Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
62
Cevap
3948
Tıklama
21
Öne Çıkarma
İstanbul-Konya seyahati Bolu'da bitti
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba

Arefeden bir gün önce akşam iftardan sonra ailecek sevinç içinde güle oynaya Konya'ya hareket ettik. Araç Dacia Logan 1.5 dizel. İzmit-Sakarya arasındaki Nevzat'ın Yeri denilen yerde sahurumuzu yaptık. Sıkışık trafikte ancak oraya kadar gelebildik. Sahurdan sonra yola çıktık. Sürekli E-5 üzerinden yapılan seyahatte Hendek, Düzce Bolu dağı geçilerek sıkıntısız bir şekilde Bolu girişine kadar gelindi.

Abant kavşağını bir kaç km geçince aniden arabadan anlaşılmaz şekilde metal sesleri gelmeye, araba kasılmaya başladı. 1-2-3 ve 5. viteslerde bu ses rahatsız edici şekilde duyuluyordu. Sadece 4 viteste hiç ses yoktu. Hiç mi 4 vitesli araba kullanmadık diyerek 70-80 km hızlar arasında yol almaya devam ettik. Bolu'yu çıkmaya başladık. Ankara tarafı çıkışında Filiz makarnaları var. Şimdi Barilla olmuş. Oraya yaklaşırken aniden 4. viteste kulakları tırmalayan dayanılmaz metal sesleri gelmeye başladı tekrar. Araba yavaşlarken sarsılmaya, kasılmaya başladı. Arabayı yolun sağına, toprak kısma çekip kontağı kapattım. Tam Filiz makarnalarının önündeyim.

Şimdi buraya dikkat edin. Debriyaja bastım. Vitesi boşa aldım. Arabayı çalıştırdım. 1. vitese taktım. Debriyajdan ayağımı yavaş yavaş çektim. Dayanılmaz metal sesleri eşliğinde araba yerinden kımıldamayı reddetti.

La havle diyerek vitesi boşa aldım. Ayağımı debriyajdan çektim. Aaaa. O da ne. Dayanılmaz metal sesleri yine var. Araba boşta olmasına rağmen.

İnternetten Bolu Renault servisleri diye arattım. 5 km geride geçtiğimiz bir yetkili servisi buldum. Ünsal Yetkili servis. Sabah saat 5 gibi orayı aradım. Çekicinin telefonunu verdi oradaki adam. Çekiciyi aradım. Geldi. 5 km gerideki servise çektirdim. 100 TL istedi. 80 TL verdim. Yaklaşık 4 saat servisin açılmasını bekledik. Nihayet zaman geldi. Servis açıldı.

İki tane usta yanıma gelip arabanın nesi var diye sordular. Durumu anlattım. Arabaya bindibir tanesi. Çalıştırdı. Ayağını debriyajdan kaldırınca dayanılmaz sesi duydu. Yüzünde Eyvahhh şeklinde bir ifade belirdi. Benim de canım sıkıldı.

Yanıma geldi. Şanzıman kutusu sarmış. Tamamen inecek. Değişmesi gerekiyor dedi. Baskı balata da zarar görmüş olabilir ama şanzımanın zarar gördüğü kesin dedi.

Ne kadar fatura çıkar diye sordum. Gitti. Elinde yapılacakların bir listesi ile geldi. Tek başına şanzıman 7.500 TL. Anlamadığım bir iki parça daha yazılı. Şanzıman yağı vs. derken 8.000 TL den fazla masraf görünüyor. Baskı balata ve işçilik listede yok.

Bu çok. Ben bunu yaptıramam dedim. Açıp bakalım. Tamiri mümkünse şanzımanı tamir ederiz dedi. Hemen açın, bakın. Tatilim yarıda kalmasın. Konya'ya gidiyordum dedim. Bugün olmaaaz. Pazartesi yaparız. Salı günü alırsın dedi adam. Bugün arefe. Servis 12:00'de kapanacak dedi.

Canım sıkıldı. Yarım saatlik bir telefon trafiğinden sonra arabamı çekiciye yükleyip İstanbul'a götürmeye karar verdim. Bu kararımda İstanbul'daki tamircimin etkisi oldu. Arabayı kendisine getirmemi, taş çatlasa en fazla 3.000 TL'ye yapabileceğini söyledi.

Çekiciye 1.200 TL verip arabayı çekiciye yüklettim. İstanbul Bağcılar'daki Renault ve Dacia ustası tamircime getirdim. Çocuklar da çekicinin üstünde, arabanın içinde geldi.

Tamircim dükkanı kapatmış. Kendisi dükkanın önündeydi. Arabayı pazartesi günü yapabileceğini söyledi. Biraz dil döktüm. O anda fayda etmedi. Canın sağolsun deyip ayrıldım. 1 saat sonra arkamdan telefon etti.

Dil dökmem adama çok dokunmuş. Dükkanı tekrar açmış. Arabamı yapmaya karar vermiş. 2.000 TL'ye kovan hariç sıfır şanzıman aldı. Yani içindeki dişliler sıfır. Baskı balatanın perçinleri kopmuş. Yaprak yaylar metal seslerine sebep oluyormuş. Baskı balatayı da değiştirdi. İçilik dahil 3.000 TL ödedim. Beni o akşam tekrar memlekete gönderdi. Sağ salim gidip geldik.

Tek bir sıkıntı kaldı. Şanzıman yurt dışında üretiliyormuş. Ve dişli oranları üretilen ülkedeki hız limitlerine göre ayarlanıyormuş. Türkiye'ye gelince dişli oranları yeniden ayarlanıyormuş. Daha önce 3000 devirde 125 km hıza çıkan araç şu anda 105 km hıza çıkabiliyor. Yani bu seyahat yakıt bazında biraz tuzlu geldi. Bir kaç gün sonra tamircime götürüp dişli oranlarını da ayarlatacağım. Kendisi bunun için beni bekliyor.

Gelelim şanzımanın neden öyle yaptığına. Şanzıman dişlilerinin içinde bulunduğu körükte yırtık meydana gelmiş. Nasıl oldu bilmiyorum. Ben yol alırken bu yırtıktan şanzıman yağı sızıp gitmiş. Şanzıman yağsız kalmış. Döne döne ısınan şanzıman dişlileri kendini yemiş. Eritmiş.

Bu yazıyı sadece bilgi olsun diye paylaştım. Yola çıkarken hiç kimse şanzıman yağına baktırmaz ama bazen baktırmak gerekiyor sanırım.



D
6 yıl
Yarbay

Dostum çok geçmiş olsun, aracı İstanbula çektirerek en doğru kararı vermişsin.
Uzun yol + trafikli ise şansımandan korkmak gerek .



F
6 yıl
Yüzbaşı

Geçmiş olsun. Keşke bolu sanayide bi kaç yeri arayıp fiyat alsaydınız. 1200 lira cepte kalabilirdi. Toplamda 4500 civarı masraf olmuş. Bayramınızı konyada yapmışsınız ya o yeter. 8000 nedir yaw sanki çift kavramalı şanzıman değiştiriyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferman1987 -- 20 Haziran 2018; 14:8:24 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

U
6 yıl
Yarbay

söylemiştim keşke osmangaziden gitseydin



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
6 yıl
Yüzbaşı

Geçmiş olsun



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

E
6 yıl
Yarbay

Geçmiş olsun en kötü ihtimal başınıza gelmiş şehirler arası yolculukta aracınız bozulmuş
Aracı çektirmekle kesinlikle doğru yapmışsınız 1000 TL fazla olsun en azından bildiğiniz adama yaptırmışsınız aksi taktirde adam aracınızı uyduruktan yapıp paranızı alıp gönderebilirdi



T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Aracı Bolu'da bırakmak istemedim. İstanbul'daki tamircim aracı saat 16:00'ya kadar kendisine yetiştirmem halinde ilgilenebileceğini söyledi. Saat 17:30 gibi İstanbul'a gelebildik. Fakat dükkanı kapatmış. Rica minnet açtı.

Aslında arabayı ya İstanbul'a götürecektim. Ya da Konya'ya götürecektim. Bolu'dan Konya'ya 1.400 TL istedi çekici. Tamircim ağır bastı. İstanbul'a götürdüm.

2006 model ve piyasası 22000-24000 arasında olan arabaya şanzıman için 8000 TL masraf çıkarmak beni bayağı kızdırdı. Arabalardan anlayan birine bunu söyledim. Yoksa senin araban otomatik şanzıman da, senin mi haberin yok diyerek dalga geçti.



T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

söylemiştim keşke osmangaziden gitseydin
Osmangazi'den gitmedim ama Bağcılar'dan Mahmutbey yoluna çıktım. Oradan YSS köprüsü yoluna girdim. YSS'den geçtim. Yolun sonu Kurtköy'de otobana bağlanıyor Oradan itibaren sıkışık trafiğe girdim. Yer yer sıkışıktı. Yer yer dur-kalk gittiğimiz yerler oldu. Saat 22:00'de evden çıktık. Gece saat 02:00 ile 02:30 arasında İzmit-Sakarya arasındaki E-5 üzerindeki Nevzat'ın Yeri denilen yerde sahur yaptık. Yaklaşık 4 buçuk saat sürdü. Normal günlerde 1 buçuk ile 2 saat arasında sürüyor bu mesafe.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu fotoğraf Sapanca gölü'nün oralarda, daha önce Mc Donald's olan, Şimdi Burger King olan tesiste çekildi. Bolu'dan İstanbul'a giderken.< Resime gitmek için tıklayın >



E
6 yıl
Yarbay

geçmiş olsun. çekici fiyatları iyiymiş.
5 km yol 100 tl.
300 km yol 1.200 tl.
440 km 1.400 tl.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erka1907 -- 20 Haziran 2018; 15:33:16 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: erka1907

geçmiş olsun. çekici fiyatları iyiymiş.
5 km yol 100 tl.
300 km yol 1.200 tl.
440 km 1.400 tl.
Sağolun. Teşekkür ederim.


Çekici ile 300 km yol boyunca sohbet ettik. Sohbetten anladığım şu: 1 tane kurtarıcı aracın olsun. Köşesin. Gerçekten. Adamın 3 adet kurtarıcısı var. Birini kendi kullanıyor. Diğerlerini kardeşi ve babası kullanıyor. Adam bizi İstanbul'a götürürken diğerleri de başka arabaları kurtarıyordu. Hatta yol boyu kaç kere aradılar adamı. Yolda kaldık. Gel kurtar şeklinde. Her seferinde İstanbul'a gidiyorum diyerek başından savdı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi topaz42 -- 20 Haziran 2018; 15:37:11 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
6 yıl
Yarbay

geçmiş olsun .istikrarımız kötü arabaları değiştiremedik



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @topaz42
B
6 yıl
Binbaşı

GEçmiş olsun aslında işler yine de yolunda gitmiş.

YAlnız şu var, evet kimsenin aklına uzun yola çıkmadan şanzıman yağına baktırmak gelmez ama, iyi bir sürücü arabadan hiç duymadığı sesler, hele ki metal sürtmeleri ve yavaşlama vs olduğunda en azından bir kenara çekip sağına soluna bakar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: butterfly_effect_53

GEçmiş olsun aslında işler yine de yolunda gitmiş.

YAlnız şu var, evet kimsenin aklına uzun yola çıkmadan şanzıman yağına baktırmak gelmez ama, iyi bir sürücü arabadan hiç duymadığı sesler, hele ki metal sürtmeleri ve yavaşlama vs olduğunda en azından bir kenara çekip sağına soluna bakar
Aslında olay şöyle gelişti. Bolu girişinde aniden bir ses peydah oldu. Bu ses ne ki acaba şeklinde düşünürken ben rüzgar sesi olabileceğini söyledim. Çünkü hava soğuk ve rüzgarlı idi. Bolu dağını çıkıp Abant kavşağına gelince bayağı bir rüzgar ortaya çıktı. Arabanın camını açtık. Araba giderken rüzgarın oluşturduğu ses metal sesine benziyordu. Anlayamadık işin gerçeği. Taaa ki araba kasılıp gitmekte zorlanmaya başlayana kadar. Zaten o zaman da yolun sonuna geldik. Araba olduğu yerde kaldı. Belki ilk anda kenara çeksem şanzımanı yemeyebilirdi. Veya baskı balata kurtulurdu en azından.

Neyse. Akacak kan damarda durmaz derler. Çıkacak paramız varmış. En kötü olayımız bu olsun. Yapacak bir şey yok. Para yine kazanılır. Önemli olan sağlık.



S
6 yıl
Binbaşı

Geçmiş olsun. Araba bordo renk mi?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
6 yıl
Yarbay

Bir yırtık durduk yere meydana gelmez, araç yüklüyken nirmalde üzerinden rahatça geçtiğimiz engellerde sorun yasayabiliriz. Dikkat etmekte fayda var.



Geçmiş olsun.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Scutigeromorpha

Geçmiş olsun. Araba bordo renk mi?
Sağolun. Hayır. Araç beyaz renk. Bir kaç mesaj yukarıda resmini koydum. Çekici üzerinde.



T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: NextMove

Bir yırtık durduk yere meydana gelmez, araç yüklüyken nirmalde üzerinden rahatça geçtiğimiz engellerde sorun yasayabiliriz. Dikkat etmekte fayda var.



Geçmiş olsun.
Sağolun. Teşekkür ederim uyarı için de.



D
6 yıl
Yarbay

Ben de seneler önce bayramda Ford Taunus ile Ankara'ya giderken Düzce Berceste'de mola sonrası triger sıyırdı; gece 11:00 de Seyrantepe'de ki ustamı aradım, adam 4 saat sonra kendi çekicisiyle geldi, üzerinde de kendi BMW 520 si al benim arabayı devam et bayram sonrası görüşürüz dedi, eski gerçek ustaların hali bir başka oluyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: degobar

Ben de seneler önce bayramda Ford Taunus ile Ankara'ya giderken Düzce Berceste'de mola sonrası triger sıyırdı; gece 11:00 de Seyrantepe'de ki ustamı aradım, adam 4 saat sonra kendi çekicisiyle geldi, üzerinde de kendi BMW 520 si al benim arabayı devam et bayram sonrası görüşürüz dedi, eski gerçek ustaların hali bir başka oluyor.
Helal olsun. Bu da değişik bir çözüm üretme şekli. Kalmadı bu eski esnaflardan.