Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
34820
Tıklama
0
Öne Çıkarma
###GÜVENİLİR SİTELER VE ALIŞVERİŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?###
V
16 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Son günlerde bu sorular oldukça sık sorulmaya başlandı.Herkesin aklında kredi kartı bilgilerini internet sitelerine verip vermemekte kuşkular var.Bu kuşkuları ortadan kaldıracak bir topic yapalım herkes memnun kaldığı siteleri veya sorun yaşadığı siteleri nedenleriyle belirtirse güzel hepimiz için güzel bir rehber oluşturabiliriz.


İnternetten alış veriş yapmadan önce

1-) Alışveriş yapacağınız sanal mağazanın telefonunu, adresini, elektronik posta adresini, ve adını tam olarak açık ve net bir şekilde veriyor mu?Eğer o mağaza güvenilirse bu bilgileri çok açık ve net bir şekilde vermesi lazım.Aksi takdirde bir problem halinde kimin ile irtibat kuracağınız çok önemlidir.

2-) Satın almak istediğiniz ürün hakkında, mağaza tarafından detaylı bir açıklama sunulmuş mu?Aksi taktirde, size gelen ürün, eğer istediğiniz ürün değilse, bunun için bir ispata ihtiyacınız vardır ve o açıklamanı bir kopyasını sizde kendinize alırsanız, ispat etmeniz hiç de zor olmayacaktır.

3-) Mağaza tarafından satın alacağınız ürünün fiyatı ve ek ücretler, vergiler vb. şeyler ne kadar miktar tutmuş?Net olarak bildirilmiş mi?

Kesinlikle cevaplanması gerek sorular :
+Ürünün toplam fiyatı
+Teslimat şartları
+Ödeme Koşulları
+İptal ve iade halindeki durumlar

4-) Ürünü satın aldıktan sonra size kaç günde ulaşacağı belirtilmiş miverwirrt en geç süreyi vermeleri lazım)

5-) Artık ürününüzü seçtiniz ve kredi kartı şifrenizi ve bilgilerinizi vereceksiniz.Kredi kartı şifresini vereceğiniz sayfanın adres çubuğunda HTTPS:// olması gerekir.

6-) Eğer yabancı bir firmadan alışveriş yapıyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir şey vardır ki, herhangi bir mağduriyet halinde, sizin ülkenizin kanunları geçerli olmayacaktır.Ayrıca oradaki mağazanın müşteri hizmetlerini aradığınızda yabancı bir görevliyle saatlerce konuşabilme ihtimalini de göz önüne alırsak, kesinlik tanınmış şirketlerden alışveriş yapmalıyız.

7-) Alışveriş yaptığınız mağazada gizlilik sözleşmesi diye bir bölüm olmalı!Aksi takdirde sizin tarafınızdan verilen bilgiler başka amaçlar içinde kullanılabilir.Elektronik Postanıza reklam amaçlı postalar gelebilir.

8-)Kredi kartı bilgilerinizi verirken güvenlik paketi ile korunmakta olup olmadığına dikkat ediniz (global sign gibi)

http://www.uzmantv.com/internette-kredi-kartimizi-kullanirken-nelere-mutlaka-dikkat-edelim


internette alışveriş yapmak güvenli mi ?


Internette alışveriş yaparken ,telefonla alışverişteki aynı sorunları yaşayabilirsiniz.
Siparişimi alan kimse gerçekten yetkili bir kişi mi(dolandırıcı mı degil mi)
Birileri ben siparişimi verirken telefon hattını dinleyerek benim kredi kartı numaramı çalabilir mi ?

Gerçek hayatta kredi kartınızı kasiyerlere ,garsonlara (istemeyerek de olsa karınıza:) veya telefon üzerinden yetkili farzettgimiz kişilere rahatlıkla veriyorsunuz. Aslında Internette alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmanız gerçek hayattakinde daha tehlikeli değil. Hatta Internet üzerinden alışveriş gerçek hayattakinden daha güvenlidir denilebilir çünkü alışverişi gerçekleştiren firma sizin internet tarayıcınızı kullanarak yapmakta olduğunuz alışverişi şifrelerler. Böylelikle alışveriş bilgileri siz ve alışveriş yaptığınız firma dışında üçüncü bir şahıs ya da kurumun eline geçerse okunması mümkün olmayacaktır.

Netscape ürünleri bu güvenlik tehtitlerini SSL denen bir teknolojiyle önlemeye çalışırlar. SSL internete bağlı olan bilgisayarlar tarafından uygulanan bir dizi kuraldır.

Bu kurallar sizin verilerinizin bütünlüğünün korunmasını iletim sırasında verilerin değistirilmemesini ve başka birilerinin eline geçmemesini ve verilerin ulaşması gereken karşı tarafın gerçekten yetkili kişi olmasını sağlar.

Bir sitenin güvenli olup olmadığını anlamak için tarayıcınız üzerinde yazdığınız sitenin adresine bakın. Http adresinin sonuna eklenen “s” harfi yani “https” bağlandığınız site SSL protokolunun çalıştığını gösterir. Netscape 3.0 ve daha aşağı sürümlerde ekranın sol alt köşesinde kırık anahtar sembolü gözükür. Netscape 4.0 ve 4.5 ‘te kırma kilit sembolü güvenli modda kaybolur. Internet Explorer ‘da ise kapalı bir kırma kilit gözükür.

Eğer SSL kullanmayan bir siteye bilgi göndermek üzereyseniz tarayıcınız sizi uyaracaktır.

SSL , verilerinizin transferi sırasında güvenlik sağlamaktadır. Ancak siz kendinizi güvenilir sitelerden alışveriş yaparak koruyabilirsiniz.Bu sitelerin de sizin kredi kartı bilgileriniz başkalarıyla paylaşmayacak bir site olmasına dikkat ediniz.

Federal Ticaret Kurumu kredi kartı yolsuzluğu ve internet üzerindeki diğer sahtekarlıklarla mücadelesini sürdürmektedir. Bu konuda karşılaştığınız sorunları bildirmeniz için bir izleme komitesi kurulmuştur.http://www.fraud.org/ifw.htm



Not: alıntıdır... (Olympus Security)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V2 -- 3 Şubat 2008; 13:23:57 >

V
16 yıl
Yarbay

Faydalı bilgiler, üst konu yapıp sabitliyorum. Teşekkürler...



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.