Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
133
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Konfüçyüsçülük
G
4 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Konfüçyüsçülük tam olarak nedir, neyi amaçlar ?



N
4 yıl
Moderatör

Konfüçyüsçülük Çin'in sıkıntılı olduğu bir dönemde efsanevi bir karakter tarafından yaratılan bir felsefe ve din. Amaç çöküntüdeki bir Çin'i kurtarmak veya sağaltmak için Çin'deki atalar geleneğine ve ahlaki kodlarına (Li) yeni bir soluk üflemekti. Konfüçyüs Çin metafiziği kapsamında göğün (Tien) düzeninin yeryüzünde yeniden tesis edilmesi için çabalıyordu ve öğretileriyle ve karakteriyle o denli büyük bir saygı toplamıştı ki "taçsız hükümdar" muamelesi görüyordu ve ismi efsanelere ve menkıbelere karışıp gitti. Konfüçyüs'e atfedilen ancak çok büyük ihtimalle takipçilerine ait olan Lun-yü bir kutsal kitap muamelesi gördü. Konfüçyüs bu sebeple bir filozof olduğu kadar bir din kurucu hatta peygamber olarak addedildi ancak Konfüçyüs'ün bilgeliğinin kaynağı İbranî gelenekten farklı olaraktan vahiy değil; göğün yolunda (Tao) olup tekamüle ermektir ki bu ancak erdem (Tê) ve aileye / atalara karşı hürmetkar ve ağır başlı bir saygı (Hsiao) sahipleri için mümkündür. Konfüçyüsçülükte göğün düzeni kargaşaya açık her şeyle ters olaraktan özdeştiriliyor bu sebeple ebeveynler ve evlatlar arası ilişkinin belirli bir kargaşaya yol açabilecek atalara bir başkaldırı çerçevesinde değil, öğütsel bir çerçevede yürütülmesi gerektiği savunuluyor. Öncelikle atalara ve geleneğe hürmet vurgulanıyor. Yenilikçiliğe kapalı bir yaklaşım sözkonusu. Konfüçyüsçülükte aileniz ile bağlarınızı koparamaz ya da babanıza ve annenize baş kaldıramazsınız. Ömür boyu birbirinize bağlısınız.

Büyük farklılıkları olsa da Konfüçyüsçülüğü Çin'in Mos Maiorum'u (Antik Roma'nın Atalar Geleneği) gibi düşünebiliriz. Mos Maiorum'da da virtus (yiğitlik), pietas (adanmışlık/dindarlık), clementia (merhamet), iustitia (adillik), sanctimonia (kutsallık/dokunulmazlık) gibi değerler bulunur. Aile (familias) kutsaldır. Aile reisi (pater familias) ne derse o olur; ayrıca aile reisi kendi içerisinde belirli ruhlara (numina) tapan ve adaklar sunan ailenin rahibi (pontifex) ve pek tabii dokunulmaz kişisidir (sacrosanctus). Roma'da bir pater familias en eski zamanlarda diğer aile fertlerinin ölüm ve yaşam haklarını bile elinde tutardı.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.