Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
1431
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Realtek Arka Panel Sorunu
D
9 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Anakart: Gigabyte GA-970A-D3
Ekran Kartım: AMD Radeon HD 5670
Onboard Ses Kartım: Realtek ALC889 2/4/5.1/7.1 channel, S/PDIF Out

Arkadaşlar ben yaklaşık 2 ay önce AMD'nin ekran kartı sürücüsünü güncellediğim de ses çıkışlarım birden bire sustu bilgisayarı kapatmamışken. Ekran kartı sürücüsünü yükledikten sonra ses simgesinin orada Realtek Digital Output diye bir aygıt olduğunu gördüm. Bu anakart üzerindeki optik yani dijital ses çıkışı için lazım olan yer. Ön panel bağlantısını yaptığımda ön panellerin çalıştığını gördüm ve 2+1 ses sistemini orya taktığımda cızırtılar eşliğinde ses alabildim. Format atsam düzelir mi diye düşünürken Ubuntu kurmaya karar verdim. Ubuntuyu kurduğumda arka panellerin gayet güzel çalıştığını tespit ettim. Windowsumdan kaynaklandığını düşündüm ve Windows 8.1 yüklüyken tekrar 8.1 yükledim olmadı, sonra Windows 7 yükledim gene bir sonuç alamadım, Windows xp yüklemeye de çabalamadım bile. Daha sonra tekrar Ubuntu yüklediğimde gene ses çıkışların çalışmadığını fark ettim. Sonra yakın bir arkadaşıma danıştığımda Realtek'in programını yüklememi ve oradan "Ön panel jak saptamasını engelleyin" diye bir seçeneği işaretlememi söyledi. İşte o değişikliği yaptıktan sonra kafamda bir çok soru uçuşmaya başladı. Ön paneller gayet sağlıklı çalışırken ve seçeneklerde "Hoparlör" diye yazmasına rağmen arka çıkışların normalde ses kablosuyla ses çıktısı almam gereken yerden değilde bir üst kısımdaki siyah renkli jakın sağındaki jaktan ses geliyor olması beni şaşırttı. Bir kaç saat ses geldi ve gayet memnun oyun açayım da oynayayım dedim. Demez olaydım oyuna girer girmez ses sanki hoparlörden veya kulaklıktan kısılıyormuş gibi yavaş bir şekilde kısıldı ve en sonunda anlaşılmayacak hale geldi. Ön panellerde sıkıntı yok ses gayet güzel ama arka panele taktığımda sanki fısıldar gibi ses geliyor. Ne yaptım ne ettiysem hiç bir şekilde bir daha düzelmedi. Creative ses kartı alayım dedim 35TL idi ben bu sorunu yaşarken. Şuan doların fırlaması ile 60TL oldu. Sizlere danışıp bir sonuca ulaşamazsam ses kartı alacağım. En son ön panelin anakart bağlantısını kestim gene sonuç hüsran.

Bir başka arkadaşımda ekran kartı sürücüsü kayıt defterinden arka jakları iptal etmiş olabilir kayıt defterinden bir bak dedi ama neresine bakayım dedim bilmiyorum cevabı bana yetti. çıldırmak üzereyim bir yardım edin.

İşin garip tarafı Realtek programında hala ön paneller aktif ama arka panellerde sanki hiç bir giriş olmamış gibi soluk gösteriyor ve seçemiyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Abuk sabuk yok o jaka tak yok sürücülerini güncelle falan demeyin denemediğim bir halt kalmadı. Ama işin ehli varsa şunu şunu yap derse deneyip burada yazacağım. Olmadı ses kartı alacağım.

Not: Dün gece ses kartını Aygıt Yöneticisinden "Sürücüye ger gön" seçeneği ile eski sürücüsüne geri döndürdüm ve Realtek programını kaldırdı ve aşağıdaki gibi bir durum oluştu. Bu durum Windows'un yüklediği sürücü ile oluşmakta.
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnzcmln -- 15 Nisan 2015; 11:05:21 >

N
7 yıl
Er

dnzcmln @ dostum sorunu nasıl çözdün sendeki sorun birebir bende var.



D
4 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

sorunun ana kaynağı anakartla ses kartının arasındaki kapasitörlerin arızalanmasıymış. çok sonraları öğrendim. 5 yıllın sonunda hâlâ aynı anakartı kullanıyorum ama anakarta crative ses kartı taktım öyle hallettim sorunumu. yeni adlığım monitöründe hoparlörü olduğu için artık pek arka paneli kullanmıyorum.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.