Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
1936
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Tüm Elektrik Tüketimini Anlık Takip Etmek
F
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Bu iş için piyasada birçok ürün var. Burada sadece bir ikisini paylaşmak istedim.

Evinizin anlık ve toplam elektrik tüketimini akıllı telefon veya bilgisayarınızdan takip etmek isterseniz, öncelikle evde tek faz mı yoksa 3 faz mı elektrik kullandığınızı öğrenmelisiniz, çünkü bunlar için değişik tür ürünler var. Daha sonra da hattınızın çektiği maksimum Amper'e göre bir ürün almanız daha güvenli olacaktır. Bunu ana sigortanızın Amper değerinden görebilirsiniz, 60A, 100A, 120A gibi ürünler mevcut. Örnek olarak ben evde 3 faz 60A kullanıyorum ve buna göre bir ürün aldım.

< Resime gitmek için tıklayın >

Shelly EM 2 ayrı faza kadar ve her faz üzerinde 120A'e kadar ölçüm yapabiliyor ve WiFi üzerinden akıllı telefonunuza veya bilgisayarııza gönderebiliyor. 3 Fazlı ürünü henüz piyasaya çıkmadı, eli kulağında. Kurulumu ise çok basit. Sigorta kutusunun yanına monte ederek 220V elektrik hattını L ve N hatlarına bağlıyorsunuz. Daha sonra ürünün yanında gelen kelepçelerden birisini ana sigortaya giren ana elektrik hattının faz kablosunun çevresine kilitliyorsunuz. Bu işlem için kabloya herhangi bir zarar verilmiyor. Tabii ki ne de olsa 220V, çok ama çok dikkatli olmanız gerekiyor, işinin ehli b ir elektrikçinin yapmasında yine de fayda var. Gelen ikinci kelepçeyi ise ayrıca takip etmek istediğiniz bir sigortanın faz hattına bağlayabilirsiniz ya da hiç kullanmayabilirsiniz. Daha sonra uygulamasında WiFi tanımlandıktan sonra herşey hazır:
< Resime gitmek için tıklayın >

Tek ürün bu değil tabii ki. Eğer ben elektrik-elektronik, bilgisayardan iyi anlarım, kendi işimi kendim yaparım diyorsanız açık kaynak kodlu yazılım içeren Open Energy Monitor'e bakabilirsiniz. Burada Raspberry Pi hazır kitleri ile ya da Kendin Yap modu ile herşeyi kendiniz yapabilirsiniz. Bu da WiFi içeren bir ürün.

< Resime gitmek için tıklayın >

Eğer 'Yok ben Akıllı ev Sistemine takmış vaziyetteyim, tüm kontrol benim elimde olsun, zaten zoru da severim' gibi anlamsız bir takıntınız var ise (benim gibi :) Aoetec Home Energy Monitor ZWave ürününe göz atabilirsiniz. Bu ürün WiFi değil, bir akıllı ev protokolü olan ZWave üzerinden çalışır ve bir ZWave hub'a ayrıca bunu okuyup işleyebilecek bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Bu ürünün 1,2,3 fazlı ve 110,220,380 V modelleri vardır. Yaklaşık 2 yıldır bu ürünü kullanıyorum ve oldukça memnunum.


Bu sistemle evin içinde tek bir cihazın ne kadar güç çektiğini de ölçmek mümkün. Örnek olarak, Anlık olarak 450W çekiliyorsa, cihazı o an açıp tekrar toplam değere bakın, 2450W'a çıktıysa, demek ki 2.000 W çekiyor gibi... Evde eğer güneş enerjisi panelleri de de varsa neredeyse olmazsa olmaz bir cihaz.

Normalde ölçüm olarak anlık çekilen güç (W), anlık çekilen akım (A), anlık Voltaj (V) ve toplam enerji tüketimi (kWh) ölçerler. Toplam enerji tüketimi örneğin elektrik faturası kesildiği gün sıfırlanır ve 10-15 gün sonra baktığınızda son faturadan itibaren ne kadar tüketimde bulunduğunuzu görebilir ve ay sonunda sürpriz elektrik faturası bedellerine karşı önleminizi almış olursunuz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, konu ile ilgili herhangi sorunuz olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Febz11 -- 5 Mayıs 2020; 13:12:23 >

Z
4 yıl
Yarbay

Selam,

Gördüğüm kadarıyla home Assistant ile takip ediyorsunuz güç tüketimini. HA’ya bağlamak için cihazda ya firmware’de bir değişiklik yapmanız gerekti mi? Ben de uzun süredir elektrik tüketimini ölçmek istiyorum aslında ama sayaç ile aramızda 8 kat olduğu için sayaç üzerinden optik ölçüm yapamıyorum. Öte yandan eve giren sigorta kutusunda 5 tane sigorta var. Bu en azından üç tane shelly’e mi ihtiyacım olduğu anlamına geliyor yoksa Farklı bir yolla çözebilir miyim?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Cihazda herhangi bir değişiklik yapmadım; ancak home assistant'ta kullandığınız tipe göre zwave, wifi ya da mqtt gibi bir ara birim yüklemeniz gerekir.

Evde 5 tane sigorta olsa da muhakkak bir ana sigorta veya kaçak akım rölesi vardır. Bu ana sigorta tüm elektrik hattının eve girdiği tek noktadır. Bu sigortadan diğerlerine dağılım olur. Bu ana sigorta veya kaçak akım rölesinden tek noktadan ölçüm yapılması gerekir. Öbür türlü her sigortaya tek cihaz yine olur ancak biraz pahalı ve gereksiz olur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Zwandar
Z
4 yıl
Yarbay

Teşekkürler cevap için. Kaçak akım rölesi sayacın orada gördüğüm kadarıyla o da tüm sayaçlarla birlikte apartmanın bodrumunda. Sigorta kutusuna bir bakayım. Hali hazırda mqtt, zwawe ve zigbee cihazlarım var zaten o tarafta uyumlu olan neyse onla yürürüm teşekkürler cevap için



D
geçen yıl
Yüzbaşı

2 yıl geçmiş ama, güncel olarak bu iş için hala en iyi F/P seçenek Shelly EM mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
geçen yıl
Teğmen

S
geçen yıl
Teğmen

aslında zigbee olanı dün alacakdım ancak vergiyi %50 olarak hesapladilar vaz geçtim şimdilik





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stoll -- 6 Kasım 2022; 23:58:37 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yüzbaşı

Nasıl ya, vergi %50 mi oldu? E şimdi aliexpress ten alacağımız şeylere bir de %50 vergi mi ödeyeceğiz?




Bu mesajda bahsedilenler: @stoll
S
geçen yıl
Teğmen

Hayır %50 değil %30 ama bu satıcıdan alırsan nasil oluyorsa %50 hesaplıyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
geçen yıl
Yüzbaşı

Peki bu Aliexpressteki ürünlerin yanında Amazonda satılan daha pahalı olan Ketotek
https://www.amazon.com.tr/dp/B09XXG4L2C/?coliid=IBV28O9Y8R14P&colid=3CH5912FVJS5M&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it
daha kaliteli ve sorunsuz mudur? O kadar çıkmaya değer mi, Alixpresstekiler iş görür mü?



S
geçen yıl
Teğmen

B
geçen yıl
Yüzbaşı

Güle güle kullanın.
Nasıl karar verdiniz bunu alırken, yazılanlara mı? Aliexpresste buna benzer bir sürü Din Ray enerji ölçerler var, hangisi iyidir nasıl anlaşılır?




Bu mesajda bahsedilenler: @stoll
S
geçen yıl
Teğmen

aliexpres dekilerin hiçbiri çok yüksek standartlarda (DIN VDE) üretilmiş cihazlar değildir ben sipariş verdiğimde henüz yeni çıkmıştı hiçbir yorum yoktu ben elektrik teknisyeniyim firmanın diger ürünlerini (At4pw) inceleyip karar verdim mevcutta zaten çok kaliteli bir siemens enerji ölçer kullanıyordum kablosuz erişimi olmadığı ve Home assistant a entegre edemediğim için değiştirdim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Yüzbaşı

Teşekkürler, iyi aydınlattınız. Elektrik teknisyeni olduğunuzdan bilinçli almışsınız. Sizin almış olduğunuz ürünü listeme eklerim.
Slektrik bilgilerinizden faydalanarak son sorumu sorayım. Amazondaki şu iki ürün nasıldır? Sizin ürünü mü tercih etmeliyim?

https://www.amazon.com.tr/dp/B09XXG4L2C/?coliid=IBV28O9Y8R14P&colid=3CH5912FVJS5M&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it


https://www.amazon.com.tr/dp/B0BL1CSQX3/?coliid=I22SXYZLC2GFW7&colid=3CH5912FVJS5M&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it
Sizi uğraştırmak istemiyorum, genel olarak cevaplayabilirsiniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @stoll
S
geçen yıl
Teğmen

akıllı evdemi kullanacaksınız wifi veya zigbee mi olsun yoksa kablosuz bağlantı önemlimi değilmi alexa uyumlumu olsun falan gibi birsürü tercih var burası sizin seçiminize kalmıi bunlarda ali dekilerde hepsi çin malı çok kalitelilerde malesef çok şeyden vazgeçmek gerekiyor buda bendeki önceden taktığım cihazhttps://www.bgnmakina.com/urun/siemens-7kt1653-enerji-sayaclari-sentron-koruma-cihazlari/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stoll -- 11 Aralık 2022; 23:17:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Yüzbaşı

Aslında amacım sadece tüketilen enerjiyi takip edebilmek, hangi cihazın aşırı enerji harcadığını saptayabilmek, önlem almak.
İlk başta bu cihazdan aldım.
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07828B7DJ/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o07_s00?ie=UTF8&psc=1
Ama bu yeterli olmadı, her odaya her cihaza ayrı ayrı almam gerekecekti. Ben de Ketotec'in bu ürünü aldım, genel olarak enerji ölçümü yapabilmek için.


https://www.amazon.com.tr/gp/product/B09W4YLTL5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1
Ama sonra pişman oldum, keşke Wifili olanı alsaydım. En azından uzaktan takip ederdim. Başka özellik istemezdim (Alexa uyumu vs) . Bu yüzden Aliexpressteki ürünler dikkatimi çekti ve burada bilgi alma ihityacı duydum. Ve sizden bilgi edindim. Teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için. Sanırım sizin cihazdan da alacağım Ketotecin yerine.




Bu mesajda bahsedilenler: @stoll
B
geçen yıl
Yüzbaşı

Arkadaşlar peki bu AT2PW ve AT4PW modelleri arasında farklar nedir? Ekran büyüklüğü hariç başka teknik farklar var mıdır?



T
geçen yıl
Çavuş

J
geçen yıl
Çavuş

Alıp denediniz mi? Denediyseniz veya deneyen varsa sizce almaya değer midir?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @trvr23
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.