Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
28
Cevap
940
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Koronavirüsün Türkiye sinemalarına etkisi
T
4 yıl
Moderatör
Konu Sahibi



İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs bugün yaşadığımız şehirlere kara kadar geldi. Koronavirüsün etkisiyle sosyal hayat durdu. En çok etkilenen sektörlerden birisi de sinema sektörü oldu.



Türkiye’de sinemalar 17 Mart tarihinden beri İçişleri Bakanlığı genelgesiyle kapalı durumda. Ne zaman açılacağı konusunda en ufak bir tahmin yok. Çin, salgını kontrol altına almış ve geçtiğimiz hafta yaklaşık 500 sinema salonunu yeniden açılmıştı. Hayatın normale dönüş ilk adımı olacağı düşünülüyordu ancak yeni vakalar ortaya çıktığı için birkaç gün sonra salonlar yeniden kapatıldı. Açık olduğu zamanlardaki seyirci sayısı da oldukça düşüktü.



Ayrıca Bkz.Koronavirüs salgını, dizüstü bilgisayar satışlarını artırmaya devam edecek



Koronavirüs salgının sinema sektörüne önümüzdeki aylardaki etkisinin nasıl olacağı tahmin etmek mümkün değil ancak bugüne kadarki etkisini rakamlarla değerlendirebiliriz. Türkiye ve KKTC’deki sinemaların seyirci ve hasılat verilerini tutan Box Office Türkiye platformu, gişe rakamlarını karşılaştırdı.



Gişelerde Mart karşılaştırması





2020 yılının mart ayında toplam 1.626.812 seyirci salonlardaki yerini alırken, hasılat ?27.999.039 olarak gerçekleşti.




  • 2019'a göre seyircide %59 kayıp, hasılatta %54 kayıp gözleniyor.

  • 2018'e göre seyircide %73 kayıp, hasılatta %63 kayıp gözleniyor.

  • 2017'ye göre seyircide %75 kayıp, hasılatta %64 kayıp gözleniyor.



Gişelerde ilk çeyrek karşılaştırması





2020 yılının ilk çeyreğinde toplam 16.372.762 seyirci salonlardaki yerini alırken, hasılat ?280.667.465 olarak gerçekleşti.




  • 2019'a göre seyircide %7 kayıp, hasılatta %10 artış gözleniyor.

  • 2018'e göre seyircide %34 kayıp, hasılatta %9 kayıp gözleniyor.

  • 2017'ye göre seyircide %34 kayıp, hasılatta %7 kayıp gözleniyor.

     



Gişelerde ilk 4 ay karşılaştırması





Nisan ayında sinema salonları kapalı olacağından 2020 yılı ilk dört aylık bilançosu, ilk çeyrek ile aynı, yani seyirci sayısı 16.372.762, hasılat ise ?280.667.465 olarak kayıtlara geçecek.




  • 2019'a göre seyircide %24 kayıp, hasılatta %13 kayıp gözleniyor.

  • 2018'e göre seyircide %43 kayıp, hasılatta %21 kayıp gözleniyor.

  • 2017'ye göre seyircide %47 kayıp, hasılatta %25 kayıp gözleniyor.




Kaynak:https://boxofficeturkiye.com/haber/box-office-turkiye-salginin-sinema-sektorunde-sebep-oldugu-maddi-kayip-ne-kadar--2550

 Haberi Portalda Gör

kim gidiyor sinemaya hiç anlamış değilim. evinizde izleyin 4k tv ile
Yoruma Git
eagleoneye - 4 yıl +41
Şuan sinema salonlarında tekel olmasına rağmen önlem alınmayan firmaya acımıyorum, batmasını istemem bir sürü insan oradan ekmek yiyor fakat bunca zaman fahiş fiyatlara sattıkları bilet...
Yoruma Git
Yorumun Devamı yorumculuklar - 4 yıl +13
Korona virüsü öncesinde de o koltukların pis olduğunu düşündüğümden, ağız şapırtısına ve baharatlı cips kokusuna da dayanamadığım için sinemaya zaten gitmiyordu...
Yoruma Git
Yorumun Devamı maximus8282 - 4 yıl +5
S
4 yıl
Yarbay

Tiyatrolar ve konserleri de unutmamak lazim ...




E
4 yıl
Yarbay

kim gidiyor sinemaya hiç anlamış değilim. evinizde izleyin 4k tv ile



Bu mesaja 2 cevap geldi.
W
4 yıl
Yarbay

Zaten iyi gise yapacak filmlerin cogu ertelendi..




Y
4 yıl
Binbaşı

Şuan sinema salonlarında tekel olmasına rağmen önlem alınmayan firmaya acımıyorum, batmasını istemem bir sürü insan oradan ekmek yiyor fakat bunca zaman fahiş fiyatlara sattıkları biletlerle bir süre daha götürürler. Şöyle bir örnek vereyim İstanbul'da karşı karşıya iki AVM var, ikisi de E5'in bir tarafında tam karşı karşıyalar, bunlardan daha yeni olanına zamanında AFM olan sinema açıldı sonra malum firma oldu ve fiyatlar her geçen gün artmaya devam etti. Bilet 7 lirayken en son 28-30'du sanırım, fiyata bakar mısınız?! Netflix'de bir aylık üyelik parası resmen veya iTunes'dan iki film parası ve üstelik bu platformlara hep sahipsiniz. Neyse, görece eski olan yolun karşısındaki AVM sinema açtı ve sabit fiyat 10 TL belirledi, öğrenci vs. yok herkese her zaman 10 TL; malum firma da hemen aynı şekilde karşılık verdi. Anlıyoruz serbest piyasa isteyen istediğini yapabilir ama bu serbest piyasa içinde çantada mısır sokmanı engelleyip içeride sana mısır kazıklayamaz, benim mısır taşıma serbestliğim var neticesinde...




S
4 yıl
Yüzbaşı

Sinema sektörünün bu salgindan sonra tekrar sabah ilk iki seans ücretleri 8 TL, hafta içi fiyatları uygun olması ve eskisi gibi sinemia uygulamasinin açılması gerekli ki bu sektör tekrar canlanmalı, biz sinemayı seven bir toplumuz.. mümkünse Recep İvedik, sabit kanca, Aykut enişte vs.vs

Gibi saçma salak komediymiş gibi filmlerin çekilmemesi gerekli ( toplum olarak bu filmleri sevmemize rağmen)




D
4 yıl
Teğmen

Şu haberlerinizde çin salgını kontrol altına aldı deniliyor ya, çıldırmamak elde değil, bütün dünya ya yalan söylüyor millette inanıyor. Vaka ve ölü sayıları hepsi düzmece.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dark_prince60 -- 1 Nisan 2020; 17:45:16 >


K
4 yıl
Yüzbaşı

Sinemaya giden kaldı mı



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

Z
4 yıl
Yarbay

Sinemalar için biletlerdeki promosyon ve kampanyalar kaldırıldığında zaten kendi ayaklarına sıkmışlardı. Üstüne de şu anki manzara. Sonuç kaçınılmaz doğal olarak.




M
4 yıl
Binbaşı

Korona virüsü öncesinde de o koltukların pis olduğunu düşündüğümden, ağız şapırtısına ve baharatlı cips kokusuna da dayanamadığım için sinemaya zaten gitmiyordum, iTunes'tan bir kere satın alıyorsun istediğin zaman izliyorsun ne gerek var ki sinemaya. Sesini konforunu herşeyini kendim ayarlayabiliyorum. Sinemada sana ne verirlerse ona mecbursun.



K
4 yıl
Yarbay

Bakın kolay kolay söven biri değilim ama bu sinemalara hatta cinemaximum gibi adi şeref yoksunu gibi sürüyle bizi kazıklamaya çalışan sinema şirketlerine hiç acımıyorum. Beter olsunlar. Bu ülkede #sinemia# yı kapatmak zorunda bırakan sistemi de, imax bilet fiyatını (sürümden kazanma mantığına çok uygun bir sistem olsa dahi) uçuk kaçık abuk subuk belirleyen zihniyeti de, sinema içinde gösterilen reklamların geldiği noktayı da hepsini tek tek ******. Ha sinema izlemeyi bilmeyen aygıtları da analım, onlarında *** ****. Tamam? Hadi bakalım.
Peki bu kadar sövdük, biraz da akıl verelim (çok haddimiz ya!)
En azından Türkiye'de bulunan dengesiz tipler yüzünden sinamaya gitmek isteyemeyenler için bile iyi olan bir sistem fikri ortaya atıyorum. Aylık 50 tl gibi bir ücret ile abonelik sistemi getirsinler evde izleyelim. Yada salonda. Ama şu salak fiyatlar insin önce!

Not : 6-7 senedir sinemaya para vermiyorum. Yani sinemia gibi sistemlerden faydalanıyordum. Taaki yeni sinema yasası çıkana kadar.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

G
4 yıl
Yarbay

Normal zamanda hem sinema salonlarının kalitesinin yükselmesi için hem de Türk film kalitesinin yükselmesi için insanımızın yapması gereken buydu aslında. Sonra yapımcılarda ona göre kaliteyi yükseltmek zorunda kalırlardı. Biz millet olarak bu tip konularda hiçbir zaman aynı noktada buluşamıyoruz maalesef çok fazla kutuplaşma var, argümana bakmak yerine argümanı söyleyene bakıyorlar ve söylenen doğru bile olsa ona katılmıyorlar. Bu durumdan ne zaman kurtulacağız onu da bilmiyorum. Tek üzüldüğüm sinemada görev alan işci emekçi insanlar.



A
4 yıl
Yarbay

İnsanları çok uzun zaman önce sinemadan soğutmuşlardı, sebepleri çok.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

G
4 yıl
Yarbay

2019dan sonra zaten sinema sektörü sekteye uğramaya başlamıştı. yüksek fiyat, reklamlar ve kampanyaları durdurdukları için..



E
4 yıl
Binbaşı

Admin kardeş başlığı düzeltiver, Korovirüs değil Koronavirüs olacak.



A
4 yıl
Yarbay

Nisan'da gör.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

M
4 yıl
Yarbay

Sinema fiyatının 20+30 lira olduğundan dert yananların internetten izledikleri filmler ile sinemayı kıyaslaması ne komik. Bu salonların bir maliyeti olduğunu düşünmek istemiyorsunuz. Bir AVM'de gayet kalite bir salonda sana ayrılmış bir koltukta 3 saate yakın yer kiralıyorsunuz ve bu hizmetin size 10 liraya verilmesini rica ediyorsunuz. Bunu da aylıkt Netflix üyeliği ile kıyaslıyorsunuz.
Ödediğiniz para AVM'de bir öğünlük sıradan bir yemeğin masrafı. Yaklaşık bir yemek için 20 dakikalık oturduğunu masada yediğiniz yemeğin ederini bir de 3 saatini kiraladığınız salondaki hizmeti ve giderini hesaplayın. O zaman bu paranın mantıklı olduğunu göreceksiniz. Herşey bedava olsun mantığı biraz şımarıklığınızdan olsa gerek.

Bu ülkedeki tek bedava şey genel sağlık sigortasını bile ödemediğiniz sağlık sistemi.



N
4 yıl
Yarbay

Türk sinemacılığını Covid-19 değil, Cinemaximum bitirdi.



D
4 yıl
Yarbay

Özellikle ülkemizde Sinema sektörünün geleceği çok karanlık görünüyor.Korona olayından sonra ciddi anlamda revize edilmesi gerekenler var yoksa çok daha kötüye gideceğine eminim.



A
4 yıl
Teğmen

çok saçam abir haber çünki insanlar dışarı çıkmaz iken sinemaların iş yapmasının zaten mümkinağtı yok