Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
6797
Tıklama
10
Öne Çıkarma
INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)
P
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar;

INR ve ICR isimli 18650 pillerin farklarına, bu isimlerin önemli olup olmadığına dair bir video çektim. İzlemek isterseniz link en aşağıda.

Videodaki konuları burada da yazmak istiyorum;


INR ve ICR Pil kimyası değildir, pil isimlendirmesidir. Bu isimlendirmenin dayanağı Uluslararası Elektroteknik Kurumudur Türkiye de bu kuruma bağlıdır.

Komisyonun standartlarından birine göre li-ion pillerin isimlendirilmesi şu görseldeki gibi yapılmalıdır;

< Resime gitmek için tıklayın >


Ancak bu görsel günümüzde geçerliliğini çok fazla korumuyor. Bu görsele göre pilin katotunda nikel varsa pile INR deriz, ancak günümüzde katotta birden çok element bulunabilir.
Firmaların hepsi de bu isimlendirmeye uymuyor.

Eskiden ICR pillere kobalt içeriğinden dolayı düşük akımlı denilirdi, INR pillere IMR pillere Nikel ve Manganez içeriklerinden dolayı yüksek akımlı denilirdi. Artık hibrit kimyalar var. Alüminyum, nikel, kobalt aynı andan kullanılabilir. Bu elementlerin farklı oranlarda kullanımı ile pilin özellikleri değiştirilir.


Bizim için pilin ismi önemli değildir, özellikleri önemlidir. 2 tane aynı boyuttaki, aynı kapasitedeki INR pilden birisi 10 amper verirken diğeri 35 amper verebilir.

Yüksek akımlı işlerde bizim datasheet'lerdeki "Maximum Continuous Discharge Current" yani Maksimum Devamlı Deşarj Akımı bölümüne bakmamız lazım. Bu birçok datasheet'te yazar. Datasheet'i olmayan ürünleri ise zaten kullanmamalıyız.
Matkap için genelde 10-15 amper deşarj akımına sahip piller kullanılır. Bazı elektrikli cihazlarda çok daha güçlü pillere ihtiyaç vardır, onlarda 20 amperlik piller kullanılır, hatta bazılarında 2 paralel pil kullanılır.

Laptop bataryalarından çıkan 2. El pillerle yüksek güçlü uygulamaları çalıştıramayız, verimli olmaz.
O piller düşük güçlü pillerdir, yani "eskinin ICR'sidir."

Bazı arkadaşlar o pilleri kullanıyor, düşük güçlü matkaplarda kullanılabilir, 2 paralel yapılarak kullanılabilir ancak genel olarak çok verimli olmaz.
Laptop pillerini powerbank, aydınlatma ürünleri gibi basit ürünlerde kullanabiliriz.
Matkap gibi uygulamalarda kapasite çok önemli değildir, 1300 mAh'lık matkap pili de vardır, 3000 mAh'lık matkap pili de vardır.
Ancak elektrikli bisiklet gibi ürünlerde kapasite de önemlidir. Hem kapasitesi yüksek, hem de deşarj akımı 10 amper ve üzerinde olan pilleri seçmek gerekir.

İyi pil kötü pilden ziyade uygulamaya uygun pil seçmek gerekir.

Datasheet bulmakta zorlanıyorsanız şu site çok yardımcı olur; https://secondlifestorage.com/index.php?pages/cell-database/


Tekrarlıyorum, önemli olan pilin adı değildir, üreticinin pil için datasheet'te yazdığı değerlerdir.

Datasheet'i olmayan pilleri kullanmak istiyorsanız videodaki gibi yük testi yapabilirsiniz.

Sadece akım meselesi değil, cycle, çalışma ve depolama sıcaklığı gibi birçok veriye datasheet'ten bakabilirsiniz.



Sonuç olarak çok güçlü uygulamalar için pil arayışınız varsa videoda da görünen şu pili öneririm; https://www.pilburada.com/molicel-inr18650p26a---2600-mah-li-ion-sarjli-pil-35a

Bu pil çok pahalıdır ancak tüm uygulamaların güç ihtiyacını karşılamak için en iyi adaydır. Sony Vtc serisinden daha iyidir. (matkapta bu pili kullanmak bence israftır)

Videoyu izlemek isterseniz;

Videoyu izlemek için tıklayınız



2
3 yıl
Yüzbaşı

Güzel anlatım.videonuzu izledim.bms ile ilgili video çekerseniz sevinirim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar, teşekkür ederim.

Bms ile ilgili 3 videom var. İlerleyen zamanlarda detaylı videolar da çekeceğim.

1 tanesi kanalın ilk videosu, görüntü ve ses kalitesi çok kötü olabilir kusura bakmayın. Diğerleri de basit konular. Daha detaylı bir video çekeceğim.


https://www.youtube.com/watch?v=DYAFF_tltdo&feature=youtu.be


https://www.youtube.com/watch?v=tKTdQ9tcceQ&feature=youtu.be


https://www.youtube.com/watch?v=ays-Ev5zxsw&feature=youtu.be




Bu mesajda bahsedilenler: @2ekmek1sut
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.