Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
17925
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Dans Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dans nedir?

İnsan ,maddi ve manevi yönleri ile bir bütündür.Bu bütünün duygusal şekiillenmesine “iç olusum” diyoruz.insanın bu iki yönünün uyum saglaması ise eğitim ile mümkündür.Bu uyumu sağlayacak eğitimin içinde “sanat etkinlikleri” yer almaktadır.
Sanat;duygu ve düşünce arasındaki karşılıklı iç içe geçmiş bağlantıyı vurgular.Sanatın işitsel yanını kapsayan Müzik,görsel yanını kapsayan DANS önemli iki objeyi sergiler.
Müzik ve dans birbirleri ile bütünlük içinde yer alırlar.Müzik ; doğrudan doğruya duyum ve bilinçle ilgili olarak beyni etkiler ki, bu etkileşim fizyolojik ve psikolojik olarak hareketlerin bedensel yansıması ile dansa dönüşür.
Dans sanatı ,sürekli gelişen ve çok geniş boyutları içine alan evrensel bir sanattır. Bunun içindir ki; alternatif tanımlarla dansı tanımlayabiliriz.

*insanın beyin gücünün,beden üzerinde motiflenerek sunulmasıdır.
*Doğa olaylarının,günümüz yaşantısına adapte edilerek müzik,mimik,kostüm,dekor gibi yardımcı sanatlarla süslenerek sergilenmesidir.
*insanoglunun içindeki doğallığının,yaratıcılıgı ile birleştirerek özgün davranışlar ve hareketler altında sunması olayıdır.
*Müziğin ve duyguların hareketlere dönüştürülerek en zengin biçimde icra edilmesidir.
*Tarihlerden ve geleneklerden yola çıkarak,klasizm ve modernizmi birleştirerek,müzik ve hareketlerle emprovize (Dogaçlama) yaratmaktır.
*Hareketleri belirli adım ve kalıplara bölerek,müziğin ve duyguların yardımı ile parçadan bütüne bir olgu yaratarak sunmadır.

Bu tanımları sonsuz sayıda çoğaltmak mümkündür.

Dans (italyanca: danza), tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir.

Bazı tanınmış dans türleri:

* Broadway
* Ça-ça
* Disko
* Foxtrot
* Halk Oyunları
* Hip Hop
* Jazz (caz)
* Jive
* Kalipso
* Lirik
* Mambo
* Modern Dans
* Paso Doble
* Pop
* Punk
* Rumba
* Salsa
* Samba
* Swing
* Tango
* Vals
* Vals
* Oryantal

İlgili Açıklamalar:

Amerikan Stil Cha Cha

Amerikan stil cha cha 1950 sonları ile 1960 başlarında populer olmaya başladı. Bir Cuba dansı olarak, enerjik bir tempoya sahiptir. İngilizler tarafından geliştirilen enternasyonal Cha Cha dan farkı, dansın sol ayakla öne başlaması ve elemetlerinin farklı olarak adlandırılmasıdır. Enternasyonal Stil Cha Cha Amerikan cha cha da bahsedildiği gibi, bu cha cha Avrupa'da yapılmakta olup İngilizler tarafından geliştirilmiştir. Bu stil yarışmalarda yer aldığı için kuralları ve elementleri farklıdır. Ritm vurgusu birinci sayıyla belirlenmekte olup diğer cha cha dan ayıran önemli özelliğidir.

Amerikan Stil Rumba Rumba'nın orijininde bir Afro-Cuban saray dansı olduğu söylenmektedir. Ritm yapısı yavaş olup boleroya benzer. Bir Cuba dansı olan rumba çok populer olup önemli özelliği ve diğer rumba'dan ayıran özelliği "Bax" diye adlandırılan bir başlangıç fügürünün olmasıdır. Bir çok elementi cha cha ile ortaktır. Enternasyonal Stil Rumba Bu stil rumba yarışmalarda görülen stildir. Profesyoneller tarafından bütün Latin danslarının en klasiği olarak kabullenilir. Latin veya Cuban motion diye adlandırılan kalça ve vücut hareketi en belirgin özelliğidir. Ritm vurgusu dört sayısında olup çok romantik bir danstır.

Samba Samba Brezilya'nın milli dansı olark bilinir. Çok populer olması, canlı ve enerjik bir ritm yapısının yanısıra, kıvrak kalça hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Ancak sokakta yapılan bu karnaval samba stili salonlarda yapılan ve bir yarışma dansı olan samba'dan farklıdır. Samba dans çizgisi (saatin aksi yönü) yönünde ilerleyen yürümeli (progrressive) bir danstır. Yani dans anında sürekli yer değiştirilir. Ritm vurgusu iki ile dört sayısındadır.

Swing Bir Amerikan dansı olan Swing ailesi çok geniştir. East Coast Swing, West Coast Swing, Triple Swing, Charliston, Lindy-Hop, Jitterbug, etc. Böylece 7 veya 8 çeşit swing dansı bulunmaktadır. Bütün bu danslarda ortak olan ve ağırlık transferinin yapıldığı belirgin bir yaylanma (rocking) hareketi vardır. Ritm yapısı genellikle 6 tartımlı olup 8 tartımlı hareket kombinasyonu da çoktur.

Jive Jive enternasyonel stil yarışma danslarından biridir. 1930'larda yapılan swing müziğinden esinlenilerek yaratılan bir dans olmasına rağmen, 1940'larda İngilizler tarafından Latin tekniğinde geliştirilmiş olup, yine Latin dansı olarak, yarışmalardaki yerini almıştır. Özünde 6 tartımlı olan hareketler 4/4 tartım olarak değiştirilmiş, 8 tartımlı ritm yapısıyla dans edilmektedir. Çok hareketli, kıvrak ve hızlı bir temposu vardır.

Salsa Salsa'yı eski Mambo olarak adlandırmak doğru olur. Çünkü hem müziği hem de dansı pek farklı değildir. Salsa'nın orijini Portorika olmasına rağmen, Küba ve Kolombiya gibi diğer Orta Amerika ülkelerinde de çok yapılmakta olup, hatta günümüzde bu ülkelerin farklı stilleri bile gelişmiştir. Salsanın en önemli özelliği erotik ve kıvrak kalça hareketlerine sahip olmasıdır. Doğaçlamaya açık ve basit bir hareket yapısının olması dansa çok yaygın bir populerite kazandırmıştır. Salsa müziğine uyabilen herkes bu dansı yapabilir. Ancak yine de temel (Latin Motion) olarak adlandırılan vücut hareketlerini bilmek gerekir.

Merengue Çok hareketli ve kolay bir hareket yapısına sahip olan merengue, Dominikan Cumhuriyeti ile Haiti'de yapılan çok populer bir Latin dansıdır. Salsa gibi bu dans da kıvrak kalça hareketleriyle tanınır. Doğaçlamaya açık olması nedeniyle günümüzde çok gelişmiştir. Özellikle kulüplerde çok yapılan, 2 tartımlı kolay bir müzik yapısına sahiptir. Diğer danslardan esinlenilen hareketlerden dolayı geniş bir hareket dağarcığına sahiptir.

Viyana Valsi Viyana valsi yaklaşık 400 yıl kadar önce orta Avrupa'da doğmuş klasik bir saray dansıdır. Hızlı bir tempoya sahip olan viyana valsi ¾'lük bir tartımla oynanır. Hızlı ve kayar gibi yapılan dönüşleri en belirgin özelliğdir. Günümüzde dansa değişik hareketler eklenerek geliştirilmiştir. Viyana valsi aynı zamanda, standart kategoride yer alan bir yarışma dansıdır. Slow Vals Bu valse İngiliz valsi de denir. İsminden de anlaşıldığı gibi yavaş tempoda oynanan bir valstir. Viyana valsinin klasik yapısına karşın daha çok gelişmiş ve değişik elementleri bulunan bir danstır. Hem Amerikan hem de Enternasyonal stilde yapılır. Amerikan stilin farkı "Box" diye adlandırılan bir figürüle başlamasıdır. Diğer birçok elementi benzerdir. Slow vals ¾'lük tartımla oynanan yavaş ve romantik bir yapıya sahiptir. Yarışmalarda standart ve modern kategoride yer alır

Arjantin Tango Arjantin tangonun gelişimine bakıldığı zaman kökeninin Afrika ülkelerine kadar dayandığı görülmektedir. Ancak, 1800'lü yıllarda Arjantin'in başkenti olan Boinesaires yakınlarında bir liman kentinde başladığı söylenmektedir. Özünde bir sokak dansı olarak erkekler tarafından oynanan tango, erkekler arasında ki üstünlğün ve güç dengesinin bir anlatımıdır. Dolayısıyla dansın teması ölüm, acı, hüzün ve hırs doludur. Tango bir sokak dansı olması nedeniyle, daha sonraları sokak kadınları ile yapılmaya başlanmış böylece erotik bir populerite de kazanmıştır. Bu nedenle de, dönem dönem değişik yönetimler tarafından defalarca yasaklanmış ve uygulama alanı kısıtlanmıştır. Tangonun uluslararası bir populerite kazanması Avrupa ile olan tanışıklığından sonra başlar; özellikle, Fransa'da çok yaygınlaştıktan sonra, Arjantin'de de yeni bir popularite ve kültürel bir değer kazanır. 1930'lardan sonra tekrar yaygınlaşan tango günümüzde altın devrini yaşamaktadır. Doğaçlama ve yaratıya açık olması, Arjantin tangoya sonu gelmeyen bir gelişme özgürlüğü kazandırmıştır. Salon stili, Milonga, Vals etc. gibi değişik stilleri olan Arjantin tango Amerikan ve enternasyonal stil tangoların da orijinidir.

Jazz ve Hip-Hop Jazz dansının still alanı çok geniştir. Broadway show stilinden bu konuda ekol olmuş Katerin Dunham gibi isimlerin geliştirdiği geleneksel Afro-Heitien stile kadar bir çok çeşidi bulunmaktadır. Jazz müziğinin özelliği dansa da yansımaktadır. Hip-Hop, Funk Srteet Funk gibi free stil danslar jazz dan esinlenilerek yartılmıştır. Hip-Hop dansı MTV programlarında Michael Jackson, gibi ünlü şarkıcıların kliplerine koydukları danslar nedeniyle günümüzde çok popularite kazanmıştır. Özellile gençler arasında çok yapılmaktadır.


hata yapmışsak affettiririzde...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reis-i Eagles -- 2 Ocak 2009; 21:53:49 >

W
15 yıl
Yarbay

Yararlı konu üst konu olsun.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

la olum başka konu yok neyin üst konusu?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
15 yıl
Yüzbaşı

Hepsini anladım da dansöz ne demek, benim bildiğim dansöz'ün sözlük anlamı "dans eden" demek. Dansöz yerine oryantal gelse daha doğru olmaz mı?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Düzelttim. Saol bu arada...
Ne bileyim sağdan soldan çar-çabuk toparladım.



Uzman Mobilim yaptığım şeylere bak ya...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
15 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: Reis-i Eagles

Düzelttim. Saol bu arada...
Ne bileyim sağdan soldan çar-çabuk toparladım.



Uzman Mobilim yaptığım şeylere bak ya...

Aklın fikrin dansözde Azman Mobil seni


Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

C/P yaptım yahu. Oturup kendim mi yazsaydım.


Ben dansla ilgili 1tek espri yapabiliom.



B
15 yıl
Binbaşı

Bence bu bölümün modu sen olmalısın.



W
15 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: Reis-i Eagles

la olum başka konu yok neyin üst konusu?

Olsun olsun hacı üst konu iyidir


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
15 yıl
Yüzbaşı

Bence de üst konu olmalı.Bu bölümün modu olsam üst konu yapardım



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.