Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
16
Cevap
1320
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ORTALAMAYI SALIP CV KASMAK MI YOKSA ORTALAMA YAPMAK MI
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hazırlıktan sonraki ilk dönemim bitti ve 2.9-3 arası ortalama gelecek büyük ihtimal ve bu ortalama için gece gündüz çalıştım.

Benim bazı projelerim var. Ayrıca okulun IEEE ekibinde görev almak istiyorum. Bazı yarışmalara da katılmayı düşünüyorum. Eğer ortalama kasarsam yaz harici boş vaktim olmaz ve bu yüzden çoğu iş suya düşer. Eğer ortalama kasmazsam CV'ye yazabileceğim önemli şeyler yaparım.

İkisini aynı anda yapmam imkansız. İkisinden birini seçmek istiyorum. Siz işveren olsanız ne düşünürdünüz ? Veya devlette işe girebilmek için iyi ortalama, normal CV mi yoksa iyi CV normal ortalama mı lazım olur ?

Gönlüm boşver ortalamayı diyor ama nedense sanki ilerde sorun çıkaracakmış gibi hissediyorum.


Aklımdaki işler :
1- Vestel - Venüs'e İz Bırak için bir proje fikrim var.
2- BuildUp yarışmasına ( 2-3. sınıfta düşünüyorum )
3- Arduino kasıp RoboLeague'e katılmak ( bunu yazın halleder, ekimde de yarışmaya katılırım aslında )
4- Lisede kendi çapımızda mobil oyun yaptığım arkadaşlarım ile yeni oyun projeleri var aklımızda.
5- IEEE'de görev almak ( şu an teknik ekipteyim ama daha görev verilmedi )

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 27 Ocak 2019; 3:50:7 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
6 yıl
Onbaşı

Son sene bilerek 2-3 easy dersi bırak seneye kalsın o sene napıyosan yap ab ülkelerinde çok yapıyorlar bunu



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

W
6 yıl
Yarbay

2si de değil, torpil yap.



X
6 yıl
Binbaşı

Selam,

Ben Lisans eğitiminde ortalama kasma yönünü seçmiştim. Bölümü yüksek ortalama-derece ile bitirmiştim. Bu durumunda faydası var mı ? Evet var. Ortalamanız yüksek ise büyük firmalarda staj imkanı sunabiliyor, şahsen ben bu sayede ülkenin büyük sanayi kuruluşlarında kısa-uzun dönem staj imkanları bulmuştum. Bölümüm Makine Mühendisliği bu arada.

Ortalamanın diğer faydaları; erasmus gibi programlarda yanlış hatırlamıyorsam sizi sıralamada üste çıkartabiliyor, kurumiçi-kurumlaraası yatay geçişte işinize yarıyor, çift ana dal imkanı sunuyor, okulunuzun firmalarla staj, part-time, prova türevi uzun staj anlaşmaları varsa avantajınız oluyor. Yüksek Lisans başvurularında işinize yarıyor, yüksek notlar akademisyenlerle aranızda iyi bir iletişim sağlayabilir, buda size imkanlar yaratabilir. Şahsen bende bu anlamdada faydası olmuştu.

Özel sektörde ise kimse sizi ortalamanız yüksek olduğu için işe almaz. Kağıt üzerinde 3 rakamdan ibaret hale gelir. Özellikle büyük firmaların bekletisi, gelişmiş yabancı dil-ler, mümkünse yurtdışı deneyimi (erasmus-wt), birde benim kıl kaptığım entel ik personellerinin sosyal aktivite takıntısı. Yani size gidip üniversitede hangi klüplerle vakit geçirdiniz, sosyal sorumluluk çalışmalarında bulundunuzmu, takım projelerinde yer aldınızmı diye muhtemelen soracaklardır. Ve emin olun torpilsiz bir bireyseniz bu aktivitilerde bulunmuş olmanızda size artı değer katıyor, şansınızı yükseltiyor. Teknik bir personelin bunlara ihtiyacı varmı sorusu ise karışık, ama işte mevcut ik pesonellerinin çoğu "farklı olanı" seçme gayretinde. Zaten belli başlı okullardan mezun insanların çoğu "belirli" bir seviyedeler haliyle, ikcılarda biraz daha artısı olanı seçme eğilimindeler.

Ortalama kasmayı neden çoook vakit alacak bir süreç olarak görüyorsunuz anlamış değilim. Benim okul hayatımda çook az devamsızlığım vardı, her derse gider not tutardım. Sınavlarada genelde kurnazca çalışırdım, çok kaynak tarardım, ezbere değil neyin nerden geldiğini anlamak için çalışırdım ve 1 sınav hariç hep başarılı oldum. Lisansüstü eğitimdede bu şekilde oldu. Yani hergün 3 saat gidip ders tekrarı yapmadım.

Klüp işlerinin bir artısı daha var; firmalarla-şahıslarla iletişim halinde olduğunuzda yarın birgün projelerinizde, stajlarınızda, tezlerinizde bir arayıp, mail atıp danışma imkanı bulmuş oluyorsunuz insanları tanımış oluyorsunuz.

Ben okul hayatından sonra Türk Sanayisi için şu kanıya vardım, "insan tanımak, iş bilmekten daha önemli" bu ne yazıkki böyle. Zaten yeni mezun olduğunuz için size peeek çok firmanın bakış açısı "toy, iş öğrenecek eleman" şeklindedir. yani sektör devide bu şekilde bakıyor, mahmutoğulları makine de bu şekilde bakıyor.

Size önerim derslerinizi aksatmadan mümkün olduğunca anlamlı teknik projelerde bulunun, sektörle iletişim halinde olun, organizasyonlar düzenleyin, akademisyenlerle (memur olanlar değil, sektörle ilişkisi olanlar ile) aranızı iyi tutun, tezlerinizi bu hocalarla yapın, ve çalışmak istediğiniz sektörü araştırın. Yani kim hangi işi yapar, kim yurtdışı çalışır, kim nerelere yatırım yapar, kim hangi ilde-ilçede tesisi var, kim kimle ortak filan en azından bi kulak aşinalığınız olsun ilerisi için, faydasını göreceksniz merak etmeyin. Ve emin olun en önemlisi yabancı dilinizi kusursuz hale getirin. Ben teknik bilgisi operatörden dahi düşük seviyede olup, akıcı yabancı dili olduğu için (erasmus-wt faydaları) firma temsilcisi olarak yurtdışına gönderilen personellere, görev yükseltiminde tercih edilenlere, yabancı müşteri-teknik hizmet alımında sorumlu olanlara çok şahit oldum.

Zaten diliniz belirli seviyenin üzerinde olunca, iş hayatınızda karşılaştığınız teknik sorunlarıda kaynak-internet yardımıyla daha rahat çözebiliyorsunuz.

Hangi okuldasın bilmiyorum fakat bazı okullarda 3/4 yapana ilah gözüyle bakılırken aynı bölümde başka okulda 3,95/4 le mezun olunabiliyor. Ama yineden neden 2/4 olsun ki ? 3/4 psikolojik bir sınır gibi, mümkün oldukça +3 olmanızda ben şahsen fayda görüyorum. Çalıştığım firmanın stajyer başvurularındada çalıştığım bölüme bu şekilde gençleri almaya gayret gösteriyorum.

Stajlarıda küçümsemeyin, büyük devler olmasa bile biraz daha orta ölçekli firmalarda stajyerlikten sonra devam etmiş, part time çalışmış pekçok mühendis var.


" Veya devlette işe girebilmek için iyi ortalama, normal CV mi yoksa iyi CV normal ortalama mı lazım olur ?"

Bu ise ayrı bir dünya. Devlete torpillede giren var, farklı programlar ile (ylsy olması lazımdı, eskiden olsa Öyp de vardı) pek torpil etki etmeden imkanlar var. Fakat şuan belediyeler, devlet kurumları ne yazıkki torpilin size sunacağı imkanlar kpss puanından daha fazla. Çünkü pekçok kurum merkezi atama ile alımı ya kıstı ya kaldırdı. Kurumsal bazlı sınama yapılıyor, yani X kurumu kendi ilanını veriyor, kendisi sınava çağırıyor, y ilçesinin meclis temsilcisinin nişanlısını kadroya alabiliyor falan filan karışık işler bunlar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 27 Ocak 2019; 5:21:31 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Yüzbaşı

Okulda görülen derslerle iş hayatı oldukça farklı olduğunu defalarca duymuşsunuzdur. O dediğiniz yarıyıl en kolay derslerin olduğu yıl ve çok çalışıp 3 getirdiğinizo belirtmişsiniz. Teknik anlamda 2. sınıfta yavaş yavaş ısıtıyorlar 3 te v 4 te bu olay tavan yapıyor. Ortalama kasma konusunda üzülebilirsiniz. Ama projeler çok önemli. Yabancı dil ve projelere katılmak çok önemli kendinizi paralamadan sevdiğiniz alana dediklerinizden yola çıkarak projelere girişin diyorum. Mesleğinde yetkin bir yakınım siemens e işe girerken bana neredeyse diplomamı bile sormadılar demişti. Bu da aklınızda bulunsun. Akademik kariyer düşünmüyorsanız ortalamaya çok düşmeyin.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yazdıklarınız için çok teşekkürler. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde bilgisayar mühendisliği okuyorum. İkisini aynı anda şu yüzden götüremem. Mesela kulüpte aktif olunca mecbur konferanslarda vs görev almam lazım ve bu görevler sınav zamanına denk gelebiliyor.

Bizim bölüm okulda en rahat bölümlerden biri ( ders ağırlığı olarak ) ama ortalama kasması da zor. Fiziği yazın tekrar alıp 3.10 falan yapabilirim. Diğer dönemlerde de 3'ün altına düşürmemeye çalışırım ama düşündüğüm işlerin hepsini yapamam. Arkadaşlar da hevesli şunu yapalım şunu yapalım diyorlar. Hepsine de yetişilmiyor. En mantıklısı sizin dediğiniz gibi mantıklı projeler üzerinde ilerlemek



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xreleave
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam aslında Havelsan gibi yerlerde en azından bir staj yapmak istiyorum bunun için de ortalama lazımmış galiba. Mezun olunca direk devlete gireceğimi sanmıyorum. Bir iki sdne özelde çalışıp devlete başvurmayı düşünüyorum. O zaman bana ortalama sıkıntı çıkarır mı acaba ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TherafluForte
W
6 yıl
Binbaşı

3 altıyla başvuramıyorsun




Bu mesajda bahsedilenler: @Artyom A. C.
Y
6 yıl
Yarbay

Neden önden özelde çalışıp sonra devlete girmek istiyorsun ki, her yönden aşırı saçma. Devletin başlangıç maaşları piyasanın oldukça üzerinde, ama çok fazla yükselme olmuyor. Özelde ise neredeyse kesinlikle daha düşük maaşa başlayacaksın, o gittikçe yükselecek.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Artyom A. C.
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam mezun olunca devlete direk girebilecegimi sanmiyorum. Ha iyi projelerim olursa alirlar ama normal sartlarda havelsana gidiyor bizim okuldakiler genelde. Oraya da almama olasiliklari var. Ondan 2-3 yil calisip sonra basvursam diyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Yirikalische
G
6 yıl
Onbaşı

ortalamayı salıp ortalama yapmak



B
6 yıl
Yarbay

Ortalamanı makul seviyelerde tutup CV'ne asıl. İşe alımlarda not ortalamanızdan çok yaptığınız stajlar, içinde bulunduğunuz kulüpler, projeleriniz ilgi çekiyor. Özel sektörde ortalama soranların sayısı okulda anlatıldığı kadar çok değil.
Özellikle stajlarını önemli firmalarda yapmaya çalış. Ve son olarak İngilizce'ni ilerlet.



Y
6 yıl
Yarbay

Yaniliyorsam duzeltsin birileri, cok bilgi sahibi degilim memurluk konusunda, fakat kpss ile yapilmiyor mu memur alimlari? Bunun da universiteye giris sinavi gibi bir sinav oldugunu dusunursek neden 2-3 yil calistiktan sonra girmenin daha rahat olacagini dusunuyorsun? Tam tersine universitedeki taze temel ders bilgilerinle bu sinava hazirlansan daha kolay olmaz mi? Tam ozelde sartlarin iyi hale gelene kadar calisip sonra devlete gecmeyi planliyorsun, kafama cok yatmadi acikcasi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Artyom A. C.
F
6 yıl
Binbaşı

Ortalamayı salma işverenler bakmıyor ama ikcilar seni buna göre sıralıyor ortalaman 2 olsun çok iyi bir cv bile olsa kaynar o cv aralarda



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
6 yıl
Yüzbaşı

hocam iyte'den memnun musunuz ? iyte yerine keşke şu üniversiteye gitseydim dediğiniz oldu mu ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Artyom A. C.
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam devlet dedigim Aselsan Havelsan vs. Ben ddusundum ki ort 3'ün altinda olursa Aselsan Havelsan vs almaz ama 2-3 yilguzelce calissam boyle iyi yerlerin almak istedigi seviyeye gelsem Aselsana Havelsana basvurunca alirlar mi yoksa uniyi bitireli 3 yil gecmesine ragmen ortalama dusukmus alamayiz derler mi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 28 Ocak 2019; 20:3:27 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Yirikalische
A
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam egitim olarak gayet memnunum. Mesela Hacettepeye puanim yetip iyteye gitsem pisman olurdum ( hacettepenin piyasadaki agirligindan dolayi ) ama hacettepe vb gelmedi diye de onlar icin mezuna kalmazdim cunku mezuna kalinca harcayacagim 1 seneyi is tecrubesine donusturunce yine ayni konumda olacagim neredeyse. Ama odtü vs yapabilecegimi bilsem mezuna kalirdim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @crux07
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.