Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
693
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Norwich City Season 1 - How to beat Liverpool (Liverpool'u nasıl mağlup ettim)
M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhaba. Ben Musa Kazım Üçüncü. S Sport'un spor spikerlerindenim. Bundesliga ve Premier Lig'inin anlatıcılarındanım. Bu başlıkta dilim döndüğünce Football Manager 20'deki Norwich City kariyerimi size anlatmaya çalışacağım. Mümkün olan en kısa sürede bu postu hazırlamaya çalıştım. O nedenle olası yazım hatalarından ve devrik cümlelerden ötürü şimdiden kusura bakmayın lütfen.

Bu başlık altında sizlere Norwich City kariyerimden bazı satır başlarını ve kariyerin önemli anlarını paylaşacağım. Başlıktan anlayacağınız üzere İngiltere ve dünya futbol basınında bomba etkisi oluşturan bir olaya imza attı takımımız. Önceki hafta Chelsea'yi sonrasında da lig lideri Liverpool'u devirmeyi başardık. Öncelikle size sezonun geride kalan kısmıyla ilgili bazı detaylardan, istatistiklerden ve takımın taktiğinden bahsetmek istiyorum. Lütfen görüşlerinizi, önerilerinizi, eleştirilerinizi başlık altında paylaşın hep birlikte en doğru taktiksel mentaliteye ulaşmaya gayret edelim. Hadi başlıyorum.


Yaşananları daha çok resimler üzerinden anlatmak istiyorum. Sezon başı ağır fiziksel antrenman yaptırarak işe koyuldum. Genelde takımınızı yüksek veya aşırı yüksek tempoda oynatıyorsanız kondisyonlar haliyle daha hızlı bir şekilde 60-70 bandına iniyor. Sezon içinde sorun yaşamamak adına sıkışık fikstürlere de denk geleceğimizi düşünerek böyle bir idman metoduna gittim. Hazırlık maçlarını asistana oynatarak sezona başladım.

Kadronun rotasyon seviyesi gerçekten fena değil. Alt yapıda birçok mevki için as takımda oynayabilecek kalibreye uzak olmayan, potansiyelli isimler mevcut. Lakin özellikle hucum hattında sorun yaşamamak adına belli bir seviyenin üstünde oyuncu transfer etme gerekliliği hissettim. Buendia ve Cantwell direkt ilk 11'e yazdığınız isimler zaten. Fakat sezon başında Onel Hernandez'in önceki sezondan var olan sakatlığı biraz beni zora soktu ve böyle bir transfer gereksinimi duydum. O nedenle hemen hemen transfer bütçesinin hepsini Viktor Fischer'ı takıma kazandırmak için ayırdım. Diğer yaptığım transferler de fotoğrafta mevcut. Para kalmadığı için haliyle kiralık ve boşta oyuncu almaya çalışıp kadronun rotasyon seviyesini biraz daha yukarı çektim.

< Resime gitmek için tıklayın >

Genel hatlarıyla taktik
Sezon başı buna yakın bir taktikle yola koyulduk. Everton ve Leicester galibiyetleriyle üst sıralarda konumlandık. Özellikle Leicester City galibiyeti de sezonun şu ana kadar en dikkat çeken olaylarından biri oldu. Henüz daha taktiğimiz çözülemediği için orta alanda rakibi iyi sürklase edip sonuca gittik. Bulduğumuz fırsatları iyi değerlendirmemiz skoru da geliştirmemize katkı sağladı.
< Resime gitmek için tıklayın >

Bekler
Sezon başında ve bazı hazırlık maçlarında hem Aarons hem de Lewis'i kanat bek olarak da kullandığım oldu ama bekler ileri çıktığı vakit arkalarında büyük boşluklar bıraktılar ve rakip için kolay pozisyonların doğmasına sebebiyet verdik. O nedenle bekler modern bek - destek rolde oynuyor. Savunma görevlerini de böylelikle aksatmıyorlar.

Stoperler
Takımın istikrar abideleri hemen her maçta sahadalardı. Godfrey ve Klose. Godfrey ayakları düzgün bir oyuncudur geriden iyi atağa kaldırır o nedenle Pasor stoper rolünde onu tercih ederken, Klose'yi korner taktiğimin ana starı yaptım ve ortaları ön direğe, ona kestim. Her maçta olmasa da zaman zaman duran toplarda üstünlük kurdu rakiplerine ve gol katkısı aldım kendisinden. 25 maç 5 gol 1 asistlik katkı vermiş. Korner taktiğini de buraya bırakıyorum. Farklı kariyerlerimde bu taktikle çift hanelere ulaşan oyuncularım oldu. Onları da dilerseniz bu postun altında ilerde paylaşabilirim.
< Resime gitmek için tıklayın >

Orta saha
Orta saha üçlüsünün özellikle rolleri oyuncuların performans seviyelerine göre farklılık gösterdi zaman içinde. Tettey'i genelde DOS mevkisinde Savaşçı ortasaha olarak oynattım ama kart görüp cezalı duruma düştüğü zamanlarda ya da performansını düşük bulduğum maçlarda Trybull'u defansif oyun kurucu - savunma rolüyle o mevkide tercih ettim. Orta sahada bir oyuncu muhakkak OOK-hücüm görevinde oynarken; yanındaki isim DOK - destek veya MO-Savunma rolleriyle yer aldı.

Hucum hattı
Cantwell sağ ayaklı biri olarak sol çizgide kanat forvet oynamaya cok uygun bir isim fakat istikrar problemi zaman zaman formasını kaybetmesine neden oldu ve o bölgede Viktor Fischer'a formayı teslim ettim. Fakat Fischer'dan istediğim verimi alamadığımı söylemeliyim. Biraz balon transfer olmuşa benziyor. Diğer kanatta Emi tam bir kanat oyuncusu ve bitiriciliği de hiç fena olmayan bir yetenek. Topu rahatlıkla sürüp rakiplerini eksiltmeyi biliyor. Kanat oyuncusu-Hucum rolünde genelde şans verdim; onun yedeği de sakatlığını atlatıp kadroya dönen Onel Hernandez oldu. İleri hatta Pukki'nin bitiricilik konusunda problemler yaşadığını söylemeliyim. Bazen pozisyonları süzmekte zorlanıyor. Kolay pozisyonları gole dönüştürmekte de zaman zaman başarısız oluyordu. Kaçırdığı sayısız pozisyondan bazılarını gole dönüştürse belki daha fazla puan elde edip tablonun daha yukarısında yer alabilirdik fakat olmadı. Ayrıca Pukki'nin sezon ortalarına doğru yaşadığı uzun süreli sakatlığı alt yapıdan bir oyuncuyu üst takıma almama vesile oldu ve genç yetenek Adam Idah'ı kadroya kattık. Sezon ortasında Boxing day civarında ileride bahsedeceğim 4-2-4 taktiğinde SF rolünde çok iyi verim aldım Idah'tan. Drmic'te Pukki'ye iyi bir alternatif gibi görünüyor ama gol sorununu o da çözebilmiş değildi.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Top rakipteyken
Birazda mentaliteye bakalım. Maç içinde, rakibin sahayı kullanma alanlarına, atak yönlerine göre top rakipteyken uyguladığım yaklaşımları değiştirme yoluna gidiyorum ve bundan sonuç aldığımı görüyorum. Kanatlarını cok daha aktif kullanan ve beklerini ileri çıkararak kenarlardan pozisyon üretmeye calışan takımlara karşı "geniş" alanda savunma yaptırıyorum maç içinde. Her maça "standart" başlayıp maç içinde rakibe göre değişikliğe gidiyorum yani.

< Resime gitmek için tıklayın >


Top bendeyken
Topa sahipken göbekten oyna komutunu kullanıyorum. Orta alanda teknik kapasitesi, takım oyunu anlayışı ve çalışkanlığı yüksek, vizör sayılabilecek ayaklara sahibim. Bu nedenle geçiş oyununu gerçekleştirdiğim, oyunu kurma ve atak başlangıç noktam orası. Rakip ceza alanına paslaşarak girmeyi yeğliyorum. Bu noktada "neden hücümda dar alanda oynamıyorsun?" diyebilirsiniz. Göbekten oyunu kurmaya çalışıp hucum hattını biraz çizgilere doğru taşırdığınız zaman, rakibin de enine olan mesafesini açmış oluyorsunuz ve böylelikle rakibin orta saha - defans bloğunun kompaktlığını biraz kırmış oluyorsunuz. Göbekte teknik kapasitesi yüksek ve görüşü iyi oyuncular rahatlıkla ayağa veya koşu yoluna paslarla rakiplerini oyundan düşürüp oyunu kanatlara açabiliyor. Orta saha oyuncularıma sezon öncesi "dictate tempo" ve "oyunun yönünü kanada çevir" gibi bireysel antrenmanlarda yaptırarak bu özellikleri ilerleyen haftalarda kazanmalarını sağladım. Bu sayede oynatmak istediğim oyunu daha rahat oynatabildim. Kanatlarımı kanat bek yerine modern bek olarak kullandığım için onların hucumdaki etkinliği gerçek Norwich'e göre biraz daha düşük. Amacım onların hucum katkısı yapması değil zaten yaparlarsa ekstra olur benim için Benim istediğim kanatlarda oyunu tutabilmek.

< Resime gitmek için tıklayın >


Geçiş oyununda
Geçiş oyununda uyguladıklarım da bunlar. Maç sonuna doğru tempoyu düşür, karşı presi kaldır gibi talimatlar uyguluyorum. tamamen yerine, skora ve takımın skoru tutup tutamayacağı inancına göre.
< Resime gitmek için tıklayın >


Dönem arası taktik değişikliği
Biliyorsunuz son gelen patchle birlikte rakipler artık taktiğinizi daha kolay çözümlüyor. Burada bir League of Legends tabiri kullanacağım ama adeta "Counter" lıyor. Bunu engellemek adına taktiğinizde bazı ufak tefek değişikliklere gitmeniz size sonraki maç için büyük avantaj sağlıyor. Üst üste yenilgiler aldığım bir dönemden sonra böyle bir dizayna geçtim. Göbekten oynaya oynaya rakipler orta sahaya büyük önlem almaya ve beni kitlemeye başladılar. Ben de bu kez oyunu kanatlara yıktım ve gerçekten daha geniş bir alanda oyunu oynamaya, bekleri daha fazla hücuma katmaya çalıştım. Santrafor hattını ikiledim ve rakiplerin dikkatini o noktaya çekmeye çalıştım. Göbekten oynamak yerine kanatları kullanmaya başladım. Orta sahadan bir oyuncu eksiltip sanki dezavantajlı bir duruma düşüyormuşum gibi geliyor akla ama öyle olmuyor. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Hangi taktiği uygularsanız uygulayın. savunma-destek-hücum rollerinin sayısının birbirine yakın oranda olmasına özen gösterin. Bu konu çok detaylı esasında ama burada detaylarına girmeyeceğim.
< Resime gitmek için tıklayın >


Chelsea ve Liverpool maçları
Bu iki maç esnasında yine bir taktiksel değişikliğe gittim ve taktiğim şu anki halini aldı. Rakipler çift forvete önlem almaya başlayınca onları yanıltmak adına bu kez de forvetsiz bir düzen geliştirdim ve benden kat be kat güçlü rakiplere karşı gol yemeden iki maçı da iyi bir oyunla kazanarak üst sıralardaki yerimi korudum. Öncelikle taktiği ve sonrasında hem Chelsea hem de Liverpool maçlarının istatistiklerini paylaşıyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Maç içinde oyunu key highlights'dan ziyade extended mode'da oynamanız size büyük avantaj sağlar. Önemli anları izlemektense genişletilmiş bir özet izlemeniz maç içinde size hamle yapma şansını doğurur. Ben bu oyunu hep extended'da yani geniş özette izleyerek oynarım. Chelsea maçında rakibin maçın başlarında sürekli benim sol kanadımdan yani Cantwell'in olduğu yerden geldiğini görünce onu tam sol kanat pozisyonuna çektim ve henüz maçın başında o bölgenin önlemini almış bulundum Cantwell'i biraz daha geride konumlandırarak. Çünkü takım savunması o noktada aksıyordu. Eğer maçı önemli anlar modunda izliyor olsaydım kuvvetle muhtemel ilk yediğim gol o kanattan gelecekti ve mecubren yediğim golden sonra bu hamleyi yapmak durumunda kalacaktım ve iş işten geçmiş olacaktı... O nedenle maçlarınızı geniş özette izlemenizi tavsiye ederim. Maç içi analizinizi böylelikle daha rahat ve canınız yanmadan :) gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen her maçta benzer rakip talimatlarını kullanıyorum ve bu işi yardımcı antrenörüme bırakmıyorum.
İşte Liverpool maçında kullandığım talimatlar.
< Resime gitmek için tıklayın >

Hücumcu beklere her daim pres uygulatırım ve oyuncularımın kapanmasını isterim. Rakipte Ofansif orta saha yok ve rakip tek forvetle oynuyorsa, o tek forvete sıkı markaj (eğer markajdan kolay kurtulup beni zor duruma sokacak bir forvet değilse) uygulatırım. Bu maçta Firmino 'ya sıkı markaj uygulatmayacaktım ama yardımcımın önerisi doğrultusunda bu talimatı verdim, işe yaramadı değil. Sol-sağ kanada yine pres uygulandı ve onları etkisiz hale getirmeye çalıştım. Ayağını iyi kullanan Van Dijk e yine pres ve Henderson'ın da başına bir oyuncu dikince talimatlarımız aşağı yukarı tamam oldu. Rakip talimatı sayfasında maç kondisyonu yüzde 75'lerin altında olan oyunculara sert girin talimatı ekleyerek onları daha kolay maç dışında bırakabiliyorum. Bunu yapmanızı da öneririm. Bilmediğiniz, oyuncularını tanımadığınız bir takıma karşı oynuyorsanız göbekte ofansif oyun kurucu rolünde oynayabilecek oyuncu varsa ona sıkı markaj iş görür. Ofansif orta sahaya genelde pres uygulatmam. Çünkü 2.3. bölge civarında topu ayağına aldığı zaman stoperleriniz bir anda ona karşı prese kalkabiliyor ve tuttuğu santrforun boş kalmasına neden olabiliyorlar. Yapay zeka işte :) Yani demem o ki 4-2-3-1 düzeninde oynayan bir takımda aynı anda hem OOS ye hem de Santrafor'a pres uygulatmayın. Birinden birini seçin.

Liverpool maçını aynı zamanda youtube kanalıma da koydum. Dilerseniz baştan sona izleyebilirsiniz. Linki buraya bırakıyorum.https://www.youtube.com/watch?v=tW27T9BU_aU

Sezonu zaman sıkıntım sebebiyle henüz bitiremedim ama maçları oynadıkça bu postun altını yine doldururum diye ümit ediyorum. Sabredip okuduğunuz için teşekkür ederim.
Lütfen önerilerinizi, eleştirilerinizi altta paylaşın ve bilgiyi paylaştıkça çoğaltalım.

Her şey gönlünüzce olsun:)



M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

A
4 yıl
Yarbay

Oyuna yaklaşımınız çok güzel hocam bende bu şekilde değişik taktikler uygulamayı seviyorum. Başarılı bir kariyer olur umarım.



M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Çok teşekkür ederim hocam sağ olun. Çok fazla gurusu değilim oyunun ama bir şeyler deneyip sonuç almaya ve bunları paylaşmaya çalışıyorum. Sezon sonu umarım top 6 içinde kalırım. Çok teşekkürler :)



-
4 yıl
Moderatör

İşten güçten bu ara çok fırsatım olmuyor, mesajım bulunsun boş bir vakitte okuyup takip edeceğim.

Başarılar dilerim, kolay gelsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Çok sağ olun, teşekkür ederim. size de başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Ben de maç ve aile sebepleriyle kariyeri bir türlü noktalayamadım. En kısa sürede kalan maçları da oynayıp sonuçları aktaracağım. :)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @- The Stig -
M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Tekrar merhaba. Everton ve West Ham ile berabere kalıp şanssız şekilde Arsenal'e gol düellosu şeklinde geçen maçta mağlup olduk (4-3). Devamında didaktik bir video çektim sizler için. Kariyer devamını bu linkten takip edebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=mkpLyQ1ZAAk



M
4 yıl
Yüzbaşı

Qrağba ile şampiyonlar ligine katıldım :) guruplardan son 16 ya kaldım barcelona ve dortmund takımlarını yendim :))

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Er
Konu Sahibi

Eline sağlık:) Ben de Tivibu Spor’da Karabağ’ın Şampiyonlar Ligi’nde attığı ilk golü anlatmıştım. Pedro Henrique...:)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Mertcanoa
S
4 yıl
Yüzbaşı

Hocam sizden Kastamonuspor'u Şampiyonlar Ligi arenasına taşıdığınız bir kariyer beklerdim.



G
4 yıl
Yüzbaşı

Başarılar hocam. Zevkli bir kariyer olmuşa benziyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.