Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
18
Cevap
529
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Gelişmiş uzaylı medeniyetler Güneş yüzünden bizimle iletişime geçmemiş olabilir
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Gelişmiş uzaylı medeniyetler Güneş yüzünden bizimle iletişime geçmemiş olabilir



Nesiller boyunca bilim insanlarının içinden çıkamadığı insanlık dışı varlıkların olup olmaması konusu günümüzde de irdelenmeye devam ediyor. Gelişmiş uzaylı medeniyetlerin istatistiksel ve olasılıksal olarak var olduğu kabul edilse de henüz hiçbir kanıta ulaşamamış olmamız büyük bir paradoksu ortaya koyuyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre ise belki de uzaylıları fark etmememizin nedeni, Güneş Sistemi ve dolayısıyla Güneş’in onların kriterlerine uymamasıdır.



Ayrıca Bkz.NASA gelecekteki Ay görevleri için üç Orion uzay aracı daha sipariş etti



Arxiv’de yayınlanan yeni bir makale, yıldız türlerine odaklanarak konuyu ele alıyor. Genişleme evresinde olan gelişmiş uygarlıklar için her yıldız türünün arzu edilmediği öne sürülüyor. Düşük kütleli yıldızlar, özelikle Kırmızı ve Mavi cüce yıldızlar, uzun ömürlü medeniyetler için en iyi kolonileşme hedefi olabilir. Zira bu tür yıldızlar, Güneş gibi Sarı cüce yıldızlarla kıyaslandığında çok daha uzun ömürlüdürler.



Bu konuda denklemler ve paradokslar ne diyor?



Gelişmiş uzaylı medeniyetler Güneş yüzünden bizimle iletişime geçmemiş olabilir
Frank Drake tarafından 1961 yılında ileri sürülen Drake denklemi, Samanyolu galaksisi içerisindeki akıllı medeniyetin sayısını hesaplamak için kullanılıyor. Denklem; yıldız oluşumu, yıldız başına düşen yaşanabilir gezegen sayısı, bu gezegenlerin kaçında akıllı medeniyet olabileceği gibi birçok parametreyi ele alarak galaksimizdeki akıllı medeniyet sayısını tahmin ediyor. Denkleme göre galaksimizde yaklaşık 10.000 akıllı medeniyetin var olduğu tahmin edilmekte.



Ancak bir de Fermi paradoksu var. Enrico Fermi ve Michael Hart tarafından oluşturulan bu paradoks, galaksideki uygarlıkların sayısıyla ilgili yüksek tahminleri ve bu uygarlıklardan henüz hiçbirini görmememiz, fark etmememiz çelişkisini ele alıyor.



Yapılan yeni araştırmanın cevabı ise daha önce dikkat etmediğimiz bir faktörü ortaya koyuyor. Belki de Güneş Sistemimiz, uzun ömürlü, hızla genişleyen uygarlıkların arzu ettiği şeyi sunmuyor: Doğru yıldız türü.



Galaksimiz sadece 650.000 yılda fethedilebilir



Hesaplamalara göre genişlemek isteyen akıllı ve gelişmiş bir uygarlık galaksimizi kısa sürede fethedilebilir. Uygarlıkların en yakın 100 yıldıza gidip kolonileşmesi ve bunu tekrarlaması sayesinde sadece 650.000 yılda galaktik bir uygarlık sağlanabilir. Dolayısıyla şimdiye kadar gelişmiş bir uygarlık şimdiye kadar insanlıkla temas kurmuş olmalıydı.



Yıldızımız Güneş, onlar için uygun olmayabilir



Gelişmiş uzaylı medeniyetler Güneş yüzünden bizimle iletişime geçmemiş olabilir
Yapılan araştırma ise galaksilerdeki tüm yıldızların aynı olmadığını, dolayısıyla uzaylı bir uygarlığın kolonilerini nereye kuracağı konusunda seçici ve stratejik olacağını belirtiyor. Eğer genişlemeyi düşünen bir uygarlık varsa, uzun ömürleri nedeniyle düşük kütleli K ve M-cüce yıldız sistemlerini seçmeyi tercih edecekleri öne sürülüyor. Şu anda insanlık için bu seçim bir anlam ifade etmese de, gelişmiş bir uyarlığın koloni kararında yıldızın 10 milyar yıl mı yoksa 10 trilyon yıl mı yaşayacağı etkili olacaktır. Yeni araştırma da ayrıca gelişmiş uzaylı bir uygarlığın, düşük kütleli yıldızları hedef alarak yayılmasının yaklaşık 2 milyar yıl süreceği de hesaplandı.



Gelişmiş uzaylı medeniyetler Güneş yüzünden bizimle iletişime geçmemiş olabilir



Sonuç olarak tüm bunlar esasında birer matematiksel tahmine dayalı hesaplama konumunda. Doğru olabilecekleri gibi yanlış varsayımlar da içerebilirler. Ayrıca bu yaklaşımlar önyargı da içermekte. Zira uzay boşluğundaki insanlık dışı bir uygarlığın, güdülerini ve isteklerini bilemeyiz. Zamanı nasıl algıladıkları, ne kadar uzun yaşadıkları, bireysel değil de kolektif bir topluluk biçimi olup olmadıkları ve hatta artık organik temelli bile olmayabilecekleri gibi yüzlerce farklı durum söz konusu. Belki de yayılma gibi bir arzuları da yoktur.



Halihazırda SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırma) projesi gibi oluşumlar bulunuyor. Bilim insanları farklı medeniyetleri aramayı sürdürüyor. Bizden farklı bir medeniyeti bulup bulamayacağımız sorusu ise halen daha cevapsız.




Kaynak:https://www.universetoday.com/158287/maybe-we-dont-see-aliens-because-nobody-wants-to-come-here/
Kaynak:https://interestingengineering.com/science/aliens-dont-visit-because-of-sun

 Haberi Portalda Gör

Kimbilir, belki de geçmişte evrenin bir yerinden gelip bizi buraya ektiler ve belli bir zaman sonra hasat'a gelecekler.
Veya belki de duygularımız, korku ve heyecanımız, üzüntü...
Yoruma Git
Yorumun Devamı eylül kabus - geçen yıl +9
Yorumlara "Ne belli, gidip sormuşlar mı ehe?" diyen vardır kesin diye geldim boşa çıkmadım şükür.
Yoruma Git
MiyopBey - geçen yıl +5
C
geçen yıl
Teğmen

Yaww he he teknoloji editörü senin ile iletişime geçmişler demekki saçma sapan haberleri teknoloji olarak paylasiyonuz ya bildirimleri kapatacam artık .mk 1 saat önceki paylaşımı kopyala yapıştır yapmaktan başka bir halt yediğiniz yok !



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

E
geçen yıl
Yüzbaşı

Kimbilir, belki de geçmişte evrenin bir yerinden gelip bizi buraya ektiler ve belli bir zaman sonra hasat'a gelecekler.
Veya belki de duygularımız, korku ve heyecanımız, üzüntülerimizden enerji üretiyorlardır. Tıpkı bizim hayvanların etinden ve sütünden yararlanmamız gibi. Bu fikir bana ait değil bu arada.
Evrenin ve ölümün ne olduğunu bilmiyoruz bence. İkisi de gizemli konular. Varlık da keza öyle.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eylül kabus -- 27 Ekim 2022; 14:57:05 >


Y
geçen yıl
Binbaşı

Daha kendi barış ortamını çözememiş insanoğlunun da ısrarla uzaylı araması ve etrafta bulamaması da çok düşündürücü !




M
geçen yıl
Yarbay

Yorumlara "Ne belli, gidip sormuşlar mı ehe?" diyen vardır kesin diye geldim boşa çıkmadım şükür.




L
geçen yıl
Yüzbaşı

hayret uzaylılar cok gelismis varlıklar dünyayı isgal etmezler abi böyle bir sey olmaz yani diyenler gelmemis..



E
geçen yıl
Binbaşı

''Iphone 16 hakkında yeni bilgiler'' başlıklı bir haber görür müyüm diye girdiğim donanımhaberde beni şaşırtan, siteye dair umutlarımı canlı tutmama yardımcı olan bu bilimsel ve ilgi çekici güzel başlığı görünce ne yalan söyleyeyim çok sevindim. Bu kaliteli içerik donanımhabere bi 10 gün yeter. Yarın gelin s23 serisi çıkmamışken s24 hakkındaki söylentileri okuyun




I
geçen yıl
Binbaşı

"Galaksimiz sadece 650.000 yılda fethedilebilir" doğrudur abi.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

D
geçen yıl
Yarbay

cografi kesifler caginda avrupalilarin yeni kolonileri hangi adaya kuracaklarini adanin cografi omrune gore secmeleri ne kadar mantik iceriyorsa bu varsayimda o kadar mantikli. olumsuzluge ulasmis bir uzayli medeniyet icin bile milyar yil cok uzun sure. kaldigi 650bin yilda tum galaksiye yayilabileceklerini dusunursek.

baska bir noktada kirmizi cuceler yasam icin o kadarda cazip yerler degiller. kirmizi cuce yildizlarin omurleri uzun, trilyonlarca yil var olabiliyorlar,tamam ama isin birde yasama uygunluk boyutu var. kirmizi cucelerin isik gucleri cok dusuk oldugu bir gezegenin iliman olmasi icin yildizina cok daha yakin yorungede dolasmasi gerek buda yildiz kaynakli gunes patlamalarina ve radsyasyona daha cok maruz kalmasi demek. takdir edersinizki gunes patlamalari ve yuksek radyasyon yasamin pekde sevdigi ortamlar degil.

fermi paradoksu aklimi kurcalayan sorulardan bir tanesi. galakside yasanabilir sartlara sahip milyarlarca gezegen varken ve isik hizinin altinda bile tum galaksiye yayilmak kozmik olcekde goz kirpmasi kadar kisayken neden heryer bombos. eger cok sansliysak nedeni ilk olmamiz, bizden oncesinde evren uygun sartlara sahip degildi, evrenin ilk zamanlarinda hidrojen ve helyumun otesinde agir elementlerin bulunmayisi yada gama patlamalari gibi yokedici hadiseler bizden once bir medeniyetin yukselmesini engelledi. eger sanssizsak engel onumuzde demektir ya gelismis medeniyetler yildizlara yayilmadan kendilerini yok ediyorlar yada henuz bilmedigimiz baska bir guc tarafindan yok ediliyorlar. ne yazikki bu konuda elimizdeki ornek sayisi sadece 1, istatistiki bir cevap vermek imkansiz.




A
geçen yıl
Yüzbaşı

Gelişmiş uzaylı medeniyetler Dünya benzeri bir gezegen arayışında değillerdir. Çünkü onların öyle bir ihtiyacı söz konusu değildir. Gelişmiş uzaylı medeniyetler tabiri yerindeyse sıradan taştan bile en iyi şekilde yararlanacak üst düzeyde bilgi ve teknolojiye sahiptir. Olsa olsa onlar sadece meraklarını gidermek ve insanoğlunun teknolojik gelişmesini takip ederek kendileri için tehdit olup olmayacağını öğrenmek isterler. Sonuç olarak Dünya'yı keşfetmiş olsalar da insanoğlu ile hiçbir zaman irtibata geçmek istemeyeceklerdir. İşin üzücü yanı, günümüzde insanoğlunun uzaylıları keşfedebilecek teknoloji düzeyine erişememiş olması ve onları bulmak için onların bizlerle temas kurmalarının umut edilmesinden başka çare olmamasıdır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 27 Ekim 2022; 17:14:27 >


T
geçen yıl
Yarbay

Dolaşırken milyarlarca karınca görüyorsun ama altı üstü karınca, niye ezmek için kendini yorsun ki! Uzaylılar zaten rahatça dolaşıp ilhak edebiliyorken neden bizimle uğraşsınlar. En yakınımız olan uyduyu bile kaynak için kullanamıyoruz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 27 Ekim 2022; 17:31:05 >


A
geçen yıl
Yüzbaşı

Daha biz Ay'a gidip gelemiyoruz, onların bizimle iletişime geçememesi çok normal.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

D
geçen yıl
Yarbay

Bunu hangi şapşal poposundan uyduruyor.Yaşam olan her yerde yıldızlar var.Güneş orta ölçekli bi yıldız bunun binlerce kat büyükleri var sinyalleri onu bunu mu engelliyor yani ne kadar saçma bir yaklaşım.Onlar aramızdalar zaten biraz derin araştırınca insanlığı kontrol eden mekanizmanın başındakilerin başka medeniyetler olduğunu görürsün.Ay yüzeyine gidilmeyen 60 yıl var buradan bi pay çıkartılabilir çünkü buraya gelmeyin dediler ve gitmediler...




C
geçen yıl
Yarbay

Bu uzaylılarda ne kadar salakmış




L
geçen yıl
Binbaşı

"Şu cahiller var mı diye geldim, evet varmış" diyen,
düşükleri hor görüp dışlayan var mı diye yorumlara baktım.

Aşağılık insanları hor görmek, Türkiye vatandaşlarına yakışmaz.



M
geçen yıl
Binbaşı

Dünya dışı varlıkların olayı farklı. Dünyalıların büyük çoğunluğunun uzaylı görme şokuna hazır olmadıklarını bilmeleri mi dersin, özgür iradeye saygı yasası gereği mi dersin, kendine hizmet ve başkalarına hizmet eğilimindeki kutuplaşmalarının bize göre belirginleşmiş olup, kendine hizmet eğiliminde olanların başkalarına hizmet eğilimindeki dünya dışı varlıklarca engellenmesi mi dersin, dolu sebepler var.

Dünyanın üst düzey yönetimleri uzaylılarla ilgili bilgileri şimdilik saklıyorlar halklarından. Yıllar içinde alıştıra alıştıra uzaylıları açıklayabilirler. Ayrıca uzaylı varlıkların bedensel titreşimleri de insanlardan yüksek. Çok ileri gelişkinlikte olanları, yüksek titreşimdeki bedenleri nedeniyle, bizim göz algımızca görünmez seviyede olabilirler ve materyalize olmayı seçmediklerinde biz onları göremeyebiliriz.



N
geçen yıl
Moderatör

Geçememelerinin sebepleri bence çok açık. Uzay zamanın akıl almaz boyutları uzay zamanın farklı köşelerinde yani çok farklı mekan ve zamanlarda gelişen ve muhtemelen de uzay zamanın mesafe katetme ölçütlerine göre kısa sürede ortadan kalkan uygarlıkların birbirleriyle iletişim kurmasını neredeyse imkansız kılıyor. "İletişim" gerçekleşse dahi bu uzay zamanın devasa boyutları uyarınca bir temas düzeyinde kalacaktır ve muhtemelen kasıtlı biçimde değil de raslantısal bir iz bırakma ve o izin diğeri tarafından raslantısal şekilde keşfedilmesi biçiminde olacaktır. Ve diğerince keşfedilen izin sahipleri çoktan ortadan kalkmış da olabilirler.

Üstüne üstlük 650.000 yıl boyunca yıldızlararası kolonicilik girişiminde bulunup galaksiye yayılmak neredeyse gerçek addedilmeyecek kadar akıl almaz seviyede bir istikrara işaret ediyor. 650.000 yıl hiç de kısa bir süre değil tam aksine muazzam bir süredir. En azından insanlar ve havyanlar aleminden hiçbir organizmanın veya sosyal organizasyonun bu denli istikrarlı olmadığını, tam aksine doğadaki pek çok unsur gibi kararsız olduklarını ve bozulmaya eğilim gösterdiklerini biliyoruz. 650.000 yıllık çaba sonucunda galaktik bir uygarlık kurulması fiziken mümkün görünmüyor. Başta sözünü ettiğim uzay zamansal mesafe ve iletişim problemi de cabası.

Son olarak akıllı uygarlık ya da tür olmak kesinlikle yüksek teknolojinin veya kurumsallaşmış bilim geleneğinin garantisi değil. Açıkçası, söylemek gerekirse, son iki üç asrın yüksek teknolojiye sahip insan cemiyeti çok mucizevi bir vaziyettir. Bilim ve teknolojinin alıp başını gitmesine müsaade ve teşvik eden belki de yüzlerce tarihsel olay ve sürecin raslantısal bir bileşiminin ürünüdür. Galaksimizdeki çoğu akıllı uygarlık / tür bizim kadar şanslı olmayabilir. İnsan türünün yarattığı uygarlıkların dahi neredeyse hiçbiri gelenekleşmiş ve kurumsallaşmış biçimde bilim ve teknoloji üretebilen yüksek teknolojik uygarlık olma kriterini karşılayamıyor. "Bilimi içselleştirerek gelenekleştirebilmiş ve böylece nispeten yüksek teknoloji üretebilen uygarlık" kriterlerine sahip bildiğimiz tek insan uygarlığı Greko Romen temelli Batı uygarlığı. Tüm gezegen maddi ve bilişsel gücünden ötürü bu - Batılı - uygarlığı taklit etmeseydi ve bu malum uygarlık temsilcileri tarafından dünyaya yayılıp dayatılmasaydı insan türünden de "akıllı uygarlık" yani yüksek teknoloji üretebilen, uzaya radyo sinyalleri ve araç yollayabilen uygarlık namına bir şey olmayacaktı. Radyo sinyalleri alamayacaktık. Tüm insanlık tarihi boyunca kaç senedir radyo sinyali yayabiliyor ve alabiliyoruz sadece bunu düşünmek dahi çok şey anlatıyor. Uygarlıklar üstüne kararlı da değil. Hemencecik istikrarsızlaşabiliyorlar. Bu sebeple de tarih içerisinde yıkılmış uygarlık da çok. Dünya yüzeyinde 650.000 yıllık ömrü olmuş bir tane bile uygarlık bulamıyoruz. "Uzaylı" arkadaşlarımızın bizden misliyle daha istikrarlı olacakları veya yüksek teknoloji / bilim geliştirmeye daha yatkın olacakları iddialarına dair elimizde hiçbir veri bulunmuyor. Aslında okyanusta toplu iğne başı aranıyor.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Yarbay

dünya dışı yaşamı unutun, çünkü uzay dışı varlıklar diyince akla o filmlerdeki değişik yaratıklar geliyor, asla o varlıklar insan anatomisi kimyası insan tabiatı insan fiziksel tasarımı vel hasılı insan dediğimiz o mühendislik harikası ile asla denk olamazlar, o halde onlar bizden aşağılar, tek üstünlükleri ise belki medeniyetleri olabilir, bu dünya var başka yerde insanlığın olmadığı da dinler ezoterik metinler ile sabit. vesselam.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 19 Kasım 2022; 9:44:5 >