Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
76
Cevap
3478
Tıklama
14
Öne Çıkarma
Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!
M
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!
Henüz hakem denetiminden geçmemiş bir makalede ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, geleneksel ete alternatif olacağı varsayılan laboratuvarda yetiştirilen etlerin çevresel etkilerinin en azından mevcut üretim yöntemlerine göre, marketten satın alabileceğiniz perakende sığır etinden -ki kendisi çevreye oldukça zarar veren bir gıda maddesidir- "büyüklük sırasına göre" daha yüksek olduğu görüldü.



Büyük utanç ve yıkım



Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!
Araştırmanın doğrulanması halinde, uzun zamandır hayvan kesimi içermeyen et ürünlerine daha çevreci bir alternatif olarak görülen laboratuvarda yetiştirilmiş etin, yerine geçmeye çalıştığı ürünlerden daha fazla çevreye zarar verebileceği söylenebilir. UC Davis'te doçent olan yazar Edward Spang yaptığı açıklamada, "Bulgularımız, kültür etinin çevre için geleneksel sığır etinden daha iyi olmadığını gösteriyor. Yani her derde deva değil."



Neyse ki araştırmacılar, uzun vadede bu karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmanın etkili yolları olabileceğini, yani laboratuvarda yetiştirilen et için henüz oyunun bitmediğini öne sürüyor.



Yapay etler için oyunun sonu değil



Geleneksel sığır etine kıyasla laboratuvarda yetiştirilen etin üretiminin tüm aşamalarında ihtiyaç duyulan enerji döngüsünü ve sera gazı emisyonlarını değerlendiren araştırmacılar, laboratuvarda yetiştirilen etin küresel ısınma potansiyelinin (kilogram CO2 emisyonu cinsinden ölçülen çevresel bir metrik) mağazalarda satılan sığır eti ürünlerinin ortalamasından dört ila 25 kat daha fazla olduğunu tespit etti.



Laboratuvarda yetiştirilen etler için utanç verici gelişme!
Araştırmacılara göre en büyük dezavantajlardan biri, hücrelerin laboratuvar ortamında çoğalmasını sağlayan kültürlerin yüksek oranda rafine edilmiş büyüme ortamlarına ihtiyaç duyması. Araştırmanın başyazarı Derrick Risner yaptığı açıklamada, "Eğer şirketler büyüme ortamını farmasötik seviyelere kadar saflaştırmak zorunda kalıyorsa, bu daha fazla kaynak kullanılmasına neden oluyor ve bu da küresel ısınma potansiyelini artırıyor" dedi.



Ayrıca Bkz.Güneş enerjisi günde 1 milyar dolardan fazla yatırım ile ilk defa petrolü geçti!



Yapılan açıklamalarda yapay et üretiminin, “ilaç” üretimine benzetilmeye çalışılması çevre için daha kötü sonuçlar doğurabilir. Araştırmacılar bu tip yaklaşımın hem çevre için daha kötü hem de geleneksel sığır eti üretiminden daha pahalı olacağını belirtiyor.



Öte yandan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ülke genelinde yetiştirilmiş kültür etlerinin satışını onaylamış durumda. Mart ayında FDA, kültür et şirketi Good Meat tarafından üretilen kültür tavuğu ürününü tüketmek için güvenli buldu, yani ürünü satmaya başlamak için sadece Tarım Bakanlığı'ndan onay alması gerekecek.



Rakamlar, laboratuvarda yetiştirilen et endüstrisinin mevcut durumu hakkında kötü bir tablo çizse de, araştırmacılar ve kültür et şirketleri henüz havlu atmaya niyetli değil. Ancak ticari ölçekte kültür eti üretiminin geleneksel hayvan tarımından daha sürdürülebilir, verimli ve gezegen için daha sağlıklı olacağı bir gelecek için aşılması gereken adımlar bulunuyor. Bunlar arasında üretim maliyetleri, gerekli ilaç sınıfı bileşen bağımlılığı ve ticari üretim kapasitesi bulunuyor.




Kaynak:https://futurism.com/new-study-lab-grown-meat-worse-environment
Kaynak:https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.04.21.537778v1.full

 Haberi Portalda Gör

O kadar fabrika vs. varken suçlu inekler oldu :)
Yoruma Git
VictorSanchez - 11 ay +62
İnsanoğlu kurcalaya kurcalaya kendi sonunu getirecek.

Hatırlarsanız ineklerden çıkan metan gazı
Yoruma Git
Yorumun Devamı E_Y_B_H_P_T - 11 ay +28
şu an dünyanın en büyük yalanlarından birisi bu iklim yalanı.. evet iklim değişiyor ama bu tamamen doğal ve periyodik olarak gerçekleşen bir olay.. birileri bunu da fırsata çe...
Yoruma Git
Yorumun Devamı baybay17 - 11 ay +23
O
11 ay
Teğmen

Ucuzsa yeriz gercegini gerisi onemli degil



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
11 ay
Binbaşı

İnsanoğlu kurcalaya kurcalaya kendi sonunu getirecek.

Hatırlarsanız ineklerden çıkan metan gazı iklim değişikliğine sebep oluyor denilmişti. E şimdi bu habere göre yapay ette daha başka zarar çıkıyormuş... Bırak işte düzen kurulmuş, senin yapacağın tek şey popülasyonunu dengede tutmak. Sana ne ineğin gazından?



Bu mesaja 4 cevap geldi.
M
11 ay
Yarbay

Hocam haklısın da popülasyonu nasıl denge de tutacak. Genellikle fakir 3. dünya ulkelerinde nüfus ve doğum oranları çok daha fazla gidipte atıyorum hindistana yeter bu kadar urediginiz artık daha fazla üremeyin derse dinleyecekler mi sanki



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @E_Y_B_H_P_T
V
11 ay
Teğmen

O kadar fabrika vs. varken suçlu inekler oldu :)





Bu mesajda bahsedilenler: @E_Y_B_H_P_T
B
11 ay
Yüzbaşı

şu an dünyanın en büyük yalanlarından birisi bu iklim yalanı.. evet iklim değişiyor ama bu tamamen doğal ve periyodik olarak gerçekleşen bir olay.. birileri bunu da fırsata çevirdi ve insalığı daha da köleleştirmek için kullanıyor..

ilkokul, ortaokul zamanından beri havayı oluşturan gazların oranları öğretiliyor ve o oran halen aynı..



Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
11 ay
Binbaşı

Çin'in politikası ortada ve başarılı da oldular... Hindistan örneğinde haklısın (sadece örnek verirken çok da uzaklara gitmemek gerek, hemen yanımızda var yeterince :)





Bu mesajda bahsedilenler: @Moueson
G
11 ay
Yarbay

EveEEEEtTt geldik şimdi fasulyenin faydalarınaa😂😂



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

G
11 ay
Yarbay

İneğin gazı bahane, para baronları Tam egemenlik istiyor insanlık üzerinde, bunun içinde devletlere Paris iklim anlaşması adı altında yenilebilir enerji kaynakları elektrikli araçlar gibigibi projeler sunarak devletleri ve halklarını borçlandırdılar. Hatta bu toplantıya giderken hepsi özel jetleriyle gitti.bu jetlerden çıkan karbon gazı sözüm ona ineklerden çıkan dan daha fazla diye alay konusu da oldu.burdaki karbon ayak izi muhabbeti; aslında dayattiklari bu iklim anlaşması adı altında yeni getirecekleri vergi ve ceza şekli,,, SEN, İNSANOĞLU DOĞAYI VE İNSANLIĞI KATLEDİYORSUN,Gaiya anaya zarar veriyorsun,, bunun için ya ceza çekeceksin yada yediğin içtiğin her fazla lokmadan ve çıkardığın her fazla gıdadan karbon vergisi ödiceksin,, gibigibi durumlar,,,



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

S
11 ay
Binbaşı

Ne yalanından bahsediyorsunuz hocam, yaşadığımız dünyadanında sınırları var, dünya sınırsız insan ihtiyaçları için çok küçük bir gezegen.

İnsanlık olarak dünyayı kirletmeye devam edersek kritik sıcaklık eşiğini geçeceğiz(ki çok yakınındayız) sonucundada buzullar eriyecek, dünyanın elektromanyetik alanı zayıflayacak buna bağlı güneş fırtınaları artacak, deniz seviyeleri yükselecek, ekvator bölgesi daha sıcak olacak insanlar kutuplara daha yakın yerlere yerleşecek(o bölgelerinde altını üstüne getirmek için) bu süreç nüfusta bir denge oluşana kadar ve/veya kaynakları bilinçli tüketmeyi insanlık öğrenene kadar devam edecek.

Bunu kolay yoldan yapmak varken kulak tıkayıp kirletmeye devam edersek dünya bunu zor yoldan yapar, sonucunda milyon belki milyarlar yok olur. Görünen köy klavuz istemiyor, bununla alakalı sayısız akademik makale ve çalışma var hala daha nelerden bahsediyoruz inanılır gibi değil.

Şahsi görüşüm bilimi reddeten insanlar, insanlığın tarih boyunca en büyük engeli olmuş ki bu yüzden kaç dehayı büyücü bilmem ne diyerek ipe götürmüşler. İnsanı insan yapan şey aklıdır zekasıdır alet edevat yapan bunları sadece hayatını kolaylaştıran şeylere dönüştürerek yaşayan bir hayvan olması değil.
Eskiden kanser yokdu, bil amca çip takdı diye dolanan kitlenin gitgide büyüyor olması gerçekten gelecek hakkındaki durumumuz hakkında beni endişelendiriyor.

Gelecekte güneş altına çıkamaz olduğumuzda bu bahsettiğim kafadaki insanların nesli güneşe doğduğumuzdan beri şemsiyesiz zaten çıkamıyorduk gibi söylemlerle bu geleneği yeni normalleştirmelerle sürdürmeyle devam edecek anlaşılan (ondan sonrakilerde toprak altında yaşar artık ve yeryüzünde yaşanılmıyordu ki zaten der bu zihniyet ile) taaki toplu yok oluşa kadar. Yazık.

İklim değişiyorsa tedbirini almak sürdürülebillirlik sağlamak bizim elimizde herşeye kaynak ayırıyoruzda bunu mu engelleyemeyecek insanlık, milyon yıllarda değişen iklim ne olduda 100 yıl içinde değişmeye başladı bunun cevabı yok bu kafada, iklim değişikliğinin bu şekilde akla aykırı şekilde normalleştirilmeside normal değil.

Gerçekler, tektir basittir, ya bunu anlarız yada sonuçlariyla yüzleşiriz, bugün hala birileri egsoz sesi çıkartıp dişisine kur yapmak için kat iptali yapıp h2o co2 gibi çıkması gereken gazı nox co olarak atmosfere salıyorsa zaten bu kafaya bizim gibi insanlar birşey anlatamaz geçmiş olsun şimdiden.

-----

Yorumları okudukça forumdaki bazı kitlelerin zihniyeti dehşete düşürüyor beni bunlar yeni bir gezegen keşfetti yakınlarda haberimiz mi yok?
Merak etmeyin muhtemelen 20-30 yıl içinde bu gerçek hepimizin suratına kapı gibi vuracak, o zaman beni rahatlatacak olan tekşey bunun farkında olarak yaşamamdan ötürü akıllarını kullanamayanların adapte olamayışlarını izlemek olacak.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 29 Mayıs 2023; 5:6:7 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @baybay17
_
11 ay
Yüzbaşı

Şuan en büyük savaşımız yaklaşıyor gibi cehalet kanıtsız ve bilgisiz öz güvenli konuşanlar. Dünyanın belli döngülerde ısınması ve soğuması döngüleri mevcut lakin bunu hızlandıran bir insanoğluda mevcut. Sanayi devriminden bu yana artan çevre kirliliği karbon metan gazı ve atmosfere zarar veren etmenler bilimsel makalelere destekli. Burada ki tehlike hiç bir kanıt hiç bir matematiksel analiz istatistik olmadan konuşmak bu türümüz için geçmişten bu güne çok büyük tehlike oluşturdu oluşturmaya devam edecek gibi. Ben evrenle alakalı yıldız gezegen oluşumları ile bildiklerimi insanlara anlatırken de bu tür muameleleri görüyorum. Yıl Ms 2023 ama insan oğlunun evrimi bundan daha öncesine uzanmasına ve insanların geçmişten bu güne bilgileri üst üste yanlışları düzelterek gidiyor olmasına rağmen bu işlerden anlamak istemeyenlerin dünyayı yöneten 5 aile işte reptilian ırkı gibi deli zırvalarına inanması ne kadar mantıklı. Halbuki ellerindeki bilgiler ya bu işten kötü niyetli para kazanmaya çalışanlar yada YouTube da kitaplardan makalelerden bilgileri kırpan kendini akıllı sananlar. İşin komik kısmı televizyondan arabalara ev eşyalarından hayatı kolaylaştıran her şeyi kullanıpta hastanelerde tedavi görüyor olupta bu zırvaların devam ediyor oluşu. Bu çok net çıkar menfaati ve iki yüzlülük.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
11 ay
Yüzbaşı

Hangi vegan yazdı lan bu haberi? Editör seçime gitti heralde



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

L
11 ay
Teğmen

Osuruktan teyyare selam söyle o yare 🤣



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

D
11 ay
Yarbay

Her geçen gün insan nüfusu artarken ve dünyaya sığamama problemi yaklaşmakta iken yiyecek ve içecek sorunun çözmeliyiz. Bunlardan biride yiyecek ve bununla birlikte hayvan katliamı bizim gibi yaşamak hakları olan canlılar , bu gün canlıların yarısı ağız tadı için kesiliyor birde, enerji sorunu bugün yarın olmayacak yenilebilir enerji şuan bazı ülkelerde tamamını karşılar olmuşken daha füzyon gelecek, onun için geçmişi bırakalım çağı ve kafaları değiştirelim




D
11 ay
Yarbay

dunydaki kara memelilerinin dagilimina bakarsaniz 1/3unu asa yukari insanlar olusturuyor, peki kalani? yaban hayat degil, yabani hayvanlar geyik domuz kurt aslan falan sadece %2 ye tekabul ediyor. geri kalan 2/3 insanlarin yemek icin yetistirdigi ciftlik hayvanlari. ineklerden cikan metan gazinin kuresel isinma yaratmasi sacmaymis gibi geliyor ama esas buyuk sacmalik dogal kaynaklarin 2/3unun sadece et zevki icin kullaniliyor olusu. bu kadar buyuk oranda hayvancilik yaparsan, normalde otlak alanlarda, ormanlarda emilip gomulecek olan karbonu buyuk capli tarimla hayvanlari besliyerek atmosfere salmis olursun. olayin ozeti bu.

su anki kultur etleri benimde cok aklima yatan seyler degil ama teknoloji ilerledikce ozelliklede genetik, ilerde cok daha verimli teknikle gelistirilebilir ama burada esas zorluk verimli teknigi gelistirmek degil insanlarin aliskanliklarini dusuncelerini degistirmek. herseyden zor olan sey bu.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 ay
Yarbay

Anlaşılan düz dünyacılar, iklim değişikliği yalancılara evrilmiş.




Z
11 ay
Er

Allah'ın yarattığı her şey kusurludur hiç bir şey kusursuz değildir zaten kendini kusursuz görüyorsan veya herhangi bir şeyi sen Allah'ı tanımıyorsun demektir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @android seyfi
Z
11 ay
Er

Evet doğru iklim değişikliğini fırsata çeviriyor diye düşünmeniz doğal ama bakın mantıklı düşünün iklim değişirse sizin yediğiniz etlerin de bir anlamı olmayacak. Çünkü senin etini yediğin hayvanların yiyecek otu kalmasa zaten mecbur kalacaksınız et yememeye onun için de en azından etin yerine girebilecek bir şey olması lazım. Aklınızı başınıza alın tabiat ana silleyi çarparsa hiçbir şey yapamayız



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
11 ay
Binbaşı

Yaratıcıya savaş açarsanız böyle rezil olursunuz! Daha bunlar iyi günleriniz!



Bu mesaja 1 cevap geldi.