Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
26
Cevap
1603
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Cevap: DH Ailesi ve Hocalarımla Sıfırdan Akıllı Evimi Yapma Projem (2. sayfa)
D
3 yıl
Binbaşı

Deneyimlerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.Telefonla görüşmemizden sonra, burayı da okuyunca aklımda fazla soru işareti kalmadı. Hepsini madde madde yazmaya başladım eklemeler çıkartmalar vs duruma göre ilerleyeceğim. İlk aşama kanallar ve elektrik tesisatı üzerine yoğunlaşıp kalan modülleri temin etme kurulum gibi kısımlarda yardımlarınıza ihtiyacım olacaktır. Ayrıca gelişmeleri paylaşacağım.Tekrar tekrar teşekkür ederim. İyilikler.




Bu mesajda bahsedilenler: @gurkans
G
3 yıl
Yarbay

Merhaba;

Bugün Danalock V3 (Bluetooth & Zwave version) akıllı kilit mekanizması da elime geçti, çok kısa bir sürede talimatları takip ederek kurulumu gerçekleştirdim. İlk izlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle kurulumu çok kolay; yalnızca yıldız tornavida ve bir pense ile tamamlıyorsunuz. Kapıda ek bir tadilat gerektirmiyor. Kapı kalınlığınıza göre silindir boyunu ayarlayabileceğiniz ek parçalar var ve aynı zamanda gelen silindir kendinden de tuzaklı bir model. Yani silindire müdahale etmeye çalışılırsa uç kısmı kırılıp , göbeği kastırmalarını engelliyor.

Kutu açılışı ile başlayalım. Ürün silindir ve mekanizma olarak iki ayrı kutuda geldi. Bu ürün daha önce tek kutuda silindir ve mekanizma olarak birlikte satılıyordu fakat bu yeni silindir önce gelene göre çok daha sağlam. Diğeri lego gibi birbirine ekleme birçok parçadan oluşuyordu, yeni model monoblok. Yalnıza kapının iç tarafında bir uzatma yapıyorsunuz ihtiyaç halinde. Onlar da iki adet oldukça sağlam vida ile eklendiğinden bir sorun teşkil etmiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Gelen Silindir;

Söylediğim gibi silindir tuzaklı, 5 adet anahtar ile birlikte geliyor. Herhangi bir sorunda pil bitmesi vs gibi bu anahtarları da kullanabilirsiniz. Mevcut silindirinizi kapının yan yüeyindeki bir vidayı sökerek çıkarıyorsunuz ve çıkanın uzunluğuna göre kutudan çıkan ek parçaları kullanarak yeni silindiri de aynı ölçüye getiriyorsunuz. İçinden 2 adet 10mm ve 1 adet 5mm uzatma aparatı çıkıyor. (Ve gerekli ölçülerde tüm vidalar)


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Sonrasında söktüğünüz gibi yeni silindiri de yerine takıyorsunuz. Sadece yeni silindirin üzerine bir adet braket bağlanıyor. Aşağıda görüldüğü gibi kapınıza montajını yaptıktan sonra mekanizma içine girecek anahtar vazifesi gören lamayı eğer silindirinizin ortada bulunan vidadan mesafesi 35mm den küçük ise pense ile kırıyorsunuz. 35mm ve üstünde kırmaya gerek yok, bunun dışındaki ara ölçülerin hepsi mekanizma içinde tolere ediliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Gelelim cihazın akıllı kısmına.

Öncelikle cihaz oldukça şık, kapıya montaj sonrasında da en azından benim gözüme fazla batmadı. 4 adet CR123A lityum pil ile çalışıyor. Kutudan piller çıkmadı. Bir seneden fazla pillerin gideceği söyleniyor, deneyimleyip göreceğiz. Kapıya monte ettiğiniz brakete basit bir çevirmeli kilitleme sistemi ile bağlanıyor. Sökmek için üstte bulunan yaylı pimi ittirerek ters yöne çeviriyorsunuz ve çıkıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Montaj tamamlandıktan sonra eşleştirme işlemine geçiyorsunuz, hem IOS hem de Android platformu için uygulamalar mevcut. Kilit üzerinde bulunan küçük deliğe bir iğne ile bir kez basıyorsunuz ve cihaz pairing moduna geçiyor. Telefonunuzda bluetoothun açık olmasına dikkat edin. Uygulama hemen cihazı yakalıyor. Ve ilk aşamayı sağ salim bitiriyorsunuz.

İkinci aşamada ise kalibrasyonu yapıyorsunuz. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz manuel ve otomatik modda. Ben otomatik modda yaptım. Bu durumda her iki yönde kilit mekanizmanızın sınırlarını kendi belirliyor. Eğer siz benim için 1. seviye kilitlemesi yeter diyorsanız manuel kalibrasyon ile son noktayı kilit dili bir seviye çıkacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Çok kısaca ayarlar menusunden bahsedeyim.
Kilide isim verebilirsiniz. Pil seviyesi de hem buradan hem de smartthings aplikasyonu üzerinden izlenebiliyor.

Smarthome ile Zwave ile çalışan hublara entegrasyonunu yapabiliyorsunuz. Ben ST Hub ile yaptım.
Hold back latch kısmı önemli. Avrupada genelde dış tarafta kapı kulbu bulunmuyor. (Amerika genelinde bu daha farklı) Bu sekmeden kapı dilini kaç sn süre ile geri çekeceğini ayarlıyorsunuz. Peki bu ne işe yarıyor? Kilidi aç komutu verdiğinizde önce kapının kilidini açıyor, sonrasında ise üstteki dili geri çekiyor. Üstteki dili geri çektikten sonra ise dili serbest bırakıp kapının tekrar kapanmasını sağlıyor. Genelde bizdeki kapıları açmak için anahtarı son noktada çevirirken kapıyı da tutup bir çekip bırakmanız gerekir. İşte bu ayar size o işlemi yapabilecek süreyi sağlar. Güzel düşünülmüş, kapı kilitli değil fakat kapalıyken de aç komutu verdiğinizde bu işlemi belirlediğiniz süre için gerçekleştiriyor.

Auto unlock bluetooth ile çalışan bir yakınlık sensörü. Kapıyı kilitleyip belirli alanın dışına çıktıktan sonra tekrar kapıya yaklaştıınızda kapıyı otomatik olarak açmayı sağlıyor.

Auto lock ise kapıyı açtıktan ne kadar süre sonra kilitlemenizi istiyorsanız o kadar süre sonra kilitlemenizi sağlıyor. Açma kapama saati belirlemeden daha farklı bir fonksiyon bu, aslında bir gecikme ayarlıyorsunuz. Saate bağlı kilitleme ya da açmayı smartthings senaryoları üzerinden yapabiliyorsunuz.

Twist assist ise kapıyı içten açmak ya da kilitlemek için mandalı birkaç tur çevirmek yerine bir miktar istediğiniz yöne çevirdiğinizde gerisini motorun devralıp işlemi bitirmesini sağlıyor. Benim için elzem bir özellik değil. Zaten bunun için telefonu da kullanabilirsiniz, kapının yanına kadar gittiysem iki tur da çeviririm :)

Uygulama ekranında kapının kim tarafından ne zaman açılıp kapandığının logunu görebiliyorsunuz, kapıyı internet aracılığı ile uzaktan açabilir (hub gerektirir ,kendi hubı smartthings hubitat vs olabilir) , farklı kişilere internet üzerinden yetkilendirme verebilirsiniz ya da yetkisini alabilirsiniz. Bunun için danalock üyeliğinin olması gerekiyor. Sadece mail ve şifre istiyor teferruatlı bir işlem değil. Sonrasında telefonlarının bluetootunu kullanarak kapıyı açabilirler, huba bağlanmalarına gerek yok. Bunlara artı olarak kapının kilitli mi açık mı olduğunu da uygulamalar üzerinden görebiliyorsunuz. Bu çok önemli bir özellik.




< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Ben ilk etapta alarm sistemi için kurguladığım senaryoya dahil ettim, alarm için oluşturduğum sanal düğmeyi aktifleştirdiğimde hem ST Güvenlik modunu değiştiriyor hem de kapıyı kilitliyor. Alarmı kapattığımda da tersi bir işlem uygulanıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


İzlenimlerimi amatör bir şekilde paylaşmaya çalıştım, bu konuda sorularınız ya da tavsiyeleriniz olursa her zaman ulaşabilirsiniz.

Selamlar.



O
3 yıl
Çavuş

home assistant konusunda baya yol aldım. kendi devrelerimi kendim dizayn ediyor ve baskı devresi ile beraber baya ucuza getiriyorum. konu hakkında soracaklarınız varsa cevaplayabilirim. siteye fazla girmiyorum özelden yazarsanız daha çabuk cevap verebilirim
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
3 yıl
Yarbay

Yaptığın şeyler çok güzel.Bunlari burada veya bi video ile anlatabilsen harika olur....




Bu mesajda bahsedilenler: @oksijen06
O
3 yıl
Çavuş

Home Assistant ile evdeki bluetooth cihazların takibi , printer durumu ve tv, uydu alıcı, ses sistemi medya player cihazlar tek sayfada
< Resime gitmek için tıklayın >



O
3 yıl
Çavuş

Home Assistant ile bütün kumandalar (tv,uydu alıcı, sony ses sistemi ve diğerleri) tek sayfada
< Resime gitmek için tıklayın >



B
3 yıl
Yarbay

Akıllı evler ne durumda?



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.