Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
616
Tıklama
0
Öne Çıkarma
HOME STUDIO İÇİN MIDI KLAVYE GEREKLİ Mİ?
C
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Merhaba,
Ben kendi imkanlarımla bir Home Studio kurmaya karar verdim. Ve araştırma yapıyorum.
Gerekli araçları da araştırdım. Bazı yerlerde Midi Klavyeye ihtiyaç yok deniyor bazı yerlerde var deniyor.
Studiyomda genellikle Akustik Kayıtlar yapmayı planlıyorum. Sizce bana Midi Klavye gerekir mi? Olmasa bir zararı olur mu? İhtiyaç duyar mıyım?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

L
4 yıl
Yüzbaşı

dostum önce çalacağın enstrümanı belirlemelisin bence. bunu belirlerken de doğal olarak bu zamana kadar ilgi duyduğuna yöneleceksin ama ben yine de gidip mağazalarda fln tek tek piyano keman gitar flüt aerophone (roland marka var çok güzel) çello viola gibi değişik müzik aletlerini denemeni öneririm.

ben mesela klasik gitarla başladım sonra ellerimin tele değmesini istemiyordum. piyanoya geçtim. keman deneyecek gibi oldum fakat tutuşu vs çok garip geldi. en son elektro gitarda karar kıldım. klasik gitara göre tel sorunu çok daha az çünkü tel ayarı yaptırıp telleri gitara yaklaştırıyorsun, ses zaten manyetiklerle elektronik olarak üretiliyor. kısaca elektro gitar çalmak klasik gitar çalmaya göre daha rahat oluyor.

eğer piyano çalmayı sevmiyorsan midi klavye almana gerek yok. çünkü hem piyano tarzı birşey öğrenmen gerekiyor hem de eğer başka bir cihaza ilgin varsa iki enstrümana vakit harcaman gerekiyor. dolayısıyla başlangıç için bir enstrüman seç ona odaklan.

genel olarak midi klavye ve elektro gitar studio yazılımlarıyla birçok tona erişebildiğin iki temel enstrümandır.

dijital piyano veya midi klavye alıp bilgisayara usb veya midi üzerinden bağlarsın; bir VST yazılımı yardımıyla piyanon/klavyen dandik olsa bile iyi sesler çıkartırsın.

elektro gitar için değişik opsiyonlar var:

1) elektro gitar -> gitar prosesörü -> monitor hoparlörü (örnek yamaha hs5)
2) elektro gitar -> gitar prosesörü -> ses kartı -> bilgisayar -> studio yazılımı
3) elektro gitar -> ses kartı -> bilgisayar -> gitar efekt yazılımı (örn bias fx) -> studio yazılımı (cubase, reaper, fl studio gibi)

bunların hepsini birleştirerek de yapabilirsin:

4) elektro gitar -> gitar prosesörü -> ses kartı -> bilgisayar -> gitar efekt yazılımı -> studio yazılımı -> monitor hoparlörü gibi.

mobil olmak istersen:

5) elektro gitar -> irig hd 2 -> iphone -> iphone'daki gitar efekt yazılımı (amplitube, bias fx gibi) -> hoparlör

burada hoparlör gördüğün hemen hemen her yere elektro gitar amfisi de koyabilirsin. monitör hoparlörleri elektro gitar tarzı cihazların seslerini iyi verebilen özelleşmiş hoparlör gibi düşünebilirsin. amfi kullanırsan amfinin efektlerini kapat clean kanalına bağlan.

yukarıdaki listede görebileceğin üzere efektleri gitar prosesöründen veya bilgisayar yazılımından verebilirsin. bazı gitar prosesörlerinde bilgisayara bağlantı özelliği oluyor, araya ses kartı koymadan da direk bilgisayar yazılımına erişebiliyorsun (boss gt1, zoom g5n gibi). gitar prosesörü almadan önce destekliyor mu diye araştırmalısın.

gitar efekt yazılımı ile studio yazılımı arasındaki temel fark: efekt yazılımı adı üzerinde efekt vermeye yarıyor. eskiden analog gitar pedalları kullanılarak yapılırdı şimdi herşey dijitalleşti yazılım üzerinden eskiden nasıl pedalları yan yana dizip bir yol oluşturuyorsan şimdi aynısını yazılımı kullanarak yapabiliyorsun. studio yazılım genel olarak kayıt almaya ve herşey bittikten sonra elde edilen ses üzerinde post prosessing yapmak için kullanılıyor. efekt verenleri de vardır muhtemelen.

elektro gitar -> gitar prosesörü -> ses kartı -> bilgisayar -> studio yazılımı
gibi bir yol kurarsan ses kartı kullanma amacın sesi daha az gecikmeli kaydetme imkanına sahip olmak olur.



R
4 yıl
Çavuş

Sadece akustik kayıt için gerek olmayabilir ama atıyorum şuna davul da ekleyeyim dendiği zaman midi klavye eksikliği hissedilir. Vokal kayıtlarını düzeltmek için de midi klavyenin yardımı olabilir. Sadece akustik enstrümanlarla yapılacak bir kayıt olsa bile benim aklıma gelen bunlar. Bunların ötesinde bir tık daha fazla bir şey eklemek için midi klavye şart. Hem efektleri kontrol etmek için hem enstrüman yazılımları için gerekli. Fazladan enstrümanın bir zararı olacağını düşünmüyorum ama bütçe kısıtlıysa önceliği buna vermemek gerek.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.