Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
41
Cevap
1113
Tıklama
5
Öne Çıkarma
MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?
U
2 yıl
General
Konu Sahibi

MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?



Tayvan merkezli teknoloji devlerinden MediaTek, dünyada ortaklarına Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) teknolojisinin işleyişini gösteren ilk şirket oldu. Wi-Fi 7, çok oyunculu AR/VR uygulamaları, bulut oyunları, 8K video akışı ve daha fazlası için hızlı veri aktarımı sağlayarak ev, ofis ve endüstriyel ağların belkemiği olacak.



Ayrıca Bkz.Okyanus altı İnternet kablolarına sahip dev şirketler hangileri?



Wi-Fi 7'nin avantajları neler?



MediaTek, multi-link operation (MLO) teknolojisini iş başında gösterdi. Teknolojinin özü, farklı frekans aralıklarındaki birkaç kanalı aynı anda birleştirmesinde yatıyor. Bu, bantlarda parazit veya tıkanıklık olsa bile ağ trafiğinin gecikmeden iletilmesini sağlayacak.



Şirketin açıklamalarında: "MLO teknolojisi, videoların, oyunların ve sabit, sürdürülebilir, gerçek zamanlı bant genişliği gerektiren diğer her şeyin daha hızlı, daha güvenilir akışını sağlamak için kritik olacaktır." ifadelerine yer verildi.



MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojisini sergileyen ilk şirket oldu: Peki avantajları neler?



Wi-Fi 7, 2.4GHz, 5GHz ve 6GHz dahil olmak üzere mevcut tüm frekans bantlarında çalışacak. Teknoloji, aynı sayıda antenle bile Wi-Fi 6'dan 2.4 kat daha hızlı veri aktarımı sağlıyor. İlk ticari Wi-Fi 7 ürünlerinin 2023 yılında piyasaya çıkması beklenirken, Qualcomm ve diğer üreticilerin de 2021 yılının ortalarında Wi-Fi 7 özellikli çipler üzerinde çalışmaya başladıkları ifade edildi.




Kaynak:https://corp.mediatek.com/news-events/press-releases/mediatek-shows-the-worlds-first-live-demos-of-wi-fi-7-technology-to-customers-and-industry-leaders

 Haberi Portalda Gör

wifi6 çıktı iyi güzel dedik, bi bakmışım wifi6e diye zımbırtı çıkmış. şimdi tekrar bakıyorum wifi7 çıkmış. biraz yavaş olsanız güzel olur bence. Wifi yerine Bluetooth geliştir...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Mehmet177 - 2 yıl +17
Kapitalizmi teknolojide çok iyi kullanıyorlar. Sonra çevreciyiz ayağına yok paketleri geri dönüştürülmüş plastikten yapmalar, poşedi kaldırmalar, adaptörü ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı maximus01982 - 2 yıl +15
M
2 yıl
Yarbay

2035 gibi belki görebiliriz



M
2 yıl
Yüzbaşı

wifi6 çıktı iyi güzel dedik, bi bakmışım wifi6e diye zımbırtı çıkmış. şimdi tekrar bakıyorum wifi7 çıkmış. biraz yavaş olsanız güzel olur bence. Wifi yerine Bluetooth geliştirseniz güzel olur bence



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 5 cevap geldi.
M
2 yıl
Binbaşı

Kapitalizmi teknolojide çok iyi kullanıyorlar. Sonra çevreciyiz ayağına yok paketleri geri dönüştürülmüş plastikten yapmalar, poşedi kaldırmalar, adaptörü kutudan çıkarmalar vs. iyice saçmaladılar.

5 yılda bir tam gelişmiş sürüm çıkartsınlar yok 6’sı yok 6e’si sırf insanları söğüşlemek için dünyanı kaynaklarını çar çur edip çevreciyiz derler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 21 Ocak 2022; 1:16:5 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Mehmet177
0
2 yıl
Yarbay

Normalde yılların 640K ram muhabbetindeki gibi "ne gereği var istemezük!" tarzı bir yorum yapmam, hatta teknoloji ile ilgili öyle yorumları komik bulurum ama bu hakikaten öyle bir durum. Maalesef WiFi7'de pek öyle şaşırtıcı baş döndürücü bir şey görünmüyor. Doğru düzgün ne hız, ne menzil, ne güvenlik, ne de güvenilirlik ile alakalı bir yenilik yok. Aslında düşünürsek mevcut teknolojili donanımlar bile hala tam olarak Wifi 5/6/6e'nin tüm potansiyelini kullanmıyor ki yeni bir WiFi standartına ihtiyaç olsun.

Hatta olaya geniş açıdan bakınca max. throughput olarak geri gidilebileceği bile söylenebilir. Neden? 4x4:4 veya 3x3:3 radyolu cihazlar artık öyle bol yok piyasada. Varsa bile anca çok üst segmentte görülüyor. Şimdi çoğu model 2x2 düzene geri dönecektir. Ya da WiFi7'li olup 1x1 cihaz çıkarsa esas o zaman gülerim. Önceden ne güzel 11n zamanında orta seviyede bile 4 radyolu 600Mbps 3 radyolu 450Mbps cihazlar bile kolayca bulunuyordu. Şimdi 4x4 veya 3x3 istenirse için tepe modele çıkmaya mecbursun. Çünkü 2x2 cihazı tasarlamak ve üretmek daha kolay, daha ucuz. E zaten bu başlı başına teoride %33 kayıp demek. Yeni standardın getireceği minimal düzeydeki verimlilik farkı olması anca aradaki farkın küsüratına denk gelir. Ben şahsen WiFi7 olup 2x2 radyo olacağına WiFi5/6/6e olup 4x4 radyo olmasını tercih ederim. En azından olgunlaşmış bir teknolojinin en son seviyesini dertsiz tasasız kullanır keyfime bakarım.

Kısacası firmalar için, daha fazla kar amacıyla WiFi7 diye bir şey çıkarıp millete "pazarlamak" (yine de kibarlığı elden bırakmayalım) daha tatlı geliyor...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
2 yıl
Yarbay

Güzellik sevmiyorlar, çirkinleşmek istiyorlar :)





Bu mesajda bahsedilenler: @Mehmet177
1
2 yıl
Yarbay

Yavaş olmasınlarda keşke destekliyen cihazlarda olsa. 6e kullanmamam rağmen belli başlı cihazlardan destek alıyorum onun haricinde bir espirisi yok. Saatte 600km/s lik otaban yapıyorlar ama araçların çoğunluğu 120 ile gidiyor . Bu hızları destekliyen cihazlar gerekliki hala adam gibi 6e bırak 6 bile destekliyen cihazların sayısı çok az üst seviye telefonları katmıyorum bu işe.





Bu mesajda bahsedilenler: @Mehmet177
İ
2 yıl
Yüzbaşı

Bluetooth ‘tu komple iptal edip onun yapacağı tüm işi Wi-Fi ile yapmanın yolunu bulsunlar en başta.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Mehmet177
T
2 yıl
Binbaşı

Teknoloji ışık hızı ile ilerliyor. Alıp kullanabilmek nasip olur umarım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
2 yıl
Çavuş

Tamda öngördükleri gibi. Artık her ay yeni bir donanım güncellemesi okuruz gelecekte. Sonra da her gün birtane.
Daha wi-fi 6e'li bir teknolojiye bile dokunmadım.





Bu mesajda bahsedilenler: @tcebeci1
R
2 yıl
Yüzbaşı

Eski teknoloji de olsa ihtiyacı olan insanlar olabiliyor. İkinci el siteler yoluyla rotasyon yapıyorum ben.





Bu mesajda bahsedilenler: @tcebeci1
V
2 yıl
Çavuş

Hocam 3x3 veya 4x4 bunları hep okuyordum ama anlamıyordum. Bilen birisine benziyorsun. Detaylıca anlatır mısın nedir bunlar?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @0ldskool
0
2 yıl
Yarbay

MU-MIMO (Multi User - Multiple Input, Multiple Output) denilen teknolojinden bahsediyorum. Google'da aratabilirsiniz. Kabaca 1x1 denilen en basit düzen; tek şeritli yola, 2x2 çift şeritli yol, 3x3 üç şeritli gibi gibi benzetilebilir. Güncel olarak en üst seviyesi AX ile 8x8 oluyor.

Şimdi bu adamlar her yeni "şerit" için ekstra donanım değişikliği, yazılımal geliştirme, yeni anten vs eklemeler lazım ki yüksek network trafiğini sorunsuzca işlensin. Ama firmalar maliyet sebebiyle bunu yapmaktan kaçınıyor, 4 şeritli 8 şeritli yol yapacaklarına onun yerine habire yeni WiFi standardı uydurup bir anlamda o garibim tek şeritli yolu yanlara doğru çekiştire çekiştire genişletmeye çalışıyorlar. Her yeni standart ile tek şeritin maksimum izin verdiği paket sayısı artıyor doğru ama şerit sayısı sonuçta aynı. Bunun da pratikte dezavantajları var. Aynı anda birden fazla cihaz bağlı olunca o tek şerit yol ne kadar genişletilmiş olsada network paketleri yine de sıkışıklığa neden oluyor. Özellikle ağdaki cihaz sayısı arttıkça işler kar topu gibi büyüye büyüye daha beter sarpa sarıyor.

Yani pratikte WiFi7 2x2 yerine WiFi 5/6/6E 4x4 veya 8x8 tercih edilir. Uygulanması gereken elegant çözüm 4x4 veya 8x8 radyolara geçiş. Ama bu düzeni anca tepe seviyesi 1-2 modelde anca görebiliyoruz. Avuç dolusu para istedikleri çoğu cihaz 2x2 çalışıyor hala.


Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @venediklib
S
2 yıl
Yarbay

wifi 4 de iyidir ya 😥



B
2 yıl
Binbaşı

Biz ölmeden görürüz inşallah..



M
2 yıl
Binbaşı

iPhone 13 Pro Max’ta bile 2x2 var, routerda 4x4 var ama bağlanamıyorum.

Dediğiniz gibi cihazları geliştirseler daha iyi olacak.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @0ldskool
M
2 yıl
Yarbay

zaten az sayıda kanal var onları da komşular ile ortak kullanıyoruz, 4x4 8x8 bağlantı kurarsak parazit miktarı iyice artar, o zaman şehir içinde wifi kullanmak hayal olur




Bu mesajda bahsedilenler: @0ldskool
0
2 yıl
Yarbay

Evet Apple bile geriye gitti o konuda.

@miskindvd
Bahsettiğiniz durumla bu konunun bir alakası yok. Talihsiz bir yorum olmuş. Sandığınız gibi 8x8 yayın olunca spektrumda düz mantık 8 birim genlikte yayın yapılmıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @miskindvd , @maximus01982
M
2 yıl
Yarbay

spektrum falan karıştırmaya gerek yok ki, 8x8 bağlantı demek 1x1 bağlantı yapan 8 tane kişinin yan yana konmuş hali demektir. Zaten 2x2 bağlantı bile zor kuruyorum mesela ben evimde, çünkü etrafımda 60 tane wifi var. 8x8 bağlantı hiç kuramam


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @0ldskool
0
2 yıl
Yarbay

Spektrumu karıştırmadan RF ve " o zaman kanal yetmez" konusunu nasıl konuşacağız??

quote:

1x1 bağlantı yapan 8 tane kişinin yan yana konmuş hali demektir

O öyle değil işte diyorum size. 8x8 radyonun her yayını farklı frekansta olmalı diye bir kaide yok. Ki zaten çoğu cihazda her radyoyu bağımsız farklı kanala ayarlayamıyorsunuz bile... 2.4GHz'ler ortak bir frekansta, 5GHz radyolar ortak bir frekansta falan şeklinde gruplar halinde ayarlanıyor.