Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
2534
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kendi Isı sensörlü fan hız kontrol devreni yap.
V
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Otomatik ısı ile fan hız kontrol devresi tasarladım kullanıyorum. Bilgisayar ilk açıldığında fanlar dönmüyor bile oyun felan oynayınca ısınınca dönmeye başlıyor yani ısıya göre fanlar hızlanıyor yada yavaşlıyor. Fanların hangi ısı seviyesinde devreye gireceğini bir kereye mahsus trimpot ile ayarladım gerisini kendi ayarlıyor. En az elektronik eleman ile en iyi kontrol devresidir. Isı sensörü metal gövdeli ve güney köprüsü üzerine termal macun ve japon yapıştırıcı ile yapıştırıldı. Güney köprüsünün ısısına göre çalışıyor sistem. Sistem çok sessiz neredeyse bir laptop gibi çalışıyor. Hazır kontrol devreleri bu devre gibi ısı kontrolü ile çalışmaz siz elle kontrol edersiniz.

Devrenin tasarımı bana aittir çalışmasını şöyle kısaca izah edeyim. Negatif direnç ısınınca direnci azalacağından trimpot direnç ile aralarındaki oran değişiyor ve LM317 çıkış gerilimini artırıyor buna bağlı olarak da fan hızlanıyor. Terside de geçerli NTC soğuyunca direnci artıyor ve çıkış gerilimi düşüyor fan yavaşlıyor.

Kullanılan malzemeler : LM 317 Gerilim regülatörü , yalıtım takımı metrik 3 mm vida

NTC (ısı sensörü yada ısı ölçer , negatif ısı katsayılı direnç yani ısınınca direnci azalan direnç ) metal gövde oda ısısında 6 kilo ohm

10 kilo ohm çok turlu trimpot (tornavida başlı ayarlı direnç)

Bu malzemeler çoğu elektronik malzeme satanda vardır. Hepsi 5-6 TL tutar. Gerisi sizin becerinize kalmış.


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 22 Mayıs 2020; 14:46:49 >

İ
8 yıl
Yüzbaşı

Bende yapmak istiyorum. Fakat pc deki yerini anlayamadım. Yerini işaretlersen belli olurdu.mümkünse adım adım işlemleri fotolayabilirmisin




Bu mesajda bahsedilenler: @vedatkerem
O
8 yıl
Yüzbaşı

Bence çok güzel düşünülmüş bir proje degerinde.Video çekip atsan konu daha çok ilgi çeker ve insanlarda bu tür şeylere para vermek yerine kendileri ucuz bir maliyette yapıp geliştirebilir.
Emeğin için teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @vedatkerem
B
8 yıl
Yarbay

o değilde hocam kasa çok dar birde kablolar çok dağınık druyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
8 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Beğendiğinize sevindim. Kasa 10 yıllık kasa küçük olması avantajlı aslında daha yoğun hava akımı oluyor. Ekran kartı sığmadı sığması için hdd takılan kısmı perçinlerini söktüm attım. Eski kasada çok sessiz bir 550W PSU kullanıyordum. Yeni nesil sistemlere uymuyordu bu güç kaynağı. 2x12V soket gerekli yeni sistemler için. Bu soketi eski bi psu nun anakart soketinden keserek yaptım. ve 12V hattına bağladım eski güç kaynağımı yeni nesil sisteme adepte ettim. HDDleri cd rom yuvasına bisiklet şamriyeli ile vidalayıp , gerdirip havada ses yapmayacak şekilde taktım. Yanlız sistem yeni nesil işlemci İ5 6600K (O.C ile 4300Mhz) ve DDR4 3200Mhz ram kullandığı içinde sessizliğine katkısı olmuş olabilir. Vakit bulduğumda video çekip buraya linkini atıcam. İyi günler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 14 Eylül 2016; 20:21:08 >

S
4 yıl
Er

helal olsun dostum çok faydalı bir paylaşım olmuş. ısıyı ölçen devre elemanı nereye konumlandırdın?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Resmi biraz zumlarsan güney köprüsü üzerinde sensörün yapışık olduğunu göreceksin.Sensörü güney köprüsü üzerine termal macun ve japon yapıştırıcı ile yapıştırdım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 22 Mayıs 2020; 14:49:43 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @smurat48
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.