Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
412
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Dikkat! Avcı hastalığı 'Tavşan Vebası' hakkında acil bilgi.
M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Özellikle avcılık yapanlarda sık görülen ve kendileri ve aileleri için ölümcül sonuçlar doğuran ciddi bir hastalık. Tülaremi.

Hasta hayvanlara temas etmekle ve onların kirlettiği suyu tüketmekle bulaşan, ateş, halsizlik, karın ağrısı, boyunda şişlik belirtileri görülebilen Tularemi hastalığı, aniden süratle yükselen ateş, şid­detli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishal belirtileridir.

Kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte, oldukça bulaşıcı, Francisella tularensis’ in (Pasteurella tularensis) neden olduğu, doğrudan veya kenelerle yayılan, şiddetli seyirli, ateşli hastalık. Mikroorganizma doğada çok yaygın olarak bulunur, birçok evcil hayvanı, insanı ve yabani kemiriciyi enfekte eder, tavşan humması. Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçe­bildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabilir. Kuluçka devresi, üç gündür. Önemli bir zoonoz etkenidir.

Hastalık yeri tesbit edilemeyen genel mikroplanmalara sebep olabileceği gibi, deride, gözde, akciğerler­de, ve sindirim yolunda da yerleşebilir. Dış tularemide bulaş­manın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek par­çalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağır­sak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Ço­ğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edil­meyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır.

Hastalık ve ölüm halinde sağlık kuruluşlarına bilgi verilmesi gereklidir. Salgın durumlarında hastalık yapan hayvanların yok edilmeleri zorunludur.

Tularemi ilk defa 1911 yılında McCoy tarafından Kaliforniya’nın Tulare bölgesinde, sincaplarda görülen veba benzeri bir salgın hastalık olarak tanımlanmıştır. İnsanlarda hastalığı ilk tanımlayan ise Edward Francis’dir. Bu hastalıkla ilgili çalışmaları nedeniyle E. Francis’e 1959′da Nobel ödülü verilmiştir.

Tularemi, her mevsim görülebilmekle birlikte, insanların kullandığı sulara, yağışlar nedeniyle dışarıdan su sızıntılarını yoğun olabileceği kış ve bahar aylarında daha çok görülebilmektedir.



< Resime gitmek için tıklayın >
http://erp.mynet.com/sorgu?hostname=www.mynet.com&url=/cevaplar/avci-hastaligitavsan-vebasi-da-denilen-akut-enfeksiyon-hastaliginin-tip-dilindeki-adi-nedir/5869654&ipsrc=195.244.33.235&ipdst=212.101.122.34&ref=&kod=500&id=203





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 30 Temmuz 2020; 20:2:15 >

H
4 yıl
Yüzbaşı

Ben av yapmıyorum ama faydalı bir bilgi daha önce hiç duymamıştım. Teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

M
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.