Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
554
Tıklama
0
Öne Çıkarma
eurobond alip kisa surede satınca dogan vergi
M
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba,
Gecen sene yaklaşık 2 aylık bir sure icinde, belli bir miktar eurobond(devletin ihraç ettigi, 10 yıllık vadeli olanlardan) alıp sattım. Yaklaşık 5000$ kar ettim. Bunun vergisini görebildiğimiz bir e-devlet sitesi var mi?
E-devletten vergi borcunu kontrol ettigimde hiç borç görünmüyor ama mevzuata gore al-sat karinin vergisinin ödenmesi gerekiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 14 Mart 2020; 2:4:30 >

U
4 yıl
Çavuş

Merhabalar . Yurtdışında mı yaşıyorsunuz nereden alıp sattınız ?v Yani yurt içi banka veya benzeri finans kurumu üzerinden mi yoksa yurt dışında mı al sat yaptınız ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yurticinde alsat yaptik. Kardesim yapti (kendi adina) al-sati, vakifbank uzerinden. Kendisi turkiyede yasiyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @UzakyolSurucu
U
4 yıl
Çavuş

Al sat isleminden isleminden elde ettiginiz kazanc Deger artis kazancinin konusuna girer . Kardesiniz Tam mukellefdir o yuzden beyani gerekir . Ancak burada beyan edilecek gelirin hespalanmasi acisindan eurobondun ihrac tarihi onem tasir 10 senelik vadeli demissiniz o yuzden buyuk olasilik ihrac tarihi 01.01.2006 tarihi sonrasidir . Bu durumda Alis ve satis tutarlari uzerinden maliyet bedeli endekslemesi (Basit olarak Ilgili donem ufe oranlari kullanilarak enflasyon etkisinin arindirilmasi) yapilmasi gerekip daha sonra kalan tutar uzerinden bir gelir var ise bu gelir beyan edilmelidir. Maliyet Bedeli endekslemesi nasil yapilir? Misal eurobondu Ocak 2010 da aldip eylul 2011 de sattiniz diyelim Bir inceki aylar yani Aralik 2009 aylik ufe orani 0.50 agustos 2011 ufe orani da 0.80 diyelim aralarinda ne kadar artis var % 40 artmis . Deger artis kazanciniz da 50.000 diyelim o halde bu kazancinin %40 i enflasyon etkisidir 50000×0,40 = 20000 tl kazanci dusup (enflasyindan arindirip)kalan 30000 tl sizin vergiye tabi gelirinizdir . (Bu arada deger artis kazancinin hesabinda kur faklari dikkate alinmaz yani hesaplamalari yaparken eurobondu aldiginiz kurlari kullanin sadece)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UzakyolSurucu -- 16 Nisan 2020; 11:57:48 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @mghfreud
R
3 yıl
Çavuş

şurada anlatılmış.
Videoyu izlemek için tıklayınız



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.