Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir, 1 mobil kullanıcı
11
Cevap
572
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Elmasın elektrik üretebildiği keşfedildi: Bugüne kadar imkânsız sanılıyordu
L
2 hafta (3334 mesaj)
Yarbay
Konu Sahibi

Elmasın elektrik üretebildiği keşfedildi: Bugüne kadar imkânsız sanılıyordu
Elmas, dünyadaki en sert doğal malzeme olmasıyla biliniyor. Olağanüstü dayanıklılığının yanı sıra yüksek ısı iletkenliği, kimyasal kararlılığı ve elektriksel özellikleri de elması mühendislik açısından son derece değerli bir malzeme hâline getiriyor. Ancak elmasın elektriksel açıdan önemli bir dezavantajı olduğu düşünülüyordu. Çünkü malzemenin bükülme ya da sıkışma gibi mekanik etkiler karşısında elektriksel bir gerilim oluşturamayacağı kabul ediliyordu. 1900'lü yılların başından bu yana geçerli olan bu anlayış, Hong Kong Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı yeni keşifle sarsıldı. Bilim insanları, yeterince ince ve esnek hâle getirilen elmasın mekanik olarak büküldüğünde ölçülebilir ve tekrarlanabilir şekilde elektrik üretebildiğini ortaya koydu.



Bu keşif, elmasın yalnızca dayanıklı ve pasif bir malzeme olarak değil, aynı zamanda elektrik üretebilen aktif bir bileşen olarak da kullanılabileceği anlamına geliyor.



Elmasın Piezoelektrik Malzeme Olabileceği Yıllar Sonra Ortaya Çıktı



Piezoelektrik etki, bazı malzemelerin mekanik olarak sıkıştırılması, gerilmesi veya bükülmesi sonucunda elektrik yüklerinin yeniden dağılması ve bunun sonucunda bir elektrik gerilimi oluşması olarak tanımlanıyor. Tersi durumda, yani malzemeye elektrik uygulandığında mekanik olarak şekil değiştirmesi de mümkün olabiliyor. Günümüzde piezoelektrik malzemeler, sensörlerden mikroelektromekanik sistemlere (MEMS) kadar pek çok farklı teknolojide kullanılıyor.



Elmas ise bugüne kadar bu malzemeler arasında yer almıyordu. Bunun temel nedeni, elmasın kristal yapısının ve sahip olduğu simetrinin klasik anlamda piezoelektrik etki oluşturmasına uygun olmamasıydı. Bu nedenle elmas, MEMS gibi sistemlerde piezoelektrik özellik sağlayan bir malzemenin yerine geçmekten ziyade, yüksek dayanıklılığı nedeniyle bu malzemeler için destekleyici bir yapı olarak kullanılıyordu. Ancak son araştırmayla birlikte elmas çok daha farklı role bürünebilir.



Elması Bükülebilecek Kadar İncelttiler



Elmasın elektrik üretebildiği keşfedildi: Bugüne kadar imkânsız sanılıyordu
Araştırmacılar bunun için yakın zamanda geliştirilen bir kenar eksfoliasyon yöntemi kullanarak son derece ince ve esnek bir polikristal elmas membran üretti. Buradaki kritik nokta, normal şartlarda oldukça sert ve rijit olan elmasın kalınlığının ciddi şekilde azaltılmasıydı. Böylece elmas, kütlesel hâlindeyken mümkün olmayan ölçüde bükülebilir bir yapıya kavuştu.



Ekip daha sonra bu ince elmas membranı kontrollü şekilde mekanik olarak esnetti ve büktü. Yapılan ölçümlerde, membranın deformasyona uğramasıyla birlikte kararlı elektrik voltajı sinyalleri ortaya çıktığı görüldü. Ancak araştırmacılar bunun gerçekten elmasın ürettiği bir elektriksel tepki olduğundan emin olmak için deneyleri bununla sınırlı tutmadı. Çok sayıda mekanik döngü gerçekleştirerek aynı sonucu tekrar tekrar elde edip edemeyeceklerini test eden araştırmacılar, aynı zamanda çevresel etkilerin sonuçları değiştirmediğinden emin olmaya çalıştı. Özellikle iki yüzeyin birbirine temas etmesi veya sürtünmesi sonucunda ortaya çıkabilen triboelektrik etkilerin ölçümleri etkilemediğini göstermek için kontrollü deneyler gerçekleştirildi. Voltaj sinyalinin farklı mekanik döngülerde tutarlı şekilde ortaya çıkması, elektriksel tepkinin doğrudan elmas membranın deformasyonundan kaynaklandığına dair güçlü kanıt sundu.



Elmas Nasıl Elektrik Üretebiliyor?



Peki normalde piezoelektrik olmadığı düşünülen elmas nasıl elektrik üretebiliyor? Araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmak için deneylerin yanı sıra ilk prensip hesaplamaları olarak adlandırılan teorik yöntemlerden de yararlandı. Elde edilen sonuçlar, etkinin özellikle polikristal elmasın yapısındaki tane sınırlarından kaynaklandığına işaret ediyor. Polikristal bir malzeme, tek ve kusursuz bir kristalden oluşmak yerine çok sayıda küçük kristalin bir araya gelmesiyle meydana geliyor. Bu küçük kristallerin birbirleriyle birleştiği bölgeler ise tane sınırları olarak adlandırılıyor. Elmas membran büküldüğünde bu bölgelerdeki yapısal asimetri nedeniyle elektrik yüklerinin dağılımı değişiyor. Mekanik deformasyon arttıkça tane sınırlarının çevresinde elektriksel kutuplaşma oluşuyor. Bunun sonucunda membranın üst ve alt yüzeyleri arasında bir elektriksel potansiyel farkı meydana geliyor ve ölçülebilir bir voltaj ortaya çıkıyor.



Ayrıca Bkz.BioNTech'in mRNA kanser aşısından kötü haber: Testler sonlandırılıyor



Elmasla Çalışan Sensörler ve Tıbbi Cihazlar Mümkün Olabilir



Hong Kong Üniversitesi araştırmacılarının keşfi, elmasın gelecekte kullanılabileceği alanları da genişletebilir. Elmasın yüksek dayanıklılığının yanı sıra biyouyumlu, kimyasal olarak kararlı ve toksik olmayan bir malzeme olması, özellikle tıbbi uygulamalar açısından dikkat çekici projelere zemin hazırlayabilir. Örneğin gelecekte piezoelektrik elmas membranların tıbbi implantlar içinde kullanıldığını görebiliriz. Benzer şekilde, membranın bükülmesi sırasında ortaya çıkan voltajın ölçülebilmesi, mekanik hareketleri ve deformasyonları algılayan sensörlerin geliştirilmesinin de önünü açabilir.



Bu dikkat çekici çalışma, özellikle yüksek güvenilirlik gerektiren mikro enerji sistemleri, kendi enerjisini üreten sensörler ve dayanıklılığın kritik olduğu biyomedikal teknolojiler açısından yeni bir araştırma alanının ortaya çıkmasını sağlayabilir.




Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2026/08/260829035223.htm

 Haberi Portalda Gör

Elmas konusunda yakin zamanda buyuk hareketlilikler oluyor. bilmiyorum takip edenler varmi. cin sentetik elmas uretimini buyuttu. debeers'in madenlerin arzini kontrol ederek olusturdugu 100yillik ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 2 hafta +6
M
2 hafta (3083 mesaj)
Yarbay

Elması madenden çıkarttın enerji harcadın,
Elması kestin enerji harcadın,
Elması kırdın enerji harcadın,

Atomları bu kadar sıkışık bağlı olan her nesne bence kırılırsa ufacık bir elektrik üretir. Çokta şaşırmadım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
2 hafta (519 mesaj)
Yüzbaşı

"Ölçülebilir ve Tekrarlanabilir" anahtar burada





Bu mesajda bahsedilenler: @mystiery_
D
2 hafta (9187 mesaj)
Yarbay

Elmas konusunda yakin zamanda buyuk hareketlilikler oluyor. bilmiyorum takip edenler varmi. cin sentetik elmas uretimini buyuttu. debeers'in madenlerin arzini kontrol ederek olusturdugu 100yillik elmas tekelini yok etti. cin bunu mucevher sektorune girmek icin yapmadi tabiyki, yukarda yazida gecen elmasin kendine has ozelliklerini teknolojide kullanmak icin yapti. adamlari takdir etmek lazim. biz olan degerleri yiyip bitirip yok ederken adamlar surekli yeni deger yaratma pesindeler.




E
2 hafta (752 mesaj)
Yüzbaşı

bilimde imkansız yoktur. Her bilimsel habere keyifle tıklıyorum son satırına kadar okuyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 hafta (902 mesaj)
Yüzbaşı

Elmas mı daha değerli altın mı? Ya da titanyum yahut başka bir element mi?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
2 hafta (697 mesaj)
Yüzbaşı

Uzun yıllardır ben elmasın kozmik radyasyondan korunma amaçlı kullanılabileceğini düşünüyorum. Bu zamana kadar elmas plaka yapılabileceğini düşünmüyordum. Eğer kozmik radyasyonu engelleme özelliği varsa bu amaçla kullanılabilir. Bu konuda hiç çalışma yapıldı mı bilmiyorum. Bu paylaşımımdan sonra araştırdım, kozmik radyasyon engellemede yetersiz kalıyormuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 2 Eylül 2026; 13:34:44 >


A
2 hafta (697 mesaj)
Yüzbaşı

Ben kırk yıldan fazla zamandır bilimsel gelişmelerin takipçisiyim.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @elrier
E
2 hafta (752 mesaj)
Yüzbaşı

ne güzel umarım daha uzun yıllar hep birlikte takip ederiz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @antigravity74100
A
2 hafta (697 mesaj)
Yüzbaşı

👍





Bu mesajda bahsedilenler: @elrier
V
2 hafta (20724 mesaj)
Yarbay

Elmas laboratuarda üretilebiliyor, o yüzden madenden çıkarılan doğal ve pahalı elmasla karıştırmamak lazım.



D
2 hafta (9187 mesaj)
Yarbay

bunu arz ve talep belirler. 19yy da fransa imparatoru 3. napolyon misafirlerine aluminyum catal kasikla yemek sunuyordu. o zaman aluminyum yeni saflastirilmis bir metaldi, uretimi zor kisitliydi, altindan degerliydi. sonradan uretim teknikleri ilerleyip arz artinca bugunku konumunu aldi.

elmasda ayni. elmasi bu kadar degerli kilan de beers kartelinin calismalari. afrikadaki tum madenlerin kontrolunu alip arzi kisitladirlar. cikan tum elmanslari piyasaya surmeyip arzi bogarak fiyatini daima yuksek tuttular. bunlarda kalmayip tarihin en basarili kampanyalarindan biri ile "diamonds forever" diyip amerikada evlilik teklifinde elmas yuzugu sart bir sey mi gibi gosterdiler, talebi yarattilar. cin'in sentetik elmas isini buyutup endustriyel boyuta getirmesiyle arzdaki kontrolun kaybi elmasin fiyatini dusurdu. bana sorarsaniz 100yil gec patlamis bir balondu.

altin platin icin, yarin uzay madenciligi baslar, kabul edilebilir maliyetlerle astroidlerdeki metaller dunyaya tasinabilirse altin ve tum platin grubu metallerin degeri dibe vurur. keza meteor kusagi bu metallerden yapilma astroidlerle dolu. gunun sonunda degeri belirleyen arz ve talep iliskisi.




Bu mesajda bahsedilenler: @Symbianist
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.