Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
73
Cevap
7335
Tıklama
29
Öne Çıkarma
Cevap: Ekran kartı pazarı çöküşte: 2009’dan bu yana en büyük düşüş (4. sayfa)
L
geçen yıl
Yüzbaşı

2019-20 arası aynı istatistik 15milyon birim idi, şuan düşüş yaşanmış hali 75milyon birim. Söyleyeceklerim bu kadar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Yüzbaşı

İnşallah daha beter olsunlar. 4 bin serisini satışı çok çok düşük olucak kanaatindeyim. Öyle madencilik devri bitti Nvidia ancak bundan sonra avcunu yalar.




G
geçen yıl
Yarbay

Gtx 980 ti'ın 650 dolar fiyatla duyurulduğunu, 2.500 tl gibi bir meblağa aldığımızı hatırlıyorum. Sene 2015 temmuz ya da ağustos ayı idi. Şimdi rtx 4080'in çıkış fiyatı 1200 dolar, bakalım bize kaça gelecek.

Dolar bazında da baksan, tl bazında da baksan bu fiyatlar çok uçuk, hem de aşırı uçuk. Bu şartlar altında hiçbir şekilde kendime pc kuramıyorum, verebileceğim meblağlara alacağım sistemlere acıyorum.

Önceden 1500 dolar para koyduğunda alameti farika sistem toplardın, şimdi 1500 dolara sadece 3080 ti ekran kartı alabiliyorum. Hatta ona bile yetmiyor, 30 bin altı 3080 ti bulunmuyor bile. Velhaılı kelam, bu şartlar altında pc toplamanın, pc oyunculuğunda diretmenin imkanı yok (benim açımdan).

Oyuna ve oyunculuğa o kadar uzak kaldım ki evde iki tane konsol var (xbox series s ve one s) açıp oynayasım gelmiyor, o derece küstürdüler bizi. Bu saatten sonra da yana yakıla kriptocu arasın dursunlar.



S
geçen yıl
Teğmen

daha beter olurlar inşallah



P
geçen yıl
Binbaşı

2.el piyasası bile hâlâ yüksek. Bi 3090 bakalım dedik 2.ellerde 4 5 bin TL fark var. Hatta bir tanesi abartıp sıfır kartta 31bine 3090ti satılan yerde 30500e 3090 satıyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
geçen yıl
Yarbay

Sene 2006 , biraderim oyun hastası. SLI teknolojisi yeni yeni popüler olmaya başlamış. O zaman için paraya kıydı SLI teknolojili iki tane son model ekran kartı aldı, birbirine köprüledik. Canavar gibi cayır cayır

Derken yeni bir oyun çıktı. Doom serisinin bir serisi olabilir. Aldık hemen, kurmaya başladık. Tak ilk ekranda hata! Ekran kartınız bilmemne teknolojisini desteklemiyor.

Kardeşim de hasta, kartın birini çıkardı paldır küldür kırdı, diğerini zor kurtardım. Gİttik sonra bir daha ekran kartı aldık, diğerinin üzerinden bir iki ay geçmişken

Demem o ki bu sektör yanlış bir sektör.

Oyun ve ekran kartı sektörü sürekli birbirini destekliyor, birbirlerine ekmek yediriyor





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABCdiküçgeni -- 25 Kasım 2022; 8:43:2 >

L
geçen yıl
Yüzbaşı

Bir ara indirimlerde 3090suprim x 27bine düşmüştü, bilginiz olsun.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @pcpcpcpc
P
geçen yıl
Binbaşı

O kadar vermem mümkün değil, 2.el bakıyorum mecbur. Zaten custom kuracam kart açılmamış olsun yeter, o şekilde bakıyorum. O da suprim x olacak tabi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @lecnotr
C
geçen yıl
Yarbay

Normal bir durum. Kart fiyatlarındaki artışa rağmen, donanımın hakkını veren veya PC'de bambaşka deneyime dönüşen bir oyun yok. Hatta RT'den feragat edilirse, DLSS veya FSR açarak herhangi bir kartla yüksek performans alınabilir. Piyasayı, mining'in bitmesi dışında bu da etkiliyor.

Tabi bu durumlar eskiden de vardı, ama ben yine de Battlefield serisini yüksek performansta oynamak için sistemi güçlü tutuyordum. Mesela BF2042 için 5950X ve 3080 Ti'a geçmeyi düşünüyordum. Oyun rezil çıkınca o da iptal oldu.

Muhtemelen masaüstü PC'yi tamamen bırakıp, uzun bir süre sadece PS5'le devam edeceğim. Geçmişte hiç yapmadığım bir şeydi, ama BF serisi bitince bende bir motivasyon kalmadı.

CPU tarafı da, eski konsolların etkisi ve API tarafındaki gelişmelerle, iyice durgunlaştı. Masaüstümde hala duran i7 5820k gibi 8 yıllık çok eski bir işlemci, Cyberpunk 2077 gibi CPU'ya en çok yüklenen oyunlardan birini, full RT ve NPC sayısıyla 60+ FPS çalıştırıyor. (CPU sınırını kastediyorum). Takılma veya FPS dalgalanması falan da yok. Eğer AVX2 komut seti fark yaratmıyorsa, 10 yıllık 3930k'la da benzer performans alınabilir.

Eski zamanlarda, dual core geçişinde falan, 3 yıllık işlemciyle oyun açamadığımız olurdu. O dönemi günümüzle kıyaslamak doğru olmasa da, 10 yıllık işlemcilerle hala 60 FPS oyun oynamak, son düzgün Battlefield olan BF V'i ultra ayarda 120 Hz performansında açmak falan garip geliyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 28 Aralık 2022; 20:30:32 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
geçen yıl
Yarbay

iyi olmuş batarlar inşallah sürekli kart değiştirmeninde anlamı yok.BTC ilk çöktüğünde 3 bin dolara falan gerilediği dönem miningcinin tekinden neredeyse beleşe 500 tl idi o zaman RX 580 aldım hala onu kullanıyorum sıfır sıkıntı.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

R
geçen yıl
Yarbay

Çöksün çökmesine de bu durumun bize pek yansıyacağını zannetmiyorum bu ekonomi varken. Bin TL’ye satılacak tırışka telefon olmuş 6 bin TL.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
geçen yıl
Yüzbaşı

Boşun boşu boş insanlar toplanmış yine aynen ekran kartları bitcoinlerden dolayı artıyor puhahahha😂😂 olum az odanızdan çıkın da çıkın bi ekmek almaya gidin insan görün az awk sivilceleri asosyaller sizi😂😂



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
geçen yıl
Binbaşı

Kaçak elektrik kullananlar o kadar çok kar ediyordu ki ayda 1 tane kart ekliyorlardı sistemlerine.

Matematik bilsen şu cümleyi kurmazdın zaten. Nakiti olup ekran kartı almayana salak gözüyle bakılıyordu. Sen yatırım yaptıkça daha çok kazandığın bir sistemden bahsediyoruz. Emin ol 1000 tane ekran kartı alsan 1000 tane daha almak isterdin çünkü idle game oynar gibi coin kazıp para kazanıyordun.

Ne mağazalarda stok kalıyordu ne 2. elde ucuz fiyatlı ekran kartı.

Mining patlamasa şu an 4090'ları 75.000 versen gene bulamazdın.




Bu mesajda bahsedilenler: @Get Back
B
geçen yıl
Binbaşı

Zamanında 20-25k lardan satılan 6900xt leri 10k civarında görünce o kadar seviniyorum ki. Daha da beter olup iyice düşmesini bekliyorum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
geçen yıl
Yarbay

TL olarak değil döviz olarak bakın olaya. 10 yıl önce orta sengment kartlar 100 dolardı. Şimdi orta sengment kartlar 300 dolar.

SSD ucuz, işlemci ucuz, ram ucuz, anakart AMD tarafında ucuz İntel tarafında pahalı, ekran kartı hariç sistemi normal şekilde dizebiliyoruz. Lakin ekran kartına girince iş yok olmuyor. Orta seviye bir sistem topluyorsun 400 dolar tutuyor. Orta sengment kart alıyorsun 400 dolar. İyi bir şey toplayayım diyorsun sistem 600 700 dolar tutuyor. Ekran kartı 1000 dolar tutuyor.


Kafayı yemişler. 1000 dolar veren yok. Oyuncu adam ekran kartına 1000 dolar vermez. Gider 500 dolara konsol alır, 500 dolara da aboneliğin kralını alır. Sınırsız oyun oynar.



D
geçen yıl
Yarbay

TR de ekran kartı alım gücü yükselecek, diğer bileşenlerin fiyatları enflasyona bağlı makul artış gösterir, şişirme kart fiyatları dengeye oturacak illaki




D
geçen yıl
Yarbay

Ektiklerini biçiyorlar.

Birkaç yıl sadece madencilere çalıştılar, sadık müşterilerini soğuttular.

Enerji sorunu ve dünyanın gidişatı hesaba katılmadan sürekli daha çok enerji tüketen kartlar üretiyorlar. Oyun geliştiricilerini de bu yönde teşvik ediyorlar.

Bir de nvidia ceo su çıkıp "ekran kartları eski ucuz fiyatlara dönmesini boşuna beklemeyin" diye itici açıklamalar yapıyor.

Umarım çin kartları piyasayı domine eder