Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
1075
Tıklama
1
Öne Çıkarma
İNGİLİZCE KURSLARINDA OLMASI GEREKEN AMA OLMAYAN ÖZELLİKLER !
O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar,

Bir İngilizce kursu seçerken çoğu zaman hep arkadaşlarımıza, yakınımıza, eşimize dostumuza sorarız;

ACABA hangi İngilizce kursu iyi yada kötü diye.

Her sorduğumuz arkadaşımız da kendisine göre sebepler sıralar ve kaç kişiye sormuşsanız o kadar da kursla ilgili olumlu yada olumsuz tavsiyeler almışsınızdır.

Ben de sizlere bir İNGİLİZCE KURSU arayıp sorarken, giderken ve tecrübe ederken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktaları anlatayım istedim.

İngilizce kurslarını seçerken zaten herkes kendi ihtiyaçlarına göre bir kurs seçiyor, sınavlara girecek bir arkadaşım tutup da normal 2-3 ay süren başlangıç seviyesi kurslara gitmiyordur herhalde.

O yüzden ilk yazacağım kriterler, normal olarak basit şekilde İngilizce öğretimiyle alakalı (kur sistemi denilen) kursların kriterleri. Sonrasında da sınavlarla alakalı kurslarla ilgili yazayım.


İNGİLİZCE KURSUNUN KALİTESİNİ BELİRLEYEN ETKENLER..


1. Herşeyden önce kursun SAĞLAM KARAKTERLİ KURUMSAL BİR YAPISI OLACAK. Öğrenci, karşısında muhatap bulacak ve sorununu hiç zorlanmadan çözecek. Bir problem olduğunda öğrenci tenis topu gibi şununla görüş bununla görüş durumuna düşürülmeyecek. Oranın sahibi veya yöneticisi nasıl ki ilk kayıtta öğrenciye şirin davranıyor ve parasını alıyorsa sorun çıktığında da anında çözüm üretecek.

Öğrenci eğer kurstan ayrılmak istiyorsa ve geriye ne kadar parası kalmışsa iade edilecek ve iş yokuşa sürülmeyecek. Öğrencinin parasını ödememek için türlü bahaneler bulmaya çalışacağına O ÖĞRENCİNİN kurstan neden ayrılmak istediği sorgulanacak ve hata kendinde aranacak. Hiç bir öğrenci durduk yere kursu terketmez, ya kurs kalitesi berbatttır yada ortam. Her iki yol da KURUMSAL KİMLİĞE çıkar. Kurs kötüyse o zaman öğretmen kaliteni artıracak, öğretmen hak ettiği para ve değeri vereceksin ki o öğretmen de senin kursunda adam akıllı ve tam kapasite çalışsın üstelik orasyı koruyup kollayarak sahip çıksın.

2. İkinci EN ÖNEMLİ konu ise donanımlı bir İNGİLİZCE öğretmeni.
Sıradan, kendini geliştirmeyen, çok tecrübesiz, iletişimi zayıf, İngilizce'nin tüm becerilerinde tam donanımlı olmayan vs.. öğretmenler çalıştırmayacaksın. Eğer kursta kalite istiyorsan paraya kıyıp en iyi öğretmenlerle çalışacak ve verim alacaksın, öğretmen kalitesi düştükçe kurs kalitesi, İngilizce kalitesi ve doğal olarak öğretim kalitesi düşer. Bunu önlemenin ve insanları REKLAMLARLA, İNDİRİMLERLE, KAMPANYALARLA kandırmamanın yolu KALİTELİ DONANIMLI öğretmenden geçer.

Eğer donanımlı öğretmenin varsa kurs ve İngilizce kaliten de artar, öğrenci memnun olur öğretmen memnun olur, herkes memnun olur. Öğrenci verdiği paranın karşılığını alır, öğretmen isteyerek ve tam kapasite görevini yapar ve sen de kurs sahibi olarak rahat eder paranı da kazanırsın. Verdiğin eğitim kaliteliyse zaten para kazanırsın.

Öğretmen kalitesini de kendin belirleyeceksin,

- İngilizce öğretmeni derse girdiğinde karşısındaki öğrenciye güven vermeli, donanımlı olduğunu hissettirmeli,
- İngilizce öğretmeni sosyal olmalı, anı takip etmeli ve her zaman konuşacak bir şeyi olmalı,
- İngilizce öğretmeni konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerinde yetkin ve kaliteli bilgiye sahip olmalı, öğrencinin her türlü sorusuna hazır olmalı,
- İngilizce öğretmeni bilgisini öğrenciyle paylaşabilmeli, tecrübe eksikliği yaşıyorsa eğitime alınmalı ve donanımlı hale getirilmeli,
- İngilizce öğretmenini seçerken demo ders anlattırılmalı, ticari kaygıyla veya referans yoluyla öğretmen seçimi yapılmamalı..
- İngilizce öğretmeni dersi işlerken monotonluktan uzak, öğrencileri sürekli aktif eden ve dalıp gitmelerine, dersten kopmalarına engel olacak şekilde dersi işlemeli.
- Her öğrenci dili kullanma konusunda sürekli motive edilmeli, dil'e küstürülmemeli, öğrenciyle ders ortamında ilgilenildiği izlenimi çok önemlidir. Öğrenci dersten kopmadığı gibi, öğrendiği konuyu aktarabilmek için kendisini sürekli kontrol eder ve sınıftaki diğer materyallerle beraber dersin içinde son derece aktif olur ve ETKİLİ öğrenim gerçekleşir, konuşma eylemi sürekli hal alır ve sorun olmaktan çıkar.
-Dersler bölümlere ayrılmalı ve her ders kendi içerisinde işlenmeli, Dil Bilgisi, Kelime, Seslendirme-Telaffuz, Dinleme, Okuma, Yazma, Dictation.. her ders etkili şekilde işlenmeli, sonuç olarak bu şeklideki bir öğretim tarzında öğrenci öğrenmeye kapalı olsa dahi kendisini direk olarak öğrenmenin içinde bulacaktır.
...

Kursun kendisine özgü kaliteli, çorba olmayan, her öğretmenden farklı sesin çıkmadığı KARAKTERLİ bir İngilizce öğretim proğramı olmalı. Öğretmen, ben gelir dersimi verir çıkar giderimden ziyade öğrenciye (bazı şartlar altında) öğrenim ve iş garantisi de dahil GARANTİLER verilmeli. Bazı şartlar nedir derseniz, öğrenciye sunulacak eğitim proğramında yapması istenilen ancak öğrencinin yapmadığı ve proğrama uymadığı durumlarda iptal olacak bir eylem planı.

İngilizce sadece günlük yaşam ve sınavlara endeksli olmamalı ayrıca İŞ DÜNYASINA dönük kabul gören meslek dallarında da KALİTELİ eğitim sunmalı. Bu kursta kendi branşına göre eğitim alan öğrenciler HİÇ AMA HİÇ zorlanmadan kendi işlerinde öğrendikleri İngilizce ile sorunların üstesinden gelebilmeli.

Derslerde kullanılan materyallerin yanı sıra, öğretmenin kullanacağı ders kaynak kitaplar da SON DERECE kaliteli olmalı, yok kendi yazdığımız yayındır bu daha iyi gibi gereksiz uygulamalara girilmemeli. Dünyaca kabul görmüş kaynak ve yayınlar kullanılmalı.


3. Kurs merkezi denilen bina modern ve öğretime uygun olmalı.

4. Sınıfılar geniş, rahat ve dil öğretimi açısından donanımlı olmalı. Akıllı tahta denilen SMART PC TV'ler, ses sistemi, görüntü sistemi, ışıklandırma, tablet pc vs..

5. Kursun kendisine ait bir kitaplığı yada e-kitaplığı olmalı, araştırma yapacak öğrenci için imkan sağlanmalı.

6. Kursun 24 saat kesintisiz internet ve çok şık bir kafeteryası olmalı, öğrenci kendisini iyi ve güvende hissetmeli.

7. Öğrenciler arasında sınıf ayrımı veya kopukluk olmamalı, her öğrenci kursu benimsemeli. Hatta misafirini dahi orada ağırlayabilecek samimiyette bulmalı. Abartı olmadan.

8. Kursta öğrencinin kendi başına etüt ve çalışma yapabileceği bir oda bulunmalı, ders harici çalışmak isteyen kullanmalı.

9. Kurs tam bir aile ortamı olmalı..
10...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oxford English -- 29 Mayıs 2019; 19:52:39 >

V
5 yıl
Yüzbaşı

Her cani isteyen cikinca kalan parasi verilirse o kurs batar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl
Onbaşı

Yazdıklarınız doğru ancak bunların hepsini sağlayan bir kurs çok yüksek ücretlere eğitim verir. Ülkede bu kadar yüksek maliyeti karşılayacak kişi sayısı kısıtlıdır. Herkes düşük maliyetli orta sınıf kurslara gitmeyi tercih ediyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl
Onbaşı

yazılanlar özel okulu kapsayan durumlar.. bence kurum güçlü olsun, Eğitim materyalleri anlaşılabilir, cezbedici olsun.. (hani süslü püslü yazıp kafa karışıklığına sebep olanlardan değil.) Kurum çalışanları çözüm odaklı olsun verilen sözlerde durulsun, en önemlisi eğitmeni sağlam olsun.. bu durumda muhakkak öğrenir kişi(kişinin azmi de gerekli), Öğrenen gitmez zaten bi yere :D


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
5 yıl
Yüzbaşı

Hocam güzel söylemişsin eline sağlıkta var mı bu şekilde bir kurs ? Walla ben aradım bulamadım bulduklarım da feci pahalıydı. Var mı önerdiğiniz ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: VolcanoPower

Her cani isteyen cikinca kalan parasi verilirse o kurs batar
Üstad öyle bir laf etmişsin ki :)

Yahu, eğer kursiyer o kurstan ayrılıyorsa ZATEN o kurs bir işe yaramıyor demektir.

O kursun açık kalmasında bir fayda yok, KAPATIP GİTSİNLER..

Kursiyeri kursta tutan oranın kaliteli eğitimidir, öğretmen ve materyal kalitesidir.

Eğer kursiyere istediğini vermezsen kurs açmanın da işletmenin de mantığı nedir ?



O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: sarenarcı

Yazdıklarınız doğru ancak bunların hepsini sağlayan bir kurs çok yüksek ücretlere eğitim verir. Ülkede bu kadar yüksek maliyeti karşılayacak kişi sayısı kısıtlıdır. Herkes düşük maliyetli orta sınıf kurslara gitmeyi tercih ediyor.
Üstad,

Zaten kaliteli eğitim PAHALIDIR, biz gidip de 1-KUR denilen 2-3 aylık süreyi 250 TL'ye almak için uğraşırsak ne bekliyoruz sence o kurstan.

Hem ucuz olsun kurslar ve herşeyi öğretsin, Hem Şakır Şakır İngilizce KONUŞTURSUN hemde kahve ikram etsin:)

Zaten kaliteli kurs varsa pahalıdır, yok eğer sen ucuz ve iyi kurs arıyorsan o zaman OKADAR eğitim alır ve istediklerine ulaşamazsın.

Bir kursa neden gidilir, öğrenmek ve hayata uyarlamak için.

Ama sen ucuz kurs diye başlarsan olaya, zaten orada başlıyor hata.

Yazdıklarımı sağlayan bir kurs bulursan öp başına koy ama bulman da çok zor.

Hem kurs sahipleri alışmış hem biz, kurstaki sınıflarda eğer doğru düzgün bir beyaz tahta varsa o yetiyor zaten kursiyere diye düşündüğünüz için, İNGİLİZCE öğrenmenin kalitesini göz ardı ediyorsunuz.

Oraya yazdıklarım İNGİLİZCE öğrenirken olması gereken materyaller, DİL öğrenirken bütün duyu organlarını işin içine katmadan, doğruyu görmeden orijinalini dinlemeden, dilini ona alıştırmadan, doğruyu tekrar etmeden, güzel okumadan NASIL ingilizce öğrenmeyi düşünüyoruz hayret ediyorum.

Bu yazdıkalrım her kurs için LÜKS olmamalı, bunlar olmalı ki DOĞRU düzgün bir İNGİLİZCE eğitim verilebilsin.

Biz Türk milleti alışmışız, alıştırılmışız hep az istemeye.

Kardeşim, diyeceksiniz ki sınıflarınızda bu donanım var mı, nasıl öğretim yapıyorsunuz, öğretmen kaliteniz nasıl..

Siz bunları istemedikten sonra İNGİLİZCE hayal..

Sınıflarda olması gereken hiç bir şey yok ve siz sadece öğretmene bağlısınız, ya öğretmen kalitesi kötüyse o zaman ne yapacaksınız.

Koskoca 2-3 ay yine boşa gidecek ve yine birşey öğrenmemiş olacaksınız.

Zaten HAYATINIZI harcadınız İngilizce için hala da boş işlerin peşinde koşmaya devam etmeyelim bari.

Olması gerekeni isteyin lütfen kurslara gittiğinizde..

Kulağınız Diliniz Ağzınız Gözünüz Beyniniz tüm organlarınızla İNGİLİZCE öğrenmeye başlayın ki, kulak duyduğunu unutursa GÖZ hatırlasın DİL söylesin :)

Dip not olarak da şunu yazayım, eğitim herkesin eşit hakkı eyvallah. Ancak bu bahsettiğim donanımlara sahip ve uzman öğretmenlerle İngilizce eğitimi veren yer varsa bırakın bari faydalanabilenler faydalansın, gönül ister ki herkes yararlansın ama olmuyor işte. Şanslı ve pralı 30+ kişi faydalanabilecek belki de..

Ya Türkiye'nin geri kalanı..
Onların suçu ne..

İşte bu yüzden DEVLET bu konuya el atmalı, keliteli İngilizce öğrenmek herkesin hakkı olmalı, AYRICALIĞI değil..


Saygılar kardeşim..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oxford English -- 27 Mayıs 2019; 13:35:14 >

O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: X-Ray // 7

Hocam güzel söylemişsin eline sağlıkta var mı bu şekilde bir kurs ? Walla ben aradım bulamadım bulduklarım da feci pahalıydı. Var mı önerdiğiniz ?
Vallahi üstad,

Gönlümüz böyle kursların olmasını arzu ediyor, var mı bilmiyorum ama eğer İNGİLİZCE öğretimine önem veren bir kurs olursa sınıflarında bu donanımları mutlaka bulundurmalı.

Keşke böyle bir kurs olsa da biz de görsek tebrik etsek, hem böyle donanıma sahip kurs olsun hem öğretmeni iyi olsun :) Acaba sadece hayal mi ediyoruz yoksa böyle bir kurs var mı..

Çok mu fazla istedik acaba...

Tabi ki HAYIR.. Ne fazla istemesi YAHU, asıl dil öğretimi bu şekilde olur, yapamayan varsa o kendi ayıbı..

Gidin bütün kurslara, bulacağınız şeyler şudur..

Beyaz bir tahta
Küçük bir bilgisayar ve yanında 2 küçük hoparlör
Belki tavanda bir yansıtıcı, projeksiyon

BAŞKA?


Dil bunlarla mı öğretilir?
Bu mu yani dil öğretim araçları :)

İŞTE ben aylardır bunları söylemeye çalışıyorum, İngilizce öğretiminde DÜNYADA bu yüzden neredeyse en sonuncuyuz.

Yapamıyoruz, yapmıyoruz.

Eğitime para harcamıyoruz, ne kurs sahibi harcıyor ne kursiyer.

SONRA DA diyoruz ki İngilizce öğrenemiyoruz.

KARDEŞİM, kaliteli İNGİLİZCE eğitimi için kursiyer olarak ÖLÜ fiyatına kurs ararsan, kurs sahibi de bunların hiçbirini sana sunmayacağı gibi, YOLDAN geçen adamı yakalar ve sınıfa İngilizce öğretmeni diye sokar ve seninde ruhun duymaz.


Sen kaliteli İNGİLİZCE eğitimi istiyorsan, o zaman kalitesine göre para ödeyip kaliteli öğretmenden kaliteli materyallerle KALİTELİ İngilizce eğitimi alacaksın.


İşte o zaman da öğrenemezsen gel yaz buraya, de ki olmadı.


Ucuz EĞİİTİM ancak bu kadar olur, işte sonucunu görüyorsun TÜRKİYE İNGİLİZCE KO-NU-ŞA-MI-YOR..

Zor mu İngilizce konuşturmak, ASLA VE ASLA DEĞİL..

Bu oyunun bir kuralı var, eğer oyun kurallarına uyarsan konuşursun uymazsan konuşamazsın.

Ucuz Kurs = Kalitesiz sınıflar, donanımsız sınıflar, berbat kitaplar, niteliksiz ve acemi öğretmenler..
Pahalı Kurs = Kaliteli ve donanımlı sınıflar, harika kitaplar ve materyaller, son derece uzman ve nitelikli öğretmenler..

Önce kendimizi düzeltelim,

Herşeyin ucuzunu aramak yerine kaliteli olanı isteyelim ve arayalım.
Ucuz deyip cebinizden az para çıkmasını istiyorsunuz KABUL ama alacağın eğitim de ona göre berbat olacak.
Kaliteli kurs istiyorsan o zaman paraya kıyacaksın ve kaliteli İngilizce eğitimi alacaksın.

250 TL neresi 3000-5000 TL neresi..
(burada küçük bir açıklama yapmadan da geçmeyeceğim; 2 ay için 3000 tl alan bazı dil s-tekarları/CAHİLLERİ de var, ama verdiği eğitim nasıl dersen kendisi İngilizce bilmiyor ki öğrenciye ne öğretsin, içi boş ama medyanın şişirdiği dil soytarıları)

Maalesef Kaliteli eğitim ucuz değil, yada sen kötü İngilizce öğrenecek kadar değersiz misin?

Ya kaliteli eğitim almak için kendine yatırım yapacaksın, yada yıllarca hep 250 liralık kurs arayıp hiç bir baltaya sap olamadan öylece yıllarını harcayıp bitireceksin.

Yurt dışına git mesela; 3 haftalık 2500 pound falan.. (şaka yapıyorum)
Yurt dışına gitmeden de İngilitere Londra'da konuşulan ORİJİNAL ingilizceyi öğrenme şansın var, bunu biliyorum.
İngilizce'yi çok iyi kullanan insanların hepsi mi Londra'da öğrendi İngilizce'yi; Tabiki HAYIR.
Bu işi yurtdışı kalitesinde öğreten öğretmenler de var..
Ama arayıp bulman lazım.


PAHALI olsun ama Bir kere öğren tam öğren.
Ucuz olsun her sene ÖĞRENEME..


SOCRATES diyor ki; Eğer EĞİTİMİN pahalı olduğunu düşünüyorsan, cahilliğin kaybettirdiği şeylere bir bak.

Mesela işsiz kal, işsiz kalınca neden bunları şunları yapmadım, neden kaliteli İngilizce öğrenmedim diye sor kendine.
Kaliteli İngilizce biliyor olsaydın ASLA işsiz kalmazdın ZATEN..


Saygılar kardeşim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oxford English -- 27 Mayıs 2019; 13:42:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: sevinçli

yazılanlar özel okulu kapsayan durumlar.. bence kurum güçlü olsun, Eğitim materyalleri anlaşılabilir, cezbedici olsun.. (hani süslü püslü yazıp kafa karışıklığına sebep olanlardan değil.) Kurum çalışanları çözüm odaklı olsun verilen sözlerde durulsun, en önemlisi eğitmeni sağlam olsun.. bu durumda muhakkak öğrenir kişi(kişinin azmi de gerekli), Öğrenen gitmez zaten bi yere :D
Merhaba üstad,

Özel okulları da gözünüzde fazla büyütmeyin, çoğu sadece KOCAMAN bir balon.

Belki donanım ve bina olarak para harcayarak kaliteli bir okul yapabilirsiniz ancak içerisini KALİTELİ öğretmenle doldurmaz ve kaliteli eğitim vermezsen o zaman bir kaç sene sonunda o BALON zaten patlar.


Özel okul demek eğitimime biraz daha önem veren kurumlar olarak algılanıyor ancak TAMAMEN farklı.
Bu özel okulların hepsini kaliteli sanmayın, belki 3-5 tane çıkar ama asla hepsi değil.

Özel okullar bayağı bir zamandır hayatımızda var AMA hani nerede İngilizce problemini çözebildiler mi..

ÇÖZDÜKLERİNİ düşünmüyorum, hatta daha da beter ettiler.

Özel okul sahipleri çalıştırdıkları İngilizce öğretmenlerini yeni mezunlardan ve işsiz olanlardan seçiyor, belki de emekli olanlardan..
NEDEN, çünkü fazla para ödememek için..

Neden kaliteli öğretmen alsın da ona binlerce lira versin ki, elinin altında 1800 TL'ye çalışmaya mecbur işsiz onca İngilizce öğretmeni varken..

Ama okula kayıt süresince yaptığı REKLAMIN ve verdiği sözlerin haddi hesabı yok, öyle reklamlar yapıyorlar ki, sen bile orada okumak istersin.

Yok İngilizce anadil gibi öğretiliyor yok şöyle yok böyle, ikinci hatta üçüncü yabancı dil öğretiyoruz diye sallamalar ortalarda uçuşuyor.

İŞTE özel okulun insanların bilmediği gerçeği bu.

O yüzden özel okul İngilizce öğretimini gözünüzde büyütmeyin hatta önemsemeyin bile, devlet okulu dahi onlardan daha iyi İngilizce eğitim verir diyeceğim neredeyse.


ÖZEL OKUL sadece senden alacağı paraya bakar, senin oğlun kızın İngilizce öğrenmiş öğrenmemiş OKUL sahibinin umurunda değildir.

O sadece öğretmene az para vermekle, tecrübesiz, emekli yada işsiz olup az paraya çalışmak zorunda olan öğretmenleri çalıştırıp kendisi çok daha fazla para kazanmakla ilgilenir.

Adı var ama kendisi yok ortada ÖZEL OKULLARIN..

Bir de yarışırlar fiyatta, yok 30-50 milyar YOK 100 milyar.

Bunlar sadece göz boyama ve okul binasının modern olmasıyla alakalı.

AMA içerideki İNGİLİZCE EĞİTİM kalitesi BERBAT..


Bilin lütfen bunları..

Tecrübeyle sabit..

Selamlar



X
5 yıl
Yüzbaşı

Hocam söylediklerinize harfiyen katılıyorum ancak tekrar etmemde fayda var. Türkiye de iyi bir kurs yada okul yok. Olanlar ise ( yani öyle olduklarını sandığımız )kazancımıza göre çok yukarı kalıyor.

Hani bir laf vardır. Türkiye de oxford vardı da biz mi gitmedik ?

Ben tamamiyle kurumların eğitim odaklı yaklaşmadıklarını düşünüyorum. Günü nasıl kurtarırız hesabı.

Siz İngilizce biliyor musunuz ? Nerde eğitim aldınız ?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Oxford English
O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: X-Ray // 7

Hocam söylediklerinize harfiyen katılıyorum ancak tekrar etmemde fayda var. Türkiye de iyi bir kurs yada okul yok. Olanlar ise ( yani öyle olduklarını sandığımız )kazancımıza göre çok yukarı kalıyor.

Hani bir laf vardır. Türkiye de oxford vardı da biz mi gitmedik ?

Ben tamamiyle kurumların eğitim odaklı yaklaşmadıklarını düşünüyorum. Günü nasıl kurtarırız hesabı.

Siz İngilizce biliyor musunuz ? Nerde eğitim aldınız ?
Üstad,

İngilizce biliyor muyum, EVET..

Bilmeden tecrübe sahibi olmadan zaten bunları yazamazsın.

Türkiye'de eğitim aldım..



O
5 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oxford English -- 28 Mayıs 2019; 13:30:22 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.