Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
355
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Kendi kendini temizleyen güneş panelleri geliştirildi
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kendi kendini temizleyen güneş panelleri geliştirildi
Güneş panelleri, kirlenmeden dolayı verimliliklerinde düşüş yaşıyor. Kirlenme sorunundan dolayı güneş panellerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor fakat bu süreç önemli miktarda zaman ve maliyet gerektiriyor. Bu bağlamda Alman bilim insanları, güneş panellerinin veya diğer yüzeylerin kendi kendini temizlemesini sağlayan ultra ince bir kaplama geliştirdiler.



Güneş panellerindeki kirlenme sorunu çözülecek



Güneş en büyük yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi konumunda ve günümüzde neredeyse her ülke yüksek miktarda bu alana yatırım yapıyor. Kurulan yeni devasa tesisler birbiri ardını takip ederken kirlenme sorununun çözümü de daha önemli bir hal alıyor. Zira dev tesislerde binlerce hatta milyonlarca güneş paneli bulunabiliyor ve bunları temizlemek için insanların eline silecek vermek oldukça mantıksız. Halihazırda güneş panellerini temizleyen otonom sistemler de geliştiriliyor fakat Almanya'nın Fraunhofer Enstitüsündeki araştırmacılar kendi kendini temizleyen ince bir kaplama geliştirdi.



Kendi kendini temizleyen güneş panelleri geliştirildi
Geliştirilen kaplamanın ana bileşeni titanyum oksit. Titanyum oksit normal halinde suyu iten ve kolayca yuvarlanan damlalar oluşturuyor. Bu malzemeyi çok ince bir kaplamada kullanan mühendisler, “kendi kendine” temizlenme olayı için titanyum oksitin UV ışığına maruz kaldığında göstermiş olduğu tepkiyi kullanıyor. Titanyum oksit, güneş ışığına maruz kaldığında normal halinin tam tersi tepki göstererek suyu çekiyor. Bu sayede panelin ve dolayısıyla kaplamanın yüzeyinde ince bir su tabakası oluyor.



Ayrıca Bkz.Dünyanın en büyük bankaları fosil yakıt şirketlerini finanse ediyor: İşte olayın perde arkası



Dolayısıyla güneş gökyüzünde olduğu sürece toz veya kir, ince su tabakası onu uzak tuttuğu için yüzeye yapışmıyor. Güneş battığında ise titanyum oksit sihirli yüzünü gösteriyor ve suyu tanecikler halinde itmeye başlıyor. Bu sayede toplanan kir ve toz yüzeyden atılıyor. Bonus olarak, titanyum oksit UV ışığına maruz kaldığında, yüzeyi etkili bir şekilde sterilize ederek organik molekülleri de yok ediyor.



Şimdilik dayanıklılık sorunu var



Esasında bu fikir daha önce kendi kendini temizleyen camda uygulanmıştı ancak genellikle ya su iten ya da su çeken bir mekanizma olarak karşımıza çıkmıştı. Bu çözüm ikisini birleştiriyor diyebiliriz. Fraunhofer ekibinin yeni kaplaması rulo şeklinde üretilecek şekilde tasarlandı ve mevcut güneş panellerine, pencerelere veya diğer yüzeylere uygulanması mümkün.



Testler kapsamında ekip, 30 cm genişliğinde, 20 m uzunluğunda ve yalnızca 100 mikrometre kalınlığındaki kaplamayı üretmek için pilot bir tesis kullandı. Ancak bu kaplama, geliştirme aşamasının başlarında ve henüz yeterli dayanıklılığa sahip değil. Dolayısıyla bu kaplama şimdilik çok kırılgan ve ısıya karşı savunmasız.




Kaynak:https://newatlas.com/materials/self-cleaning-solar-panels-ultra-thin-coating/

 Haberi Portalda Gör

I
geçen yıl
Binbaşı

benzer bir haber bir hafta önce yapıldı



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Yarbay

yeşil enerji konusunda bu kadar sık haber yapılınca, haberden çok reklam izlenimi doğuruyor.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @IrrepertuX
K
geçen yıl
Yüzbaşı

daha çok yolu var gibi. düşünce güzel ama havanın tozlu olduğu ülkelerde o toz gece de yapışır. gün içindeki su birikimiyle de temizlenmez.




I
geçen yıl
Binbaşı

kesinlikle




Bu mesajda bahsedilenler: @berkandinçay
S
geçen yıl
Yüzbaşı

Ama Almanya üretimde cidden çok yol katetti


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @berkandinçay
B
geçen yıl
Yarbay

yol katetmedi. 10larca yıldır yol katetmiş gibi gösterildi. akıllarda Almanya elektriği artık güneş panelinden, rüzgar türbininden üretiyor sanılıyor. değil. Almanya da tüm öteki ülkeler gibi, elektriği atmosferik elektrik ile üretiyor. Şehirlerin dışında heryerde gördüğümüz yüksek pilonlara asılı kablolar, atmosferik elektriği cekme işi yapıyor. Bu pilonlara gelen elektrik, bir güç santralinden, güneş yada rüzgar santralinden geliyormuş gibi yapılıyor ancak o kablolar doğrudan atmosferle temas ederek elektrik üretiyor. Bu pilonlar Afrika'da köylerde de, Amerika'da Washington DC'de ultra zengin mahallelerinde de aynı tip ve kalitededir cunku hepsi 100binlerce Voltluk atmosferik elektriği çekmektedir. Yükseklik arttıkça Volt kapasitesi artar. Çin'de milyon Volt'luk devasa pilonlar vardır.

< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Shadow Temples
D
geçen yıl
Yarbay

Teknofestte fiziksel temizlik için proje gördüm ancak hiç haber okumadım bunun hakkında. Üzüldüm




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.