Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
405
Tıklama
0
Öne Çıkarma
HERKESE DUYURULUR YENİ MP3 FORMATI ARTIK DAHA DÜŞÜK YER KAPLAYACAK
K
17 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

ARKADAŞLAR MP3 ÇALAR ÜRETİCİSİ MULTIMEDIA ürün üreticisi, MP3 TEKNOLOJİSİNİN YARATICISI MP3'Ü OLUŞTURAN THOMSON Multimedia'nın MP
Yeni MP3 formatı çıktı

Daha kaliteli ses özelliğine sahip olan MP3Pro ile müzik dosyaları eskisine göre yüzde 50 daha az yer kaplayacak
Thomson'ın, MP3Pro encoder'ı internetten indirilebiliyor


NTV-MSNBC

15 Haziran — MP3 formatının yaratıcıları Thomson Multimedia ve Fraunhofer Enstitisü, dijital müzik kavramına damgasını vuran bu formatın güncellenmiş versiyonunu duyurdu. Dünden itibaren çeşitli internet sitelerine postalanan yeni MP3Pro formatı, eskisine göre MP3’e oranla daha kaliteli ses özelliğiyle dikkat çekiyor. Yeni formatta, eskisiyle aynı ses kalitesinde kaydedilen bir dosya, yüzde 50 daha az yer kaplıyor.


THOMSON MULTIMEDIA WEB SİTESİ (MPEG) GRUBU
www.thomson.net
home.rca.com




Thomson Multimedia web sitesi











Thomson’dan yapılan açıklamaya göre, şimdilik MP3Pro adlandırılan yeni formatta, örneğin 64 Kbps olarak kaydedilen bir şarkı MP3 formatında 128 Kbps olarak kaydedilen ile aynı ses kalitesinde olacak. Dosya boyu ise yarı yarıya düşecek. Bir başka deyişle şu anki MP3 formatında 6 megabyte tutan bir şarkı, yeni formatta 3 MB yer kaplayacak.
MP3Pro, çıktığı günden itibaren en çok tercih edilen dijital müzik formatı olan ve mahkemelerde telif hakları savaşlarının yaşanmasına neden olan MP3 formatının ilk güncellemesi. Thomson Multimedia ve Fraunhofer Enstitisü, yeni formatla, yazılım ve donanım geliştiricilerinin dikkatini çekmeye çalışıyor. Thomson yetkilileri, MP3PRo’nun kullanıcılar arasında yaygınlaşacağından emin.
Tüketecilerin, kısıtlı da olsa yeni formatta şarkı oluşturabilmeleri için bir ‘ripper’ ve player yazılımı internette çeşitli sitelere postalandı. Ücretsiz olarak indirilen bu yazılım kullanılarak, ‘CD’ye yakın’ kalitesinde dijital müzik dosyası oluşturulabilecek. Bu dosyaların boyutu, MP3 formatıyla hazırlanan dosyaların boyutunun yarısı kadar olacak. MP3 formatı tabanlı yazılım ve cihazlar, MP3Pro’yla hazırlanan şarkıları çalabilecek. Ancak özellikle MP3 standardı için tasarlanan sistemlerde ses kalitesi daha kötü olacak. MP3Pro için geliştirilen yazılım ve donanımlar da mevcut MP3 formatındaki şarkıları çalabilecek.

TAŞINABİLİR CİHAZLARA YARAYACAK
Yeni format, özellikle taşınabilir MP3 çalarlar için önemli bir gelişme. Bugün piyasadaki bir çok avuçiçi cihazın bütünleşik belleği 32 MB. Bu da 128 kbps CD kalitesinde yarım saatlik şarkı anlamına geliyor. Şarkılar 96 kbps’de kaydedilirse yerden kazandırıyor ancak ses kalitesi düşüyor. MP3 Pro standardı sayesinde, 32 MB’lık cihazlarda, 64 Kbps olarak kaydedilmiş bir saatlik şarkı dinlenebilecek. Şarkıların kalitesi ise MP3 formatında 128 Kpbs olarak kaydedilmişlerle aynı olacak. Microsoft, halen Windows Media standardını kullanan 32 MB cihazlarda bir saatlik şarkı dinlenebildiğini iddia ediyor.
MusicMatch ve Winamp gibi birçok PC tabanlı yazılımın, güncelleme yaması sayesinde, yeni formatı desteklemesi bekleniyor. Ancak taşınabilir cihazların bir kısmı yeni formatı destekleyemeyecek. Çünkü bazı cihazlar sadece MP3 formatını desteklemesi için kilitlenmiş durumda. Bu cihazlar arasında güncelleme özelliğine sahip olanlar, MP3Pro’yla uyumlu hale getirilebilecek.
Thomson’un kendi player’ı olan RCA Lyra, MP3 ve WMA formatlarını destekliyor. Ayrıca yılın ikinci yarısından itibaren yeni formatı da destekleyecek.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadirguven -- 17 Mart 2007; 20:09:27 >

J
17 yıl
Yüzbaşı

İ
17 yıl
Onbaşı

dostum seni hayal kırıklıgına ugratmak gibi olmasın ama
mp3 pro çıkalı yaklaşık 2 sene oluyor :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
17 yıl
Yüzbaşı

bizdeki mp3 çalarlar bu formatı çalabilecek mi(creative muvo s200)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
17 yıl
Yarbay

İ
17 yıl
Onbaşı

dostum çalacağını zannetmiyorum çünkü bu format fazla tutmadıgı için
gündemde kalmadı. eskiden online radyolar bu formattan yayın yaparlardı
bunun için bir eklenti yüklemek gerekiyor winamp'a
fakat aac+ çıkınca işin içine hem codec'e gerek yok (winamp'ın yeni sürümlerinde var)
hemde 24 kbps ye mp3prodan daha kaliteli tiz sesler ve daha küçük boyut sunuyor.
o yüzden tercih edilmez mp3 ve mp4 playerlarda.
eger mp3'lerimiz baska format olacaksa o da kesinlikle aacPlus'dır
hatta apple'lar başladı bile bunu kullanmaya
nokia telefonlarda bile gorebilirz :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
17 yıl
Binbaşı

B
17 yıl
Yüzbaşı

ne derlerse desinler ama bnce kalite illaki düşer.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.