Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
13
Cevap
1249
Tıklama
1
Öne Çıkarma
yeni kedi sahiplenecekler birkez daha düşünün.
D
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Öncelikle merhabalar, bir kedi aldım ve yeni alacak/sahiplenecekler için izlenimlerimi yazmak istedim. Umarım kedi sahiplenmeyi düşünenlere bir fikir vermiş olurum.

Önümüzde ki 5-10 seneye bakıyorum sanırım kedi/köpeksiz bir bir ev kalmayacak. Özellikle bakımı kolay ve kendi kendine yeten bir hayvan olduğu için kedinin çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Çünkü kediler evde yalnız kalabilir, kendi kendini temizler, tuvalet sorunu yoktur, vs vs. Birçoğumuz instagram’dan facebook’tan veya başka platformlardan görüyoruz (özellikle bebek kedileri) “ya aslında bende bir tane istiyorum çok tatlı değiller mi ya” diyoruz. Çocuklarda bu işin içine girdiği zaman almak artık kaçınılmaz oluyor.

Öncelikle sahiplendiğiniz zaman sokağa geri bırakırım fikrini unutun. Hem ahlaki hem vicdani hem insani böyle bir şey yok, olamaz. Cins kedilerin belki başka birine sahiplendirme şansı olabilir. O da artık sizin de bir evladınız. Bunu böyle kabul edeceksiniz. Belli masrafları oluyor. Bir kere aşı masrafınız var. Lösemisi kuduzu paraziti vs yıllık 500 tl tutuyor. Bazıları ev kedisi birçoğuna gerek yok diyor ama çocuğunuz varsa yaptırıyorsunuz. kısırlaştırma var 350 tl. Hastalanması var, kontrolü var. Barınma, temizlik ve mama konusuna gelince tuvalet kabı ucuz. Kumuna 2 ayda bir 40 tl falan veriyorsunuz. Bu arada kumunu da günlük siz temizliyorsunuz. Barınma olarak sıcak bulduğu yere kıvrılıyorlar. Hadi yavrum burada uyuma yerine yat diyemiyorsunuz canı nerde isterse orada yatar. Mama durumu ise kıllarının az dökülmesi olsun diye iyi marka royal canin kullanıyoruz. Oda 4 kilosu 1,5 ay civarı gidiyor. En son 170 tl verdik. Tabi yanında yaş maması ödül mamaları falan filan onları hesaplamadım. Ev yemeği vermiyoruz gelişimine yararlı olmuyormuş. oyuncakları var alacağınız oyuncağa göre 100-150 tutuyor. Gelelim en büyük 2 soruna. 1. Tırmalama. Yerine göre çok büyük sorun. Yani deri bir eşyanız varsa koltuk, yatak başlığı gibi büyük bir sorun. Mesela Biz 3.000 tl ye deri oyun koltuğu aldık kedinin ilk geldiği günler koltuk balkona çıktı şimdi üzerinde 2 kat battaniye ile örtülü.O derece yani. 3000 tl’nin bir anlamı kalmadı. 2. si ve bana göre en büyük sorun kıl sorunu. Şöyle söyleyeyim en ufak tereddüt var ise sakın almayın. Koltukların üstü göremediğiniz kıllar olacak. Her oturduğunuzda koyu renk bi kıyafetse kalktığınızda kıl olacak. Misafirler artık tereddütlü oturacak. Azıcık kucağıma gelsin de seveyim deseniz bu ne ya diyeceksiniz. Elinizde rulo ile dolaşıp duracaksınız. Yıkanan çamaşırlardan kılları temizlemek zorunda kalacaksınız. Kılsız bir kıyafetiniz olmayacak. Her gün tarayanlar sorun yok diyor ama bilmiyorum. Ben furminatör aldım 130 tl ama tarattırmıyor elimde kaldı. Sosyal hayat kısıtlanacak ev ortamı kısıtlanacak. Bi kere tatile gideceksiniz onu götüremiyorsunuz veya ona göre biraz daha pahalı bir otel seçiyorsunuz. Bulunduğunuz yerde kedi otelleri var oraya bırakırsanız günlük 50 tl civarı. 1 hafta tatil deseniz 300-350 tl. Akşam oturmaya gitseniz aklınız evde kalacak. Gittiğiniz yerden erken kalkacaksınız. Ev ortamında bi kere bir çok odanın kapısı artık kapalı kalacak. Özellikle mutfak. Gece yatak odası, çocuk odası kapanacak. Kapatmazsanız kurulu saat gibi geliyor saat tam 5 de uyandırıyor, beni sev. Kapıyı kapatırsan miyavlıyor komşular rahatsız olmasın diye açıyorsunuz falan. Yorgan yatak kıl tabi. Nerdeyse 4 aydır saat 5 de kalkıyorum. Uykuya hasretim. Ve bu foruma yazılan yüzlerce sorun. Bunları iyi düşünün ve ona göre sahiplenin derim.

İyi yönlerini herkes biliyor zaten söylemeye gerek yok. Yazacaklarım bunlar ekleyecek varsa duymak isterim.



Y
5 yıl
Teğmen

Merhaba kedinizin cinsi nedir?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

D
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

british shorthair silver. Takip edin diye yazmıyorum Instagram leo_boylu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
5 yıl
Teğmen

Allah allah ablamın kedisi british short hair onda tüy dökme sorunu yok. Bir ara onun kediside tüy döküyordu. İnternetten suya damlatılan balık yağı aldı,tüy dökülmesi kesildi. Şu an herşey normal. İsterseniz aldığı yeri sorüm sizde bir kullanın



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @donlastigi
N
5 yıl
Teğmen

Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Uzu tüylü bir norveç orman kedim var ve inanılmaz tüy döküyor




Bu mesajda bahsedilenler: @Y4Ş4R
M
4 yıl
Er

Hepsine çözüm bulunur ama kediyle yaşamak ayrı huzur💞 birde ona bakılirsa bebeklerim bundan kat kat problemleri var o zama bebek de doğurmasın kimse



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
4 yıl
Yüzbaşı

basit şeyleri büyük dert gibi söylemişsin.

- tüy : dışarıda giydiğin şeyleri evde giymeyeceksin bu kadar basit... eve girince üstümdekileri çıkarıp katlayıp dolaba koyuyorum. kışları 2 pijama takımını dönüşümlü kullanıyorum. kedinin yattığı yerlere oturduğum/uzandığım oluyor, haliyle tüy yapışıyor. ama olsun pijama yani bu sonuçta. ne olacak ki üstü tüy olsa? ayrıca, kedi genelde salonda halıda ve koltukların üstünde bulunduğu için, halıya halı kılıfı denen bi olay var o iyi çözüm oldu, koltukların üstünde ise lastikli koltuk kılıfı var. haftada 1 kere dışarı silkeliyorum üstündeki tüylerin çoğu gidiyor. misafirim gelecekse kılıfları çıkarıyorum kediyi de odaya kapatıyorum o sürece. ha eğer gelenler kediyle oynayan kişiler ise kılıfları çıkarmıyorum, diyorum ki oynayacaksanız üstünüz başınız biraz kıl olacak kusura bakmayın :) ruloyu gelen misafirler kullanıyor sadece.

- tatil: kedini hanende bulundurabileceğin tatil opsiyonları seçilecek, ya günlük haftalık daire tutulacak, ya da güvenip bırakabileceğin biri olacak. bunları yapamıyorsan kedi almayacaksın aynen katılıyorum.

- tırmalama: tırmalama tahtasına alıştırılamayan kediler oluyor evet. o zaman bu olaydan en az zararla çıkmak için ne yapmak lazım, 10 günde bir tırnakların ucunu kesip kütleştirmek. ayrıca pahalı koltuk takımları kullanmamak :) tırmalama için kaba ve pütürlü yüzeyleri seçiyorlar. o sebeple kaba kumaştan olan koltuga dadanmıştı benimki küçükken, aynı salonda deri koltuk da vardı ona hiç yapmadı.

- uyku: kedilerin geneli yalnız kalmayı sevmez ve biz uyuduğumuz zamanlar miyavlayarak ağlamaya başlar. bu olacak, yapacak bişey yok. kedinin miyavlaması uykuyu bozamayacak şekilde bir yatma düzeni gerekiyor ev içinde. uykusu hafif olanlar kediyi gece tuvalete kapatıyorlar tuvaleti orada diye, bu da yapılabilir bir şey. tabi tuvalette devirip kıracağı (diş fırçası kabı), zarar verebileceği objelerin (tuvalet kağıdı rulosu mesela :) ) ulaşamayacağı şekilde durması gerekiyor. ayrıca yalnız kalmayı sorun etmeyen kediler de var. annem sağ iken kedinin tuvaletini içerde istemiyordu, tuvaleti balkona koyduk, o sebeple hayvan geceleri balkonda (kapatılabilir balkon tabi) geçiriyordu. üşümeyeceği şekilde içine hava almayan bir kulübe yapmıştım ona, kulübenin içindeki minderin içine de elektrikli battaniye rezistansı koymuştum kışın üşümesin diye. saat 9 dan önce hiç miyavlamadı minnak, uykum hafiftir miyavlasa duyardım.

- tuvalet: paşa paşa her gün eğilip o kaptaki kaka ve çiş topakları aranıp bulunacak çöpe atılacak. 15 günde 1, kaptaki kum tamamen atılıp yeni kum konacak. (ben şu an yıkabilir kum yöntemini kullanıyorum. allahın bentonitine dünyanın parasını dökmek, kum hamallığı yapmak, kumun paketi ve pis kumu atmak için yaptığım poşet kullanımı saçma geliyordu. şu an catgenie denen aletin yaptığın kendim yapıyorum. bu yöntemle günde 1 kere kettle kullanıyorum onun elektrik enerjisi var harcağıdım, o kadar.

başka bir sürü faktör var ama hepsini yazmıyım, özetle şöyle denebilir, bu sevgiyi tatmış biri ne yapıp eder bir çözüm bulur :)



S
4 yıl
Binbaşı

Evde 6 kedim var sizinde dediğiniz gibi betnoit kum masrafından bıktım,yıkanabilir kumdan bahsetmişsiniz,bu konu hakkında bizleri bilgilendirirmisiniz? Birde çoğu insan evine bir kedi alıyor buda kediyi mutsuz bir hale getiriyor,ona can yoldaşı olacak bir kedi daha alsanız onunla oynar yalnız kalmaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @can_celik
C
4 yıl
Yüzbaşı

cevabı hazırda bulunduruyorum artık, sorana kopyala-yapıştır yapmak için. buyrun:

quote:

kalın taneli (3-5mm) akvaryum kumu (kuvarz veya quartz kum diye de geçiyor) alıyorsunuz. büyük, kenarları 20 cm yüksekliğinde paslanmaz gastoronom kap alıyorsunuz tuvalet kabı olarak. yine paslanmaz telden yapılmış bir elek alıyorsunuz (ne kadar büyük olursa o kadar iyi, kumların üstüste binmeden durabilmesi için). elek evinizin küvetinde duracak. günde 1 kere dışkı parçalarını maşayla almanız gerekiyor. 3 günde 1, (ben tuvaleti balkonda tuttuğum için 3 günde 1 yapıyorum. tuvaleti evin içinde tutanlar kum miktarını az tutarak her gün yapabilir bu işlemi) kumun üstüne kettledaki 2 lt kaynar suyu döküyorsunuz. sonra kabın içini eleğe boşaltıp kumları eleğe yayıyorsunuz, üstüne çok az deterjan tozu serpip 2 lt kaynar su daha döküyorsunuz her taneye gelecek şekilde. (tabi pis kumu alınca yerine o 3 gün içinde temizlenip kurumuş olan diğer kumu gastronoma koyuyorsunuz). öbür kum kirlenirken bu kum elekte 3 günde tamamen kupkuru hale geliyor (tabi kediniz elekte kurumaya bırakılmış kuma ulaşamamalı. kumla oynamayı sevdiği için eşeleyip etrafa saçar, kum kaybına sebep olur) ve bu döngüyü devam ettiriyorsunuz. aynı kumu temizleyip sürekli kullandığınız için bentonit kumlardan çok daha ucuza geliyor, hamallık yapmıyorsunuz/kargonun nazını çekmiyorsunuz. bu yöntemden önce toptan inşaat kumu alıp onları inşaat işçisi gibi eliyordum tozdan/küçük tanelerden arındırmak için. ucuz olduğu için kürekle topak/dışkı ayıklamayla uğraşmıyodum avantajı oydu, 4 günde 1 kabı tamamen döküp yeni kum koyuyordum. ama kum çuvallarını arabaya yükle, sonra git ıssız bir yerde elekten geçir tekrar arabaya yükle sonra eve çıkart falan bu da bezdirdi bi süre sonra. şimdi yıkanabilir kumu temizleyip kurutup tekrar kullanıyorum ve çok memnunum. ''manuel catgenie'' yöntemi diyorum buna :)


ilk başta gastronom kap ve eleğe büyükçe bir para vereceksiniz (2 yıl önce küveti 2. el 50 tl'ye, eleği 300 tl'ye almıştım. eleğin istediğim ebatlarda hazırını bulamadığım için hususi yaptırmıştım ondan pahalı gelmişti), ama sonrasında bentonite göre çok daha hesaplı gelecek. kuvars kumun 25 kg ı 50 tl. ve 2 kabı rahat dolduruyor. 2 ayda bir, 12,5 kg yeni kum ekleyeceksiniz. yani kum masrafı 2 ayda 25 tl. (ne kadar kaynar suyla temizlense de çakıl tanelerde hafif bir koku birikmesi oluşuyor. o sebeple, 2 ayda bir, toplam kumun yarısını çöpe atıp temiz kum ekliyorum ki, kumu çok kokutmadan devir daim sağlayayım). ayrıca, tuvalette pis kuma kaynar su döküldüğünde nasıl bir koku çıkacağını tahmin ediyorsunuzdur, bu sebeple suyu boşaltmadan nefesimi tutuyorum ve boşaltır boşaltmaz kapıyı çekip tuvaleti terkediyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @sensei111
S
4 yıl
Binbaşı

Biri 2 diğerleri 1 yaşında 6 kedim var,şu ana kadar kitten mama ile besliyordum,yetişkin mamasınamı geçeyim yoksa kitten devammı diyorsunuz?




Bu mesajda bahsedilenler: @can_celik
C
4 yıl
Yüzbaşı

kitten mamalar sanki yavrulara özel besin içeriyormuş gibi gösterilen, markaların bu sayede daha fazla kar yaptığı ürünler. kandırmaca yani. gerek yok. tuvalet yöntemini değiştirecek misin karar verdin mi?



S
4 yıl
Binbaşı

Şu virüs belası bitsin düşünüyorum,şu ana kadar hep golosi kitten aldım doğrumu yapıyorum ne dersiniz? Yetişkin maması olarak f/p ne önerirsiniz? (malum,tavuklu,sığır etli,somonlu,hindili vs diye içeriği olan mamalar var,tavsiyeniz?)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensei111 -- 19 Nisan 2020; 1:46:20 >


Bu mesajda bahsedilenler: @can_celik
C
4 yıl
Yüzbaşı

2 aydır 15 kg lık 100 tl'ye aldığım tavuklu mamayı yiyor benimki. daha önce verdiğim başka markaların tavuklularını hiç böyle sevmemişti. buraya link vermiyorum reklam olarak algılanabilir yönetim tarafından, pm'den attım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi can_celik -- 19 Nisan 2020; 2:40:1 >


Bu mesajda bahsedilenler: @sensei111
G
4 yıl
Er

+1





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-67E984F0C -- 9 Ocak 2021; 20:20:21 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.