Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
45
Cevap
28923
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kaç dereceden sonra yollarda gizli buzlanma tehlikesi olur
O
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar.Finallerin bitimi ile büyük bir mutlulukla gece yarısı 3 gibi yola çıkıp ailemin yanına dönüceğim.Fakat malum buralar çok soğuk.Rotam Eskişehir-İstanbul avrupa yakası.Yaklaşık 300 km yol gideceğim.Fakat havaların soğuk olmasıyla kafama takılan bir soru olucaktı.Kaç dereceden sonra yollarda gizli buzlanma tehlikesi olur?Ve atıyorum normal yolda 7 derece iken köprü ve viyadük üstlerinde kaç dereceye kadar düşer.Ona göre temkinli gidiceğim.Bilgisi olan arkadaşların cevapları için şimdiden teşekkür ederim...



T
13 yıl
Yüzbaşı

Benim bildiğim köprü ve viyadüklerde 7 derece, düz yolda 4 derece ve daha düşük sıcaklıklarda kayma riski artıyor. Zaten mesafe fazla sayılmaz, yarım yavaş gidin, saat geç gidin, rahat gidin derim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
13 yıl
Binbaşı

Valla benim astra dış hava sıcaklığı 3 dereceye düşerse bilgi ekranında uyarı veriyor "buzlanma tehlikesi var" diye.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
13 yıl
Yarbay

yağlı asfaltlar herhalükarda, karda buzda yağmurda özelliklede gölgede kalmış yerlerde tehlike saçar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
13 yıl
Yarbay

En garantisi gece yolculuk yapma. Yarın 10:00 gibi çık yola. İyi yolculuklar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
13 yıl
Binbaşı

Dün gece saat 12 gibi Safranboludan Bartına yola çıktım. Sıcaklık -5 i gösteriyordu ve yola far vurdukça parıl parlıyordu.Araç frene dokunsam alıp başını gidecek gibiydi. Yolda su olmasa bile gündüz hava açık olduğu için akşam yağan çiğ yolda buz tutuyor. 3 dereceden aşağısı bence tehlikeli.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
13 yıl
Yüzbaşı

4 dereceden itibaren tehlike başlar Bu arada araçların hava sıcaklığını göstermesi mükemmel birşey


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
13 yıl
Yarbay

aracım 3 dereceden sonra yolda buzlanma var uyarısı yapıyor :) bu özelliği iyi düşünmüşler.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
13 yıl
Yarbay

hava sıcaklığı , buzlanma ile birlikte yoldaki ıslaklık ve nem gibi oluşumlara da (bunuda en iyi far ışığının yoldan geri yansımasını takip ederek yapabilirsin ) dikkat et toz ile birleşen nem ve ıslaklık fena kaydırır


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
13 yıl
Binbaşı

İyi yolculuklar kahve ve redbull öneririm. Bu soruyu başka bir konuda ben sormuştum iyi oldu bu konuyu gördüğüm. Düz yolda 3 derece, köprü ve viyadüklerde 7-8 derece diye aklıma not edeceğim. Umarım başka aydınlatıcı bilgiler de gelir.

Not: Babamın bir uyarsını paylaşayım. Tecrübeli sürücüler mutlaka bilir; ama benim gibi genç sürücüler önemsemeyebilir. Sabah saatlerinde arabaların üstünde donmuş su taneleri görürsen gizli buzlanma tehlikesi vardır; eğer kırağı varsa da yolda çok rahat kayabilir der.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay

aman kardeşim,gözünü seviyim,nolur yavaş kullan.
ateş düştüğü yeri yakar derler,bu gizli buzlanma şakaya gelmez...


Bu mesaja 3 cevap geldi.
A
13 yıl
Yarbay

Tüm yorumlara katılarak,yazılmasına rağmen ısrarla ben de yazıyorum;

Yola gece çıkma,öğlen saatlerini tercih et,viyadüklere dikkat et


Hayırlı yolculuklar dilerim



J
13 yıl
Yarbay

Geçen hatırladığım kadarıyla 6 derece civarlarında köprüde biraz ters bir hareket yaptım (küçükyalı köprüsü idi sanırım adı) kafadan kaymaya başladı araba. Yaz lastiklerine kışın pek güvenmemek lazım, belli bir derecenin altında özelliğini yitiriyorlar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
13 yıl
Yarbay

bende saat 04.00 da konya-niğde yola çıkacağım.Allah tüm yolcuları kazadan beladan korusun.
bu mevsimde hız yapmayıp, dikkatli olmak lazım.buzlanmayı görebiliriz.ama gizli buzlanma her an karşımıza çıkabilir.bu aşacağımız bir tepe,çukurda kalan bir bölge,bir kısmı ıslanmış yol vs. olabilir.bence hava sıcaklığı kritikse, gizli buzlanma riski vardır.



P
13 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: eylülnisaeyvaz

aracım 3 dereceden sonra yolda buzlanma var uyarısı yapıyor :) bu özelliği iyi düşünmüşler.



aynen öyle...3 derece..."risk of ice" uyarısı...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
13 yıl
Yarbay

Ani frenlerden kaçın, virajlara yavaş gir, aracın limitlerini zorlama hatta o limitlere yaklaşma :) Mutlaka uykunu almış ol, gereksiz ve riskli sollamalardan kaçın.

Bu arada benim de finallerim bugün bitti, hepimize geçmiş olsun


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
13 yıl
Binbaşı

5 derecenin altında sürekli temkinli git. Ani sıcaklık değişimleri olabilir yolda, senin derecen göstermez anlık olarak, yolda kısmen buz oluşmuştur. Dikkat etmeni öneririm.
0 derecenın altında ise ne olursa olsun su değil buz olur. Çok çok dikkat.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
13 yıl
Yarbay

Hayırlı ile gidip gelmen dileğiyle dikkat et gerçekten boşver 1 saat geç git sağ git....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
13 yıl
Yarbay

benim yol bilgisayarı 4 derece ve altında uyarı veriyor bu sıcaklığın altında düştükçe gizli buzlanma başlar aslında gizli buzlanamda değil. Terleme... Çoğu kişi istanbulda köprüde olmasa bile buzdan şikayetci oluyor , tuzlama olmuyor da şöylede böylede. Peki sen elinle yeri eleediğinde eline buz tabakası mı geliyor yoksa çamur gibi bişey mi? Gizli buzlanmayı herkes buz tabakası sanıyor yanılıyor :)

Şu sıralar havalar çok kötü gidiyor bahar havası gibi. Gündüz güneş gece birden soğuk. Gündüz ısınan yol gece 4 derece 3 derece olduğu zaman terlemeye başlar, havada sis oluşur bu sis yola çöker yldaki ince toz tabakası çamura dönüşür ve ilk yağmur yağdığı zamandaki gibi hatta daha çok kaygan zemine olasılık verir. Bunu tuzla halledemezler bunu önlemek için tek çare sağnak yağmur ya da gece yolları yıkamaktır.

Bu yüzden dikkali sürmekte fayda var. Ani frenlerden mutlaka kaçınılmalı, ani haraketlerden kaçınılmalı ve mutlaka kış lastii kullanılmalı. Zten soğuk havada sertleşen yaz lastikleri hele böyle çamurumsu ıslak bir yolda kazaya sebebiyet veremesi çok çok yüksektir.

Buna benzer bir olay başıma geldiğinden beri artık böyle havalarda çok temkinli gitmekteyim. Çok sisli bir hava vardı aslında çokta sisli değil, aynı bu zamanki gibi.. Gündüzleri 10 derece güneşli gece birden 3 derece oluyordu. Haliyle gece sis oluşuyor ve yol terliyordu. Birkere ani fren yapmam gerekti, hızımda 80 falandı. Yemin ediyorum sanki buz üstünde fren yapmış gibi oldum. Yollar jilet gibi kayıyordu. Ama bir gram buz yoktu hiç .

Bu yüzden şu sıralar lütfen hızlı araç kullanmayalım. :) Aslında hiç kullanmayalım ama kimse dinlemiyor ne yapalım


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
13 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Herkese güzel cevaplarından dolayı teşekkür ederim.Gece gerçekten de 0 dereceye kadar düştü .Ve bazı yerlerde aracın hızı azda olsa kaydığını hissetmek mümkündü.Ona göre temkinli geldim bende.

Son olarak yol bilgisayarında belirli bir dereceden sonra risk uyarısı yapılması çok hoşuma gitti.Bazı arkadaşların araçlarında böyleymiş.Teknoloji bu olsa gerek :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.