Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
102
Cevap
1597
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Formula-1 2001 Sezonu Haberleri (3. sayfa)
Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONTOYA'DAN AÇIK SÖZLER AÇIK KARTLAR
------------------------------------

Williams pilotu Avusturya Grand Prix'i ile ilgili spekülasyonlara oldukça ilginç yorumlar getirmeye devam ediyor. Bu ilginçlik gerçi biraz kibir oluyor (Kolombiyalıların genel özelliği imiş). En son ve beni en çok şaşırtan yorum şu oldu ki bu yorum kolay kolay yapılabilecek bir şey, karşı pilot için de yenilir yutulur cinsten laflar değil.

MONTOYA: "Eğer Michael beni geçmeyi düşünüyorsa, pist dışına çıkmayı da göze almalıdır"

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

RON DENNIS: Mika ve David'i önümüzdeki yılda takımda görmek isterim.

Beraberlikleri ile F1 tarihinde zaten rekora sahip olan Mika ve David böylece takımın tam desteğini almış gözüküyorlar. Özellikle Coulthard'ın bu seneki performansı çok etkileyici. Mika ise zaten kendisini ispatlamış, bunu iki dünya şampiyonluğu ile süslemiş bir pilot. Bu seneki talihsizliklerini bir yana bırakırsak oldukça etkileyici kariyeri var. Mclaren takımı böyle iki pilot zaten arasa zor bulur. Ama şunu inanarak söylüyorum, bu iki pilot hariç Montoya'yı Mclaren sürerken görmek isterdim. Hoş olurdu.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

SCHUMACHER: 'Rubens'in gelecek sezonda birlikte yarışmak isterim"

Ferrari'de Barri'nin bu sezon bitecek olması Formula-1 paddocklarında Michael'e gelecek sezon için kimin takım arkadaşlığı yapacağı sorusunu gündeme getirmişti.
Bu isimlerden biri geçtiğimiz sezon Williams'ta başarılı bir yıl geçiren Jenson Button, diğeri halen Sauber takımında yarışmakta olan Finli Kimi Raikkonen. Ancak Michael gönlünden geçenleri başlıkta yazdığım gibi belirtti. Ayrıca Rubens'in hızlı ve çok iyi mücadele eden bir pilot olduğunuda belirtti.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONTOYA; "No one is unbeatable"
Yani hiçkimse yenilmez değildir. Bunu aslında sadece Schumacher'e karşı söylüyor. Taktı bir kez ona. Montoya şöyle devam etti:

Bazı pilotlar benim Ayrton Senna'yı gördüğüm açıdan Michael'ı görüyorlar. Eğer Senna'ya karşı yarışsaydım Brezilyada Schumacher'e yaptığımı ona yapmazdım çünkü o benim için bir kahramandı. Ama Michael'la durum farklı evet o şimdi en iyi ancak hiçkimse çıkıp onun yenilemez olduğunu söylemiyor. Herkes insandır ve hata yapabilir birgün onlarda formdan düşebilir. Brezilyada onu geçip ondan uzaklaşmaya başladığımda kendi kendime düşündüm 'daha hızlıyım'. Bu çok güzel bir duyguydu. Şunu biliyorum Formula-1'de gidecek bir yolum var. Herkesten güçlü olmayı öğrenmelisiniz ve bu zamanla olur. Avusturyada olan olayda ise Michael'ı yarış dışı bırakmaya çalışmıyordum sadece araca spin attırmamaya çalışıyordum aksi taktirde yarışım orda sona erecekti.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Mclaren'de henüz lider belli değil.

David Coulthard'ın takım arkadaşı çift dünya şampiyonu Hakkinen'in 34 puan önde olmasına rağmen Mclaren takım emirlerinin uygulanmayacağını belirtmişti. Çünkü henüz sezonun başlarınd olduklarını belirtmişlerdi. David Coulthard yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Takım şu an oldukça mutlu ve bununla ilgili hiçbir problem yok. Takım içimizden birinin kesin lider olduğunu görene kadar ikimizi de destekleyecektir. Eğer benim liderliğim açıksa Hakkinen beni destekleyecektir ve bunuda gurur meselesi yapacağını düşünmüyorum çünkü bunu geçmişte bende onun için yaptım.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

SCHUMI 2004'e
VE
BARRI 2002'YE KADAR FERRARIDE...
-------------------------------------

Açıklamasını pek yapmay gerek yok ancak bu bazı çevrelere mesaj oluyor bir anlamda tabi ki Formula-1 paddock'larında. Sakın kalkıp bizim forumdaki Mclarenciler üstüne alınmasınlar zaten alınmazlar da ::)))

Bu arada Mclaren'de bu aralar resmi açıklamasını yapacak ve Mika ve David zaten tarih oldukları beraberliklerine +1 sene daha ekleyecekler.

Astek

Edited by - yavuzbah on 23 May 2001 01:02:38



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Akdeniz kıyısında, yat limanı ve kumarhaneleriyle ünlü 28 bin nüfuslu küçük bir prenslik olan Monaco, 27 Mayıs 2001 pazar günü binlerce hız tutkununu ağırlayacak. Formula 1 yarış takvimine 1950 yılında eklenen Monaco, Formula 1 Dünya Şampiyonası için kırksekizinci kez ev sahipliği yapacak.
Evet tekrar Monaco zamanı. Şimdi bu küçük prensliğin tüm ihtişam ve görkeminin vakti. Bu yarışların 1929 yılındaki ilk motorlu araç yarışından bu yana şehir caddelerinde yapılan yıllık yarış zamanı. Şaşırtıcı bir husus ilk yapıldığı yıllardan bu yana bu yarışta çok az değişiklik olması. Bir veya iki ufak tefek değişiklik yapıldı ancak esas şekli hep aynı kaldı. Yani ilk viraj olan Ste Devote'den Masenet'teki tepeye ve sonra Casino virajına ve çıkıştaki yarışçıların sevdiği sete kadar her şey aynı. Bazı haritalarda yer aldığı gibi, Mirabeu inişi veya Üst Mirabeu virajı hep aynı kaldı.

Sonra pistte en yavaş geçilen viraj kalıyor. Şu anda bu viraja sık sık isim verilmese bile Grand Hotel deniyor. Ancak bazı haritalarda buranın ismi Aşağı Mirabeau. Sonra sağa dönen deniz kenarındaki Portier var. Bunu tünel takip ediyor. Sonra Tabac'a kadar kısa bir düzlükten sonra pilotu aldatıcı kesimler geliyor. Bundan sonra yüzme havuzunun etrafından tur atıp sola Rascasse'ye dönüyorlar ve sonra sert bir şekilde sağa dönüp sonunda yeni kurulan Monaco Otomobil Kulübünün başkanı olarak 1928 lerde Şehir içinde bir motorlu araç yarışı yapmak için o zamanki hükümete başvuran kişinin adı ile anılan Anthony Noghes virajı gelmektedir.

O zamandan bu yana, bir Grand Prix olarak, burası bir çok üstün özellik kazanan, en görkemli, en prestijli, en pahalı ve araç geçmesi en zor pist olarak ün yaptı. Bu liste oldukça uzun. Ancak bu harika yarışın etrafında bir çok önemli husus daha var. 3.367 km ile Grand Prix yarışlarının en kısa pisti ve 1999 yılında 147.354 kph ile en yavaş pist. Hatta 1997 de yağmurda ortalama hız sadece 106.937 kph oldu.

Bir çok sürprizi barındıran ve bazen çok az yarışçının yarışı tamamladığı bir yarış. Bu zor pistte kaçacak yer yok, ancak sıralamaya giren ve yarışı bitirenlerin miktarı genellikle iki katı rakamlarla ifade edilmesine rağmen, 2000 yılında sadece sekiz, 1999 yılında sadece dokuz ve ıslak pistte 1996 yılında sadece yedi yarışçı yarışı bitirdi. Altmışlı yıllarda, sadece 16 yarışçının start aldığı yarışlarda, iki yıl Dünya Şampiyonluğu puanı alabilecek yarışçı bulunamadı.

Şaşırtıcı bir durum da, bu Grand Prix, aynı Grand Prix içinde en fazla kazanma rekorunun kırıldığı yarış olmasıdır. Ayrton Senna 1989 ile 1993 yılları arasında peş peşe beş kez birinci oldu ve yarışı 1997 de de kazandı. Yarışa birinci başladı ve 1989, 1990 ve 1991 de birinci oldu. 1989 yılında McLaren için takım arkadaşı Prost'u yönetti. Ancak 1992 yılında 78 turdan sonra Nigel Mansell'in sadece 0.215 saniye önündeydi. Bu, tüm zamanların en az ara ile kazanılan 11. Yarışıdır. Bu arada Mansell'in hep kendisinin arkasında olduğunu unutmayın.

Diğer taraftan dört defa yarışı kazanma mesafesi bir turdan fazla olmuştur. Senna tekrar 1984 yılında kazanacaktı ancak yarış 77 turluk yarışın 31. Turunda durduruldu. Alain Prost yarış yetkililerine yağışın çok tehlikeli olduğunu işaret etti (Bazıları Stefan Bellof'un da Senna gibi yarışı kazanabileceğini söyledi çünkü Prost'un önündeydi fakat, Tyrrell o yılki şampiyonadan diskalifiye edildi). İlk kez bir yarış bu kadar erken durdurulmuştu. Sonra pistte meydana gelen kazalar yüzünden 1990 ve 1995 te yarış durduruldu. 1996 ve 1997 yıllarında ise yağmur yüzünden durdurulacaktı.

Kuşkusuz Senna, McLaren'e 11 birincilik ile en fazla yarış kazandıran pilot oldu. En son zaferleri geçen yıl burada David Coulthard ile elde edildi. Ferrari yedi birincilik ile takip etmekte ve onu da BRM ye eşit birincilik ile beş defa birinci olan Lotus izlemektedir. Graham Pill, en son 40 yaşında iken, son katıldığı iki ekiple de yarış kazandı ve beş birincilik elde etti. Bu arada 1958 yılında ikinci Monaco Grand Prix'ini kazanan Maurice Trigtignant ta 40 yaşındaydı. Ferrari ve McLaren üç kez ön sıraları aldılar. Buna mukabil, March gibi Williams ekibi bunu ancak bir kez başarabildi. McLaren ekibi iki kez yarışı arka arkaya tamamladı. BRM de Ferrari ile ilk birinciliğini 1999 da elde etti. Ancak Fangio 1950 ve 1957 deki iki birinciliğinde de en hızlı tur derecesi aldı ve zafer elde etti. Lastik imalatçısı Dunlop ilk kez 1958 de Monaco'daki ilk Grand Prix'lerinde yarışı kazandı ve sonraki dokuz yılda yarışı kazanmayı başardı.

Bu yılın ekibinden Mika Hakkinen 1998 ve 1999 yıllarında yarışa birinci başladı. Finli pilot bu yarışları ilk kez 1998 de kazanmıştı. Ancak bundan önce altı kez yarışı bitirememişti. David Coulthard beş yarışta altıncılıktan daha kötü derece almadı ve geçen yılın zaferinin yanında sadece bir kez yarışı bitirebildi. Michael Schumacher altıncılıktan daha kötü derece yapmadı. Alman pilot 2000 yılında yarışa birinci sırada başladı ve dört kez yarış kazandı. Geçen yıl dahil dokuz yarıştan üçünü bitiremedi.

Eddie Irvine son dört Monoca Grand Prix'ini dördüncü, üçüncü ve ikinci sıralarda tamamladı. 2000 yılında dördüncü idi. Jaguar ekibine ilk puanlarını kazandırdı. Bu arada Heinz-Harald Frentzen ve Fisichella da burada iyi puanlar aldılar. Benetton geçen yıl yarışı üçüncü tamamladı. Alesi hiçbir zaman beşincilikten kötü sonuç almadı, ancak bu Fransız pilot onbir yarıştan sadece dördünü tamamladı. Pilotlar burada da yüksek yarış terk oranına pek fazla itibar etmemektedir. Her ne kadar geçen yıl sadece sekiz ve önceki yıl dokuz pilot dereceye girdiyse de, son on yılda dereceye giren yarışçıların az olduğu sadece iki yarış vardır.

Michael Schumacher burada 1999 yılında yarış kazandı. Bu onu tüm zamanların Ferrari'nin en başarılı Dünya Şampiyonu Grand Prix pilotu yaptı. Ekip arkadaşı Eddie Irvine ile birlikte, Alman pilot aynı zamanda Ferrari'nin Monaco Grand Prix'inde ilk birinci ve birincilik-ikincilik derecesini aldı.

İspanya Grand Prix'inde Michael Schumacher'in Ferrari ile kazanması sonunda, Araç İmalatçılarında toplam 138 Pilotlarda ise toplam 47 puan aldı (Alain Prost'tan 4 puan az). Bu arada, David Coulthard'ın Avusturya'daki başarısı İskoçun yarışlarda Schumacher'in sadece dört puan arkasında olması demektir. En azından bu hafta sonu Monaco'da kazanırsa, puanlar eşit olabilir.








Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

SCHUMACHER VE BARRICHELLO İÇİN YENİ KONTRAT

Ferrari takımı bugün Dünya Şampiyonu Michael Schumacher ve takım arkadaşı Rubens Brrichello ile yeni bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Michael Schumacher 2002 yılı sonuna kadar olan şu anki kontratını iki yıl daha uzatarak 2004 yılı sonuna kadar İtalyan takımı ile anlaşırken, Brezilyalı pilot Rubens Barrichello ise bir yılyıl bir ilave ile 2002 yılı sonuna kadar takımı ile anlaştı.

Michael Schumacher'in 2003 yılı başında başlayıp 2004 yılı sonunda sona erecek olan iki yıllık kontratının yaklaşık olarak 45 milyon pound olacağına inanılmakta ve şu anki 20 milyon pound yıllık gelirinde az bir artış sağlayacak. Bu yeni kontrat ile 32 yaşındaki Dünya Şampiyonu pilotun kariyerini Ferrari takımında noktalayacağı gözükmektedir ve kontrat sona erdiğinde Alman pilot 35 yaşında olacak.

Ferrari sözcüsü konu ile ilgili şunları söyledi; "Scuderia Ferrari-Marlboro takımı pilotları Michael Schumacher ve Rubens Barrichello ile var olan kontratlarını güncellediğini duyurur".


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

SCHUMACHER VE BARRICHELLO İÇİN YENİ KONTRAT

errari takımı bugün Dünya Şampiyonu Michael Schumacher ve takım arkadaşı Rubens Brrichello ile yeni bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Michael Schumacher 2002 yılı sonuna kadar olan şu anki kontratını iki yıl daha uzatarak 2004 yılı sonuna kadar İtalyan takımı ile anlaşırken, Brezilyalı pilot Rubens Barrichello ise bir yılyıl bir ilave ile 2002 yılı sonuna kadar takımı ile anlaştı.

Michael Schumacher'in 2003 yılı başında başlayıp 2004 yılı sonunda sona erecek olan iki yıllık kontratının yaklaşık olarak 45 milyon pound olacağına inanılmakta ve şu anki 20 milyon pound yıllık gelirinde az bir artış sağlayacak. Bu yeni kontrat ile 32 yaşındaki Dünya Şampiyonu pilotun kariyerini Ferrari takımında noktalayacağı gözükmektedir ve kontrat sona erdiğinde Alman pilot 35 yaşında olacak.

Ferrari sözcüsü konu ile ilgili şunları söyledi; "Scuderia Ferrari-Marlboro takımı pilotları Michael Schumacher ve Rubens Barrichello ile var olan kontratlarını güncellediğini duyurur".


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONACO SERBEST SIRALAMA 1.GÜN
-----------------------------
Diğer Grand Prix'lerin aksine Monaco'da serbest sıralama turları Perşembe günü yapılıyor. 2 seansta yapılan sıralamalarda ilk 6 şu şekilde belirdi:

1- Hakkinen - Mclaren Mercedes - 1.19.853
2- M. Schumacher - Ferrari - 1.20.316
3- R. Schumacher - Williams - 1.20.938
4- R. Barrichello - Ferrari - 1.20.959
5- H.H. Frentzen - Jordan - 1.21.048
6- D.Coulthard - Mclaren Mercedes - 1.21.091

Serbest sıralama turları ile daha ayrıntılı bilgiliwww.f1-live.com adresinden edinebilirsiniz tabiki malum dilde.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONACO SERBEST SIRALAMA 2.2 SONUÇLARI
-------------------------------------
1- Hakkinen
2- M. Schumacher
3- R. Schumacher
4- Coulthard
5- Irwine
6- Trulli
6- Barrichello.

Çok yakında sıralama turlarıyla karşınızda olacağım.

Astek

Edited by - yavuzbah on 26 May 2001 12:12:42



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONACO GRAND PRIX SIRALAMA TURLARI
----------------------------------
1- COULTHARD - MCLAREN-MERCEDES
2- M. SCHUMACHER - FERRARI
3- HAKKINEN - MCLAREN-MERCEDES
4- BARRICHELLO - FERRARI
5- R. SCHUMACHER - WILLIAMS-BMW
6- IRWINE - JAGUAR

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

MONACO GRAND PRIX SONUÇLARI
---------------------------
1- Schumacher - Ferrari
2- Barrichello - Ferrari
3- Irwine - Jaguar
4- Villneuve - BAR - Honda
5- Coulthard - Mclaren - Mercedes
6- Alesi - Prost Peugeot

Yarış detaylarını ve basın konferansını daha sonra aktaracağım.

Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2001 Formula1 sezonunun yedinci ayağı olan Monaco Grand Prix'sini Ferrari takımının Alman yıldızı Michael Schumacher kazandı.
Sezonun yedinci yarışı olan Monaco Grand Prix'sinde Ferrari pilotu Michael Schumacher damalı bayrağı ilk gören pilot oldu ve kariyerindeki 48.Grand Prix zaferine imza attı. Ferrari'nin diğer pilotu Rubens Barrichello'nun ikinci sırayı almasıyla Ferrari takımı bu sezon ilk duble yapan takım olmayı başardı.

Jaguar takımının İrlandalı pilotu Eddie Irvine, BAR pilotu Jacques Villeneuve'ün önünde finiş çizgisini üçüncü sırada geçerek hem kendisine hem de takımına ilk puanlarını kazandırmış oldu.

Şampiyonada Alman pilotun ardında ikinci sırada bulunan David Coulthard formasyon turunda aracındaki arıza sebebiyle hareket edemedi ve en son sırada start aldı. Uzun bir süre Arrows pilotu Enrique Bernoldi'nin ardında kalan İskoç pilot, Bernoldi'nin pite girmesinden sonra rahatladı ve mükemmel bir performans sergileyerek yarışı beşinci sırada bitirmeyi başardı.

Bu sezonun popüler ismi Williams pilotu Kolombiyalı Juan Pablo Montoya, oldukça hızlı başladığı yarışın henüz ikinci turunda viraja alamayarak bariyerlere çarptı ve ilk turlarda yarışa veda etmek zorunda kaldı.

Şampiyonanın iddialı pilotlarından McLaren takımından Mika Hakkinen otomobilinde meydana gelen arıza nedeniyle yarışa yine erken veda etti. Böylece Hakkinen'in pilotlar şampiyonasında eğer büyük sürprizler yaşanmazsa hemen hemen hiç iddiası kalmadı.

Otomobili yanarak yol dışına çıkan Jarno Trulli'nin aracı itfaiyenin zamanında müdahalesi ile söndürüldü. Yarışın otuzuncu turunda meydana gelen bu olay sonrasında İtalyan pilot J.Trulli yarış dışı kaldı.


Yarış sonunda elde ettiği birincilikle kariyerinde 48. kez zafere ulaşan Michael Schumacher, Alain Prost'a ait 51 birincilik kazanma rekoruna daha da yaklaştı. Bu sezonun ilk yedi yarışında dördüncü galibiyetini elde eden Schumacher, Monaco'da Schumacher 5. kez birinci olmayı başardı ve bu pistte 6.zaferi bulunan Ayrton Senna'nın ardından en fazla kazanan ikinci pilot oldu.

22 otomobilin start aldığı yarışı sadece 9 araç bitirmeyi başardı. Minardi, Jordan ve Williams takımları iki aracı ile yarışa veda ederken, Fisichella, Burti, de la Rosa, Hakkinen, Panis ve Heidfeld de Monaco'ya veda eden diğer pilotlar oldular.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

FIA Basın Toplantısı
Michael Schumacher - Ferrari
Rubens Barrichello - Ferrari
Eddie Irvine - Jaguar

Soru: Michael. Bu birinciliği diğerleri ile nasıl karşılaştırıyorsun?
Michael Schumacher: Podyuma niye atlamadım diye bana daha önce de soru soruldu. Açıkça, fazla hissi değilim, çünkü son derece olağan bir birincilik oldu. Bu birincilik istisnai bir durum değildi. Yarış sırasında sizi hislendirecek olağanüstü bir durum olmadı. Monte Carlo'da kazanmak her zaman güzeldir. Her zaman özeldir ancak bu birincilik normal bir birincilik oldu.

Soru: Yorucu muydu? Önde yalnız mıydınız?
Michael Schumacher: Belli ölçüde yorucu oldu. Uzun süre önde yalnız gidiyorsunuz. Düşündüğünüz tek şey güvenilirlik. Yani bir parçanın arızalanmaması veya sizin bir hata yapmamanız.

Soru: Ancak konsentrasyon konusunda bir sorun yoktu değil mi?
Michael Schumacher: Hayır böyle bir sorunum olmadı. Ross ile biraz çene çaldım çünkü ona diğerleri ile ilgili sorular soruyordum. Ne yapıyorlardı, hangi pozisyondaydılar. Bana, "konsentrasyonunu bozma, diğer bir İndianapolis olmasın, kalbim bunun için çok yaşlı" dedi. Ben de "kalbine dikkat edeceğim" dedim. Ve bu tür bazı konuşmalarımız oldu ancak benim açımdan bir sorun yoktu.

Soru: İyi bir start oldu mu?
Michael Schumacher: Evet. Sistemlerimiz iyi çalışıyor. Daha önce de belirttiğim gibi, Avusturya şartlar yüzünden biraz olağan üstü idi. Aksi takdirde sistemlerimiz ile ciddi olarak hiçbir sorunumuz olmadı.

Soru: Yarış sırasında araç nasıldı?
Michael Schumacher: Açıkça çok iyiydi. Mekanik hiçbir sorunumuz olmadı. Yüzde yüz arabaya yüklendiğim söylenemez çünkü yarışın başlarında Mika yanımda iken, lastiklerin sınırları içinde sürüyorduk ve yarışın son kısmı olan önemli turlar için hazırlık yapıyorduk. Ancak durum bu mertebeye gelmedi çünkü hiçbir zaman fazla yüklenme ihtiyacı duymadım. Coulthart'a karşı ki yarışın belli bir bölümünde çok yükleniyordu, tur süreleri açısından, en hızlı turum onunkine çok yakındı, ve bugün sanırım rahatlıkla önde yarıştık.

Soru: David için ne düşünüyorsunuz? Geçmeniz için size fırsat verdi mi? Arkada kalanlarla bir sorun yaşadınız mı?
Michael Schumacher: Dediğiniz gibi, sanırım David beni aynada gördü ve açıkça Bernoldi'yi yakalamaya çalışıyordu çünkü kendisine tur bindirmesini istemiyordu. Çünkü tur bindirilmemesi yarışın son bölümlerinde kendisi için önemli olacaktı. Görebildiğim kadarı ile Mirabeau'da az kalsın çarpışıyorlardı. Ve sonra ben onun arkasındaydım ve hemen çekildi. Bu konuda son derece adildi. Bunun dışında geride kalanlarla ilgili hiçbir sorun yaşamadım.

Soru: Rubens; Hakkinen'i geçtiğinizde, onun sorununu görebildiniz mi?
Rubens Barrichello: Aslında hayır. Kendisine çok yakındım ve sonra ayak ve bacağımla ilgili sorunum ortaya çıktı ve biraz arkadan geliyordum. Birden hemen hemen durmakta olan bir araba gördüm. Duman veya benzeri bir şey yoktu. Sadece geri düştüğünü gördüm.

Soru: Sanırım 17, 18 ve 19. Turlarda sizin sorununuz vardı. Turda iki saniye kaybetmiştiniz, doğru mu?
Rubens Barrichello: Yarış sırasında yarıştan koptuğum bir an yaşadım. Pedala basmak ayaklarımın üzerinde bir ağırlık varmış hissi veriyordu. Zoruna hissediyordum onları. Ayak parmaklarımı oynatmaya çalıştım, su içtim. Ve ne olduğunu bilmiyorum. Sanırım kokpit içinde topukların değdiği yerde bir şeyler oldu. Titriyor ve hareket ediyordu. Tanrıdan bana yarışma fırsatı vermesini istedim çünkü araç mükemmeldi. Bugüne kadar böylesine güzel bir araba görmedim. Ancak Michael'in de söylediği gibi işi idare etmeliydim çünkü yapacak başka bir şey yoktu. Bu kadar erken fren yapmak zorunda kaldım. Allahtan arkaya baktığımda, Ralf'in geriye düştüğünü gördüm ve netice olarak bu açıdan kolay bir yarış çıkardım. Fren yapamadığım için yarıştan çıkmamak için konsantre olmak zorundaydım.

Soru: Yarışın sonuna kadar bu sorunu yaşadınız mı?
Rubens BArrichello: Allahtan pit stoptan sonra topuk basılacak yerin üzerine birşeyler koydum ve sonra artık sorunum kalmadı. Sonra daha rahat ettim ve yarış sonuna kadar oldukça rahattım.

Soru: Eddie; start'ta ne oldu?
Eddie Irvine: Oldukça makul bir start aldım. Devamlı üzerimde olan Williams kadar iyi bir start değildi ancak, birinci virajda Ralf'dın dışından dolandım. Fakat beni dışarı itti ve pistten çıkmak zorunda kaldım ve yolu ona bıraktım. Sonra Montoya bana yetişti ancak o ara geri kaldım; belki iki saniye kadar. Ve ne olacağını görmek için orada bekledim.

Soru: Bu podyum size çok şey ifade ediyor mu?
Eddie Irvine: Ekipteki herkes için iyi. Herkes çok çalışıyor. Bu yeni aerodinamik sistemler Cumartesi günü gelene kadar açıkça çok fazla ilerleme kaydetmedik. Şimdi fabrikadaki arkadaşlar için iyi oldu.

Soru: Netice nasıl ve aero paketi nasıl sonuç verdi?
Eddie Irvine: Sözleşme görüşme zamanı olmadığı için, büyük bir olasılık ile aero paketi sonuç verdi. Büyük bir aşama oldu. Ferrari'de dört yıl geçirdik. Bu hafta elde ettiklerimizin yarısını görmedik orada. Büyük bir aşama. Kanada'da daha iyi olacağı kesin. Ancak burada tüm mesele "down force" meselesi. Kanada'da randıman çok önemli. Ve randımanınız o kadar iyi değil. Bu ileriye dönük büyük bir aşama, ancak diğerlerine göre henüz çok fazla değil. Eğer Kanada'ya gider ve iyi performans gösterirsek, yılın diğer kısmında da iyi sonuç alırız, çünkü bu iki pist çok farklı.

Soru: Bariyerlere çarptığınızda, hasar olmaması sizi şaşırttı mı?
Eddie Irvine: Videoda seyrettiğimde bariyerlere çarpmadığımı düşündüm. Kaldırımdaydı ancak bariyere çarptığımı sanmıyorum. Bariyer dış kısımdaydı. Bariyere iç kısmından dokundum ancak çok hafif bir dokunmaydı bu. Sadece baktım ve açıkça eğer bir şey olsaydı şaşırırdım çünkü direksiyonda en ufak bir oynama olmadı.

Soru: Yarış sırasında aracınızda sorun oldu mu?
Eddie Irvine: Araç hakimiyeti iyiydi ancak geçen yıl ve bu yıl her yarışta ortaya çıkan bir problemimiz oldu. Direksiyonda bir sorun var. Sürüşü çok zorlaştırıyor. Bazen sıralama turlarında oluyor ve bu yarışta da oldu. Geçen yıl da oldu. Bana sıralama turlarında gecikmeye mal oluyor. Diğer pistlerde de sıralama turlarında gecikmeye sebep oldu. Bunun üzerinde durup sebebini bulmamız lazım. Ancak lastikler çok iyiydi ve motor performansı mükemmeldi.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ADRIAN NEWEY JAGUAR RACING'DE

Jaguar takımından bugün yapılan resmi açıklamaya göre, McLaren takımında teknik direktörlük görevini sürdüren Adrian Newey Jaguar takımına katıldı.

42 yaşındaki İngiliz teknik adam en son 1997 yılında Williams takımından McLaren'e transfer olmuştu. Williams takımında görevde bulunduğu süre içerisinde takımına 7 yıl içerisinde 4 sürücüler, 5 markalar şampiyonluğu kazandıran İngiliz teknik adam, McLaren takımının da 2 sürücüler ve 1 markalar şampiyonluğu kazanmasında büyük rol oynamıştı

Williams ve McLaren takımlarındaki başarısını Jaguar takımında da sürdürmeyi planlayan Newey, yeni takımına 2002 Ağustos ayından itibaren katılacak.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Takımlar Kanada’ya hazırlanıyor

Formula 1 takımları hem Kanada Grand Prix’sine hazırlanıyor, hem de Fransa Grand Prix’si öncesi Magny-Cours pistinde son kez test yapıyorlar.

Magny-Cours
NTV-MSNBC

30 Mayıs— Monaco Frand Prix’sinin ardından takımlar ara vermeden çalışmalarına başladılar. Kanada Grand Prix’si öncesi Magny-Cours pistinde yapılan testlerin en hızlı pilotu Williams’tan Ralf Schumacher oldu. Formula 1 takımları hem Kanada Grand Prix’sine hazırlanıyor, hem de Fransa Grand Prix’si öncesi Magny-Cours pistinde son kez test yapıyorlar. Yeni kurallara göre takımların bir grand prix’ye evsahipliği yapan pistlerde yarıştan önceki 4 hafta test yapmaları yasak.














Bu nedenle takımlar pilotların çoğu çalışmalarını Fransa’da sürdürdü. Magny-Cours’daki testlerin ilk gününde piste çıkan 14 pilot arasında en iyi dereceyi Williams’tan Ralf Schumacher yaptı. Alman pilotun 1.15.120’lik bir derece elde etti.
McLaren’in test pilotu Alexandre Wurz ikinci, Jaguar’dan de la Rosa ise üçüncü iyi dereceye imza attı. Özellikle yakıt tüketimi konusunda çalışan Ferrari’de Barrichello dördüncü, yaşadığı sorun nedeniyle sadece 6 tur atan Michael Schumacher ise 9’uncu sırayı aldı.
Formula 1’de sezonun sekizinci yarışı Kanada Grand Prix’si 10 Haziran’da yapılacak ve her zaman olduğu gibi NTV’den naklen yayınlanacak.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kanada'nın Grand Prix tarihinde önemli bir yeri vardır. Yıllar boyu bir çok yarışa evsahipliği yapmış ve bir çok Formula 1 pilotu çıkarmıştır. Aslında bir Grand Prix aracı bile üretmiş (ya da Grand Prix'de yer alan bir araç), fakat bir kişiye ismi Villeneuve olmayan Kanadalı Grand Prix pilotunun ismini sorduğunuzda büyük bir olasılıkla size yanıt vermeyecektir.
Kuşkusuz Villeneuve'ün Grand Prix yarışlarında hatırlanan bir yeri vardır. Gilles Villeneuve 1977 ile 1982 yılları arasında 67 Grand Prix'e katılmış, bunların altısını kazanmış ve 107 Dünya Şampiyonluğu puanı almıştır. Oğlu Jacques geçen yıl babasının toplam yarışlardaki derecelerini geçmiş ve şu anda 197 puan almış ve 11 kez yarış kazanmıştır. Williams ekibi ile Dünya Şampiyonu oldu, ancak kendi evinde hiç yarış kazanamadı.

Ancak bu ikisi dışında hiçbir başka Kanadalı Dünya Şampiyonası puanı alamadı. Bir çoğu bir çok yarışa katıldı ve genellikle oldukça iyi araçlarla ABD ve Kanada Grand Prix'lerinde yer aldılar. Örneğin Mike Fisher, Lotus ile iki yarışa katıldı. Bu yarışta Jim Clark 1976 sezonunun hakimi idi. Bill Brack Lotus ve BRM için yarıştı. George Eaton BRM ile 11 yarışa katıldı. Bu arada Jacques Villeneuve'den önceki KAnadalı sürücü Allen Berg, Osella ile 1986 da tam sezon yarıştı.

Peter Ryan ilk Kanadalı Grand Prix pilotuydu ve oldukça gelecek vaad eden bir kişiydi. Lotus 23 ile bir Kanada Grand Prix spor araçları yarışında Stirling Moss'u yendi ve Formula1'e katıldıktan sonra Formula Junior'de yarışarak Grand Prix merdivenlerini tırmanmak için Avrupa'ya gitti. Ancak bir yarışta Pete Arundell'i yendikten sonra bir yarış kazasında yaşamını kaybetti.

Bir sonraki Kanadalı Peter Broeker de bir Dünya ŞAmpiyonluğu puanı kazanmaya çok yaklaştı. Fakat farklı bir sebeple yarışmıştı. Kanada'da imal edilen Stebro ile 1963 ABD Grand Prix'sine katıldı. Bu araç 1500 cc'lik motor konan bir Formula Junior aracıydı. 15 saniye geride yarışı yedinci sırada bitirdi. Bu derece puan almak için gerekli sıranın bir arkasında idi. Ancak birinci gelenin 22 tur arkasında yarışı bitirmişti.

Özellikle son zamanlarda olmak üzere yarışlardaki bu durum devam etti. Son birkaç Kanada yarışından sonra gözlemciler bu yıl ne denli olaylar olacağını gözleyecekler ve görmeyi isteyecekler. 1998 ve 1999'da ilk viraj kazaları oldu. Birinde yarış dururken diğerinde güvenlik aracı devreye girdi. Güvenlik aracı 1999 olayında dört kez müdahale etti ve yarış sonunda damalı bayrağı aldı. İnanılmaz bir şey de dört Dünya Şampiyonasında aynı virajda kazaların olmasıdır. Ricardo Zonta, Damon Hill, Michael Schumacher ve Jacques Villeneuve.

Bu yılki yarış 33. Kanada Grand Prix'si olacak. İlk Kanada Grand Prix'si 1967 yılında Ontario'da Toronto yakınlarında Mosport Park pistinde yapıldı. İlk dört yılda Montreal yakınlarındaki Mont Tremblant pisti ile yer değiştiriyordu. Sonra 1977 yılına kadar Mosport'da kaldı. Bu yıl pistin çok tehlikeli olduğu dikkate alındı ve Kanada'nın kendi pilotu Gilles Villeneuve'ye karşı ilgi büyüdüğü için, yarış Ile de Notre Dame üzerinde bulunan, Expo 67 alanı olan ve 1968 olimpiyatlarında St Lawrance nehri üzerinde kürek yarışları için kullanılan piste alındı. Gilles Villeneuve bu pistteki ilk yarışı kazandı. Bilahare 1982 yılındaki ölümünden sonra bu pist onun adı ile anıldı. O yıl Riccardo Paletti'nin açılış turundaki kazaya karıştığı yıldı. Kendisi Didier Pironi'nin arkasında yarışıyordu ve bu kaza Paletti'nin yaşamına mal olmuştu.

Gilles Villeneuve'ün bu zaferi burada Ferrari ile kazanılan sekiz yarıştan birisi idi. Buna Jean Alesi'nin 1995'te kazandığı Grand Prix dahildir. Ve Michael Schumacher burada 2000 yılında birinci oldu ve İtalyan ekibini McLaren ile eşit hale getirdi. McLaren ekibi de Kanada'da sekiz kez birinci olmuştu. Bu arada Pazar günü derece bekleyen Williams ekibi altı kez kazandı.

Kanada'daki en başarılı pilot Michael Schumacher'den başkası değil. Kendisi yarışı dört kez kazandı. Nelson Piquet 1984 yılında birinci olarak başladığı yarışı start'tan finişe kadar önde götürerek ve en hızlı tur derecesini yaparak yarışları üç kez kazandı. Bu arada aynı başarıyı Michael Schumacher 1994 yılında gösterdi. Piquet 1991 yılında Benetton ekibi için Pirelli'nin en son birinciliğini aldı. Aynı zamanda kendisinin de son yarışı idi. İmalatçı açısından Benetton ekibi iyi durumda gözüküyor. 1990'dan bu yana altı kez ikinci oldular, iki kez birinci ve iki kez üçüncü geldiler. Aslında o tarihlerde bir kez şeref kürsüsüne çıktılar ancak bu yıl 2001 yılı araçları ile hız yapma arzusunda olan iki pilot ile daha önceki yılla kadar umutlu değiller.

Jackie Stewart 1970 yılında Kanada'daki ilk yarışında ilk kez yarışa Tyrell ile birinci başladı. 1973 yarışı Jackie'nin 99.uncu ve son Grand Prix yarışıydı. Sezon içinde son yarış olan 1980 Kanada Grand Prix'si, Avustralya Şampiyonu Alan Jones'un Dünya Şampiyonluğu ünvanı aldığı yerdi.

Kanada Grand Prix'si aynı zamanda bazı rekorlara sahne oldu. 80 turun 64. turundan sonra yağmur yüzünden durdurulan ilk Grand Prix yarışıydı. Tekrar bir kaza sonucu 1980'de durduruldu ve yine iki saat sonunda yağmur yüzünden yarış durdu. Başka bir kaza bir sonraki yıl yarışın durmasına sebep oldu. Son zamanlarda da bir sürü yarış durduruldu. 1995 başında pist üzerindeki seyirciler yüzünden yarış bir tur önce durduruldu. Oliver Panis'in yaptığı kaza 1997 de yarışın erken durmasına sebep oldu. 1998 yılında ise bir viraj kazası yüzünden yarış durdu ve güvenlik aracı 1999 viraj kazasını kontrol etti. 1"973 yarışı da bir güvenlik aracı ile kontrol edilen ilk Grand Prix yarışı olma onuruna sahip oldu. Ve 1999 yarışı Heinz Harald Frentzen'in kazasından sonra güvenlik aracı ile biten ilk yarıştı.

Geçen yılın yarışında yolun yaklaşık üçte ikisinde yağmur yağdı ve ilk ve tek pitstop'unu mükemmel bir zamanda yapan Giancarlo Fisichella bundan istifade etti. Diğer yarışçılar yağmur yüzünden ikinci kez pitstop yapmak zorunda kaldılar. Michael ıslak zeminde ekip arkadaşı Ruben Barrichello'nun önünde yarışı kazanırken, David Coulthard on saniyelik cezasından dolayı zor anlar yaşadı ve İskoçyalı sonunda yarışı sekizinci sırada tamamlayabildi.

İlginçtir ki, geçen yılın yarışları sezonun sekizinci ayağı idi ve üst dereceleri alan iki pilot Michael Schumacher ve David Coulthard arasında bu hafta sonu sadece oniki puan fark var. Michael Schumacher yedi yarıştan dördünü kazandı ve Montreal'deki yarış yılın beşinci birinciliği olmuştu. Ve aynı dereceleri arıyor şimdi. Tesadüfi mi? Belki, ama eğer Schumacher Pazar günü burada kazanırsa daha da iyi olacak.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Montoya: Kanada eğlenceli geçecek

JPM, Kanada Grand Prix’si öncesinde kendisine has açıklamalarına devam ediyor.



C. Hakan Suer
NTV-MSNBC

7 Haziran— BMW WilliamsF1 pilotu Juan Pablo Montoya, Kanada Grand Prix’si sırasında yaşayacağı gece yarısı eğlencelerini iple çektiğini ifade etti. Kolombiyalı herşeyden önce bu sezon ikinci kez yarış tamamlamayı başarmanın peşinde. Ancak, sahip olduğu agresif stilini sergilemek için biçilmiş kaftan olan Gilles Villeneuve pistindeki geçiş imkanlarını da sonuna kadar zorlayacağının sinyallerini şimdiden veriyor.














“Montreal, pek çok yönden çok ilginç bir pist ancak benim için en önemlisi, tur başına düşen geçiş imkanlarının sayısının diğer pistlere oranla çok fazla olması” şeklindeki sözleriyle kazanmak için yarıştığının bir kez daha altını çizen Montoya’nın, işin eğlence tarafı ile ilgili düşünceleri ise şöyle:
“Burası her yönüyle ilgi çekici bir şehir ve eğlence konusunda Kanada’nın başkenti. Bana söylendiği kadarı ile Grand Prix süresince geceler galiba oldukça renkli geçecek.”
Son derece rahat hareketleri ile kimi zaman yarış severlerin ilgisini, kimi zaman da takım yetkililerinin tepkisini üzerinde bulan Montoya, yarışmak konusundaki becerisini ve keskin zekasını, iddialı yapısı doğrultusunda yarış sonuçlarına yansıtabilmiş değil. Geride kalan yedi yarışta sadece bir finiş görebilmiş olan Montoya hakındaki yorumlar, Monoco’da yaptığı hata sonrasında da yoğunlukla, Kolombiya’lı pilotun Formula 1’de öğrenmesi gereken daha çok şeyin olduğu yönünde. Ancak yine de, Formula 1’de henüz ilk sezonu ve Williams’da şu ana kadar inanılmaz bir potansiyel yaratmış olduğu da tartışılamayacak bir gerçek.


Astek



Y
23 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sauber, Kanada’dan çok umutlu

Formula 1’de bu hafta sonun yapılacak Kanada Grand Prix’sinin sıralama turları cumartesi, yarış ise pazar saat 20. 00’dan itibaren NTV’den canlı olarak yayınlanacak.

Montreal
NTV-MSNBC

6 Haziran— Pistlerin genç Alman pilotu Nick Heidfeld, Kanada Grand Prix’sinden mutlak puanla dönmek istiyor. Heidfeld, sezonun ilk yedi yarışında aldığı sekiz puanı arttırmak ve Sauber C20’siyle başlattığı çıkışı istikrarlı bir hale getirmek istediğini söyledi. Formula 1’de bu hafta sonun yapılacak Kanada Grand Prix’sinin sıralama turları cumartesi akşamı saat 20. 00’dan itibaren NTV’den canlı olarak yayınlanak. Pazar akşamı saat 20. 00’da başlayacak yarış da yine NTV’den canlı olarak yayınlanacak.














“Montreal yavaş ve hızlı virajların birarada bulunduğu bir pist” diyen Heidfield, “Zaten bu nedenle başarılı olacağımı düşünüyorum. C20’nin karakteri de bu tip pistlere çok uygun” diye konuşuyor.
F3000’de şampiyonluk yaşayan Heidfield’ın takım arkadaşı Kimi Raikkonen de Kanada’dan bir hayli umutlu. Gilles Villeneuve pistine ilk kez çıkacak olana genç Finli, “Yeni pistlere alışma konusunda bu zamana kadar bir zorluk yaşamadım. Burada da yaşayacağımı düşünmüyorum. Montreal’de çok hızlı olduğunu düşündüğüm bazı bölümler var ve ben de yarış sırasında eğleneceğimi düşünüyorum” diye konuşuyor.
Bilindiği gibi Sauber takımı Monte Carlo’da pek de iyi bir hafta sonu geçirmemişti. Heidfeld ilk turda kaza yapmış, Raikkonen ise yarışın son turlarında teknik bir sorun nedeniyle yarış dışı kalmıştı.


Astek