Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
32
Cevap
1624
Tıklama
29
Öne Çıkarma
EKONOMİ ÜZERİNE
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Babam memur emeklisi. Memur maaşıyla 5 dönüm arazi üzerine 2 katli evini yapmış, çocuklarının hepsini üniversite okutmuş, sıfır araba almış. Sene 80 Ler...

Ben 2001 de üniversiteye başladığımda babam 150 milyon lira harçlık verirdi aylık. Ben de bir lokantada günlüğü 10 liradan ise başlamıştım. 3. Sınıfta harçlığımı biriktirerek 10 yaşında Tempra almıştım...

O dönemlerde asgari ücret düşüktü ama kimse asgari ücretle çalışmazdı.
Vergiler bu kadar yüksek değildi, ürün maliyeti düşüktü.
Dolar devalüasyon nedeniyle çok arttı ama hala ithal mallar alınabilir seviyedeydi.

Şuan 5 yıllık esnafım. 5 yılda fiyatlar
%70 ten fazla zamlandı. Herşeye zam geldi ama, aylık ciro 5 yıl önceki rakamların yarısına bile gelmiyor neredeyse.

Eskiden işten başımı kaldıramıyordum ama şimdi diğer esnaf arkadaşlarla kafeye gidip yarım saat oturabiliyoruz, çünkü gelen giden yok. Müşteri yok.

Arkadaşlarımdan biri dükkanı kapattı güvenlik görevlisi oldu. Bir başkası kapattı İstanbul'da şimdi asgari ücret çalışıyor.
Bu sene evlenecektim sözde, ama ekonomik nedenler yüzünden ayrıldık.

Bu ülkede ekonomik kriz yok arkadaşlar.

Ekonomik kriz bu kadar ağır olmaz..



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

K
4 yıl
Yüzbaşı

Ekonomiyi bitirdi akp

Yemin ediyorum eski yılları özlüyorum.

2002 yılında 26 milyara 0 Doblo almıştık.

Antep fıstiginin kilosu 10 milyondu.

Suriyeli yoktu.

İnsanlar daha edepli ve saygılıydı

Gıdalar daha doğaldı

Bu kadar çok bina yoktu

Ah ah 2012 den sonra bu ülkenin huzuru kaçtı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

E
4 yıl
Teğmen

Herşeyi özetleyen cümle şu; İçini oydular.

Herşeyi tarımı turizmi sanayinin rantın adam kayırmanın bile içini oydular dışardan herşey güzel ama içine bakınca bomboş balon. Para denizi bitti yaklaşık 5-10 yıl dahada gelmez eskideki düzey. önümüzdeki yıllar çorbayı kaynatma yılları evde çorbasını kaynatan kral olacak değil ev araba almak...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yarbay

AKP döneminde üretim yapmanın anlamı kalmadı hatta cezalandırıldı... Baban memurmuş sende memur olsan belki böyle bir sorunla karşılaşmayacaktın veya ekonomiyi sorun etmeyecektin gerçi memur ve emeklilerde artık sorun yaşayacaklar hatta yandaşlar bile yakında ekonomiden dert yanmaya başlayacaktır.Çünkü ekonominin temeli üretimdir .Üretim yapılır sonra bu kazançtan memur-emekli payını alır .Oysa AKP sistemi tersine çevirdi ülkedeki varlıkları satarak memur-emekli maaşı ödeyip üretici memur-emeklinin harcamalarından gelenle kazanabildi ama memur -emekli volswagen otomobil samsung tv-telefon , ithal nohut-mercimek ithal ayakkabı-gömlek aldığında üretici de kazanamıyordu (varlık satışlarıyla dolar kuru düşük olduğu için ithal ürünler daha ucuz oluyordu) yerli üretime talep olmayınca yeni fabrika kurulmuyordu ve yeni markada çıkaramadık AKP döneminde .Borçlanma imkanı kalmayınca da piyasa durdu haliyle .Piyasa canlansın diye hala inşaat yapmak istiyoruz bu ülkenin başkanı bile barış sürecinde suriyede yapılacak toki evlerinden bahsediyor kanalistanbul inşaat sektörü için yapılıyor konut sektörü için faizler yarı yarıya indiriliyor. Fabrika kurmak istesen böyle destek verilmez



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Üretim, markalaşma ve ihracat olmadan bu ülke düzelmez. Biz hala 2009 global krizinin ekmeğini yiyoruz, o ekmek bittikçe daha da fakirlesecegiz



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @MiLLETiNVEKiLi
M
4 yıl
Yarbay

Ekonomik kriz değil bu adaleti hukuki olguları yerle yeksan eden ekonomik bir buhran yolsuzluk hırsızlık dolandırıcılık kaçakçılıkta bunla beraber geliyor en son noktası ürünlerin karaborsaya düşmesi zaten.



V
4 yıl
Yarbay

Bugün markete girdim ve neye elimi atsam bırakmak istiyorum artık.

içinde 8 tane susamlı çubuk 1.5 lira olur mu? 0.75-1 lira de max.Marketten gönül rahatlığı ile alışveriş yapmak için min 6-7 bin aylık kazanmak gerekiyor galba.

Avm'ye gittik hanıma bir mont baktık 758 cizmişler 428 lira..Çocuğa bot baktık 180 lira.1 pide 22 lira..

Ev 120 metrekare ve müstakil.5 odadan sadece 1 odayı yakıyoruz.Akşam yemeği için mutfak açılıyor 1-2 saatliğine o kadar.Gelen fatura 294.5 lira.Elektirik 220 lira.

3 kişiyiz,eşim ben ve 6 yaşındaki çocuk.Bu zamanda birşey yapabilene helal olsun.

Fiyatları gördükçe,ailemle bile mutlu olamıyorum.



Y
4 yıl
Binbaşı

Benim kafama takılan bazı noktalar var. 2001 de üniversiteye başlamışsınız. 2005 gibi hayata atılmaya hazır olmanız gerekiyor. Aradan 15 yıl geçmiş (5 yılı silelim). En az 10 yıllık bir çalışma geçmişiniz olması gerekiyor. Evli de değilsiniz söylediğinize göre. Bekar bir insan 10 yıl çalışıp nasıl evlenecek parayı biriktiremez onu anlamadım. her ay kenara 2 take çeyrek altın atsanız bugün 100 bin liradan fazla para ederdi ki sabit ücretli birisi için söylüyorum bunu. Siz esnaf olduğunuzu söylüyorsunuz ve 5 yıl önceki kazancınız şimdiki kazancınızın iki katından fazlaymış. Ekonominin kötü olduğunu kabul ediyorum fakat evlenmenize engel olan şey bence ekonominin kötü olması değil. Para biriktirmeyi pek becerememişsiniz sanırım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @soulstriper
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Her şeyi yazmaya gerek duymamıştım. 8 yıl muhasebecilik yaptım. Şirket muhasebesi. Sonrasında 6-7 aylık bir işsizlik dönemi. O zamanlar Bursa'da yaşıyordum, hem kira hem kendi masraflarım derken baktım birikimim eriyor, memlekete dönüp esnafliga başladım.

Ayağınız bir defa tökezlerse, arkası çok çabuk geliyor. İşte, birikimim bu işsizlik durumu ve sermaye nedeniyle tükendi, o yıllarımdan bana orta halli bir araba kaldı sadece.

Dükkanı aldıktan sonra da para biriktirmek imkansızlasti, sürekli malzeme eksiği, dekorasyon, genel giderler derken para kalmıyordu. Şimdi zaten masraflar bile çıkmıyor neredeyse.

Evlilik konusunda o çalıştığım zamanlar evlenebilirdim ama hep hüsranla bitti ilişkiler. Ben bugünden bahsediyorum maddi durum diye. Hem benim işler hem eski sevgilimin işleri bozuktu. iflas ettiler.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @yaman01
X
4 yıl
Yarbay

Unuttuğun bir şey daha söyleyeyim, herkes dükkan açıp zengin hayali yaşamaya kalkınca sizin satışlar düştü çünkü etrafımda herkes 2000 tl 'ye çalışacağıma dükkanımın başında dururum edası ile gitti kredi çekti dükkan açtı 50 k 'ya bu kafalar hazır para gelsin rahat işim olsun işimin başında ben olayım demekten oldu ha şimdi de bunlar çoğaldı ya senin dükkanında da işler kesatlaşmaya gitti bir de bu açıdan bakabilsen ama işine gelmiyor. O yüzden arkadaşların bir bir kapatmaya başlar işte dükkanlarını çünkü rahat iş dükkanda al sat yap işi en güzel meslek kim gidecek fabrikada 12 saat çalışacak sürünecek ha sürünenler de vardı işte onlarda son dönem olan babalarımız idi bizler yatmayı seçtik ha yatalım yatalım nereye kadar bugünleri de arayacak bu gençler babalarımızdan daha beter olacağımız günleri de göreceğiz bu devran böyle gitmeyecek yere düşmeden kalkmayı öğrenemeyen bir milletiz biz. Öyle mi düşelim o zaman bir kere yere de akıllanalım, o yüzden babalarımız bizi zaman zaman eleştirir niye eleştirir çünkü onlar eskiyi daha iyi bildiği için.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Bro vallaha güzel sacmalamissin bravo



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @x2yk
X
4 yıl
Yarbay

işine gelirse çünkü işine gelene göre bakıyorsun hayata Tekirdağ 'da yan yana 4 tane telefoncu dükkanı açıldı hükümet caddesi ve iş bankası yanında ne olduuuuu 4 ünden biri kaldı orada çünkü zaten o bölüm 1 tane içindi. Ha telefonculukta para var deyip rahat iş isteyenler çatır çatır açarlarsa hem kendini batırırlar hem de diğer dükkanları zora sokarlar, burada devletin hatası var devlet planlı bir şekilde dükkan açtıracak kapasite ne araştıracak buraya ihtiyaç var mı diye pazar araştırması yaptırıp açtıracak o dükkanı oraya. Nasıl mc burger king sbarro gibi firmalar bu şekilde bu işi yapıp birbirlerini batırmıyorlarsa işleyen bir düzene sahip oldukları için ama biz de öyle değil devlet bakar bana vergi gelsin yeter ki dükkan mı açıyor iş mi açıyor ne kadar becerisi var bakmaz yeter ki açsın bana da vergi gelsin der ha sonra ne oluyor o yan yana açılan dükkanlar bir bir batıyor birbirlerini batırıyorlar. Şimdi bana söyle yan yana açılan 4 telefoncu dükkanından neden ilk açılan ayakta kaldı 1 sene de niye diğerler patır patır kapandı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @soulstriper
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hala saçmalıyorsun, çünkü ezbere konuşuyorsun.

Mesela dükkanı nereye açtın, dükkan ne üzerine, senden başka o işi yapan kaç dükkan var, hedef kitlen kaç kişi, açarken piyasa araştırması yaptın mı gibi sorular sorup cevaplarına göre de yorum yapsan saçmalıyorsun demezdim.

Hakkımda hiç bir şey bilmeden ezbere yazıyorsun, 50 yaşında, artık fikirleri kalıplaşmış ve "ben bilirim, benim düşüncem doğru, sizin yaşınız yetmezci" tayfadan farkın yok. Tecrübeye sahip insanlara sözüm yok, sözüm tecrübesini yeniliklere aktaramayan, onları yorumlayıp yeni fikirler üretemeyenlere. Aynı onlar gibisin.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @x2yk
X
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: soulstriper

Hala saçmalıyorsun, çünkü ezbere konuşuyorsun.

Mesela dükkanı nereye açtın, dükkan ne üzerine, senden başka o işi yapan kaç dükkan var, hedef kitlen kaç kişi, açarken piyasa araştırması yaptın mı gibi sorular sorup cevaplarına göre de yorum yapsan saçmalıyorsun demezdim.

Hakkımda hiç bir şey bilmeden ezbere yazıyorsun, 50 yaşında, artık fikirleri kalıplaşmış ve "ben bilirim, benim düşüncem doğru, sizin yaşınız yetmezci" tayfadan farkın yok. Tecrübeye sahip insanlara sözüm yok, sözüm tecrübesini yeniliklere aktaramayan, onları yorumlayıp yeni fikirler üretemeyenlere. Aynı onlar gibisin.
Tekirdağ 'da bir işletmeci olan adamın ki Tekirdağ 'a göre zengin biridir kendisi 50 100 milyon tl varlığı varken adamın evladı baba şunu yapalım bunu yapalım yeniliğe açılalım yeni şeyler teknoloji gelişiyor bak rakiplerimiz büyütüyor başka dallara geçti diye diye birkaç sene de babasından 10 milyon tl para yedi elde var sıfır şimdi bu zarar nasıl çıkacak diye babası kahroluyor. Al sana yeniliğin peşinden koşan gençlik. Her şey yenilikle bitmiyor.

O dükkan açanlarda rahat iş istedikleri için oturdukları yerden para kazanmak istedikleri için kendilerini yaktılar üstüne borçla kapadılar üstüne yetmedi esnafı da zora soktular (eski açılan dükkanlar) nedeni de patron ağzını mı çekeceğim ben 12 saat asgari ücrete çalışmam ben diye kafalarını diken gençler olduğu için. Öyle gençler çok biliyormuş edası ile de ortada gezinmesinler. Görüyoruz başlarına neler geliyor babalarının yaptıklarını bir bir sata sata yiyorlar. Sende krize doğru gidiyorsan babanın yaptıklarını yemeye başlamışsın herhalde onu mu seziyorum nedir. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
4 yıl
Binbaşı

Ocak ayı daha da ağır geldi üstelik 😔



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
4 yıl
Teğmen

Yeğenim var bi tane, annesi babası fabrika işçisi. Çocuk ticarete atılmaya karar verdi bende dahil tüm akrabalarıyla fikrini paylaştı , herkes bütçesine göre borç verdi.Ankarada genç giyim üzerine dükkan açtı , 5 sene oldu şuan aldığı tüm borçları ödedi , benimkini bile ödedi ki ben euro ile o dönem onun için çok yüklü sayılacak bir tutar vermiştim geri ödeyebileceğine de inancım sıfırdı. Üstüne yetmedi dükkanının üst katınıda aldı şuan içini yaptırıyor, altında scirocco vardı satıyor , 525 alacakmış 2.el .
Bu çocuk 23 yaşinda sıfır bütce , toplam 300000 tl civarı borçla girdi bu yola ve şuan ailesine o bakıyor kardeşlerini okutuyor .
Kıytırık damacana su bayii açan adam paletle para taşiyor eve , trdeki arkadaşlarımın yazlıktaki komşularımın hemen hepsi esnaf iş adamı , tr en bolluk döneminde ticaret yapan için. Sen batıyorsan kabahati az kendinde ara.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NoyanDervis -- 13 Ocak 2020; 20:40:21 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

He bro he



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @x2yk
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Mart ayına kadar pek umut yok. Mart ayından itibaren yaz sezonu misali kıpırdanma oluyor, tüm umudum o



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Peacifullord
X
4 yıl
Yarbay

He bro tabi ne olacak başka. :) Muhasebe işi karışık iştir ve zor bir iştir, piyasa kötü ise muhasebecilerin işi de zordur.




Bu mesajda bahsedilenler: @soulstriper
S
4 yıl
Yarbay

İşin sonunda halk oy vermeyecekti, bu kadar basit aslında.

Zamanında uyarılar yapıldı, bu iş iyiye gitmiyor vs. Bunlar anlamaz vs. peki onlar ne dedi? sen anlamazsın, yol yaptı vs.

Artık yapılan yollar ile ekonomiyi düzeltir halkımız.