Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
31
Cevap
10471
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Elektrikli araba tecrübeleri ve genel bilgiler
A
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Herkese merhaba,
Türkiye’de iki buçuk senedir elektrikli araba kullanıyorum. Bu süre zarfında 48bin km yol yaptım. İnsanların akıllarındaki bir çok soruya detayı cevap verebileceğimi düşünüyorum. Yazacaklarımı farklı kaynaklardan da bulmak mümkündür diye düşünüyorum.
İnsanların en çok sordukları sorular, “Nerede şarj ediyorsun?” ve “Ne kadar sürede doluyor?”
İnsanların elektrikli araç alma konusunda durduran sorular bunlar.

Elektrikli aracımı nerede şarj ediyorum? Siz nerede şarj edebilirsiniz?

Ben bu konuda şanslı insanlardanım, yaşadığım sitede elektrikli araç şarj istasyonu mevcut. Ancak şarj alt yapısı olmayanlar, site/apartman/iş yönetimi ile görüşüp istasyon kurdurabiliyorlar. Şarj istasyonu kurulumunda hizmet sağlayan firmalar mevcut. Gelip elektrik altyapısını inceleyip kurulumu sağlıyorlar.
Ev/İş dışında, şehir içinde ya da şehirler arasında şarj istasyonları son yıllarda mantar gibi arttı.
Bunların detaylarına girmeden şehir içi ücretsiz istasyonlardan biraz bahsetmek istiyorum.
Elektrikli aracınız BMW ise Borusan’larda yer alan eşarj istasyonlarını (ve BMW’ler için eşarj tarafından verilen ayrı bir kart ile) ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Diğer firmalarında (Renault, Porsche, Mercedes’te durum nasıl bilmiyorum ama benzer uygulama onlarda da vardır diye düşünüyorum.) Sonuçta aracı servise getirdiğinizde pili boş geri vermiyorlar.  
Şarj hizmeti sunan firmalar kimi istasyonları belirli süre için ücretsiz yapabiliyorlar. Bu istasyonlarda aracı ücretsiz şarj etmek mümkün.
İçten yanmalı motora sahip bir aracın deposunu ücretsiz dolduramıyorsunuz ama elektrikli araçlarda mevcutta böyle bir imkan var.
Türkiye’deki (Dünyadaki de) şarj istasyonlarının yerleri bulmak için web sayfaları ve cep telefonu uygulamaları mevcut (bu kısmı ileride detaylandırmak üzere bu kadar yazmış olayım). Şarj hizmeti sağlayan firmaların da (memlekette eşarj, sharz ve ZES en yaygın olanları) uygulamalarından şarj istasyonlarının yerlerini görmek mümkün, ayrıca bu istasyonlardan istasyonun kullanımda olup olmadığını da görebiliyorsunuz.

Diğer web sayfalarına ve bunların uygulamalarına geri dönecek olursak. Bu sayfalarda istasyonun kullanımda olup olmadığı bilgisini birisi girmiyorsa
bilmiyorsunuz ya da arızalı olup olmadığını ama genel anlamda etrafta istasyonları görmek için çok faydalılar. Bunlardan Türkiye’de en yaygın olanı
plugshare. (https://www.plugshare.com/) Buradan Türkiye’deki şarj istasyon altyapısı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Anlattığım bu kısımda benim izlediğim yol plugshare üzerinden gideceğim istasyonu belirleyip, daha sonra bu istasyonun hizmetini veren firmanın uygulamasından istasyonun durumu hakkında gitmeden bilgi alıyorum.
Anlattıklarımın bir adım ötesinde de ABRP (abetterrouteplanner) (https://abetterrouteplanner.com/) bulunuyor. Bu platform daha uzun yolculukları planlamak mümkün. Cep telefonu için uygulamasından, web sayfası, Apple Car Play ve Android Auto (henüz beta aşamasında) üzerinden
çalışabilen bu platforma aracınızı bağlayıp (bu platforma aracınızı bağlamak için değişik yöntemler mevcut, ben kendi aracımdan OBD port üzerindeki cihaz ile electrified adlı uygulamayı ABRP’ye bağladım. Pilin mevcut şarj durumu, pil sağlığı, ortalama tüketiminiz gibi bilgileri intermet üzerinden iletiyor) rota planlaması yapabiliyorsunuz. Aracın pil kapasitesi, tüketimi, rota boyunca rakım farkı gibi parametreleri kullanarak, gideceğiniz yere giderken nerede ne kadar duracağınızı ya da maks hızınızın ne olması gerektiğini sizin için planlıyor.

Nerede şarj ediyorsun sorusuna detaylı bir cevap olduğunu düşünüyorum.

Ne kadar sürede doluyor? Sorusuna gelince. Bunun tek bir cevabı yok maalesef. Her araçta, farklı şarj hızları ile farklı süreler elde ediliyor.
Öncelikle firmaların şu kadar zamanda şarj oluyor ifadesinin tam dolu pil için geçen süre genelde olmadığını belirteyim. Bunun nedeni şarj esnasında pile zarar vermemek için son %20-%10’lık kısımda şarj hızının oldukça düşürülmesi. Sıfırdan %80’e 30 dakika gelip, son %20 için 15 dakika geçmesi gerekebiliyor. Youtube’da bunu anlatan videolar dolu. Ancak yeni çıkan araçlarda bu durumun etkisinin azaltıldığını görmek mümkün. Bunu çoğu firma pil kapasitenin tamamını doldurmadan yapıyor. Pillerde bir brüt kapasite ve net kapasite oluyor. Örneğin iX3 80kWh’lik pile sahip iken 74kWh’lik net kapasite sunuyor. Araç 100% şarj olduğunu söylediğinde aslında %90 civarında dolmuş oluyor. Bunun hıza etkisi olduğu gibi pil ömrüne de olumlu etkisi oluyor. Yapılan testlerde pilin tam doldurulmadan kullanılmasının pil ömrüne çok olumlu etkisi olduğu görülmüş. Teslalarda pili tam şarj etmek mümkün diye biliyorum. Tesla bu konuda işi biraz fazla karıştırabiliyor, örneğin 100 ile 90’a aynı pili koyup, 90’da kullanılabilir kapasiteyi yazılım ile kısıyorlar diye biliyorum. Bunun daha derin detaylarını da bilmiyorum.
Şimdi pillerin aldıkları bir enerji miktarı olduğunu belirttim. Pillerin dolarken sabit hızda da dolmadığından kısaca bahsettim. Peki bu hızlar nedir? Neler belirliyor?
Öncelikle elektrikli araçları yürüten yüksek gerilim pillerinin direkt akım ile şarj edildiğini belirteyim. Ama fiş takılan her pirizde alternatif akım mevcut. Farklı gerilimlerde ve fazlar olsa da bu böyle. Tam bu noktada alternatif akım ile aracı şarj edebilmek için 22kW’lık bir sınır mevcut. Bunun üzerindeki şarj hızlarını anlatacağım.
Alternatif akımdan aracınızı şart etmek istiyorsanız bunu direkt akıma çeviren araç üstü çevirici (onboard charger) oluyor. Bu çeviricilerin bir kapasitesi var ve bu hızın üzerine çıkamıyorsunuz. Örneğin ZOE’lerde onboard charger 22kW’lık iken, i3’lerde ilk jenerasyonda 7.4kW iken ikinci ve üçüncü jenerasyonda 11kW’lık on board charger var. Ancak bu hızları ev prizinden almanız mümkün değil. Araçlarla gelen ev prizine takılan adaptörler oluyor. Bu adaptörler ile, iyi kablo kullanılmış bir yerde 1.2kW civarında hız alabiliyorsunuz (diye biliyorum). Eee ne oldu şimdi. Televizyon izlediğimiz prizden araba şarj etmek çok mantıklı değilmiş. Araçların şarj edildiği gerilim 400V, 3 faz, 16 ya da 32 amper oluyor. Farklı amper ve fazlar, aracınızın onboard charger’ı yeterli hızda olsa bile şarj istasyonu uygun değilse alacağınız hız en optimal olamayabiliyor. Ancak yavaş şarjın avantajları çok yaygın olarak kullanılmasını sağlıyor. Öncelikle bu cihazlar UCUZ. Araç ile veriliyor. Siz uyurken aracınızın şarj olmasına yetecek kadar hızlı ve bunları kurmak için trafoda çok kapasite ihtiyacınız olmuyor. Üreticilerin 4-8 saat olarak verdikleri şarj süreleri bu tip şarjlar için oluyor. Bu şekilde yapılan şarjlarda type2 konnektör kullanılıyor.
Alternatif akım ile  şarjı biraz anlattım. Direkt akım ile de hızlı şarj etmek mümküm.

Yazmaya devam..
Elektrikli araçları kısa sürede şarj etmenize imkan tanıyan hızlı istasyonlar direkt akım ile aracı şarj ediyorlar. Alternatif akımın bıraktığı 22kW’ın hemen üzerinden başlayıp ilerleyen güçlerde oluyorlar. Avrupa’da (Türkiye’de de) bu tip şarj için kullanılan arayüz CCS olarak geçiyor. Bu hızlı istasyonlarda her aracı şarj etmek mümkün olmuyor. Buna uygun altyapı eski araçlarda olmayabiliyor. Eski ZOE’ler gibi. Araç üreticilerinin verdikleri şarj hızları da bu altyapı üzerinden alabildikleri enerji miktarını söylüyorlar. Bu hızlar düşük pilde iken alınabiliyor. Yeni araçlardan iX3 için 150kWh saat hızla şart etmek mümkün olarak üretici tarafından belirtilirken, bu hızı sadece pilin ilk %40’lık kısmında verebiliyor. Pil doldukça hız yavaşlıyor. Bu dolum hızının pil yüzdesine gösterildiği grafikler ile ifade edilmesi anlaşılır kılıyor. Tahmin edileceği üzere düşük pil yüzdelerinde sabit kalan, tam doluma doğru azalan bir eğri ortaya çıkıyor. Bu eğrilerde önemli olan sabit olan kısmın pil yüzdesinin kaçına kadar sabit kaldığı ve %100’de kaça düştüğü oluyor. Bu değerlerin büyük olması şarj süresinin kısa olmasına etki ediyor. Bu eğrinin nasıl olacağına etki eden çok etken oluyor ama kafa yormaya çok gerektiren bir husus değil. Güncel araçlarda 150kWh civarından şarjlar ile 15 dakikada %10’dan %50’ye şarj mümkün. Güncel bir araç ile Türkiye’deki hızlı istasyonlardan birine gittiğinizde, özellikle aramadıysanız 100kWh’lik bir istasyona denk gelmeniz çok büyük bir ihtimaldir. Bu istasyonların belirli bir kapasitesi oluyor ve üzerindeki çoklu portlardan toplam kapasitesinden fazla veremiyor. Gittiğiniz istasyonda CCS + Chademo (Amerika ve Asya’da kullanılan direkt akım arayüzü) var ve Chademo’dan bir Tesla şarj alıyorsa aracınızı CCS’e bağladığınızda istasyonu toplam gücüne ulaştırıp beklediğinizden daha uzun bir şarj yaşayabilirsiniz. Ya da iki adet CCS port’u olan bir istasyondan aynı anda şarj edilmek istenirse.
Bu durumlarla buralarda pek karşılaşmak henüz çok olmuyor. Kaçınılmaz olarak olacak. İşte bu noktada araç sahiplerinin araçlarını iyi tanıyıp bu şarj eğrisinde verimsiz kısma girdiğinde istasyonu bekleyen araca bırakmak olmalıdır.
Ne kadar zamanda doluyor bunun pili sorusuna öyle kolay bir cevap vermek mümkün değil. Ancak benim için önemli olan araç mı beni bekliyor, ben mi aracı bekliyorum sorusu oluyor. Aracımı şehir içi kullanan ve akşamları şarj eden biri olarak aracın ne kadarda şarj olduğunu da açıkçası bilmiyorum.

Devam.....

Elektrikli arabayı yürütmek ekonomik mi?
Bir arabayı yürütmek için masraflar ne oluyor diye yazarsak.
Her yıl ödenmesi gereken MTV, trafik sigortası ve isteğe bağlı kasko var.
Yapılan km’ye göre, aracın bakımı (elektrikli araçlarda kimi üreticiler km’den bağımsız iki yılda bir bakıma çağırıyor), lastik yenilenmesi masrafları oluyor.
Bir de gidilen her km için verilen yakıt masrafı var.
Kasko ve trafik sigortalarında durum diğer araçlarla aynı, trafik sigortası için zaten miktar belli ama kasko konusunda benzer değerdeki araçlarda aynı miktara kasko yaptırmak mümkün.
2019’a kadar bu araçlarda MTV yoktu. Ancak son yıllarda devlet bunlardan da MTV alıyor. Aracın gücü üzerinden denk geldiği hacimdeki aracın ve yaşın MTV tablosundaki tutarın dörtte birini alıyor. 174hp’lik bir elektrikli araç için aynı yaştaki 1.6litrelik araca denk MTV veriliyor.
Elektrikli araçların bakımlarında fren hidroliği değişiyor. İçten yanmalı araçlarda da fren hidroliği iki yılda bir değişiyor. Değiştirilmezse, zamanla asitleşen hidrolik yağ hidrolik sızdırmazlık elemanlarını aşındırıp yağ kaçmasına sebep oluyor. Bir de polen filtresini değiştiriyorlar. ZOE’nin bildiğim kadarı ile bakımları oldukça ekonomik oluyor. Ben de Borusan standartlarının oldukça altında bir fiyata bakım yaptırmıştım. Bunda polen filtresini kendimin değiştirmesinin etkisi yok değil. Yani bu araçların bakımları diğer araçlardan pahalı değil.
Buraya kadar olan masraflara bakıldığında içten yanmalı araçlardan pahalı olan bir durum yok. Bu araçların yakıt masrafına bakarsak.
Elektrikli araçlar ilerlemek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi, içten yanmalı araçların aksine evden de temin edebiliyor. Farklı servis sağlayıcılardan da farklı fiyatlara şarj olmak ta mümkün.
Alternatif akımı alıp direkt akıma çeviren on board charger’ın bir verimi mevcut. Yani sistemden çektiği bir birim enerjiyi, bir birim enerji olarak çeviremiyor. Araçtan araca değişen oranlarda oluyor bu verim. Sıcaktan da etkileniyordur. Ama fark etmek için özel şartlar gerekebilir. BMW i3 %85 verim ile şarj ederken Hyundai Kona %94-96 verim ile çeviriyor diye biliyorum.
Ancak CCS ile şarjda bu çevrimi istasyon yaptığı için burada istasyon ne kadar aldın diyorsa o kadar alınıyordur. Type-2’da bu verimden dolayı daha azı pillere gidiyor.
Bütün bu işlemlerde ısıya dönüşen enerji de var. Yani on board charger’dan pile giden enerji bir kimyasal reaksiyon ile depolanıyor ve bu esnada ortaya ısı çıkıyor. Bunlar hep kayıp olarak ortaya çıkıyor.
Evde/İşte şarj:
Evde/İşte şarj ederken kullandığınız birim elektrik üzerinde bir masraf oluyor. Az yakan elektrikli araç ile 12-13 kWh ile 100km gezmek mümkün iken, verimsiz olanlarla 25kWh’e gezmekte mümkün. 0.7tl civarında olan kWh elektrik ücretine on board charger verimini de katınca normak elektrik tarifesinde 10tl ile 20,5tl ile 100km gezmek mümkün. Üçte biri fiyata satılan akşam tarifesi için 3.3tl ile 7tl arasında bir masraf çıkmakta. Bunu dizele çevirseniz b sınıfı bir araç ile (10tl için) 1,5 litre motorin/dizele denk gelirken C sınıfı bir SUV için (EQC gibi)  3,5 litreye gelmektedir. Bu maliyetler benzer sınıftaki içten yanmalı motorlar için imkansızdır.
Dışarıda şarj:
Dışarıda pek şarj kullanmayan biri olarak, servis sağlayan firmalar tarafından istasyondan şarj süresince alınan hızın ortalmasının karşılık geldiği birim fiyatı, şarj süresi ile çarparak ücretlendirildiğini biliyorum. Bu noktada aracın şarj eğrisini bilmek ve ne zaman şarjdan çıkmanın maliyet etkin (elbette aracı tam şarj etmek gerekiyorsa, sonuna kadar) olduğunu bilmek gerekiyor. Şöyle ki, araç 70kwh ile başladığı şarjı 20kwh ile 30 dakikada tamamlamış olsun. Bu sürede alınan hızın ortalaması 50kWh’in üzerinde ise farklı bir birim ücretten, 50kWh’in altında ise farklı bir birim ücretten hesaplanıyor. Ev kadar ucuz olmayacağı aşikâr.


Vakit bulup detaylı cevap vermeye çalışacağım sorular: (ve kısa cevapları)

Kendini ne kadar zamanda amorti ediyor?
(diğer araçlardan daha çabuk)
Neden elektrikli araba tercih ettin?
(ihtiyaçlarıma en iyi cevap bu idi)
Bu araçlar çevreci mi? (ya da bu aracı alınca çevreci mi oluyorsun?)
(ben çevreci değilim ama birçok farklı perspektiften bakınca çoğunda ve toplamda diğer araçlardan daha çevreci)
Şarjda iken birisi kablo ile oynarsa ne oluyor?
(Araca göre değişmekle birlikte, hiçbir şey ile çarpılma arasında olabilir)
Kablo çalınabilir mi?
(ne çalınmaz ki? Arabayı çalmak daha kolay olabilir)
Dışarıda şarjın maliyeti nasıl?
(Hangi istasyonda şarj ettiğinize göre farklılık göstermek ile birlikte bir ara hesapladığımda uzun yolda dizel yakıt ile aynı maliyeti oluyordu)
Bizde neden bu araçlar daha yaygın değil?
(Akaryakıt vergisini sevdiğimizden olabilir? Bu değil ama arz talep dengesi bu işler)


 
Vakit buldukça bu konu altına bildiklerimi paylaşacağım. Sizlerden gelen sorular olursa bilgim dahilinde bu kısmı edit ederek eklemeler yapmaya çalışırım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardakutlu -- 2 Mayıs 2021; 21:51:33 >

T
3 yıl
Yarbay

Ben ne kadar yakıyor, ne kadar sürede şarj oluyordan ziyade bu araçları alan kişilerin nasıl bir motivasyona sahip olup aldıklarını merak ediyorum.

Ses tonumu size gösteremediğim için yazı dilinde belki suçlayıcı şekilde soruyorum diye düşünüyorsunuz ama öyle değil gerçekten merak ediyorum. Çevreci mi olmak istiyorsunuz? Geleceğe katkınız olmasını mı istiyorsunuz? Elektrikli aracın 0 rpm'den itibaren full tork vermesi mi hoşunuza gidiyor? Geleceğe erken girmiş olma hissini mi seviyorsunuz? Farklılığı mı seviyorsunuz? Yoksa Supra, WRX STI kullandınız da artık yeni şeyler denemek mi?

Yani buradaki amacın ekonomi kasma veya ilgi çekme ile alakalı olduğunu düşünmüyorum çünkü İX3 dediğimiz araç 1 milyon TL. Bu aracın kendini amorti etmesi Dünya'nın başka gezegenlere koloni kurması ile aynı tarihi bulur. Aynı şekilde ilgi çekmek isteyen insan da 1 milyon TL'ye tonla araç alabilir.

Şu an benim alabileceğim tek elektrikli araç A sınıfı mı B sınıfı mı belli olmayan 344 bin TL fiyatı olan Renault Zoe. Bu araca neden ve nasıl bu kadar para verilir gerçekten sorguluyorum her yıl bayramda Ay'a falan gitmek gerekiyor amorti etmesi için. Mesela Norveç veya bazı Avrupa ülkelerinde hükümetler teşvik ediyor, vergi indirimleri var. Burada ise tam tersi şeyler oluyor. Ayrıca elektriğin %70'i fosil yakıtlardan elde ediliyor.

Mesela şu an elektrikli araçla tatil durumu nasıl oluyor? Güzergahlarda kolay bulunuyor mu? Yoksa illa merkezlerde 1 gece kalıp şarj mı edilmeli?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 28 Nisan 2021; 0:47:21 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
S
3 yıl
Yarbay

Kona'yı araştırmıştım baya ötv zammı öncesi dönemde, fiyat/performans açısından diğer seçeneklere göre cazip duruyordu (450-470 arasına satılıyordu) verimli tüketimi, 64kW batarya ile 500km civarı yüksek menzil sağlaması ve yeterli donanım sunması hoşuma gitmişti.

kafama takılanlar;

1) şimdi devir ekonomi devri, teoride hersey mümkün ancak pratikte sürekli ev şarjı ile (uzun tatil yolu harici) sürekli gezmek mümkün mü? ev elektriği kW başına 70kuruş şuan, yani max şarj 50liraya doluyor, 50 liraya 500km gezmek pratikte çok zor mu yakalanır?

2) açık alanda gece şarjda bırakmak ne kadar güvenli? yağmur-kar hava şartları ve biri kabloyu kurcalarmi ben uyurken endişesi?

3) neden şarj istasyonları verdiği kW başına para almak yerine şarj süresini (dakika) baz alarak fiyat belirliyor, bu dakika ile hesaplama olayı yüzünden şarj istasyonunu kullanmak pahalıya geliyor. evdeki gibi kullanılan elektrik kW başına hesap yapılsa daha mantıklı olmazmı? tmm CCS olsun hızlı şarj etsin ama 2 ile çarpsın, dakika ile hesap yapmasın.

4) son olarak evden normal prizden şarj için ben 2.2kW (220V*10 amper) olarak biliyorum. nitekim kona için nominal 64 (max. 67) olan batarya 36 saatte dolar diyorlardı. kaba hesapla 1.2kW değilde 2.2kW çıkıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 28 Nisan 2021; 1:29:37 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
3 yıl
Yüzbaşı

Nacizane iki soruya ben cevap vereyim.

1- Mümkün, youtube videolarını inceleyebilirsiniz.

2- Biri kurcalasa da zarar veremez, arabadan sökemez, kilitleniyor. Yağmurda çamurda birşey olmaz yalıtımı var.

3- Yasak. Devletin izin(ihale) verdiği dağıtım şirketleri haricinde kimse perakende elektrik satamaz.

4- Kona bildiğim kadar ile 11 kw alabiliyor. Bu da yaklaşık 6-7 saat demek. Ama bundan emin değilim. Velev ki normal pirizle 36 saatte dolsun. 500 km yi kaç günde yapacaksınız ki?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @suatcagdas
S
3 yıl
Yüzbaşı

Elektrik gördüm hemen damladım :))

İX3 ün muadili X3 ile hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Elektrikli olan hem daha tasarruflu hem de daha performanslı. Kasa da aynı. Asıl dizel alan hangi motivasyon ile alsın. Alt segmentlerde durum biraz daha farklı tabi


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TheCaliph_
T
3 yıl
Yarbay

@TheCaliph_ Yorumuna aynen katılıyorum. Şu an Elektrikli araç almak için nasıl bir gerekçe var çok merak ediyorum. Tasarruf deseniz, alırken ödediğiniz fazla parayı hesaplayınca hiç bir şekilde mantıklı değil. Çevre duyarlılığı deseniz, tartışmalı bir durum. Elektrikli aracın verdiği ani yüksek tork'un verdiği keyif deseniz, aracın Tesla P100, veya Porsche Taycan falan olmalı ki, bu ülke de yaşayan bizler için utobik fiyatlarda. O zaman ne??? Bir türlü kafam almıyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TheCaliph_
T
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: sürattrage

Elektrik gördüm hemen damladım :))

İX3 ün muadili X3 ile hemen hemen aynı fiyata satılıyor. Elektrikli olan hem daha tasarruflu hem de daha performanslı. Kasa da aynı. Asıl dizel alan hangi motivasyon ile alsın. Alt segmentlerde durum biraz daha farklı tabi
Benim sorum genel.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
3 yıl
Yarbay

4) o detaylar net olarak belirtilmiyor, AC şarj ama hangi AC şarj? standart tek fazlı ev elektriği ile 11kW alamazsınız, evdeki prizden alabileceğiniz max. 2.2kW civarı olur o da 36-37 saat demek tam şarj için. 11kW AC şarj 3 fazlı (trifaze) sanayi elektriği olan yerlerde mümkün olur ancak yada eve wallbox yaptiracaksiniz (mahalle arası apartman için olmuyor o da)

araç ayda 2000km (haftada 500km) civari kullanılacak yani h. içi şarja hiç dokunmadan sadece h. sonu şarj edilecek, cumartesi gecesi takılacak - pazartesi sabahı alınacak.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 28 Nisan 2021; 12:7:59 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sürattrage
A
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

İlk kısmı güncelledim. Sorulara da cevapları ayrıca yazacağım.
up



P
3 yıl
Binbaşı

Sürüş hissiyatı ne gibi? Keşke aynı aracın 3 litre dizel olsa diyor musunuz? Motor sesini özlüyor musunuz? Özellikle yurt dışı seyahati yapanlar için önerir misiniz? 2000 km aralıksız dinlenerek yol yapacak biri için kullanılabilir mi? Sorularım ciddi. Alaya aldığımı düşünmeyin lütfen.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

https://www.zeroto60times.com/fastest-cars-0-60-mph-times//

Tesla P100D bu listede 6. sırada, Taycan'da 18'de.
Bu listedeki diğer araçlar ütopik fiyatlara değil mi?
Yazdığınız araçlar verdiği performansa göre saçma derecede ucuz kalıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @tefennili
S
3 yıl
Yüzbaşı

Videoyu izlemek için tıklayınız



Bunu bir izleyin. Ancak konada fiyat farkı çok fazla. Piremiumlarda elektrik ile benzinli kafa kafaya fiyatlarda. Hatta porsche de elektrikli taycan en ucuz model.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Profes124
T
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ardakutlu

https://www.zeroto60times.com/fastest-cars-0-60-mph-times//

Tesla P100D bu listede 6. sırada, Taycan'da 18'de.
Bu listedeki diğer araçlar ütopik fiyatlara değil mi?
Yazdığınız araçlar verdiği performansa göre saçma derecede ucuz kalıyor.
Ben performans olarak en iyisi falan mı yazdım Hocam??? Elektrikli araç tercih edilirken ne gibi bir sebep var diye düşünüyorum? Bunlardan birisi de, Elektrik Motorunun ani verdiği Tork patlamasının mı zevk verdiği, bunun için mi tercih edildiği? Sorusu aklıma geldi. Sonuçta bizim gibi Ülke de yaşayan birisi için Tesla P100 ün fiyatı da utobik, Porsche 911 Turbo S in fiyatı da. Biz alsak alsak anca Renault Zoe falan alabiliriz bir ihtimal.

Ben size o zaman daha basit bir şekil de sorayım, siz tasarruf yapma amacıyla aldığınızı söylüyorsunuz, bunu bir açabilir misiniz? Nasıl tasarruf yapıyorsunuz? Örnek olarak Renault un B sınıfı aracını karşılaştıralım. Renault Clio 5 1.0 TCe X-tronic 227.000 TL (En Full Donanım), Renault Zoe 344.000 TL. Arada ki fark 117.000 TL. Buyurun bu farkı, Elektriğe 0 TL para verseniz bile kaç yılda amorti edebileceksiniz???


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
3 yıl
Binbaşı

Sağolun hocam. Videoyu izledim. Bir de merak ettiğim bir konu daha var. Kullandığınız süre içerisinde pil performansında bir düşüş oldu mu? Genelde telefonlardaki gibi bir sene sonra şarj tutmama, hızlı tükenme gibi sorunlar oluşabilir mi?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sürattrage
S
3 yıl
Yüzbaşı

Ben elektrikli araç kullanmıyorum. Sadece uzaktan izliyorum ve biraz da meraklısıyım. Ama Tesla Model S 130 bin kmde %11 kayıp oluşmuş. Zoe de 280 bin km de %15 lerden bahsediyorlardı. Erdem Çizmeci diye biri var. Onun youtube kanalında bu zoe nin videosu vardı.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Profes124
T
3 yıl
Yarbay

Elektrikli arabaların yanma problemi çözülemediği sürece aynı paraya satılsa dahi ister 5dk şarj olsun yine de benzinlisini alırım





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 28 Nisan 2021; 22:17:27 >

P
3 yıl
Binbaşı

Evet takip ediyorum o kanalı da. Ben de okuyunca elektrikli araç kullanıyorsunuz sandım.

Elektrik erken bir teknoloji. Ben akaryakıt seviyorum. Elektrik çok hızlı evet ancak bir 5.0 V8, 1.3 rotary, 2.0 T, 3.5 V6 tadı verir mi bilemem.

Saydığım motorları hiç kullanamadım bu arada :). Kullandığım en hacimli motor 2.2 cdi mercedes.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sürattrage
F
3 yıl
Binbaşı

elektrikli araçlar için biraz erken gibi ya, evet şarj istasyonları vs. epey yaygınlaştı ama benim korkum pil ve motor masrafları, pil ve motor yönünden sıkıntı yaşamayacağımı bilsem, ya da sıkıntı yaşarsam da ne kadar masrafı olacağını bilsem gider ikinci el zoe vs. bile alırım her türlü işimi görür 350 menzili olanlar. ama işte şans işi yani elinde patladı mı garantin yoksa affetmiyor anladığım kadarıyla.



S
3 yıl
Binbaşı

Türkiye şartlarında şuan elektrikli otomobil maaşlı çalışana lüks gibi. Alınabilir zoe var onunda fiyatı cep yakıyor. 300bin b sınıfı araca veren bizim gibi maaşlı çalışan olmaz. F/p araç kona bariz net. Eğer bir gün o kadar param olursa hiç düşünmeden alırım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Evde iki araç kullanılıyor ve her aracın günlük 60 km yolu oluyor. Tek aracın haftada 300, yılda 15600km sadece iş-ev arası yol yapması gerekiyor. Buna haftasonu şehir içi gezmelerini (pre-covid era) saymıyorum bile. Sitede şarj imkanı da vardı, araçlardan birini elektrikliye çevirerek sadece yakıttan yılda 5000tl civarında kazancım oldu.
2000'li yıllarda dizeller yaygınlaşmaya başlayınca, benzin kafası ile dizel alacak arkadaşlara aradaki farkı 100bin km'de çıkaraklarını söylüyordum. Onlarda bana satarken de farkın korunduğunu anlatırlardı. Bu da biraz o hesap aslında. 2018 Ağustos'da ikinci el olarak aldığım aracın ikinci el fiyatı 2 katından fazla arttı. Bu ara ikinci el fiyatları çok arttı.
Uzun yol konusu benim için mevcut elektrikli aracımla yapacağım bir yol olmaz, menzili çok uygun değil, ama 40kWh üstü pil kapasiteli bir araç ile (CCS portu olan) ana güzargahlarda seyahat sorunu beklemem. Planlama için ABRP en kolayı. Web sayfasından bir araç seçin, iX3 gibi, başlangıç ve bitiş noktasını seçtiğinizde seyahat süresi ve nerede ne kadar beklemeniz gerektiğini söylüyor.