Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
1810
Tıklama
0
Öne Çıkarma
gitarı nasıl pcye bağlarım
E
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhabalar yeni gitar alıcam internette biraz araştırdım bilgisiyara bağlanıyomuş ama nasıl oldugunu bulamadım nasıl bağlarım yardım edermisiniz



K
3 yıl
Yüzbaşı

Jack girişi bulunan elektro gitar ve elektro akustik gitarları bağlayıp Guitar Rig vb. programlarla bilgisayarda kullanabilirsin. Bazıları jack kablosunun bir ucuna 3,5 mm lik dönüştürücü aparatı takarak line-in girişine bağlıyor.

Bana göre en iyisi usb gitar kablosu olarak geçen,bir tarafı usb diğer tarafı jack girişi ve kulaklık girişi bulunan bir aparatı bulunan kabloyu edinip onunla bağlanmak. Ya da bir tarafı yine usb olup diğer tarafı direk jack olan kabloyu edinip kullanmak.

Google alışveriş bölümüne usb gitar adaptörü veya usb gitar kablosu yazarsan çeşitlerini görebilirsin.

Gitarla bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağladıktan sonra geriye kalan tek şey Guitar Rig gibi bir program kurarak usb aracılığıyla gitarın bilgisayara göndermiş olduğu sinyalleri sese dönüştüren bir programı edinmek.



T
3 yıl
Yüzbaşı

Gitarı bilgisayara bağlamanın en düzgün yolu bir ses kartıdır. Orijinal adı audio interface olarak geçer. Ucuzundan bir tane ses kartı alıp (örn; Behringer UMC22 veya UM2) normal gitar amfisine bağladığınız kablo ile ses kartına bağlayacaksınız. Geriye de bir DAW (Digital Audio Workstation) kurmanız gerekiyor. Yani ses kartından gelen sinyalleri işleyebileceğiniz bir program; Ableton, FL Studio, Cubase gibi. Diğer türlü bağlantılar çok da verimli olmaz. Gitarı direkt line-in girişine takmanız da düzgün bir iş olmaz. Çünkü line voltajı ile enstrüman voltajı bir değil. Line girişine takarsanız cılız bir ses alırsınız. Amfide dinlediğiniz gibi olmaz. Gitarı pcde kullanmak için belirlediğiniz bir bütçe varsa eğer ona göre bir şeyler önerebilirim. Ben aldığımdan beri bass gitarımı pcde kullanıyorum. Hiç amfi işine girişmedim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yüzbaşı

Bana soracak olursan ses kartı işi bir seviye sonra alınması gereken birşey. Arkadaş henüz gitara yeni başlayacakmış. Yani belli bir süre sonra sıkılıp bırakma ihtimali yüksek. O yüzden minimum maliyetle max verim almak gerek ilk etapta. O yüzden ben halen usb bağlantının başlangıç seviyesinde en iyi ve en ucuz yöntem olduğunu düşünüyorum. Ses kartlarının en kötüsü 400 liradan başlıyor. Usb gitar adaptörleri ise 20-30 lira. İlerleyen dönemde gitar işi sarar ve devam etme kararı alırsa, ondan sonra kayıtlar vs için ses kartı alması gerekecek zaten. Ancak ilk etapta bence gerek yok.

Envai çeşit enstrümanla uğraşan biri olarak ikinci el piyasasını sürekli takip ederim. Letgo,sahibinden gibi uygulamalar bir heves yüksek ücretlere alınıp, daha sonra sıkılıp bir köşeye atılan ve en son çare olarak dip fiyata elden çıkarılmaya çalışılan enstrüman ve enstrüman ekipmanlarıyla dolu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @trkgncr
T
3 yıl
Yüzbaşı

Dedikleriniz çok mantıklı tabi. Aslında arkadaşa bütçe sorarken amacım biraz da ses kartı alınabilecek bir bütçeyi mi gözden çıkardı acaba diye düşündüm. Ben gitara direkt ses kartı ile başladığım için başlangıçtaki giriş seviyesi ekipmanları atlamış oldum. Ama dediğiniz çok doğru tabi sıkılıp işi daha da ilerletmeme payı da var. Ben tam tersine gitarın yanına bir de midi klavye aldım. Ses kartı orada da işime yaradı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kesikparmak
K
3 yıl
Yüzbaşı

Müzikle uğraşan kişi için ses kartı son derece önemli. Ben de elektronik davulum için ses kartı kullanıyorum. Geçen aylarda bir heves elektro gitar aldım. Ama gerçekten hevesten ibaretmiş Baterist adamın gitarla ne işi olur? Daha şimdiden sıkıldım Ara ara iki üç akor basmak için alıyorum elime. Onda da hiç ses kartını davuldan çıkarıp gitara bağlamayla uğraşmıyorum. Direk usb den bağlayıp 5 10 dakika hevesimi alıp geri bırakıyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @trkgncr
T
3 yıl
Onbaşı

Gitarı bilgisayara bağlamak için ses kartı elzem fakat; ses kartının kalitesi de önemli çünkü kötü bir ses kartıyla gecikme yaşayabilirsin bu da keyfi sıfıra indirir.

Benim de önerim eğer enstrümanı yeni öğreniyorsan küçük bir amfi ile öğrenip kendinden emin olduğun noktada bu konuyu araştırarak doğru ekipman alman yönünde olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Yüzbaşı

Aslında günümüz ses kartlarında direct monitor özelliği sayesinde gecikme olmuyor. Şu an bu iş için satılan en ucuz ses kartında (Behringer UM2) bile bu özellik var. Hiç uygulamaya da gerek kalmadan direkt bu özellik açıldığında gitarın sesi hoparlörden geliyor. DAW kullanırken de asio driver kullanıldığı takdirde 20-30 ms'lerden söz etmiş oluyoruz. Windows driverlerı ile 200 ms'lere çıkıyor ve dediğiniz can sıkıcı durum ortaya çıkıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @telefoncuk
T
3 yıl
Onbaşı

Hocam aslında şunu kastettim, DAW'da ses kanalı üzerine efekt koyduğunuzda alt seviye ses kartları daha fazla gecikme verebiliyor. En azından benim algım öyle yanılıyorsam lütfen düzeltin


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @trkgncr
T
3 yıl
Yüzbaşı

Orada buffer size devreye giriyor aslında. Efektler arttıkça buffer size yetmiyor, onu da artırmak gerekiyor. Bu da gecikme olarak yansıyor. Ama kalite açısından düşük seviyede bir kart ile daha iyi seviyedeki kartta aynı buffer size kullanıldığı takdirde sesde bir fark oluyor mu bilmiyorum. Ya da birinde yeterken diğerinde yetmeme gibi sorun oluyor mu bilmiyorum. Tüm bunları geçtim ses kartı (audio interface olanlar) olayı topraklamadan bile can sıkıcı olabiliyor. PC'yi taktığım çoklu prizi değiştirdim, arada gelen patlama sesleri falan gitti. Sonra odayı değiştirdim, araya kablo boyunu uzatmak için başka bir çoklayıcı daha koydum. Bu sefer seste daha fazla patlama olmaya başladı. Topraklama üzerine alternatif yöntemlere yönelsem bu sefer de maliyet çok artabiliyor. O yüzden ses kartı işi biraz meşakatli, hakkınızı yememek lazım.




Bu mesajda bahsedilenler: @telefoncuk
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.