ilk durumda anahtar açıkken toplam direnç 3/2R oluyor. üretecin potansiyeline de V dersek , V= 3/2R 2/3i şeklinde akımı yazabiliriz. ilk durumda lambadan geçen akım anakol akımının yarısı olacaktır yani 1/3. güç formülünden de ( i^2 . R ) R^2/9 olarak gücü buluruz. bu değer P imiş.
ikinci durumda anahtar kapalı iken, R direnci kısa devre yapıyor. eş değer direnç 1/2 oluyor. buradan V= R/2 2i şeklinde akımı buluruz. anakol akımının yarısı yine lambadan geçecektir yani i akımı geçer. yine güç formülünden i^2 . R olarak gücü buluruz. ilk bulduğumuz değerin 9 katı olduğundan cevap 9P.
sondan önceki soru: güç formülünden R3 üzerinden geçen akımı buluruz. 80= i^2 . 5 buradan i = 4 bulunur. aynı şekilde R1 deki akımı hesaplarsak i = 2 buluruz. paralel bağlı dirençlerde V= i.R formülü gereği dirençle akım ters orantılıdır. yani üst koldan 2 akım alt koldan 4 akım geçiyorsa dirençler 4 e 2 olmalı. burada altta 5 lik bir direnç var ve 4 akım geçiyor. orantı yaparsak üst koldan 2 akım geçmesi için 10 direnç bulunması gerekir. 4 zaten mevcut olduğuna göre R2= 6 ohmdur. yine güç formülü uygulandığında P= İ^2 . R den P= 4 . 6= 24 bulunur
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anllll -- 4 Mayıs 2014; 14:16:37 >