Arama butonu
...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 3 misafir
18524
Cevap
1864034
Tıklama
18
Öne Çıkarma
Cevap: ...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (124. sayfa)
K
13 yıl
Yarbay

Gayet tabii ki tam sentetik diyemeyiz. Madeni esaslıdır. Bence sentetik de demesek iyi olur zira bunun sonu yok. Endüstri (daha doğrusu piyasa) bugün sentetik için kullandığı kelimeler neyse yarın gelişmiş madeni esaslılar için kullanıyor.

Bunu aslında beklemiyor değildim. Son zamanlarda "tam sentetik" ibaresini de grup-III üzerinde gördük. Piyasayla tekniğin yöntemleri ve terimleri giderek -malesef ki- ayrışıyor. (Ama tabii, başka konular... Zamanı geldiğinde siz de başka şekillerde anlatmıştınız.)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: vezir

acea 2010 katalogu ekte daha ne vereyim bilmiyorum

http://www.acea.be/images/uploads/files/2010_ACEA_Oil_Sequences.pdf



maksadım sadece yağın içeriğini en çabuk şekilde açığa çıkmasına yardım etmekti. Asıl konuyu kaçırmış olabilirim. Kusuruma bakmayın.

iyi akşamlar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yüzbaşı

206 40bin kilometredeki arabam için hangi yağı önerirsiniz..? Mobil 0w-40 tam sentetik yağ önerir misiniz..?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay

Aklıma takılan bir soru, yeni araç alındığında 1000 1500 km kullanıp yağ değişimi yapılması iyimi olur?


Bu mesaja 3 cevap geldi.
M
13 yıl
Yarbay

Vezir, Karbon12 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.



V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

teşekkürler ben be aynı kanıdaydım ama bunu sizden de duymak istedim .
quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Gayet tabii ki tam sentetik diyemeyiz. Madeni esaslıdır. Bence sentetik de demesek iyi olur zira bunun sonu yok. Endüstri (daha doğrusu piyasa) bugün sentetik için kullandığı kelimeler neyse yarın gelişmiş madeni esaslılar için kullanıyor.

Bunu aslında beklemiyor değildim. Son zamanlarda "tam sentetik" ibaresini de grup-III üzerinde gördük. Piyasayla tekniğin yöntemleri ve terimleri giderek -malesef ki- ayrışıyor. (Ama tabii, başka konular... Zamanı geldiğinde siz de başka şekillerde anlatmıştınız.)




V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

evet
quote:

Orijinalden alıntı: Morgue

206 40bin kilometredeki arabam için hangi yağı önerirsiniz..? Mobil 0w-40 tam sentetik yağ önerir misiniz..?



V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: set

Aklıma takılan bir soru, yeni araç alındığında 1000 1500 km kullanıp yağ değişimi yapılması iyimi olur?


Bu soruya cevap çok farklı şekilde verilebilir. Yağın değişimden amacın ne olduğuna bağlı bir olay.İlk yağ değişimleri için radajın fabrikada yapıldığına dair birçok yazı bulunabilir. Ancak gerçek rodaj , değişken yük altında gerçek araç sürüşüyle elde edilmektedir. Önemli olan teknolojinin ilerlemesi ile daha hassas parçların üretilmesi değildir eskiden de bu yapılabilirken şimdi değişen nedir. 4 zamanlı motor teknolojiasinde malzeme ve işleme konularında CNC tezgahların daha yüksek standartlara erişdiği doğrudur ama burada bşrçok parçanın senkranizasyonu ile ulaşılacak bir performasn söz konusu olduğunda tek tek kalitede belirli bir aralık yakalayan parçalar bir araya getirildiğinde artı veya eksi yönde sapmalar söz konusu olmaktadır. Tasarımcılar bunu öngörerek belirli tolerans aralığında kalan parçanın OK olduğunu çizimlerinde ifade ederek kalite kontrol aşamasında bunun testini yaparak parçaya onay vermektedirler. her üretilen parçanın mükemmel veya mükemmelden sapan aralıkta birçok alt elemanı bulunmaktadır.2 parça çalışması söz konusu olduğunda ise bu sapmaların mutlak farkı önem arz etmektedir. İşte tamemen şans olayı bu noktada devreye girmektedir yani üretim hattında işçilerin kutusundaki parçaların hepsi toleranslar içinde olsa bile bunların içinde tam orta değerden sapanları artı veya eksi yönde bulunmaktadır.REd mekanizması ancak çizimde veirlen toleranslar dışına çıkanlar için geçerlidir ama ucunan da olsa toleranslar içinde kalan parça OK olarak kutusunda gideceği motoru bekler. İşte bütün parçaların tamamen tesadüfi ancak toleranslar içinde seçilimden ortaya çıkan motorların da kendi içlerinde mükemmel olanları ve mükemmele yakın olanları mevcut olmaktadır. İleride çıkacak sorunların temel nedenlerinden birisi bu küçük ayrıntıların uzun zaman içinde aşınma ile boşluk toleransını aşmasıdır.

bunu basit bir örnekle daha kavramsal olarak açıklamaya çalışayım.
A parçası 2mm-+0.02 mm kabul kriteri olsun.
B parçasının 2mm-+0.05 mm kabul kriteri olsun.

A parça kutusundaki 2.01 , 2.02 , 1.98, 1.99 mm parçalarının hepsi kalite kontrolden OK olarak geçecektir. Ama tam 2.00 olabilen parça mükemmele en yakın olandır. aslında her şey ölçülebilir nitelikte onda bir toleransla yine hatalı parçadır. yani 2.00 dediğiniz parça da siz daha hassas ölçüm yaptığınız gerçek değeri 2.009 da olabilir 2.001 de olabilir neyse konu üretim felsefesi ve kabul kalite değerleri ile belirlenir (mercedesi , audiyi , BMW gibi markaları kaliteli yaoan toleransların mümkün olduğunca dar olmasıdır ve red oranı artıkça parçanın üretim maliyeti yükselmektedir.)

B parça kurusundaki parçalardan 2.01 2.02, 2.03 , 2.03, 2.04 olabileceği gibi 1.95, 1.96, 1.97, 1.98, 1.99 ve 2.00 da kabul parçalardır. tabii ki 2.00 olan mükemmele en yakın üretimdir.

şimdi A parçası ve parçasından işçilerimizin seçtiği parça 2.02 ile 4.95 eşleştiğini düüşünün , gerçekte de böyle bir eşleşme söz konusu olabilmektedir. Yüzbinlerce üretim olan araçta istatiksel olarak seçilim prensipleri işler. Peki iyi olasılıkta olan 2 mükemmelin yan yana gelmesi midir yani 5.00 ile 2.00 mııdr .
cevap hayır veya evet demeden önce parçaların nasıl ve nerede kullanıldığının incleenmesi gerekir. Bu 2 parça bir piston ve gömlek olabileceği gibi farklı mafsal ve pin de olabilir (rakkamsal değerlere takılmayınız , zaten birbirne yakın sayılar seçilmez ki belirli bir boşluk toleransı olsun)

analtmaya çalıştığım şey bir parçanın artı toleransı ile diğerinin min tolaransı aynı ikilide eşleşebilir ve büyük bir boşluk ama kabul toleransı içinde kalan bir seçilim olur. Bnezer şekilde diğer bir motorda ise tam tersi durum söz konusu olursa MİN darlıkta bir tolerans yani boşluk kalacaktır.

işte yağın görevleri arasında bu küçük aralıkta yağlama yapılaması söz konusuysa boşluğun daha fabrikasyon çok olması yağın performasnını etkileyecektir. ar aralıktaki elemanların yağlanması ile geniş aralıktaki yağlama performansı aynı değildir veya mükemmel tolerans aralığını yakalayan eşleşmiş parçaların çalışması ve ömürleri fark edecektir. yağ bir bakıma hataları dolduran ve her şeyin mükemmele yakın olamsını sağlayan bir ayar sistemidir. mikron mertebesinde aralıkta çalışan yağ filminin kalınlığının üstünde bir toleransta 2 parça varsa yağ burada ince kalmakta ve eksilme ile kendisini belli edecektir. Terisne yağ filminin kalınlığının altında bir ikili parça çalışması varsa yağ bu 2 sıkı parçanın içine giremeyecek veya stabil kalacak dolayısı ile sürtünmeden ısınarak kaynama noktasına gelerek varnish denilen bir katman meyadana getirerek parçaların yüzeyinde istenmeyen bir kalıntı olarak parçanın güvenlik katsayısını düşürecek ve sürtünme neniyle aşınmayı hızlandıracaktır.

şimdi soruya bu noktadan bakarsanız motorunuzdaki parçaların nasıl eşleştiğini bilmeden nasıl olsa super marka , super mühendisler , super klite kontrol vb güven içeren ama aslında seçilimin neden olacağı bir gerçekle süreceğiniz motorun yağının erken değişmesi (ne kadar erken olacağı konusu ayrı bir başlıkta tartışılmalıdır) yaralı veya gereksiz midir.
yine bakış açısına göre değerlendirelim
Eğer araç ucuz ise bu kalite aşamasında daha toleranslı bir eşleşme ile bir araya gelebilir varsayımı ile hareket ederek , yağ parasına değer sonucunu bulmak hatalı bir yaklaşım değildir. Evet ismi kensini kanıtlamış hiçbir fabrika üretim kalitesinden taviz vermez 5 sigma 6 sigma kalite prensibiyle hata oranını minimuma çeker ama seçilimi asla engelleyemez. (hepimiz de bu küçük olasılıklar ile hayata geldik ve yine küçük olaslıklar ile yaşamımızı idare ettiriyoruz)

pahalı bir araç ve motor almışsak da değişecek yağ fiyatı ile araç fiyatının oranı gerçekten deyip değmeyeceği satın alanın insiyatifindedir. Yine ingilizce yazılarda geçiyor (bazı markalar ilk konan yağı kaliteyi yükselmek için piyasada bulunan en iyi yağı koyar ki risk minimize edilsin) değişim sırasında bu kaliteyi sağlamak ülkemiz servis şartlarında her zaman garanti olamamaktadır.
Burada da fabrika yağı en doğrusudur bakıma kadar değişime gerek yoktur deniyorsa , sürüş ve çevre şartların da bubakım aralığını ortalama olarak aldığını artık anlatabilmişimdir sanırım. Uzun yol ideall şartlarda iyi bir motorun yağının değişmesine gerek OLMAYABİLİR , ama bakış açısında göre değer veya değmez de denilebilir. AMa yağ değişimi gereksizdir dmek içinde bir riski barındırır bunu her araç sahibi sağlayabilir mi , en doğrusunu araç sahipleri bilirler.

işin özü 100 tl yi geçmeyecek bir şey için ben kişisel olarak sıfır araçlar için bu riski almıyorum ve alanlara da kendileri bilirler ama değmez diyorum.
Peki kaç km burası çok tartışmalı bir konu olabilir ama asla 1000 -3000 km flaan değil , basit bir pratikle yöntem olarak verilen yağ değişim periodunun yarısı riski yok etmek için yeterli olabilir .Daha erken olsun da demek ayrı bir çalışma gerektirir. Çünkü aşınmasını tamamlamamış bir motorun yağını değiştirince aşınma veya alışma diyelim devam ediyor ise tekrar yağ değişmesi gerekebilir. Araç kataloglarına bakınız hangi kmye kadar dikkatli kullnın diyorsa o kmden önce yağı değiştirme olayına girmeyiniz derim.

belki ileride faklı bir şekilde yağ analiz sensorları yaygınlaşır ve yağın ne zaman kirlendiğini bize tam olarak bildirir ve ideal zamanda yağ değişimi sağlanır diyorum. gidişat bu yöndedir bir marka koyarsa diğer markalar da ardı ardına bu analizörü motora yerleştirip bize doğru bilgiyi verecektir. sanırım o zamana kadar method konusunda tartışma olabilir ama risk varsa riski yok etmek bakımın en önemli davranış kalıplarından birisidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 19 Nisan 2011; 21:24:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
13 yıl
Yarbay

Castrol Edge 5w-40 ın spefikasyonları ülkeden ülkeye değişiyormu?

İngiltere sitesinden:
http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/BFBD8A5F99CAF615802577ED00480A10/$file/BPXE-85KN8C_0.pdf

Türkiye sitesinden:
http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/F43C375F84CC2442802577ED004A97DC/$file/BPXE-85KPCN_0.pdf

Birde Castrol Edge 5w-40 yağının HTHS 150 C deki viskozite değerlerini hiç bir yerde bulamıyorum,ustalar yardımcı olabilir mi?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zoom-Zoom -- 20 Nisan 2011; 0:52:01 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Yarbay

1990 model renault 25 aracım ıcın mobıl Mobil 1 New Life 0W-40 tam sentetık motor yağı kullanmayı dusunuyorum mobıl sıtesındede aracım ıcın bu yağ bırıncı oncelıklı olarak gosterılıyor

suana kadar aracımda elf molıgraf 10w 40 yarı sentetık motor yağı kullandım ve herhangı bır sıkıntı yada yağ eksılmesı gıbı bır program yasamadım

bu yağı aracımda kullanmamım bır sakıncası olurmu acaba ?



< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: vezir


quote:

Orijinalden alıntı: set

Aklıma takılan bir soru, yeni araç alındığında 1000 1500 km kullanıp yağ değişimi yapılması iyimi olur?


Bu soruya cevap çok farklı şekilde verilebilir. Yağın değişimden amacın ne olduğuna bağlı bir olay.İlk yağ değişimleri için radajın fabrikada yapıldığına dair birçok yazı bulunabilir. Ancak gerçek rodaj , değişken yük altında gerçek araç sürüşüyle elde edilmektedir. Önemli olan teknolojinin ilerlemesi ile daha hassas parçların üretilmesi değildir eskiden de bu yapılabilirken şimdi değişen nedir. 4 zamanlı motor teknolojiasinde malzeme ve işleme konularında CNC tezgahların daha yüksek standartlara erişdiği doğrudur ama burada bşrçok parçanın senkranizasyonu ile ulaşılacak bir performasn söz konusu olduğunda tek tek kalitede belirli bir aralık yakalayan parçalar bir araya getirildiğinde artı veya eksi yönde sapmalar söz konusu olmaktadır. Tasarımcılar bunu öngörerek belirli tolerans aralığında kalan parçanın OK olduğunu çizimlerinde ifade ederek kalite kontrol aşamasında bunun testini yaparak parçaya onay vermektedirler. her üretilen parçanın mükemmel veya mükemmelden sapan aralıkta birçok alt elemanı bulunmaktadır.2 parça çalışması söz konusu olduğunda ise bu sapmaların mutlak farkı önem arz etmektedir. İşte tamemen şans olayı bu noktada devreye girmektedir yani üretim hattında işçilerin kutusundaki parçaların hepsi toleranslar içinde olsa bile bunların içinde tam orta değerden sapanları artı veya eksi yönde bulunmaktadır.REd mekanizması ancak çizimde veirlen toleranslar dışına çıkanlar için geçerlidir ama ucunan da olsa toleranslar içinde kalan parça OK olarak kutusunda gideceği motoru bekler. İşte bütün parçaların tamamen tesadüfi ancak toleranslar içinde seçilimden ortaya çıkan motorların da kendi içlerinde mükemmel olanları ve mükemmele yakın olanları mevcut olmaktadır. İleride çıkacak sorunların temel nedenlerinden birisi bu küçük ayrıntıların uzun zaman içinde aşınma ile boşluk toleransını aşmasıdır.

bunu basit bir örnekle daha kavramsal olarak açıklamaya çalışayım.
A parçası 2mm-+0.02 mm kabul kriteri olsun.
B parçasının 2mm-+0.05 mm kabul kriteri olsun.

A parça kutusundaki 2.01 , 2.02 , 1.98, 1.99 mm parçalarının hepsi kalite kontrolden OK olarak geçecektir. Ama tam 2.00 olabilen parça mükemmele en yakın olandır. aslında her şey ölçülebilir nitelikte onda bir toleransla yine hatalı parçadır. yani 2.00 dediğiniz parça da siz daha hassas ölçüm yaptığınız gerçek değeri 2.009 da olabilir 2.001 de olabilir neyse konu üretim felsefesi ve kabul kalite değerleri ile belirlenir (mercedesi , audiyi , BMW gibi markaları kaliteli yaoan toleransların mümkün olduğunca dar olmasıdır ve red oranı artıkça parçanın üretim maliyeti yükselmektedir.)

B parça kurusundaki parçalardan 2.01 2.02, 2.03 , 2.03, 2.04 olabileceği gibi 1.95, 1.96, 1.97, 1.98, 1.99 ve 2.00 da kabul parçalardır. tabii ki 2.00 olan mükemmele en yakın üretimdir.

şimdi A parçası ve parçasından işçilerimizin seçtiği parça 2.02 ile 4.95 eşleştiğini düüşünün , gerçekte de böyle bir eşleşme söz konusu olabilmektedir. Yüzbinlerce üretim olan araçta istatiksel olarak seçilim prensipleri işler. Peki iyi olasılıkta olan 2 mükemmelin yan yana gelmesi midir yani 5.00 ile 2.00 mııdr .
cevap hayır veya evet demeden önce parçaların nasıl ve nerede kullanıldığının incleenmesi gerekir. Bu 2 parça bir piston ve gömlek olabileceği gibi farklı mafsal ve pin de olabilir (rakkamsal değerlere takılmayınız , zaten birbirne yakın sayılar seçilmez ki belirli bir boşluk toleransı olsun)

analtmaya çalıştığım şey bir parçanın artı toleransı ile diğerinin min tolaransı aynı ikilide eşleşebilir ve büyük bir boşluk ama kabul toleransı içinde kalan bir seçilim olur. Bnezer şekilde diğer bir motorda ise tam tersi durum söz konusu olursa MİN darlıkta bir tolerans yani boşluk kalacaktır.

işte yağın görevleri arasında bu küçük aralıkta yağlama yapılaması söz konusuysa boşluğun daha fabrikasyon çok olması yağın performasnını etkileyecektir. ar aralıktaki elemanların yağlanması ile geniş aralıktaki yağlama performansı aynı değildir veya mükemmel tolerans aralığını yakalayan eşleşmiş parçaların çalışması ve ömürleri fark edecektir. yağ bir bakıma hataları dolduran ve her şeyin mükemmele yakın olamsını sağlayan bir ayar sistemidir. mikron mertebesinde aralıkta çalışan yağ filminin kalınlığının üstünde bir toleransta 2 parça varsa yağ burada ince kalmakta ve eksilme ile kendisini belli edecektir. Terisne yağ filminin kalınlığının altında bir ikili parça çalışması varsa yağ bu 2 sıkı parçanın içine giremeyecek veya stabil kalacak dolayısı ile sürtünmeden ısınarak kaynama noktasına gelerek varnish denilen bir katman meyadana getirerek parçaların yüzeyinde istenmeyen bir kalıntı olarak parçanın güvenlik katsayısını düşürecek ve sürtünme neniyle aşınmayı hızlandıracaktır.

şimdi soruya bu noktadan bakarsanız motorunuzdaki parçaların nasıl eşleştiğini bilmeden nasıl olsa super marka , super mühendisler , super klite kontrol vb güven içeren ama aslında seçilimin neden olacağı bir gerçekle süreceğiniz motorun yağının erken değişmesi (ne kadar erken olacağı konusu ayrı bir başlıkta tartışılmalıdır) yaralı veya gereksiz midir.
yine bakış açısına göre değerlendirelim
Eğer araç ucuz ise bu kalite aşamasında daha toleranslı bir eşleşme ile bir araya gelebilir varsayımı ile hareket ederek , yağ parasına değer sonucunu bulmak hatalı bir yaklaşım değildir. Evet ismi kensini kanıtlamış hiçbir fabrika üretim kalitesinden taviz vermez 5 sigma 6 sigma kalite prensibiyle hata oranını minimuma çeker ama seçilimi asla engelleyemez. (hepimiz de bu küçük olasılıklar ile hayata geldik ve yine küçük olaslıklar ile yaşamımızı idare ettiriyoruz)

pahalı bir araç ve motor almışsak da değişecek yağ fiyatı ile araç fiyatının oranı gerçekten deyip değmeyeceği satın alanın insiyatifindedir. Yine ingilizce yazılarda geçiyor (bazı markalar ilk konan yağı kaliteyi yükselmek için piyasada bulunan en iyi yağı koyar ki risk minimize edilsin) değişim sırasında bu kaliteyi sağlamak ülkemiz servis şartlarında her zaman garanti olamamaktadır.
Burada da fabrika yağı en doğrusudur bakıma kadar değişime gerek yoktur deniyorsa , sürüş ve çevre şartların da bubakım aralığını ortalama olarak aldığını artık anlatabilmişimdir sanırım. Uzun yol ideall şartlarda iyi bir motorun yağının değişmesine gerek OLMAYABİLİR , ama bakış açısında göre değer veya değmez de denilebilir. AMa yağ değişimi gereksizdir dmek içinde bir riski barındırır bunu her araç sahibi sağlayabilir mi , en doğrusunu araç sahipleri bilirler.

işin özü 100 tl yi geçmeyecek bir şey için ben kişisel olarak sıfır araçlar için bu riski almıyorum ve alanlara da kendileri bilirler ama değmez diyorum.
Peki kaç km burası çok tartışmalı bir konu olabilir ama asla 1000 -3000 km flaan değil , basit bir pratikle yöntem olarak verilen yağ değişim periodunun yarısı riski yok etmek için yeterli olabilir .Daha erken olsun da demek ayrı bir çalışma gerektirir. Çünkü aşınmasını tamamlamamış bir motorun yağını değiştirince aşınma veya alışma diyelim devam ediyor ise tekrar yağ değişmesi gerekebilir. Araç kataloglarına bakınız hangi kmye kadar dikkatli kullnın diyorsa o kmden önce yağı değiştirme olayına girmeyiniz derim.

belki ileride faklı bir şekilde yağ analiz sensorları yaygınlaşır ve yağın ne zaman kirlendiğini bize tam olarak bildirir ve ideal zamanda yağ değişimi sağlanır diyorum. gidişat bu yöndedir bir marka koyarsa diğer markalar da ardı ardına bu analizörü motora yerleştirip bize doğru bilgiyi verecektir. sanırım o zamana kadar method konusunda tartışma olabilir ama risk varsa riski yok etmek bakımın en önemli davranış kalıplarından birisidir.


Teşekkür ediyorum,sağolun...



V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

yağ değişimi problem yaratabilir, aracınız eski ve içindeki contalar ve kauçuk bazlı contalar eski standartara göre üretim yapılmış olma olasılığı oldukça yüksek .o tarihlerde tam sentetikler yaygınlaşmadığı için bunlara karşı tedbir alınmamış olacağı için aracın da oldukça eski olmasını göz önüne alarak aynı yağı kullanmanızı tavsiye ederim yağınızı bir problem yoksa değiştirmeyin. Eğer eksiltme fazla ise 15w40 kullanabilirsiniz.


eğer bulabilirseniz aracınızın orjinal kataloğunu temin edin veya internet sitelerinden indirin , yabancı dilde de olsa fark etmez bakacağımız yer yağ referansları ve standartlarının olduğu sayfa olacak. Orada yazan bilgiler sizin için daha önemlidir.


quote:

Orijinalden alıntı: FRED BAKER

1990 model renault 25 aracım ıcın mobıl Mobil 1 New Life 0W-40 tam sentetık motor yağı kullanmayı dusunuyorum mobıl sıtesındede aracım ıcın bu yağ bırıncı oncelıklı olarak gosterılıyor

suana kadar aracımda elf molıgraf 10w 40 yarı sentetık motor yağı kullandım ve herhangı bır sıkıntı yada yağ eksılmesı gıbı bır program yasamadım

bu yağı aracımda kullanmamım bır sakıncası olurmu acaba ?



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 20 Nisan 2011; 11:41:25 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay

Yağ konusunda bu başlık altında çok bilgilendik ve yol gösterici oldu

Syn
Karbon 12 ve Vezir in katkısı emeği çok.
Bende aklımdaki bazı soruları sorma gereği duydum
Yeni nesil dizellerde,araç kısa mesafeli kullanılıyorsa, dizel motor geç ısındığı için ince yağ önerildiğini okudum
Bunun dışında grup 3 denilen sentetik yağlara tam sentetik deniliyor çoğu ülkede
Grup 3 yağlar bildiğim kadarıyla madeni esaslı yağın hidrocrack yöntemiyle sentetic bazyağlar oluşturulması ve içine az miktarda pao ve ester bazyağlar ve diğer katkılar eklenmesi ile oluşuyor
Örneğin yabancı bazı siteler castrol edge 0w-40 ve 0w-30 'a tam sentetic derken edge 5w-40'a sentetik,hafif yağ , avantajlı yağ gibi ibareler kullanılıyor

Bunun dışında grup4 yağların (mobil1 0-40 vb) polimer değilde , bazyağının kaliteli olmasından dolayı çok düşük sıcaklıklarda madeni esaslı sentetik gibi çamurlaşmadığı için 0w ibaresini taşıdığını okudum.Tabi içindeki pao ve ester oranı belli değil.

Yani yarış araçlarında ve uçak motorlarında kullanılan ester bazyağı ve Pao bazyağı oranı 0w viskozitesini etkiliyormu?
0w ile baçlayan yağlarda kaliteli bazyağ oranı artıyormu?
5w-40 yerine 0w-40 motor yağı almak, hem yakıt ekonomisi hemde bazyağı kaliteli olduğu için dahamı mantıklı oluyor?

Yanlışım varsa kusura bakmayın. Teşekkürler


Bu mesaja 3 cevap geldi.
V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

madeni yağlar konusunda yeni tebliğ yayınlandı. Bundan sonra tüketicileri aldatıcı bidon üstünde ayrı teknik dökümanda ayrı şeyleri yazan için en azından karşılarında bir tebliğat var.Dikkat edersek büyük üreteciler de dahil olamak üzere bu sentetik kelimesini kötü amaçla kullanıp da bazı yere TAM SENTETİK bazı yere sentetik bazen de geliştirilmiş sentetik gibi bir sürü yere çekilebilen sündürme lafları hem bizde hem de dünya piyasalarında görmeye başladık. Öyle ki çok yakın viskosite değerlerine sahip ürünler arasında ciddi fiyat farkları oluşabiliyor. pahalı olan genelde tam sentetik oluyor ama bu bir gelenek değil .A firması yarın tam snetetik olmayan ürününe bir kılıf bulur ''ultra sentetik ''der , millet de birşey sanır. Bizleri bu konuda en çok uyaran noktalar teknik dökümanlardaki goruplama ve harflerin anlamları dışında elimizde pahalı olan bir ürünün tem sentetik olmadığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. İsteyen test ettirsin denilebilir ama ciddi analizler çok büyük yekunler tuttar ve elli türlü yorum yapılabilir. Bir arkadaşımız PM atmıştı ona yazdığım şeyi buraya da yazmakta bir akınca görmüyorum.

Elimizde sade bir kahve var , içine ne kadar şeker atınca şekerli oluyor , ne kadar süt atınca sütlü kahve oluyor . Bir standartı var mı . Tamamen satıcı ve talep eden arasıdnaki anlayışa bakar. yani bir kaşık şekieer bir kesme şeker mi , kesme şekerin gramaşı , büyüklüğü vb elli tane tartışma yaratan sözler vardır. Birii sade kahve istiyora istediği çok açıktır , ''bana içinde şeker süt ve katkı maddesi olamayan bir kahve ver lütfen '' anlamına gelir. tadına bakan bunun sade mi yoksa yarı sade mi ! , azıcık şeker atılmış kahve mi anında bilebilir.Ama konu yağ olduğunda tadına bakacak değiliz öyle değil mi ama fiyatına bakıyoruz ki bir fikirversin , onu da suistimal etmedikleri sürece

http://www.istasyonlaw.com/922/

Baz yağlar oldukça pahalıdır dolayısıyla katıksız olduğu zaman yağın bidonunun satış fiyatı ve kalitesi artar. Bunu bilmek yeterlidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 21 Nisan 2011; 13:35:03 >

V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

sorularınız çok güzel ,demek ki bu işleri daha ileri seviye takip edenler var aramızda, bu nedenle bilginin bedava olduğu internetten baz yağlar ve katkıların teknik tanımları ve görevlerini özetleyen bir link koyuyorum .ayrı ca bbu sitede bu işin fiyatını da piyasa şartlarına göre takp etmek isteyenler olabilir. base yağ fiyatı artınca fiyatı ya yükseltmek gerekir, yada daha ucuz olan katkıları artırmak veya değiştirmek , başka şekilde aynı fiyattan satış satıcıyı zarar ettirir. Dolar petrol baz yağ hep birbiriyle ilişkilidir.

http://www.baseoilmarket.com/oil.php

quote:

Orijinalden alıntı: 07 note

Yağ konusunda bu başlık altında çok bilgilendik ve yol gösterici oldu

Syn
Karbon 12 ve Vezir in katkısı emeği çok.
Bende aklımdaki bazı soruları sorma gereği duydum
Yeni nesil dizellerde,araç kısa mesafeli kullanılıyorsa, dizel motor geç ısındığı için ince yağ önerildiğini okudum
Bunun dışında grup 3 denilen sentetik yağlara tam sentetik deniliyor çoğu ülkede
Grup 3 yağlar bildiğim kadarıyla madeni esaslı yağın hidrocrack yöntemiyle sentetic bazyağlar oluşturulması ve içine az miktarda pao ve ester bazyağlar ve diğer katkılar eklenmesi ile oluşuyor
Örneğin yabancı bazı siteler castrol edge 0w-40 ve 0w-30 'a tam sentetic derken edge 5w-40'a sentetik,hafif yağ , avantajlı yağ gibi ibareler kullanılıyor

Bunun dışında grup4 yağların (mobil1 0-40 vb) polimer değilde , bazyağının kaliteli olmasından dolayı çok düşük sıcaklıklarda madeni esaslı sentetik gibi çamurlaşmadığı için 0w ibaresini taşıdığını okudum.Tabi içindeki pao ve ester oranı belli değil.

Yani yarış araçlarında ve uçak motorlarında kullanılan ester bazyağı ve Pao bazyağı oranı 0w viskozitesini etkiliyormu?
0w ile baçlayan yağlarda kaliteli bazyağ oranı artıyormu?
5w-40 yerine 0w-40 motor yağı almak, hem yakıt ekonomisi hemde bazyağı kaliteli olduğu için dahamı mantıklı oluyor?

Yanlışım varsa kusura bakmayın. Teşekkürler



Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Yüzbaşı

imzamdaki aracıma şimdiye kadar hep 10w40 yarı sentetik denen yağlardan kullandım. Marka olarak; Castrol, Valvoline, Maxima, Delphi, BP koydum. Hiçbir sıkıntımda olmadı yani yağ eksiltme felan olmadı. ancak elime çok uygun fiyata Shell in LPG li araçlar için ürettiği 15w40 yağ geçti. Ne dersiniz arkadaşlar bu yağı kullansam bi sorun çıkarmı? yoksa çokda farketmezmi?.

Araç içanadolu ikliminde ve uzun yolda kullanılıyor genelde. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
V
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

kullandığınız yağa yakın bir yağ ve yaza girerken neden olmasın denecek kadar uygun fiyat ise , olabilir. Ancak yakıt sarfiyatı biraz artabilir
quote:

Orijinalden alıntı: fiat2001brava

imzamdaki aracıma şimdiye kadar hep 10w40 yarı sentetik denen yağlardan kullandım. Marka olarak; Castrol, Valvoline, Maxima, Delphi, BP koydum. Hiçbir sıkıntımda olmadı yani yağ eksiltme felan olmadı. ancak elime çok uygun fiyata Shell in LPG li araçlar için ürettiği 15w40 yağ geçti. Ne dersiniz arkadaşlar bu yağı kullansam bi sorun çıkarmı? yoksa çokda farketmezmi?.

Araç içanadolu ikliminde ve uzun yolda kullanılıyor genelde. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: vezir

kullandığınız yağa yakın bir yağ ve yaza girerken neden olmasın denecek kadar uygun fiyat ise , olabilir. Ancak yakıt sarfiyatı biraz artabilir
quote:

Orijinalden alıntı: fiat2001brava

imzamdaki aracıma şimdiye kadar hep 10w40 yarı sentetik denen yağlardan kullandım. Marka olarak; Castrol, Valvoline, Maxima, Delphi, BP koydum. Hiçbir sıkıntımda olmadı yani yağ eksiltme felan olmadı. ancak elime çok uygun fiyata Shell in LPG li araçlar için ürettiği 15w40 yağ geçti. Ne dersiniz arkadaşlar bu yağı kullansam bi sorun çıkarmı? yoksa çokda farketmezmi?.

Araç içanadolu ikliminde ve uzun yolda kullanılıyor genelde. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.




Cevabınız için teşekkürler. Peki 10.000 km de yakıt sarfiyatı 10-20 TL kadar artarmı?.

Son olarak sonradan tekrar 10w40 yağa dönebilirmiyim?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: set

Aklıma takılan bir soru, yeni araç alındığında 1000 1500 km kullanıp yağ değişimi yapılması iyimi olur?


ÖNCEDEN 3000 KM DE YAĞ DEĞİŞİM TAVSİYESİNDE BULUNUYORLARDI BASKILARIMIZ SONUNDA YAĞDEĞİŞİM ARALIĞININ YARISI DEMEYE BAŞLADILAR
AMA HİÇ BİR OTOMOBİL FİRMASI ARAÇ AĞIR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞMIYORSA ERKEN YAĞ DEĞİŞİMİNİ ÖNERMEZ. SİZ OTOMOBİL FİRMASI OLSANIZ BU ÇOK ERKEN DEĞİŞİM FAYDALIYSA ARACA VE BİNLERCE MÜHENDİSİ VARKEN BU DEĞİŞİM ÖNERMEZMİSİNİZ
BU EXTRA CEBİNİZE MALİYETTİR. DEĞİŞTİRMEK İSTERSENİZ DEĞİŞTİRİN OTOMOBİL FİRMALARI KENDİNİ HER ZAMAN GARANTİYE ALIR YAP DEPİŞİM ARALIĞI 20 BİN DYORSA BİLİNKİ O YAĞ EN AZ 25BN GİDER TRİGER DEĞŞİMİNE 60 BİN DİYORSA EN AZ 70-80 BİN KM GİDECEK ŞEKİLDE YAPILMIŞTIR YAN ŞUNU DİYECEĞİM SİZE 20 BİN KM SONRA GEL DİYORSA ZATEN O ZAMANIN İÇİNDE KENDİ EMNİYET PAYINI KOYMUŞTUR 2 SENE BU İŞ YAPTIM DEFALARCA KURSA GİTTİM SANAYİDEKİ ÇIRAKLAR YAĞ DEĞİŞİMİNDEN SONRA 3000 KM SONRA GEL ABİ DEVRİ KALMADI KİMSEYE KANMAYIN SOYULMAYIN SERVİS ÇAĞIRMIYORSA ERKEN YAĞ DEĞİŞİMİNE VS GİTMEYİN
AYNI MARKA AYNI ARACIN AVRUPADA EN AZ 2 KATI KM SONUNDA ÇAĞIRILDIĞINI BİLİYORMUYDUNUZ
ONLAR APTAL MI?
BİZ ÇOKMU ZEKİYZ
SİZE 2KAT SONRA GİDN DEMİYORUM BU YAĞ İŞİYLE UĞRAŞANLARIN OYUNUNA GELMEYİN DİYORUM
BENİ TANIYANLAR BİLİR TECRÜBEDEN ZİYADE KANIT VE BELGEYLE KONUSURUM
YAZDIKLARIMIN HEPSİ BELGELİDİR

AĞIR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞMAK NEDİR PEKİ

ARAÇ AĞIR YÜK ALTINDA ÇALIŞIYORSA
SÜREKLİ YÜKSEK DEVİRDE KULLANILIYORSA
SÜREKLİ ÇOK SOĞUK VEYA ÇOK SICAK YERLERDE KULLANILIYORSA
ARAÇ SÜREKLİ YOKUŞ VS ŞEKLİNDE KULLANLIYORSA
VS VS sadece yeni araca ilk 1000 km tam gaz yapmayın zorlamayın o kadar
SAYGILAR
KANMAYINNNNNNNNNNNNN
3000-5000 km yağ deişimine yönlendirilen arkadaşlar tam sentetik yağ kullanan arkadaşlar
bakınız bu adrese en alttaki yağ ömrüne

http://www.hepsiburada.com/Liste/mobil-1-tam-sentetik-0w40-4-lt-benzindizel-motor-yagi-652071/ProductDetails.aspx?productId=otm652071&categoryId=26005

55bin-70bin yazıyor siz 20-25 binde değiştirin arkadaşlar ama yazık günah 5-7-10 binde bu yağlar değişmez milli servet
şu an tr de 30 binde çağrılan araçlar var bmw mercedes, 20 binde fiat citroen pegugeot aynı fiat italyada 30 binde almanyada bmw 55 binde mercedes 60 binde çağrılıyor
bunların içinde tabiki yol şartlarıda var ama bir kısmıda servis politikası ve şirketlerin çok kazanma hırsı size 10 değilde 15 binde gel dese kazançlaru %50 azalacak





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fsnn -- 24 Nisan 2011; 10:42:44 >

K
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: 07 note

Yağ konusunda bu başlık altında çok bilgilendik ve yol gösterici oldu

Syn
Karbon 12 ve Vezir in katkısı emeği çok.
Bende aklımdaki bazı soruları sorma gereği duydum
Yeni nesil dizellerde,araç kısa mesafeli kullanılıyorsa, dizel motor geç ısındığı için ince yağ önerildiğini okudum
Bunun dışında grup 3 denilen sentetik yağlara tam sentetik deniliyor çoğu ülkede
Grup 3 yağlar bildiğim kadarıyla madeni esaslı yağın hidrocrack yöntemiyle sentetic bazyağlar oluşturulması ve içine az miktarda pao ve ester bazyağlar ve diğer katkılar eklenmesi ile oluşuyor
Örneğin yabancı bazı siteler castrol edge 0w-40 ve 0w-30 'a tam sentetic derken edge 5w-40'a sentetik,hafif yağ , avantajlı yağ gibi ibareler kullanılıyor

Bunun dışında grup4 yağların (mobil1 0-40 vb) polimer değilde , bazyağının kaliteli olmasından dolayı çok düşük sıcaklıklarda madeni esaslı sentetik gibi çamurlaşmadığı için 0w ibaresini taşıdığını okudum.Tabi içindeki pao ve ester oranı belli değil.

Yani yarış araçlarında ve uçak motorlarında kullanılan ester bazyağı ve Pao bazyağı oranı 0w viskozitesini etkiliyormu?
0w ile baçlayan yağlarda kaliteli bazyağ oranı artıyormu?
5w-40 yerine 0w-40 motor yağı almak, hem yakıt ekonomisi hemde bazyağı kaliteli olduğu için dahamı mantıklı oluyor?

Yanlışım varsa kusura bakmayın. Teşekkürler



Kısa mesafeli kullanımlarda yakıt yüklemesi de daha fazladır. Çünkü toplam çalışma zamanının büyük kısmı soğuk, yani zengin karışımlarla geçer. Bu durumda değişim aralığında viskozite kaybı görülebilir. Burada iki fikir var. Biri sizin aktardığınız, soğuk çalışmada motor için uygun olanı kullanmak. Diğeri de kalın yağlar yakıt yıkamasını daha iyi tolere eder, zaten kullanım sırasında inceliyor fikrinden yola çıkıp daha kalın yağ kullanmak. Ben de birinci fikre daha yakınım ama ters yönde de bir fikir var. Böyle kararlar için motorun zayıf yönlerini tanımak çok önemli diye düşünüyorum.


* * *


Viskozite indeksi bir kalite göstergesidir. Bunun mantığını birim, hesap vs. gibi detaylara girmeden en iyi bir grafik anlatabilir. Bu grafikte aynı viskozitede (SAE-30) ama viskozite indeksleri birbirinden farklı iki yağ var.
< Resime gitmek için tıklayın >
Oil A, diğerinden hem soğuk hem de sıcak uçlarda diğerine göre daha az etkileniyor. Bu yağın viskozite indeksi daha yüksektir. Bazı kaliteli yağlarda 0W'nin otomatik olarak gelmesi kısmen bu sebepledir. (Kısmen de 0W almaya bu denli yaklaşmışken bir iki "ıslatıcı : surfactant : wetter" katkı maddesi ile pazarlama yönünden daha cazip hale getirmenin, madeni yağların alamayacağı, herkesin şişe üzerinde gördüğü bir rakam yazmanın düşünüldüğünü zannediyorum.) Ters olarak, şu anda piyasada var mıdır bilmiyorum ama geçmişte kullanım kılavuzlarına ters düşmemek için 0W alabileceği halde 5W olarak etiketlenen yağların da olduğunu duymuşluğum var.

Bu yazdığınızı kısmen doğrular. 0W madeni yağ hiç duymadım. Ama 5W sentetikler de vardır. Az önce paranteze aldığım gibi nedenlerden dolayı her 0W sentetik, her 5W sentetikten mutlaka daha kalitelidir diyemeyiz. Fikrim, sadece aradığımız sentetik yağ 5W olarak bulunamıyorsa 0W kısmına pek takılmamaktır. Çünkü sentetik geniş viskozite aralığı ile madeni olan farklıdır. Sentetiklerde polimer katkı konusu farklı işliyor. En başta yukardaki grafikteki eğim farklılığından dolayı. Bazen sadece bazyağın kendisi ile 0W ve 30 aynı anda viskozite artırıcı katkı olmadan alınabiliyor. Bu 0W-30 sentetik yağ, madeni bir düz SAE-30 kadar stabil demektir.

(Karasızlık durumunda 0W'nin yüksek ısılardaki dayanımına bakmıştık, 5W'li alternatiften daha kötü olmadığını görünce 0W'li alternatife ulaşmıştık. Bu her zaman böyle olmayabilir.)


* * *


Ağırlıkça %100 senentik bir motor yağı sanırım yok. Çünkü sentetikten kastettiğimiz grup-IV, yani PAO bazyağlara sahip motor yağları yine de katkı maddelerine ihtiyaç duyarlar. Ne var ki PAO, katkıları çökelmeden taşıyabilmek için iyi bir çözücü değildir. Madeni yağlar, organik esterler iyi çözücülerdir (bkz. tereyağı ile zift ve sticker lekesi çıkarmak). WD-40, CRC gibi isimlerle satılan temizleyiciler (penetrasyon yağları) organik esaslıdır. Bu nedenle sentetik yağlar içinde daha az miktarlarda organik veya sentetik esterler bulunur (duymuş olduğum %15'dir). Böylelikle katkı maddeleri homojen bir şekilde çözeltide kalabiliyorlar.

Sentetik esterlerde ise bu zaaf yok. Böylece sentetik içerik oranı daha da yukarı taşınabilir. Ancak açık ortamda (karter) uzun süre stabilizasyonunun sağlanması ve conta uyumuyla (iyi bir çözücü) ilgili problemler var diye biliyorum. Bazıları bunların aşılabilir problemler olduğunu asıl sorunun arz-talebin başlatılması olduğunu söyler. Klima kompresörleri gibi kapalı sistemlerde kullanılıyorlar. Veya yazdığınız gibi çabuk yağ değiştiren yarış arabalarında. Jet motorlarında keçe, lastik, conta bizim motorlardaki gibi fazla değil veya yok. Motul markasının ester esaslı olduğunu iddia ettiği bir serisi var (V 300) ancak oranını açıklamıyorlar.


* * *


Ben de teşekkür ederim Sn. 07 note . Aslında internette olmayan çok az şey yazıyorum. Bence iyi soruların da konuya katkısı büyük.