Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
44
Cevap
1444
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bilim insanları kuantum bilgisayarıyla yapılan deneyde 'zamanı geriye aldı'
Z
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

 

Nature Scientific Reports adlı dergide yayınlanan bir makaleye göre Rus, ABD'li ve İsviçreli bilim insanları, kuantum bilgisayarı kullanarak zamanın yönünü tersine çevirdiklerini duyurdular.

Söz konusu deneyin insanların kullanabileceği bir zaman makinası icadına ön ayak olması ihtimal dâhilinde görünmese de çalışmanın kuantum bilgisayarlarının işleyişine dair yeni fikirler verebileceği ve kuantum fiziği ile zaman konusundaki anlayışımızı kökünden değiştirebileceği ifade ediliyor.

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Gordey Lesovik’e göre ekip, zamanın termodinamik istikametinin tersine hareket eden bir durumu yapay olarak yaratmayı başarabilmiş.

Lesovik’in ekibi ile Illinois’de bulunan Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda görevli bilim insanlarının yürüttükleri ortak çalışmada; tek bir elektron üzerinde zamanın istikametini tersine çevirmek için programlanan kuantum sistemi üzerinde binlerce test gerçekleştirilmiş.

Deneyin gerçekleştirilmesi için kullanılan kuantum bilgisayarlarında, iki kubitli sistem tercih edilmiş. Araştırmayı yürüten ekip, iki kubit ile çalıştıklarında 'zamanı geri döndürme' başarı oranının yüzde 85 olduğunu, kubit sayısı üçe çıktığında ise bu oranın yüzde 50'ye düştüğünü ifade ediyor.

Bilardo toplarının dağılıp tekrar bir araya gelmesi gibi 

Bahse konu deneyde kullanılan kuantum bilgisayarında kubitlerin giderek daha karmaşık bir şekilde 0'dan 1'e ve tam ters yönde veri birimi değerini değiştirdiği ifade ediliyor. Takip eden süreçte ise kodun oluşmasına neden olan değer dizisi tamamen kayboluyor.  Bu durum, üçgen şeklinde duran bilardo toplarının tek vuruşla farklı yönlere dağılmasına benzetilmiş.

Deneyin devamında, kuantum bilgisayarındaki bir diğer program ise kendi kendine evirilen bu kod karmaşası içerisinden bir düzen yaratmış ve bu sayede kubitler başlangıçtaki noktalarına geri dönebilmiş.

Araştırmacılar, bilardo masası üzerinde rastgele hareket eden bilardo toplarının bir süre sonra başlangıç noktalarına geri dönüp yeniden bir araya gelme durumlarına benzer bir eylemi, kuantum fiziği yoluyla gerçekleştirdiklerini ifade ediyorlar.

Lesovik’e göre deneyin mutlak amacı ise kuantum bilgisayarı yazılımlarının asıl işlerini yapmalarını sağlamak. Bu kapsamda hedeflenen sonucun da yazılım sayesinde zamanda geriye gidilip, yapılan işin iki kere kontrolünün sağlanması olduğu vurgulanıyor.


 Haberi Portalda Gör

Peygamberlerin mucizelerine inanmazlar ama böyle şeylere inanırlar...
Yoruma Git
xAdli - 5 yıl +32
sozkonusu olan quantum fizigi ise dunya hakkinda tum bildiklerini, sag duyunu, tum sezgilerini bir kenara birakacaksin. gerceklik, gecmis gelecek, neden sonuc iliskisine dair bilgidin hersey anlamini ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 5 yıl +27
zamanı 1 salise geriye alamssın
Yoruma Git
Red_devil33 - 5 yıl +20
R
5 yıl
Yarbay

zamanı 1 salise geriye alamssın




D
5 yıl
Yarbay

sozkonusu olan quantum fizigi ise dunya hakkinda tum bildiklerini, sag duyunu, tum sezgilerini bir kenara birakacaksin. gerceklik, gecmis gelecek, neden sonuc iliskisine dair bilgidin hersey anlamini yitiriyor. gerceklesmemis bir olay kendinden onceki olayin nedeni olabiliyor.



Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
5 yıl
Binbaşı

Okumadan Yorum Yapmayın. Helal Olsun Adamlara İşleyişteki Olası Problemleri Önceden Öngörmeye Yönelik Bir Çalışma Olmuş...




F
5 yıl
Yarbay

zamanı gerçek hayatta geri veya ileri alabilecek bir fizik kanunu olsaydı zaman kavramı olmayacağından biz zaten buna tanıklık etmiş ve ediyor olurduk




Q
5 yıl
Binbaşı

Gönüllüyüm. Beni de alsınlar zamanda geriye.




I
5 yıl
Binbaşı

zamanı geriye alamayız da zamanın akışını yavaşlatabiliriz mesela 1 saniyede geçen süreyi ışık hızına ulaşırsak daha fazla değerlendirebiliriz. hepsi bu bunun içinde ışık hızına nah ulaşırz.




S
5 yıl
Yarbay

0- zamamına dönme imkânı bulsam hemen 0 a gelmeden ilk kavşaktan U dönüşü yapardım.




D
5 yıl
Yarbay

çok fazla fringe izleyince ben




K
5 yıl
Yarbay

Zamanda geriye dönüp dedenin evlenmeden önce ki halini öldürürsen ne olur ? Sen doğmamış olursun. Sen doğmamış olduğuna göre zamanda geriye de dönemezsin. Bu bir paradokstur. Evren, doğa yasaları buna izin vermez.
Stephen Hawking, zamanda ileriye gitmek belki mümkün olabilir ama bu paradoks yüzünden zamanda geriye dönmenin imkansız olduğunu söyler.
Bu ifade,
haberde ki kuantum bilgisayarla zamanda geriye dönmeyle çelişmektedir. Kuantum dünyası farklı gerçeklerin dünyası herhalde.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 14 Mart 2019; 16:26:59 >


M
5 yıl
Yarbay

Zamanda ileriye gidilebilir, bu olabilecek bir şey lakin geçmişe gitmek olamayacak gibi görünüyor.
Zamanda ileriye gitmek ise tüm herkes için bir anda değil tabi ama kişi için anlık olacaktır.




D
5 yıl
Yarbay

12 maymun dizisini izliyorum ve her bölüm de beynim yanıyor



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

S
5 yıl
Binbaşı

Tehlikeli işler bunlar.. Doğayla oyun olmaz..




X
5 yıl
Yüzbaşı

Peygamberlerin mucizelerine inanmazlar ama böyle şeylere inanırlar...



Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
5 yıl
Yüzbaşı

Ohooo o da bir şey mi, biz her gün daha geriye gidiyoruz.




A
5 yıl
Binbaşı

Kesinlikle haklısınız...
Quantum dünyasında siz taşı atmadan cam kırılabilir yani önce cam kırılır sonra siz taşı atmış olabilirsiniz. Garipliklerini ifade etmek bile zor. Sonunu her ne kadar panteizme bağlamış olsalar da meraklısına Tavşan Deliği adlı belgeseli önerebilirim sizin vesileniz ile, en azından özelikle çift yarık deneyi bölümü mutlaka izlenmeli.




Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
J
5 yıl
Yarbay

Çok fazla bilim kurgu filmi içeriyor




D
5 yıl
Yarbay

Bu forum için kuantum kavramı çok fazla ağır kaçar.Yaş kitlesi birde üzerine cahilliğin tavan yaptığını gördüğümüz konularda farkediyoruz.Forum derken genel ülke içinde çok ağır kaçar.Daha evrimi bile özümleme sorunu var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark matter -- 14 Mart 2019; 18:21:38 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
5 yıl
Teğmen

"Beyzbol topu teorisi" ve Einstein'in "ikizler teoremi geldi aklıma...




B
5 yıl
Teğmen

Görmediğin mucizeye inanıp gördüğünümü reddedeceksin ?



Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MustafaC53