Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
548
Cevap
141876
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Cevap: MEBS OKL. VE EĞT.MRK.K.LIĞI/ANKARA Mamak Bedelli Yeri Olanlar (30. sayfa)
A
8 ay
Er

Temmuz'da yaptım geldim, tek sorun sıcaklar başka hiçbir dert yok. Kendinize yeteceğini düşündüğünüz kadar fanila alabilirsiniz ekstra. Yıkarım-dönüşümlü giyerim diyorsanız 2 tane orda veriyorlar, iç çamaşırı da kendinize yetecek kadar alabilirsiniz onların verdiğini giymek zorunda değilsiniz, onun dışında güneş kremi işinize baya bi yarar mutlaka alın, Askerliğinizin çoğu bişeyleri beklemekle ve geçecek zaten, güneş yakmasın.



K
8 ay
Er

Yakın arkadaşım Mamak'ta yaptı ve gerçekten çok memnundu. Yemeklerden tutun da birliğe kadar çok iyiymiş. Benzer şeyleri bir arkadaş da Youtube'da anlatmış. Merak edenler bakabilir:
https://www.youtube.com/watch?v=CIfVmPqNMOI



F
8 ay
Onbaşı

selamlar, aralık 2023 için whatsapp/telegram grubu var mıdır acaba?

7 aralık sevk tarihi görünüyor, fiziki olarak ve ayrıca resmi olarak ne zaman terhis olmuş oluruz?

teşekkürler..



ß
7 ay
Yüzbaşı

Kasım celbinde gideceğim ben de. E devlette 09/11/2023 tarihine kadar sevk başvurusunda bulunmanız gerekmektedir diyor. Birliğe teslim tarihim 9 kasım mı yani?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
7 ay
Yüzbaşı

Ekransiz falan eski tip MP3 götürmek yasak mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hastaruhluluciferian -- 3 Ekim 2023; 10:16:1 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
6 ay
Yüzbaşı

4 ekim'de mamak mebs okulundan terhis oldum.
yol izniniz 1 günse 25 gece, 2 günse 24 gece askerde kalıyorsunuz.
katılışlar cumartesi-pazar, ayrılış ve yemin törenleri çarşamba oluyor. bu her dönem için aynı.

vereceğim bilgilerin bazıları her yer için bazıları ise sadece mebs okulunda geçerli bilgiler. zaten anlarsınız. 

öncelikle girişte çok sıra oluyor. öğleden sonraya kalmayın denmesine rağmen ben sıraya 4 gibi girdim. tüm işlemler 8-9 gibi anca bitti ve biz o gece 12-1 gibi anca uyuyabildik. ilk gün ve gece en zoru zaten. bi anda sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz. o yüzden sıraya ne zaman gireceğiniz size kalmış ama bence saat 5i de geçirmeyin. bizim birlikte katılış tarihinden 1-2 gün önce gelenler de vardı. her birlikte vardır. bence gereksiz bir artısı yok. sadece birliğe ilk katılana konuşma yapma şansı tanıyorlar ama o da hazır metin zaten. ve konuşmanız düzgün olmazsa provada başkasına yaptırıyorlar. 9u katılış olmasına rağmen 7sinde katılan en az 10-15 kişi vardı bizim birlikte.

birliğe gün olarak asla ama asla geç katılmayın. çok önemli bir maruzatınız yoksa yapmayın bunu. askerliğiniz geç kaldığınız gün sayısı + 2 gün uzar. boşa 2 gün fazla askerlik yaparsınız. bizde 1 hafta geç gelen eleman vardı. biz 4 ekimde terhis olurken o 13 ekimde birlikten çıkabilecek. 

ilk girişte sakın akıllı telefon sokmaya çalışmayın. akıllı telefon konusu çok katı. geçmiş örnekler var ve açık açık askerliğinizi 6 gün uzatırız diye tehdit ediyorlar. ilk 1-2 gün komutanlar akıllı telefon soktuysanız verin ceza vermeyeceğiz diyorlar. o anlar vermek için son şansınız. vermezseniz ve yakalarlarsa uzar. 1 ay kafa dinleyin kimsede akıllı telefon olmayacak zaten bol bol muhabbet edersiniz 1 ay detoks gibi düşünün.

tuşlu telefon serbest ama girişte askercelli zorunlu kılıyorlar. ben burda yazılanlar gibi yapıp telefonumu kıyafetlerin arasına valize koydum. askercell çadırına girmedim. 550 tl çöpe gidecekti yoksa. simkartım da cüzdanımdaydı. telefonum yok dedim geçtim. farkedilmedi sıkıntı olmadı. orda çantanızda cebinizde telefon varsa çıkarın yoksa bırakın diye tehdit edecekler korkmayın çıkarmayın. telefonu olup askercell almayı kabul etmeyenler ya telefonu çöpe atıyor ya da telefonu ptt ile kargoluyor. başka şansınız yok. dediğimi yapın rahat edin. powerbank ile şarj edilebilen telefon alırsanız da iyi olur orda priz bulmak zor. 

ayrıca ilk gün için yanınıza büyük boy 1-2 poşet alın. botlar ve verilen kıyafetleri elde taşırsınız yoksa. bi poşet veriyolar ama kendine hayrı yok herkesin poşeti kopuyor. o yüzden mümkünse bez olan büyük market poşetlerinden 2 tane alın yanınıza ilk gün rahat edin. ayrıca valize 2 şişe su ve abur-cubur koyun ilk gün için. ben birliğe 4te girdim ilk suyumu yemekhanede saat 8de içebildim. ona göre düşünün. 

bundan sonra sizi saplık muayenesine götürecekler. ilaç varsa verin diyecekler. vermeyin aramıyorlar, bulamazlar zaten. valize saklayın. sonrası bir sürü form doldurma, kıyafet vs malzemeleri alma ve bol bol bekleme ile geçecekler. askerliğin yarısından çoğu bekleme ile geçiyor. o yüzden sabırlı olun. yoksa geçmez. bol bol bekleyeceksiniz sıraya gireceksiniz. 

en son aşamada er sigortası gibi bir şey var 50 tl. zorunlu değil. isterseniz yaptırıyorsunuz sonra bölüğe geçiyorsunuz. orda da son kayıt işlemleri tamamlanınca koğuş ve yatak numaranız belli oluyor. bu aşama muhtemelen önünüzdeki ya da arkanızdaki adamla aynı ranzada yatacaksınız ona göre iyi tayin edin. 

bölük/tabur mevzusu ise ilk kayıtta belli oluyor ve tamamen şans. 7-8 asker rastgele kayıt oluyor. yine önünüzdekiyle aynı bölükte olma olasılığı yüksek. mebs okulu için 1/5 ve 1/6 nispeten rahat bölükler. 

ilk gün her şeyiniz belli olduktan sonra koğuşa geçip yerleşiyorsunuz. sonra ilk içtimalar yapılıyor. sonrası akıyor zaten bir şekilde ilk 2 gün baya zor geçiyor ama.

biz ilk duşumuzu pazartesi günü alabilmiştik. haftada 4 gün duş var. isterseniz 1 saat bile duş alabiliyorsunuz. bazı bölükler hamama(duş yeri) uzak, bizim bölük en yakın olandı. ayrıca sabah 5-6 arası ihtiyaç duşu oluyor. duşta yer bulamama sıra bekleme diye bir olay olmuyor. her bölük kendi zamanında giriyor ve yeterli sayıda kabin var. minimum 30 dk duşu rahatlıkla alabilirsiniz o yönden bir sıkıntı yok. 

kışlada nakit geçmiyor. ben nakit 0 tl harcadım. isteseniz de harcayamıyorsunuz. para alışverişi de yasak fakat diyelim kartınız yok çalışmadı vs arkadaşınıza nakit verebilirsiniz anca öyle nakit ihtiyaç olur. ama dediğim gibi ben hiç kullanmadım. 2 tane kredi kartı götürdüm baya yetti.

yemekler genel olarak güzeldi. şirket yapıyor, yemekhane temizliği de şirkete ait o yüzden güzel. son grupsanız bol koyuyorlar isteyince veriyorlar. ilk grupsanız isteseniz de vermiyorlar ama sıraya 2. kez girebilirsiniz. kahvaltılar baya zayıf ama sabahın 6sında zaten o kadar yenir bence. onun dışında otomatlarda yiyecek ve içecekler var. otomattaki yiyecekler %95 tatlı şeyler. tuzlu arar olduk. tuzlu olarak sadece sandviç, çiğ köfte dürüm ve fıstık vardı. onlar da her zaman olmuyordu. otomatlar her gün bozuluyor bu arada. özellikle içecek otomatı. ama günde en az 1 kez yenileniyor ve düzeltiliyor. içecek olarak su,soda, coca cola,, cappy portakal ve saçma bir enerji içeceği var. bi de kahve otomatları var çeşit çeşit kahve var. su 3.30 tl, 450 ml coca cola 18.70 tl, maden suyu 6 tl idi. otomatlardaki su damla marka. kantinlerde badem su, kayın su vs var. fiyatlar genel olarak ucuz askeriye olduğu için. ayrı olarak kahve otomatı da var. ama sakın çay(bergamotlu içecek) almayın. çamur veriyor. 
yemek için ek olarak fırıncı orhan var. köfte ekmek, sucuk ekmek, tost, adana dürüm, tavuk şiş dürüm vs yapıyor. bir sürü tatlı çeşidi ve tuzlu kurabiyesi de var. ama sakın ha sakın pizza ya da pide yemeyin. hayatımda yediğim en kötü pizza ve pideyi yedim orda. köfte ekmek ya da tost yiyebilirsiniz. tavuğu da fena değildir. 
bunun yanında bi de kahveci var. latte macchiato filtre kahve espresse falan içebiliyorsunuz. latte 22 tl falandı en son. kahveleri idare eder. buraların sırası çok oluyor. özellikle kahvecide beklemek işkence. önünüzde 5 kişi olsa bile 15-20 dk bekliyorsunuz. çok yavaş çalışıyor. ayrıca bir tane dayı seyyar şekilde arabayla tüm birliği gezip yiyecek ve içecek satıyor. bulunduğunuz her yere hiç beklemediğiniz anda geliyor. eğitim alanına silah atış alanına tören alanına bile geliyor. fırıncıda yemek yapıp paketleyip seyyar satıyor. o dayı da baya hayat kurtarıyor. her birlikte var sanırım bu dayıdan. 

fırıncının yanında oyun salonu var. ps4, bilardo ve langırt var. 5 bilardo masası 20 tane falan ps4 masası 4-5 tane de langırt var. bi de hokey-basketbol var. bunlar jetonla çalışıyor. jeton 5 tl. 5 tl ile bir bilardo eli ya da 10 dk ps4 oynayabilirsiniz. bence baya ucuz. burda baya vakit geçirmiştik. özellikle bilardoda.

eğitimler yoğun ve yorucu değildi. sizin yoran şey ayakta beklemek, güneşte beklemek, yerde saatlerce oturmak, neyi beklediğinizi bilmeden beklemek. gün içinde dağılmamanız için sürekli içtima alınıyor. biz kahvaltıdan ve öğle yemeğinden sonra birer saat uyuyorduk çok iyi geliyordu. ama gün içinde koğuşa gitmek sonradan yasaklandı ama biz takmadık çok sorun olmadı. siz yine de emirlere uyun göte gelmeyin.

nöbetler çok fazla. toplamda 6 nöbet tuttuk. 2şer saatlik. sadece 8-12 12-16 nöbetleri 4 saat. onun harici 2 saat. döngü halinde ilerlerdiği için hem gündüz hem de gece nöbet tutuyorsunuz sırayla. 

her gün bir manga mıntıka yapıyor. bizde 6 manga vardı toplamda 4 kere mıntıka yaptık. onun harici 2-3 kere de plansız mıntıka yaptık emirle. 

ilk hafta temel eğitimler oluyor. sağa sola dön, yanaşık düzen, tekmil verme, koğuş yatak, dolap düzeni, bot bağlama vs her şey gösteriliyor. tekmil verirken bağırın bağıranlar seviliyor. komutanlar da ısrarla bağırın diyor. 
2. hafta atışla geçiyor. g3le 3 mermi sıkıyorsunuz. askerliğin belki de en zevkli en heyecanlı anı idi ama 2 dk falan sürüyor işte.

3 hafta bence en yorucusuydu. sürekli yürüyüş yaptık yine en çok beklemek ve tören alanına git gel yordu. zaten 3 haftanın amacı 10 dklık yürüyüşe hazırlanmak başka da bir şey değil.

genel olarak emirlere uyup, denilenleri yapar ve sorgulamazsanız sıkıntısız bir askerlik geçirirsiniz. her zaman sorgulamadan yap prensibi uygulayın. mesela her gün tıraş olun. bir gün olmazsanız bir komutan fark eder tıraşa gönderir. 300 kere aynı cümleyi ceza olarak yazdırır. ya da başka bir ceza verir. uyanık olmayın. emin olun komutanlar sizden daha uyanık.
yatağınızı dolabınızı koğuşu düzenli ve temiz tutun. 

excel bilen var mı diye sorarlarsa yazıcı olursunuz.
doğum tarihiniz mangada en büyükse kıdemli olursunuz. sorarlarsa ben büyüğüm diye atlamayın.
sporcu var mı diye sorarlarsa atlamayın. bir şey taşıtırlar.

kim o galatasaraylılar diye sorarlarsa atlamayın mıntıka yaptırırlar :) yusuf astsubay'a selamlar. 

hastalığınız olursa revire gidin çekinmeyin. revire gidince öğleden önceki eğitimlerden içtimalardan yırtıyorsunuz. eğitim izni, bot izni, sakal izni gibi şeyler var. mebsteki albay tabip iyi bi adam. ihtiyacınız varsa izin veriyor. bizde nerdeyse bi bölük adam eğitim istirahatliydi. ben de 5 gün bot izni almıştım iyi geldi. başka bir arkadaşa 20 gün falan bot izni verdi. fakat ben bot iznim bittiği halde spor ayakkabıyla gezdim 3 gün. kimse bir şey demedi. böyle de bir seçenek var. ama her yerde yemez bu söylim.

mebste bedellilere çamaşır yıkama imkanı yok. millet tuvalette ve duşta çamaşır yıkıyordu. ben fazla fazla çamaşır götürdüm. yıkama ihtiyacım olmadı. 
askeri kantinde çamaşır vs var ama askeri kantinden içeri girmek çok zor. çalışma saati günde 6-7 saat falan ve çoğunlukla içtimaya denk geliyor. içeri tek seferde bir kişi girebiliyor ve giren 5 dk çıkmıyor. saatlerce sıra beklemeniz gerekiyor. o yüzden bazen sıra gelse ürün de kalmıyor. özellikle sigara konusu sıkıntı girişte bol bol sigara götürün içiyorsanız. ordan almanız zor. alsanız bile istediğiniz sigara olmayacak. 

priz bulmak zor. ben powerbank ile şarj edilen telefon götürdüm. powerbankin yarısı bile boşalmadan askerlik bitirdim. koca koğuşta sadece bir priz vardı. radyolu ve mp3 çalabilen bir telefon götürürseniz de güzel oluyor. 

sanırım çoğu şeyi yazdım. son olarak ihtiyaç listesini de yazayım.
-4 tekerlekli valiz (çok rahat edersiniz)
-büyük bez poşet (ilk gün verilenleri taşımak için)
-15 adet yeşil fanila (en az 2 günde bir değiştirin)-bazen her gün değiştirmeniz gerekebiliyor
-25-30 adet çorap (en az her gün değiştirin)-rengi önemli değil siyah ya da yeşil olabilir
-12 adet boxer (2 günde bir değiştirin)-rengi önemli değil
-diş macunu, diş fırçası, tırnak makası
-tıraş bıçağı(mach 3 yada fusion 5), tıraş losyonu, tıraş köpüğü,
-tıraş malzemelerini koyacağınız bir çanta
-güneş kremi, yüz kremi, el kremi, dudak kremi
-kirli poşeti
-2 çift vatka
-2 adet kilit (dolapları kitlemek yasak ama kitledik sorun olmadı)
-ayak tabanlığı (kaliteli bir tabanlık alın)
-deodorant ve ayak deodorantı/spreyi
-şampuan, duj jeli/sabun, lif
-ilaç (ağrı kesici, grip/soğuk algınlığı, pastil, mide bulantısı, ishal, pastil, vitamin)
-yara bandı, kulak pamuğu
-4-5 tuvalet kağıdı, ıslak mendil(+cep boy), peçete(+cep boy)
-terlik (çok önemli kesin götürün)
-banyo ve el havlusu (ordan veriliyor ama bence yine de götürün)
-kalem, not defteri (ben kullanmadım ama lazım olur)
-saat (kesin götürün, ben mi band 5 götürdüm sorun çıkmadı)
-lateks eldiven (mıntıkada lazım oluyor)
-kulak tıpası (şu turuncu olanlardan, uyurken güzel oluyor)
-tişört, eşofman altı, spor ayakkabı, yatmalık pijama vs
-2 adet askı (orda var ama belki olmaz)
-powerbank ile şarj edilebilen radyolu mp3 çalabilen tuşlu telefon(priz bulmak zor)
-powerbank, kulaklık
-yeşil iplik, iğne (düğmeler kopabiliyor)
-yeşil bot boyası (çok gerekli değil arkadaştan alabilirsiniz)
-2 tane 500 ml su

ordan size 2 adet fanila, 2 adet don, 2 adet çorap, bir banyo havlusu, bir el havlusu, 1 pijama takımı veriliyor. 
ek olarak 4-5 gün sonra da 2 tane 3 bıçaklı tıraş bıçağı, 1 banyo tıraş bıçağı, sabun, şampuan, diş macunu-fırçası, tıraş köpüğü verdiler. ben bunları kullanmadım. size kalmış. 

içerde türk telekom ve vodafone çekmiyor. çeken yer sayısı çok az. turkcell götürün imkan varsa. rahat edersiniz. ankesörlük telefon kartı da satılıyor ve ucuz. 150 dk 30 tl idi.

gazinoda tv var. tv izleyebiliyorsunuz. ama süper lig maçları yoktu. 

ziyaret haftada 3 gün günde max 2 saat. günde bir kere ziyarete gidebiliyorsunuz. ziyaretten sonra da xraye giriyorsunuz. 

saçnızı çok kısa kestirmeyin gerek yok. ben ettim siz etmeyin. yanlar kısa olsa yeter. üstler de abartılı uzun olmasın ama.

aklıma gelen bunlar. ekstra sorunuz olursa yeşilleyebilirsiniz.

pembe götlü diyenlere aldırmayın. onlar gitsin 6 ay 12 ay yapsın. verdiğiniz paranın her kuruşuna değiyor. içerde askerlik namına gördüğünüz şeyler 1 gün bile etmez. komutanlar bile parası olmadıkları için askerlik yapıyordu. 25i geçmeden yapın. yaş geçince tahammül de sabır da zorlaşıyor. ben 28 yaşında gittim çoğu komutan benden küçüktü. bölükteki en büyük adam 30 yaşındaydı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cream cheese -- 25 Ekim 2023; 10:30:43 >

F
4 ay
Moderatör

7 aralık sevk, 9 aralık 2023 teslim olacağım. Forumdan biri varsa haberleşelim :)



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.