Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
653
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Hala Gök Tanrı ( Tengri ) İnancı ile yaşıyoruz KANITLARIYLA
K
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Maddelerin bir çohunu okduğum kitaplarda geçmişteki yaşam tarzlarına bakarak ve az çok arapların bize siz islamı yaşamıyorsunuz asıl islam biziz demelerinden anlaşılacağı üzere aslında bu dinler emperyalist bir iş için kullanılıyor gibi fakat belirtmek isterim direk bir islam karşıtı yada düşmanıda değilim bizim için Türk olması yeterli


-mezarlık kültürü ve mezarların başına taş dikme
-ekmeği ve nimeti kutsal addetme
-ölülerin arkasından dua/yasin okuma (dua ve yasin okuma islam dini ile bağdaştırılsa da arap kültüründe ölülerin arkasından dua veya belirli bir dua okuma ritüeli yok)
-40 sayısına önem verildiği için bebeğin veya ölünün kırkı çıkma olayı
-ölüler için yemek verme veya onun ruhu için hayır işleme
-belirli başlı yerlerde (türbeler vs.) mum yakma veya çaput bağlama gibi ritüellerde bulunma
-istenmeyen bir olay olduğunda orta parmağı büküp tahtaya vurma eyleminin gerçekleştirilmesi
-kurşun döktürmek ve nazar boncuğu taşımak
-kötü ruhlardan veya olumsuz duygulardan korunmak için yüzerlik otu veya tütsü yakmak
-lohusa kadınların başına kırmızı kurdele bağlamak
-yolculuk yapacak kişinin arkasından su dökmek
-kurban kesildikten sonra çocukların alnına kan sürmek
-özel veya mutlu günlerde alkol/içki tüketmek
-kadınlara, eşe ve anneye daha fazla değer vermek

1- Tengricilik bir din değil inançtır.
2- Tengriciliğe göre evreni / varlıkları, Tengri var etmiştir / yaratmıştır.
3- Deistlerin yaratıcıya, Yüce Varlık, Evrenin Büyük Mimarı, Doğanın Tanrısı demeleri gibi Tengriciler de Tengriye, Yüce Allah anlamına gelmek üzere “Kök Tengri” / “Gök Tanrı” derler. Gök, bildiğimiz manada sadece gökyüzü değil de ulu, yüce gibi anlamlara da gelmektedir.
4- Tengricilere göre, Tengri evreni yaratmakla kalmayıp işleyiş kurallarını da belirlemiş olduğundan sonrasında onun evrene müdahalesi diye bir şey söz konusu değildir.
5- Tengricilere göre, Tengri peygamber, vahiy, kutsal kitap ve din göndermemiştir. Böyle bir şeyi düşünmek akla aykırıdır.
6- Tengricilere göre insan, aklıyla iyiyi ve doğruyu bulabilir.
7- Tengricilere göre herkes iyi olmak ve iyilik yapmakla yükümlüdür. Herkes bu dünyada iyiliğinin de kötülüğünün de karşılığını görecektir.
8- Tengricilere göre iyiler öldüklerinde Tengri katına yani uçmak’a giderler.
9- Tengricilere göre kötüler öldüklerinde tamu’ya yani yedi kat yerin dibine giderler.
10- Tengricilikte ibadet yoktur ama doğaya saygı bir nevi ibadet olarak görülür. Bu nedenle, su, denizler, dağlar, ormanlar, tüm bitkiler ve hayvanlar kutsal kabul edilir.
11- Tengricilikte atalar anısına saygı esastır. Bu nedenle insanlara ve insanlığa büyük iyiliği dokunan herkes yaşarken de öldüğünde de saygıyla anılır.
12- Tengricilere göre insanlar Tengri’nin çocuklarıdır. Tengri, çocukları arasından birilerini seçip de onlarla fısıldaşarak konuşmaz. Tengri zaten çocuklarına akıl vermiştir. Akılla ahlak keşfedilir. Akıl inancın da temelidir.
13- Tengricilikte ibadet olmadığı için tapınak / ibadet merkezi de yoktur. Tengriciliğe göre bütün yeryüzü ve doğa kutsaldır.
14- Tengricilikte dinsel lider yoktur. Zira Tengricilik bir din değildir.


Osmanlının kurulduğu ilçe olan bilecikteki bir türbe tıklayınız





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kikiemre61 -- 19 Kasım 2021; 16:37:17 >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
_
3 yıl
Yarbay

Bakiniz Alevilik ve Gök Tanri inancindaki benzerlikler. Sanki islami Turkler Gok Tanri inanciyla harmanlayinca ortaya Alevilik cikmis gibi duruyor.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Alevilik bir çok dinle uğraşan bilimciye göre Gök Tanrı inancının devamı Türklerin islam adı altında yaşama biçimidir. Sunnilik filan Türklerin inanç ve yaşam tarzı değildir bunu diyenler zamanla asimile olanlardır. Osmanlı ve selçuklu kurulduğunda bile bektaşilik olduğunu zamanla yüzyıllar sonra sunnileşmenin devamında bu hale geliyoruz.

Anadoluda mezar taşlarının neredeyse hepsinde göktürkçe yazardı tarikat ve cemaatler bunları zamanla yok etti bunlar çok net biliniyor fakat Din artık siyasetciler içinde kullanışlı bir araç haline geldi yoksa hangi din böylesine kısıtlama getirebilir yada getirsin ve bir ton paralar veriliyor Tanrı böyle bir şeyi neden istesin.




Bu mesajda bahsedilenler: @_turbo_
A
3 yıl
Teğmen

Foruma girmeyeli bölümün seviyesi nerelere kadar düşmüş. Kahvehane ortamına dönmüş forum. Tarih yorumlamak böyle bir şey değildir arkadaşlar. @Nat Alianovna hocam nerede o eski bilgiseller ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliemre461 -- 17 Ekim 2021; 19:58:59 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Nat Alianovna
K
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Tarih yorumladığımız yok farkındaysanız. Benim söylediklerimin bir tanesinin aksini söyleyebilecek adam bulamazsın herkes neyin ne olduğunu objektif bir şekilde baktığınızda her şey ortada.

Daha da ileri gidip çok daha net bilgi ve belgelerle sunarım yada sizin aydınlatmasını bekleriz alıntıladığınız arkadaşa bir önceki başlıkta gerekenleri söyledim belki söylediğime katıldı yada uğraşmak istemedi bilemiyorum fakat yine de tersiyle çürütürüm.

Gök Tanrı (Tengri) bir Tarih yorumlama değil Türkün yaşam tarzı ve biçimidir!

Esenlikler.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kikiemre61 -- 17 Ekim 2021; 21:33:3 >


Bu mesajda bahsedilenler: @aliemre461
N
3 yıl
Moderatör

quote:

Foruma girmeyeli bölümün seviyesi nerelere kadar düşmüş. Kahvehane ortamına dönmüş forum. Tarih yorumlamak böyle bir şey değildir arkadaşlar. @Nat Alianovna hocam nerede o eski bilgiseller ?




Forumdaki üretilen içerik, güncel mesajların genel durumu veya o anki üyelerinin niteliği kontrolümde olan bir mevzu değil ama elbette kültür tarih bölümündeki kahvehane tarzı mesajlara da müdahale ederiz. Bu konuda bir tane bölüme yakışmayan düzeysiz bir mesaj vardı mesela, o gitti. Kişisel görüşüm konu sahibi arkadaşın Tengriciliği garip kategorilerle ele alması ve bu inanç sistemine milliyetçi teveccühle tamamen kendisine göre olumlu bir imaj çizmesi. Tengricilik mesela bir din olsa ne olur? Din olmayıp da bir inanç sistemi olsa ne olur? Tengricilik şüphesiz bir Bizans Ortodoksluğu (Ortodoksluk zaten Doğru Görüş demek) gibi inanılmaz katı, doktrinize olmuş, madde madde dogmatik akideleri yazılabilecek bir din değil. Ama bir inanç sistemi olarak, kabulleri, adetleri, ritüelleri, batıl inançları, kam denilen yarı büyücü aracıları vb bulunan bir din sonuçta. Tarih yorumlamak bilinmiyor doğru bir yandan inanç sistemlerini de yorumlayamıyorlar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @aliemre461 , @kikiemre61
K
3 yıl
Binbaşı

O dönemlerde Türkmenlerin çoğu tengricilik inancına sahipti biraz araştırınca görebiliriz bunu her ne kadar net bir bilgi olmasada ertuğrul beyin şamanizm(gök tengri)inancına sahip olduğunu düşünüyorum yerine geçen oğlu osman bey ise onun da bir zamanlar tengricilik dinine sahip olduğunu iyice araştırırsak görebiliriz. Yoksa Tarih tamamen Çelişir şimdi osmanlı kuruluş tarihine baktığımız da bir çok çelişki var Ertuğrul beyin Uç beyi şamanist mezarında islama dair bir şey bulunmamış Bazı Tarihçilerin dediğine göre ise Osman ismini şeyh edebaliden ve devletin isminide edebali koymuştur. Ben osman gazinin Şamanizm(tengricilik) inancından asimile olup Müslümanlığa geçtiğini düşünüyorum Ahiler o zamanın en bilgili en güçlü bir tarikatlarıydı zaten. Osman beyin her ne kadar kanıt olmasada Devleti kurabilmek ve O dönemde güçlü olan Ahilerin de desteğini alabilmek için Müslüman olduğunu kendi araştırmam ve fikrimce düşünebilirim Osman ismi doğduğunda verilmemiş. Tarihe göre bu o zaman çelişkiye girer Kayıtlarda osman ve beyliğin ismini edebaliden aldığı yazar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Koks34 -- 20 Ekim 2021; 8:18:55 >

G
2 yıl
Yüzbaşı

Bu denilenler Atalar kültüne örnek. Tek başına bir kült veya birkaç kült inanç mensubu yapmaz insanı. Bunlar İslam Öncesi Türk tarihinden inanç kalıntıları sadece.

Kompleks olarak inanan bir kitle varsa Altay Türklerinde ve Yakutlarda hâlâ Şamanizme inananlar var. Moğolistan'da da var.



O
2 yıl
Çavuş

Kök Tengri, Mavi Gök demek.

Bu arada Anadolu aleviliği için , Aşkenaz Yahudiliği nin devamı yorumunda bulunan teorisyenler mevcut.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.