
+Yaklasik 30 TWh biyogaz (cöplerden vesaire elde edilen, organik gaz)
+10 TWh biyolojik kati atik (cürümüs agaclar, üretimden arta kalan kati atiklar vs.)
+ Yaklasik 6 TWh cöplerin yakilabilir kismindan

Bütün bu bilgilerin isiginda su sekilde bir analiz yapilabilir;

+Türkiye, hidroelektrik santralleri disinda herhangi hic bir teknolojide söz sahibi degil, aksine trendi 20- 30 sene arkadan takip eden bir ülke.

+Türkiye'de henüz Photovoltaik ve rüzgar sistemleri gelismekte iken, Avrupa bu teknolojilerin yaninda daha bir cok teknoloji/sistem kullaniliyor, örnegin cöplerin ayristirilmasi, atik kati/sivi/ ve gazdan elektrik üretilmesi, yaklasik 30-40 senedir kullanilan bölgesel isitma sistemlerinin yayginligi gibi konularda Türkiye'nin epey önünde.

+Avrupa'da bu siralar Türkiye'de hayal niteliginde olan teknolojilerin gelistirilmesi sürüyor (Power-to-heat, akilli elektrik sebekesi yönetim sistemleri/algoritmalari vesaire)

+Türkiye henüz rüzgar ve günes sistemlerini yayginlastirma üzerinde calisadursun, Almanya ve Avrupa'da kurulu yenilenebilir enerji sistemlerinin elektrik sebekesinde ne türlü negatif etkileri oluyor, bu etkiler nasil bertaraf edilir onun üzerinde calisiyor. Aklilli elektrik sebekesi yönetim sistemleri sayisiz arastirmalardan sonra gectigimiz yillarda pilot bölgelere uygulanmaya baslandi ve gelisim sürekli devam etmekte. Türkiye bu konuda Avrupa'nin 50 yil gerisinde. (sistem güvenligi, sunulan elektrigin kalitesi vesaire gibi parametreler cok siki takip ediliyor ve kanunlarla cerceveler detayli sekilde cizilmis, örnegin elektrik saglayicisi yilda kac kere elektrigi kesiyor, elektrik frekansindaki dalgalanmalar kanunda belirtilen sinir degerlere uyuyor mu? vesaire..

+Ayrica Avrupa ülkelerinde, tüketim tarafinda, enerji verimliligi, binalarin isi verimliligi vesaire Türkiye'ye kiyasla daha yüksek. Yani biz enerjiyi Avrupalilar kadar verimli kullanamiyoruz.

Sonuc olarak Türkiye'nin bu konuda katetmesi gereken daha uzun bir yol var. Tutup da 1-2 yaniltici istatistige bakarak alakasiz cikarimlar yapmamak lazim.
Yazida kullanilan kaynaklar;

(1) :https://www.iklimhaber.org/2019da-elektrik-uretimi-azaldi-komur-hala-birinci-kaynak/#:~:text=T%C3%BCrkiye'nin%202019%20y%C4%B1l%C4%B1%20elektrik,kilovatsaat%20(kWh)%20elektrik%20%C3%BCretildi.

(2):https://www.destatis.de/DE/Themen/Branchen-Unternehmen/Energie/Erzeugung/Tabellen/bruttostromerzeugung.html

(3):https://www.bmwi.de/Redaktion/DE/Dossier/erneuerbare-energien.html#:~:text=Im%20Jahr%202018%20betrug%20die,Bruttostromverbrauch%20bei%2018%2C6%20Prozent.

(4):https://www.erneuerbare-energien.de/EE/Redaktion/DE/Downloads/Berichte/erneuerbare-energien-in-zahlen-2019.pdf?__blob=publicationFile&v=2

Edit: hesaplamadaki hatami kaldirdim. (8000 MW x24 yaklasik 190 bin MWh'e tekabül ediyor. Buradan su yorum cikar; rüzgar türbinlerimiz bu günde tami tamina 19 saat tam kapasiteyle üretim yapmis. Bu ortalamanin cok üzerinde bir rakam. Bir yil boyunca ortalama her gün bu miktarda enerji üretmek tam bir hayal.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muguroz -- 27 Kasım 2020; 14:42:10 >



Bu mesajda bahsedilenler: @Bloodin
H
3 yıl
Yarbay

Kardeş harita okumakla ilgili bir sıkıntın var galiba. Attığın haritada Avrupada yenilenebilir enerjide kuzey avrupa ülkeleri hariç birinci olduğumuz görünüyor. Fransa gibi ülkelerde nükleer santralleri de saymasalar low karbon enerji üretiminde de muhtemelen yine biz birinci çıkardık. Biz de nükleer santralleri kullanıma almaya başladığımızda low karbon enerji üretim oranımız da yükselecektir. Yine o dönemlerde yenilenebilir enerjide yeni güneş ve rüzgar santrallerimiz devreye gireceğinden, yine birincilik bayrağı bizde olur. Ha bu arada muhtemelen sen nükleer santrallere de karşısındır tahminimce :)



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TaymekHoldem
T
3 yıl
Binbaşı

"Attığın haritada Avrupada yenilenebilir enerjide kuzey avrupa ülkeleri hariç birinci olduğumuz görünüyor." yazmışsın zaten ben bunun farkındayım ama yeterli değil diyorum :)
Yenilebilir enerjiyi bu derece savunman bile bence komik. Keşke biraz kaynak sunsaydın bari de eleştirmek için eleştirmeseydin. yaşadığım evin çatısında bile kendimi kandırmak için 2012'de aliexpress'den aldığım panelleri 2 kw'yı doldurmak için öylesine yalandan kullanıyorum.(arada elektrikler kesilebiliyor) oda kendimi avutmak için... yani birbirimizi kandırmaya gerek yok.mesela corona yüzünden şehirlerdeki hava kaliteleri bile değişiyor.. bu dünyaya en büyük zararı insanoğlu veriyor. gelecek nükleer enerjide attığım grafiklere göz atsaydın zaten son cümleyide yazmazdın :)

https://www.ters.com.tr/ruzgar-turbini-kanatlari-ve-geri-donusum-problemi/
şöyle özetleyecek olursak :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TaymekHoldem -- 27 Kasım 2020; 19:26:2 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.