Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
6363
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Duster 4x4 - Michelin Cross Climate SUV Lastik
M
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

69000 kilometredeki 2016 Duster 4x4 aracım için bir süredir lastik araştırdım ve dün itibarıyla lastikleri değiştirdim. Kullanıma dair henüz tecrübem olmasa da en azından benimle benzer şartları olanlara teorik anlamda bir fikir vermesi açısından paylaşmak istedim. Kullanım koşullarımdaki değişiklikler nedeniyle gerçek bir arazi aracına ihtiyacım kalmadığından beş ay önce Duster'a geçiş yapmıştım. Aynı sebebe ek olarak özellikle araç Duster olduğundan lastik konusunda da eski araçlarımda kullandığım AT ve MT lastiklere hiç bakmadım. Malum Duster birçok arazi aracına göre izolasyonu yetersiz bir araç, bir de lastik kaynaklı uğultu duymak istemedim.
Benim araçtan ve lastikten beklentim; tek takım lastikle kışın karda bir yaz lastiği veya AT lastiğe göre daha performanslı olması (en azından AT kadar kar performansı) ve ek olarak asvaltta konfor, sessizlik, düşük yakıt tüketimi, uzun diş ömrü.
Tabi hiçbir lastikte bütün beklentiler tam manasıyla bir arada olamaz. Bu anlamda ne bir yaz lastiğinin konforunu, ne bir kış lastiğinin kar-buz çekişini , ne bir AT lastiğin diş ömrünü beklemiyorum.
Bu bakış açısıyla konuya yaklaşınca aracın orjinal ebadlarında genelde diş deseni kış lastiklerindeki gibi V harfine benzeyen dört mevsim lastiklere yöneldim. Bu lastiklerle ilgili internet araştırmalarımda kafamda çok net bir şey oluşmadı. Bir grup dört mevsim diye bir lastik olmadığını bunun firmaların pazarlama taktiği olduğunu yazın yaz, kışın kış lastiği kullanılmasını savunuyor, genelde bu insanlar bu lastikleri hiç kullanmayanlar. Kullanıcılardan bir grup çok memnun olduğunu söylerken, bir grup çok pişman hiç memnun değil. Ancak bu yorumların hemen hepsi dört mevsim lastiklerin otomobil versiyonları hakkında. Tahminimce memnun olmayanlar izolasyon, yakıt tüketimi, fren-viraj emniyeti konforu lastikten bağımsız olarak zaten Duster'dan üstün olan ve öncesinde yaz lastikleriyle araçlarını limitleri zorlayarak kullanan sedan araç sürücüleri. Bu kişiler için bu lastikle birlikte yaz kullanımında her şey olumsuza dönmüş oluyor. Sadece kışta bir avantajı var orda da gaza gelip beklenti bir kış lastiği ile eşdeğerse ne yaz ne kış kullanılmayacak bir lastik sonucu çıkıyor. Benim Duster için düşündüğüm ise dört mevsim SUV lastikler. Genelde firmalar aynı ebadda, aynı desende bile olsa SUV lar için ayrı modeller üretmişler. Bunların yapıları gerçekten aynı lastiğin otomobil versiyonlarından farklı mı yoksa bir pazarlama taktiği mi bilmiyorum. Michelin müşteri temsilcileri farklı olduğunu iddia etmekle birlikte farkı izah edemediler. SUV modeller ile ilgili ise bir yorum bulamadım. Ancak ben yıllardır arazi araçlarımda AT ya da MT sınıf lastikler kullandım. Dolayısıyla sedan bir otomobilde yaz lastiği kullanıp da Cross climate'ye geçip memnun olmayanların yanında arka sabit dingilli, yükseltilmiş, MT ya da AT lastikli bir arazi aracından sonra, cross climate SUV ile yine izolasyon ve konforu zaten sedan bir araçtan düşük olan Duster'a geçince genelde sağ şeritten tıngır mıngır sürdüğümü de dikkate alırsak çok sorun yaşamam diye tahmin ettim. Ama karda AT den de kötü performans verip bir de 30.000 km'lerde ömrü biterse o zaman sıkıntı.
Bu grupta öne çıkan üç marka bulabildim. Nokian weatherproof, Goodyear vector 4 all season ve Michelin crossclimate.
Nokian markanın Denizli'de bayisi olmadığından direk eledim.
Goodyear ile ilgili okuduğum yorumlarda kışın Michelin'e göre kar performansının daha iyi olduğu ancak yazın da aynı sebeple daha kolay eridiği yazıyor. Bu sebeple aslında Goodyear'ın edab dışında hız ve yük endeksi Duster'in fabrikasyon lastikleri ile birebir aynı olmasına rağmen Michelin'de karar kıldım.
Michelin Crossclimate SUV 215 65 16 XL ebad 102 V hız yük endeksli dört lastik aldım.Yanaktaki ekstra load ibaresi lastik yanağının ekstra dayanıklılığı olduğu anlamında. Lastikler 2018 yılı 14. hafta İspanya üretimi.
Michelin sitesindeki tanıtım fotoğraflarında göründüğü gibi yanaklar OWL Beyaz yazılı değil.
Yönlü kullanılan bir lastik ve desen itibarıyla orta kısım kış lastiklerinin geneli gibi V harfi şeklinde desene sahip iken iç ve dış yanaklara yakın kısımlar düz desenli. Diğer iki markada desen lastik tabanının tamamını kaplayacak şekilde V tipi desen. Tahminimce kullanıcıların diğer iki markanın kışın daha iyi olmasına rağmen yazın daha kötü performans sergileyip ses, yakıt tüketiminin artmasından ve hızlı erimesinden şikayetleri desen yapısındaki bu farklılıktan. Denizli'de çok sert kış koşullarının olmayışı, asıl beklentimin yaza yönelik olması da beni bu lastiğe yönlendirdi.
Lastik yanağında genelde çoğu AT lastikte de olan M+S ibaresi yanında , kış lastiklerinde olan dağ içinde kar tanesi sembolü de var. Araştırmalarıma göre M+S yazısı üretici firma tarafından herhangi bir test yapılmadan yazılabildiği halde, kar tanesi logosu belli testlerde kar üzerinde belli bir newton çekiş sağlandığında koyulabiliyor.
Yakıt endeksi C, ıslak zemin fren emniyeti B, ses 69 desibel. Bu değerler hem fabrikasyon lastikler hem de genelde kullanılan AT lere göre daha avantajlı ancak bunlar fabrika tarafından uydurulan değerler mi bağımsız bir kurum tarafından test ediliyor mu bilmiyorum.
Yakıt endeksini gösteren harfler A ile G arası 6 tane ve A ile G arasındaki fark 100 km'de 0.5 lt. Bu durumdan yola çıkarak bizim araçlarda genel olarak tercih edilen Competus'un yakıt endeksinin E ve BF'ninkinin F olduğunu da dikkate alırsak yıllık km'mize de bakarak aradaki farkı hesaplayabiliriz. Ben yıllık 60000 km civarı yapıyorum bu durumda Competusa göre 650, BF ye göre 950 TL civarı bir avantajım olacak.
Aslında aynı marka fakat SUV olmayan Cross climate + lastikte yakıt endeksi B ancak Michelin müşteri temsilcisi sebebini tam açıklayamasa da kesinlikle SUV tipi araçta bu lastiği önermediğinden almadım.
Duster fabrikasyon lastiklerde hız yük endeksi 98 H. Yani 750 kg yük , 210 km/s hız. Aldığım lastiklerdeki 102 V nin karşılığı ise 850 kg yük ve 240 km/s hız. Daha fazla hız ve yük endeksi benim gibi aracı düşük hızlarda ve genelde tek kişi kullanan biri için dezavantaj mıdır bilemedim. Kaynağını hatırlamıyorum ama daha fazla hız ve yük endeksi için lastiğin fiziksel ve kimyasal yapısındaki farklılıklar lastiği daha sert ve konforsuz yapabilir diye bir bilgi aklımda kalmış, inşallah öyle değildir.
Henüz pek yol yapmadım, yaklaşık 50 km kadar şehir içi bir sürüşüm oldu. İlk izlenimlerim olumlu fabrikasyon lastiğe göre ses daha az ve daha konforlu. İlerleyen zamanlarda kullanım tecrübelerimi yazarım.
Lastiğin adet fiyatı, dört lastik almak şartıyla yapılan indirimle 740 TL. Beklentimi karşılamazsa sağlam bir kazık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medvet -- 4 Ekim 2018; 18:20:19 >

C
6 yıl
Yarbay

Hayirli olsun ama BFG Urban Terrain alsaniz daha uygun olurdu.

Ben 40 bin kmdir kullaniyorum, dislerine baksaniz daha bu sezon aldim sanirsiniz.

Yaz/kis kullanmama ragmen disleri asinmiyor. Tabi belli bir yil sonra elbet sertlesecektir ama şuan cok memnunum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Carsever

Hayirli olsun ama BFG Urban Terrain alsaniz daha uygun olurdu.

Ben 40 bin kmdir kullaniyorum, dislerine baksaniz daha bu sezon aldim sanirsiniz.

Yaz/kis kullanmama ragmen disleri asinmiyor. Tabi belli bir yil sonra elbet sertlesecektir ama şuan cok memnunum.
Teşekkür ederim hocam. Sizin burada ve gezenbilirde urban ile ilgili yorumlarınızı okudum. Belki psikolojik ama cross climatedeki kış lastiklerinin genelinde olan V desen sanki daha iyi çekiş sağlar gibi geldi ve biraz daha gözüme hoş göründü. Urban Terrain biraz daha binek otomobil lastiği görüntüsünde gibi geldi bana. Yıllarca AT ve MT lastik kullanınca birden alışamam gibi geldi. Bir de Michelin'İn hep sessiz ve konforlu olduğu söylenir. Gerçi bu daha çok binek ve yaz lastikleri içindir ama yine de yaş da ilerleyince biraz daha asvaltta konforlu olur umuduyla bunu aldım.



L
6 yıl
Çavuş

1) Ürünlerin SUV tipi mi, binek mi olduğu biraz teknik detayı fazla bir konudur. Çağrı merkezlerinde çalışan arkadaşlar sektörün içinden gelmiyorsa, genelde bu noktada size %100 doğru bilgiyi veremeyebilirler. Lastikçim'de müşteri hizmetleri ekibimizi özenle seçmiş olmamızın sebebi de budur :)

Dört mevsim lastiği gerçek ve doğru bir kavramdır. Ancak 2 türlü 4 mevsim lastiği söz konusudur. M+S ve 3PMSF ibarelerinin bulunduğu, zorlu kış koşullarında da kullanabileceğiniz lastikler ve bu ibarelerin bulunmadığı, özellikle yoğun yağmur ve hafif buzlanma yaşanan ılıman iklimlerde kullanılmak üzere üretilen dört mevsim lastikleri birbirinden farklıdır.

Gerçek 4 mevsim performansı istiyorsanız kullanmanızı önereceğimi ürünler:
Michelin CrossClimate SUV
Kleber Citilander
Nokian Weatherproof SUV

Olacaktır. M+S ve 3PMSF işaretine sahip bu ürünlerle kışın da yazın da mağdur olmazsınız.

Daha fazla yük ve hız avantajı sizi herhangi bir şekilde olumsuz etkilememektedir. Hız endeksi dediğimiz kavram, lastiklerinizin bir saatten uzun süreyle, maksimum yol tutuş performansı ile ilerleyebileceğini göstermektedir.

Örneğin: V hız sınıfı lastiğinizle, 240 km/s hızla ilerlediğinizde, 1 saat boyunca bu hızda kaldığınızda dahi, lastiğin ısınmaya bağlı yol tutuş performansı kaybı yaşamayacağını ifade etmektedir.


Fiyat avantajı ile öne çıkan Nokian'ı tavsiye ederiz. Bayisi olmaması faktörünü dert etmenize gerek yok; satın aldığınız ürünlerde 2 yıllık üretici garantisi bulunmaktadır ve sitemizden aldığınız ürünlerin garanti süreci için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Sitemizin anasayfasında yer alan lastik arama motorundan, 4x4 - SUV grubunu seçerek arama yaptığınızda, ilgili ürünler ekranda listelenecektir. Etiket değerleri, fiyatları ile birlikte kışlık, 4 mevsim ve yazlık lastikleri görebilirsiniz.

Size ve sevdiklerinize, güvenli yolculuklar dileriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

İlginize teşekkür ederim. Cross climate SUV aldım. 700 km'dir kullanıyorum. Asvaltta önceden kulandığım lastiklere göre konforlu ve sessiz. Bugün yağmurda da sürdüm gayet iyiydi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lastikcim
B
5 yıl
Yarbay

Uzerinden bu kadar zaman gecti, hala memnun nusunuz? Kis performansi nasildi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @medvet
M
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar.
Lastikleri aldığım dan bu yana 41.000 km oldu. Benim beklentimiz şimdilik karşılıyor diyebiliriz. Kışın iş gereği kar ve buzda çok kereler kullandım. Gayet başarılıydı. Kar ve buzda çekiş, fren ve viraj emniyeti olarak AT lastiklerden daha iyi. Karlı ve buzlu zeminlerde durup tekrar kalkmayı denedim. Araç iki çeker de iken bile zemin düzse kolaylıkla patinaja düşmeden kalkabiliyor, ancak rampada durup kalkma testi yapınca iki çeker de zorlanıyor, fakat auto modda yine kolaylıkla kalkabiliyor. Kısacası kışın gayet iyiydi. Daha önce yazdığım gibi geçmişte hiç kış lastiği kullanmadığımdan kıyaslama AT lastiklerle yapabiliyorum ve daha iyi buldum.
Asfalt konforu, ıslak zeminde güvenliğinden de hala memnunum. Sonradan sertleşme vs. . bir olumsuzluk şekillenmedi.
Lastikler 30.000 km'de iken yapılan ölçümde sıfır halde 7.1 mm olan dış derinliği önlerde 5.7 arkalarda 5.9 olmuştu.
Görsel olarak dişlerde ufalanma yanaklarda çatlak gibi aşınma emareleri yok.
Tamamen toprak zeminli - taşlı stabilize yollarda virajlarda AT lastiklere nazaran fren viraj emniyeti daha az, savrulmaya meyilli, aynı özellikte dik rampalarda gaza yüklenince zemin gevşek olduğundan sürekli ESP devreye giriyor.
Özetle genel ortalamada memnunum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Basarrrr
B
5 yıl
Yarbay

Yazdiklariniz icin tesekkurler. Antalyada kullanmak uzere bu lastikleri dusunuyorum. Kisin saklikent, davraz ve bu senede nasip olursa denizli (nikfer) e kayak amacli cikiyorum. Anladigim kadari ile kisin cok rahat kullanabilecegim bir lastik. Yazin antalya sicaginda buyuk sikinti cikartir mi, o noktada kararsiz kaldim

Arac 4x4 duster





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Basarrrr -- 22 Haziran 2019; 5:55:56 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @medvet
M
5 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Ben de Denizli'deyim . Antalya kadar olmasa da günün sıcak saatlerinde şehirden ilçelere gidip geliyorum asfaltın eridiği zamanlar oluyor ,
bilirsiniz lastikler sanki yağamurda gider gibi şırıltı sesi çıkarır, asfalt davlumbazlar sıçrar, buna rağmen ilk yazda şimdilik bir sorun yok.
Bu lastikler Duster'da üzerinde gelen Continental'lere göre galiba biraz daha hafif, ses ve konfor anlamında iyileşme var, ayrıca Duster'da hareket etmeden direksiyonu tam çevirince olan titreşim ciddi oranda azalıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medvet -- 22 Haziran 2019; 10:59:38 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Basarrrr
C
4 yıl
Çavuş

Lastik için görüşleriniz aynı mı :) Bunlar dışında önerdiğiniz marka model var mı acaba?




Bu mesajda bahsedilenler: @medvet
M
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Lastikler 70.000 e geldi. Bu kış henüz kar buz görmedim. Genel anlamda bir sıkıntı yok. Düşuk hızlarda bile ani frende ABS erken devreye giriyor. Şu an için değiştirmeyi düşünmüyorum. Ön ren balataları değişmeyeli 100.000 km oldu. Birkaç gün içinde periyodik bakım var, bu sırada balatalar değişir, lastik diş derinliği ölçülür. Değişim sonrası frende iyileşme olursa sonbahara kadar aynı lastiklerle devam eder yani lastikleri 100.000 km kullanmış olurum. Değiştirmek zorunda kalsam da 70.000 km de fena değil. Tekrar aynı lastiği almayı düşünüyorum. Genel olarak cross climate yorumlarından çıkardığım sonuç; aracı benim gibi sakın kullananlar, cok km yapanlar memnun. Agresif kullananlar, yıl bazında düşük km yapanlar pek memnun değil.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medvet -- 8 Şubat 2020; 22:42:12 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.