Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
349
Tıklama
0
Öne Çıkarma
indie oyunların triple a oyunlardan daha kaliteli olması
Ş
2 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

steam'de yüzlerce fantastik bağımsız oyun var ve bazılarını konsolda bile oynayabiliyoruz artık. günümüzde bağımsız geliştiriciler, aaa oyun endüstrisindeki büyük isimlerin sunduğundan çok farklı bir oyun deneyimi sunan işlere imza atmaktadırlar.

bağımsız oyunların aaa oyunlardan çok daha ucuz olduğu bir sır değil artık. muhteşem ekonomi sahibi ülkemizde, 300 liraya dahi onlarca farklı bağımsız oyun alabiliriz. çünkü, bağımsız geliştiriciler steam'in kur sabitlemesine sadık bir şekilde oyunlarını piyasa sunmaktadırlar. aynı fiyata sadece bir hatta yeni çıkmış olan hiçbir aaa oyunu alamayabiliriz. bu uygun fiyatlar sayesinde, harika bağımsız oyunlardan oluşan bir kitaplık oluşturmak tamamen mümkün bir durumdur.

ayrıca, aaa oyunlar genellikle 300-400 liradan fazlaya bile mâl olabilmektedirler. dlc ve mikro ödemeler için ayrılan parayı da eklersek eğer tek bir oyunda 700-800 liranın üzerinde bir harcama yapabiliriz. bir bağımsız oyun dlc çıkarırsa, aaa bir oyun dlc'si kadar pahalı değil, uygun fiyatlı bir şekilde çıktığına sık sık şahit oluruz.

aaa oyunlardaki ticari kaygılardan ötürü süre gelen aynı tarz oynanış, karakterler ve hikâyelere sahip oyunları oynamak yorucu olabilmektedir. bağımsız stüdyolar oyunlarında risk almayı rahatlıkla göze alabilirler. Bu sayede sanata ve hikâyeye büyük önem veren bağımsız oyunları rahatlıkla görebiliriz.

örneğin cuphead'i ele alalım. bu oyun 1930'lardan kalma çizgi filmlerden ilham alan benzersiz elle çizilmiş bir sanat tasarımına sahiptir. ori and the blind forest, sundered, hyper light drifter, hollow knight, hades, dead cells, factorio, oxygen not included, dont starve, darkest dungeon, undertale, celeste, the messenger ve çok daha fazlası gibi oyunlarda aynı derecede harika sanat tasarımları görebilmekteyiz. bir bağımsız oyun gerçekçi çizgilere, grafiklere ve teknolojiye sahip olmasa bile, ayrıntılı hikâyeler ve özgün sanat tasarımıyla bunu rahatlıkla telafi edebilmektedir. undertale, minimalist piksel grafiklerle yapılmış bir bağımsız oyundur ve bu, yalnızca bir kişi(toby fox) tarafından yapılan bir oyun için oldukça anlaşılabilir bir durumdur. undertale oynarken, ilgi çekici karakterleri ve hikayesi nedeniyle grafiklerin ötesine kolayca bakabiliriz. ayrıca undertale'in enfes müziklerinin yerini çok az triple a oyunun doldurduğunu da rahatlıkla hissedebiliriz. :)

aaa oyunlar, oyuncuları birçok kez hayal kırıklığına uğratmışlardır. birçok aaa oyun aceleye getirilerek hatalara ve hoş olmayan sonuçlara yol açmışlardır. öte yandan, bağımsız geliştiriciler, oyunu mükemmelleştirmek için zaman ayırırlar. Kimse oyunu bitirmek için bağımsız geliştiricileri acele etmeleri için zorlamamaktadır. bağımsız stüdyolar yapacakları satışları hafife almaz, bu da oyunun piyasaya sürüldükten sonra harika olması gerekliliği anlamına gelmektedir.

Bir aaa oyunda bir hatayı düzeltme veya oynanabilirliği iyileştirme talepleri genellikle sağır kulaklara düşmektedir. aaa geliştiriciler, yamaları bir kaplumbağa hızında yayınlarlar. bağımsız geliştiriciler, konu oyunlarını düzeltmeye geldiğinde çok daha dikkatlidirler. bir bağımsız oyunun steam tartışma sayfasına bir yorum yapıldığında geliştiriciden bir yanıt bırakıldığını rahatlıkla görebiliriz. çok sayıda insan bir sorunla karşılaştığında, geliştiricinin sorunu oldukça hızlı bir şekilde düzeltmesini beklemektedir. bu da bağımsız oyunları hata düzeltme, feedback konusunda aaa oyunlardan rahatlıkla daha ileri taşıyan bir durumdur.

aaa oyunlar, tüm beceri düzeyleri için geliştirilmiştirler; hem gelişmekte olan oyunculara hem de deneyimli oyunculara uyum sağlaması için yapılmıştırlar. ne yazık ki bu durum genellikle aaa oyunların çok kolay oyunlar olmalarıyla sonuçlanmaktadır. bağımsız oyunlar ise genellikle niş olduklarından ötürü oynanışa ve daha zorlu oyun türlerine kaygı yaşanmaksızın bükülebilmektedirler. rocket league ve the binding of isaac gibi bağımsız oyunlar buna örnektir. Oyunun benzersiz mekaniğinde ustalaşmak ve aslında oyunda daha iyi olmaya başlamak biraz zaman istemektedir. yani kısaca öğrenmesi kolay ancak ustalaşması oldukça zor olan oyunlara bağımsız tarafında daha sık rastlamaktayız.

bir aaa oyun, büyük bir zaman ve emek yatırımıdır. kötü çıktıkları vakit bu yapımcı firması için çok yıkıcı bir sonuçtur. bu nedenle, yaratıcı bir aaa oyunu yapmak çok fazla risk taşır.

bir aaa oyun, yalnızca yetkin bir aaa oyunu olursa büyük bir kitleye ulaşabilecektir. gerçekten yaratıcı ve yenilikçi bir firma daha fazlasını belki elde edebilir ancak pazar doygunluğu buna olumsuz bir dönüt oluşturmaktadır. buna karşılık, bir bağımsız oyun yapmak çok daha ucuzdur, bu nedenle çok daha az risk taşır. aynı zamanda, bir oyuncu kitlesi elde etmek için esasen yaratıcı olmaları gerekmektedir. dolayısıyla yaratıcı olmanın olası ödülü çok daha yüksek ve yaratıcı olmamanın maliyeti de çok daha yüksek olmaktadır. bir bağımsız oyun, yalnızca yeterli diyebileceğimiz seviyedeyse başarısız olur ancak aaa bir oyun için yeterli seviyesi büyük bir yıkım teşkil etmektedir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Şeyh Pir -- 10 Mart 2022; 20:26:22 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.