Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
62
Cevap
1797
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Elektrikli otomobillere geçiş yüz binlerce kişiyi işsiz bırakabilir
U
2 yıl
General
Konu Sahibi

Elektrikli otomobillere geçiş yüz binlerce kişiyi işsiz bırakabilir



Her büyük otomobil üreticisi, serisini daha da genişletmeyi ve içten yanmalı motorları kullanımdan kaldırmayı planlayarak şimdi elektrikli araç üretimini artırıyor. Ancak bu geçiş, yeni teknolojilerin ve üretim süreçlerinin kullanılması nedeniyle gereksiz hale gelecek yüz binlerce iş kaybına yol açabilir.



Ayrıca Bkz.Elektrikli scooterlara yeni alternatif: Elektrikli paten



Ford ve Volkswagen'deki mühendisler, elektrikli otomobil üretmenin fosil yakıtlı araçlara göre %30 daha az emek gerektireceğini tahmin ediyor. Business Insider, Ford'un özellikle 8.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını bildirdi. Danışmanlık firması AlixPartners ise elektrik motorunun ve akünün, geleneksel benzinli ve dizel araçların motor ve şanzımanından yüzde 40 daha az işçilik gerektirdiğini iddia ediyor.



2030 yılına kadar 630 bin kişi işini kaybedebilir



Washington'daki Ekonomik Politika Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yerli elektrikli araç satışlarının payı %50'ye çıkarsa ABD otomobil endüstrisi 2030 yılına kadar 75.000 kişiyi işten çıkarabilir. Şu anda bu pay %5 civarında. Avrupalı üreticiler, otomobil endüstrisinin hızlı bir şekilde elektrifikasyonunun, elektrikli otomobil parçalarının üretimiyle ilgili yeni iş sahalarının eklenmesiyle bile, 2040 yılına kadar 275.000 kişiye mal olabileceğini tahmin ediyor.



Elektrikli otomobillere geçiş yüz binlerce kişiyi işsiz bırakabilir



Boston Consulting Group'un tahminlerine göre, 2030 yılına kadar Avrupa'da elektrikli araçlara geçiş, otomobil üreticileri ve içten yanmalı motor otomobil parçaları tedarikçileri arasında 630.000 kişinin işini kaybetmesine neden olacak. Aynı zamanda pillere olan talebin artması, şarj altyapısının gelişmesi vb. durumlar ise 580.000 yeni iş yaratacak.




Kaynak:https://www.autoevolution.com/news/you-might-be-out-of-a-job-by-2030-if-you-work-in-the-auto-industry-195949.html

 Haberi Portalda Gör

Bugün "elektrikli arabalar 10 yıl daha ilgi görmez,alınmaz" diyenler 5 yıl içinde fosil yakıtlı araçların artan maliyetleri ve hantallığı karşısında seve seve elektrikli ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı DARTH_BLACK - 2 yıl +20
Trafiğe kayıtlı 25 milyon araç var. 14 milyon otomobilin %37'si dizel, %35'i LPG, %26'sı ise benzinli. Onlar ve çocukları 15-20 sene daha ekmek yer.
Yoruma Git
yc#1 - 2 yıl +11
Yayılması konusunda aşırı iyimsersin. Konu elektrik kapasitesi değil, altyapı. Garajı olan kaç apartman var ki şarj kurulacak, ilgi görecek vs. Çok sağlam altyapı yatırımı lazım o işe konu
Yoruma Git
Yorumun Devamı ufo - 2 yıl +10
G
2 yıl
Teğmen

ne yapalım geçiş yapmıyalımmı




D
2 yıl
Yarbay

Bugün "elektrikli arabalar 10 yıl daha ilgi görmez,alınmaz" diyenler 5 yıl içinde fosil yakıtlı araçların artan maliyetleri ve hantallığı karşısında seve seve elektrikli araçlara geçecek.Fosil yakıtlı araçların devri esasen bitti,markalar son pastanın kaymağını toplamakla meşgül ve arkaplanda elektrikli araç çalışmalarınada hız verdiler.Bu tabloda 2030 yılında dünyanın asgari %70 lik kısmının elektirikli araçlara evrileceği bir döneme zaten girildi.

Olay yakıt-elektirik harcamalarınında üstünde bir durum oluşturuyor zira fosil yakıtlı araçların servis maliyetleri artık çok aşırı yükseldi.Parça tedarikleri,kalite kaygıları ve yürütme maliyetleri elektirikli araçları daha cazip hale getiriyor çünkü ortalama fosil yakıtlı bir araçta 8 bin parça varsa elektirikli araçlar bunun ortalaması 1500 parça.Yani daha az parça daha az servis maliyeti ve az zaman kaybı oluşturuyor.Haliyle sektördeki çoğu alanın "kullanım dışı" kalacak olmasından ötürü bazı sektör kolları biteceğinden aynı şekilde yeni yeni iş kollarının ortaya çıkmasıda kaçınılmaz olacak.En azından bir motorun contasını,krank veya piston parçasını kapı kapı dolaşıp aramayacağız.Elektrikli araçlarda fosil yakıtlı araçlarda olan temel kaparota,lastik-fren,iç dekorasyon ve elektirik aksamlar dışındaki motor sistemi farklı olacağından bir mekanik parça arızalanmış ise tamir edilmek yerine o parçanın yenisi takılarak devam edilecek çünkü elektirikli araçların motor tipleri çok basit sistemler.

Elektrikli araçlarda en fazla yükselecek sektör ise batarya alanı olacak.şehir içinde full şarj ortalama 200 km menzilli her araç bence ideal olacakdır.Garajı olan apartmalanlarda kurulacak sarj istasyonları sistemleride çok ilgi görecektir.Bu durum otomatik olarak yenilenebilir enerji alternatiflerini sunan sektörleride canlandıracaktır.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
A
2 yıl
Yarbay

Oto sanayi esnafı işsiz kalacak oh oh



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
2 yıl
Yarbay

Zamanında attan arabaya geçerken de dünyanın adamı işsiz kalmıştı, sonuçta bu bir değişim. Bugün bana yarın sana, yapacak bir şey yok…



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
2 yıl
Yarbay

Discovery Science kanalında , nasıl yapılmış belgeseli var, dün tesla model y vardı üretim süreci.
Şanzıman yok zaten, elektrik motoru da o kadar basit bit şey ki , bildiğin dalgıç motor gibi küçücük bir şey.
Oyuncak gibi.
Bataryalar ucuz olsa , içten yanmalıların % 20-25 daha ucuza mal olacak ama olmuyor işte ;)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
2 yıl
Yarbay

Servise selam versen bir ton para aldıkları için kafasını kullanan dürüst oto sanayi esnafı işsiz kalmaz. Pompacılar batarya soğutma sistemlerine uzmanlaştırsın mesela kendini... :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Apple_M1
Y
2 yıl
Yarbay

1980 model Renault 12, 1994 model Doğan'ların hala Anadolu yollarda cirit attığı ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşması 2035'ten önce gerçekleşmez. Orta gelir tuzağına düşen Türkiye'de kişi başı nominal gayrisafi yurt içi hasıla yıllardır 10.000 doları geçmiyor. Bu şartlarda 2000 model Corolla'ya binen adamın 764.000 TL verip Renault Zoe almasını bekleyemezsiniz. Lakin ihracata dayalı ve en büyün müşterisi Batı Avrupa ülkeleri olan otomotiv sektörümüzün bu değişime ayak uydurması şart; aksi takdirde Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere pek çok büyük şehirde işsizler ordusuna yeni bireylerin katılması kaçınılmaz olacak.




S
2 yıl
Yarbay

Kesinlikle haklısınız hocam da, sektör elektriklilerden yeterince para kazanamaz hale gelirse, keyiften bir şeylere zam yapar, yine fosilden alacağı parayı alır bizden.

Bir de batarya teknolojileri geliştirilse iyi olacak. Varıma yoğuma kıyıp bir ton kredi çekip bir elektrikli alasım geliyor bazen. Sonra apartmanda nasıl şarj ederim bunu, on sene sonra batarya ne olur diye düşünmeye başlıyorum, vazgeçiyorum. Halihazırda 7. kattan aşağı kablo sarkıtıp elektrikli motorunu şarj eden bir komşu var. Ben de onun gibi olurum sanırım. :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 15 Ağustos 2022; 19:59:2 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DARTH_BLACK
Y
2 yıl
Yarbay

Trafiğe kayıtlı 25 milyon araç var. 14 milyon otomobilin %37'si dizel, %35'i LPG, %26'sı ise benzinli. Onlar ve çocukları 15-20 sene daha ekmek yer.





Bu mesajda bahsedilenler: @Apple_M1
B
2 yıl
Yarbay

Bırakacak da zaten. Harari'nin 21. Yüzyıl için 21 Ders kitabı mutlaka okunmalı. Sadece elektrikli araçlar değil, otonom sistemler milyonlarca taksi, makam, tır vs şoförünü işsiz bırakacak. Robotik sistemler fast food restoranlarında her zaman aynı kalitede, lezzette ve gramajda ürünler sunabilecek, bu da fast food sektöründe çalışan on milyonlarca insanın işsiz kalacağı anlamına geliyor. Ne olursa olsun yakın gelecekte bunun gibi örneklerle yüz milyonlarca insan işsiz kalacak ve gelişmiş ülkelerin tamamında bu işsiz kesim (Harari'nin deyimiyle useless class - işe yaramaz sınıf) herhangi bir şekilde istihdam edilemeyeceği için otonom robotik sistemlerle daha da zenginleşmiş olan devletler tarafından bakılacak (temel gelir) ve nüfus azaltma politikaları izlenecek.



Burayı okuyan özellikle 25 yaşından genç kardeşlerim. Gelecekte bu "useless class" arasında yer almak istemiyorsanız şu anlık en doğru seçenekler:

a-) Yazılım (kodlama) öğrenmek veya

b-) Video çekmeyi öğrenmek.




D
2 yıl
Yarbay

bu bir süreç.İnsanlar etraflarında daha fazla sayıda elektirikli araç görüp avantajlarını anlamaya başlayınca bu dahada yayılacaktır.Özellikle ticari araçlar alanında çok hızlıca elektirikli araçlara geçişin öncüleri olacağına inanıyorum.Kişisel kullanımda zaten buna paralel şekilde artmaya başlar.

Elektirikli araç sektöründe başka alanlarda alt sektörler oluşacaktır.Yeni teknolojiler mutlaka alt sektörlerin oluşmasına zeminde hazırlar.Sonuçta bazı temel otomotiv alanları varlıklarını sürdürecek.Mesela kaportacılık,lastik,elektirik,aksesuar gibi ana temel sektörler ölmez,hatta farklı alt sektörler oluşabilir.




Bu mesajda bahsedilenler: @sis651
P
2 yıl
Yarbay

Biri de elektrikli arabaların hangi kaynakla şarj edileceğini açıklasa bari.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
2 yıl
Yarbay

Dünya'daki toplam araç sayısına oranla elektrik az olduğu için şu an böyle kolay fikir yürütüyorsun. Elektrikli araç sayısı arttığında firmalar marjını oraya kaydıracak. Bataryaları şarj etmek, geri dönüştürmek vs için daha çok fabrika kurulacak, daha çok lojistik işi devreye girecek. Burada artan maliyetleri sen ödeyeceksin. Şu an çoğunluğu Çin olmak üzere firmalar Afrika'yı delik deşik ediyor. Oradaki halk bir gün isyan ederse o madenlere el sürdürtmezse ortalık nasıl şenleniyor görürüz. Her sene batarya ihtiyacı artıyor. Şu an elektrikli araç sayısı az ve batarya değişim süreleri gelmedi diye rahat rahat konuşabiliyoruz.

Çin, Amerika, Rusya, Hindistan ve Almanya gibi sadece 5 ülkede yıllık 40 milyona yakın araç satılıyor. Bunun hepsinin elektrikli olduğu Dünya'da, bu araçların şarjı için gereken enerji yatırımlarının maliyete yansımasını sen ödeyeceksin.

Elektrik bütün ülkelerde Norveç gibi tertemiz üretilmiyor. Bu elektriğin aşırı talebiyle beraber fosil yakıtlarının da kullanımı artacak. Yukarıda saydığım ülkelerin Almanya hariç hepsi %60'tan fazlası elektriği, fosil yakıttan elde ediyor. Almanya'nın da nükleer enerjisi var.

Bugün Rusya, doğalgazı kısarım dediğinde Almanya panikle kömüre mi dönsek diye tartıştı. Elektriği elde edecek başka kaynakları yok.

İşte bunların hepsini düşündüğünde sana elektriği ucuza vermeyecekler.

Eğer şirketlerin karlarından vazgeçerek tamamen Dünya'nın iyiliği, halkın iyiliği için bir şeyler yapacağını sanıyorsan aman diyeyim Polyanna'ya bile söyleme :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DARTH_BLACK
T
2 yıl
Yarbay

Milyonlarca kişi işsiz kalacak özellikle piramidin en altında yani yerine milyonlarca kişi olan veya kısaca vasıfsız iş gücü diyeceğimiz iş kollarında çalışan insanlar ne yazık ki işsiz kalacak çünkü robota enflasyon zammı, performans zammı yapmana gerek yok veya sana karşı emirlerini sorgulayacak değil. En kötü işi bile yapabilir.

Buna karşılık yeni iş sektörleri de doğacak hemen olmasa da uzay madenciliği, biyokimyasal veya biyomekanik iş sektörleri, yeşil enerji teknolojisinin ilerlemesi ile oralara lazım olacak iş gücü vs.



M
2 yıl
Yarbay

daha çok beklersiniz. petrol bazlı yakıtlar çoğumuzu mezara gömer endişelenmeyin. temiz bi 50 yıl daha petrolden vazgeçilmeyecektir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut_emmi -- 15 Ağustos 2022; 21:5:6 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
2 yıl
Yarbay

Yayılması konusunda aşırı iyimsersin. Konu elektrik kapasitesi değil, altyapı. Garajı olan kaç apartman var ki şarj kurulacak, ilgi görecek vs. Çok sağlam altyapı yatırımı lazım o işe konu kablo çekmek değil. Hala günde 2 defa elektrik kesiliyor çoğu mahallede.

Almanya 2035'ten sonrasında sadece elektrikli araç işine itiraz etti ki zorla geçilse ciddi kaos olur. Şu an bile büyük problem. Kullanılabilir görülmüyor. Ev tipi şarjlarda bile hırsızlık büyük sorun. Abd'de bile büyük problem. Bakır vs deyip çalıyorlar. Apartmanda oturanları hiç şansı yok zaten. Kaç kişinin müstakil evi var?

Hızlı şarj bahsetmiyorum bile 1 soket 37 bin €
Düzce'de o hızlı şarj olmasa youtuber'lar çekim yapamayacak :]


Bizim için zaten "daha garajı bırak düz deprem güvenliği yok". Altyapı konusunda yerel yönetimlerin fikri bile yok. Ya onu bırak DASK yapan ev sahibi yok. Geç..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufo -- 15 Ağustos 2022; 21:20:30 >


Bu mesajda bahsedilenler: @DARTH_BLACK
C
2 yıl
Yarbay

esas polisler işsiz kalacak.

otonom sürüşte trafik lambaları trafik işaretleri dahil hiçbirşeye gerek kalmayacak. ayna sinyal selektör araçlarda bunlar bile olmayacak.




G
2 yıl
Yarbay

Sanayideki üçkağıtçı işçiler işsiz kalacak desenize ne güzel.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
2 yıl
Binbaşı

ayağı elektrikli araç pedalına değen kimse kolay kolay fosil yakıtlı araca dönemez.

altından tereyağı gibi kayıyor ulan araba mükemmel bir şey ve ses seda yok