Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
1040
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Freelance iş vergileri nasıl oluyor?
B
2 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar Upwork'te freelance ödemelerini nasıl alıyoruz? İnternetten araştırdım Serbest Meslek Makbuzu kesmemiz lazım diyolar ama nasıl yapılıyor bir fikrim yok. Ayrıca senelik birkaç tane vergi beyannamesi vermeniz lazım falan dediler çok kafam karıştı. Birkaç sorum var süreci bilen varsa yardımcı olabilir mi?
1- Serbest Meslek Makbuzu(SMM) yi aylık kessek oluyor mu? Mesela haftalık ödeme aldık ama bankaya çekmedik diyelim. Her ay başı bankaya çekip SMM kessem oluyor mu?
2- SMM yi nereye gönderiyoruz onu da anlamadım. İnternetten Vergi Dairesine falan mı göndericez yoksa maliyeye mi gitmem gerekiyor?
3- SMM de stopaj + kdv varmış. Aldığım ücret brüt, bu ikisini çıkarınca net ücret mi olacak?
4- Yıllık gelir vergisi beyannamesi, Kdv beyannamesi vs. bunları hiç anlamadım. Senede 1 kez mi vermemiz gerekiyor? Yine maliyeye mi ibraz edeceğiz?
5- Sitede Payoneer ile ödeme kısmı da var. Oradan ödeme alsam, zaten Payoneer TC de yasal olduğu için ekstradan SMM kesmeme gerek kalmaz gibi bir durum olur mu?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Çavuş

Hocam payoonerdan almak mantıklı gibi ben bir kaç iş başvurusunda bulundum beklemdeyim nasıl site sizce



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Şimdilik kullanmıyorum hocam işe almadılar. Bir fikrim yok



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @arapismaill
A
geçen yıl
Çavuş

hocam para çektiniz mi hiç ben bir 24 dolar biriktirdim de çeksem mi bilemedim


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @gece yenilen tost
B
geçen yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Hayır hocam payoneer açmadım almadıkları için.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @arapismaill
C
geçen yıl
Teğmen

serbest meslek makbuzunu bende araştırıyorum. siz aldınız mı ? nasıl alınıyor bu? s.a bana serbest meslek makbuzu lazım dediğinde veriyorlar mı ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Teğmen
Konu Sahibi

yok hocam iş olmadığı için alamadım bilgim yok hala malesef




Bu mesajda bahsedilenler: @cornfield
M
geçen yıl
Binbaşı

Ben wise üzerinden çekim yapabiliyorum. Size de tavsiye ederim.

Vergi konusunu bilemeyeceğim



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

P
geçen yıl
Çavuş

selamlar, bende freelance sitelerinden kazanmak istiyorumda bu vergi muhabbetleri çok canımı sıktı. Veririz vermesine de aşamaları felan gözümü korkuttu. Bunun şöyle bir yolu yokmu ; bitane ajans olsa bize sponsor gibi bişey olsa. kazancımızdan birazını kendı alsa %18 gibi bir rakkamıda bizim yerimize makbuzlayıp vergi olarak verse felan halletse bize net ücreti yatırsa boyle bişey yokmu ya. içerik üreticisi ajansı diye arıyorum cıkmıyor. youtuberlar felan yapıyor ya hani onun gibi bişeyler lazım bana. diğer türlü smm yok brüt net muhasebeci kdv damgası havası ben anlamam boyle işlerden. düz bişeyler yok mu yardım edın ya.



K
geçen yıl
Yüzbaşı

Böyle konuları neden vergi dairesine sormuyorsunuz? Makbuz verilecekse, vergi dairesinde kayıtlı ve numaralı olması gerekiyor.



B
12 ay
Yarbay

Kdv neden var anlamadjm. Upwork türkiye’de vergi mükellefi mi? Benim müşterim ingiltere’de kdvsiz fatura kesiyorum. Vergi de yazılım ihracatı olduğu için matrahın yarısından alınıyor (bu konuda muhasebeciyi uyarmak gerekiyor).

Smm makbuzu da olur fatura da olur. Ben şahsen faturayı tercih ettim. Artık internetten 10 dk içinde şahıs şirketi kurulabiliyor. E-arşiv portalına girip ilk faturanı kesmek dahil herşey 15 dk sürüyor ve 50 kuruş masraf yok. Eskiden muhasebeci ayrı, noter ayrı, matbaa ayrı bir ton masraf. Yine bir muhasebeci ile çalışmak gerekiyor.
Ben upwork’u biraz inceledim. Üst seviye bir x++ programcısıyım. X++ programcısı bulmak zor, iyisini bulmak daha da zor. Buna rağmen upwork’tan iş almayı başaramadım. Zaten tek derdim denemekti. İşler çok küçük bütçeli ve kısa süreli. Upwork’ten para kazanmak çok zor bence. Ödeme kısmına gelince müşterim türkiye’deki banka hesabıma swift yapıyor. Türkiyede yaptığım işin faturasını kesip parasını alabilmek 6-7 ay sürüyordu. Burada ayın 1.inde faturam onaylanıyor. E-arşiv faturamı kesip mail atıyorum, param ayın 10unda hesapta. Türkiyedeki bankam ufak bir para kesiyor (swift işlemlerinde her iki taraftan da para alıyorlar malesef).
Upworkten gördüğüm kadarıyla daha çok web yazılımcıları vs iş alıyorlar ve deli gibi rekabet var. Çinliler hintliler x++ işlerine bile korkunç düşük teklifler veriyorlar. Hele ki front end, back end programcı sebil giibi var, o işler hepten ölüdür sanırım. Moral bozmak istemem ama gerçek bu. Ben tüm müşterilerimi linkedinden buldum. Upwork’la işim olmaz.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @gece yenilen tost
B
12 ay
Yarbay

Smmyi tabii ki müşterine vereceksin. Her fatura döneminde bir tane. Bir muhasebeci ile çalışmalısın. Vergi işlerini o ayarlayacak. Vergi ödememe diye bişey yok. Bir üst mesajımda yazdığım gibi ben smm makbuzu yerine fatura kesmeyi tercih ettim.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @gece yenilen tost
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.