Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
492
Tıklama
5
Öne Çıkarma
DÜNYANIN EN MUTLU ÜLKELERİNDEN BİRİ, KOSTA RİKA
F
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olan Kosta Rika( İspanyolcadaki anlamı "zengin sahil"dir), kısa zamanda bu konumuna nasıl gelmiştir?Komşuları ve bütün dünya ülkeleri birbirini yiyip kavga ederken o kapılarını huzursuzluğa kapatmış durumdadır. Sadece ticarette muhatap oluyor.Bakanlık bütçelerine baktıklarında, özellikle silahlı kuvvetlerdeki bütçeyi, mademki savaş yok, komşuların işine karışmak yok, o halde orduya da gerek yok diyerek kaldırıyor.Dediğini de yapıyor. 50 yıldır kimsenin işine karışmıyor.Bu tutumu ile de 1987’de Nobel Barış Ödülü alıyor.Daha sonra iki adam parti kuruyor. Tüzükleri mutluluk üzerine olduğu için adı da “Mutluluk Partisi” oluyor.Seçiliyorlar. Biri Başbakan, diğeri Millî Eğitim bakanı oluyor.Mutlu olmak için ne mi yapıyorlar?Okullarda derslerin çoğu doğada yapılıyor. Çocuklar matematiği ağaç, çiçek sayarak öğreniyor. İlkokuldan mezun olabilmenin bir şartı da beş yılda dikilmesi gereken ağaç kotasını tutturmak. Finlandiya eğitim bakanı sık sık bu ülkeyi ziyaret edip feyz alıyor. (Biz Finlandiya’nın başarısını biliyor fakat esin kaynağını bilmiyoruz.)Yazılı ve görsel medyayı halkı aydınlatmak için kullanıyorlar.Aydınlar halkı aydınlatmak için ücretsiz seminerler veriyor.Orduyu lağvettikten sonra beş üniversite kuruyorlar, oradan gelen kaynakla halk doğuda, batıda ve kuzeyde başka diller konuşuyor. Üniversite mezunu her genç ise çok iyi derece İngilizce biliyor. Kimse kimsenin dilinin kaba ya da üstün olduğuyla uğraşmıyor.Doğa mutlak korunuyor. Ağaç kesmek, gecekondu, avm yapmak kesinlikle yasak.Evlenmek mi istiyorsunuz; 6 haftalık kursa gitmek zorundasınız. Geçemediniz, yine gideceksiniz.Anne-baba olmak mı istiyorsunuz, yine kurs. Çocuğunuzu içgüdülerinizle değil, bilinçli eğiteceksiniz.O kadar küçük bir ülke ki, dünyanın sadece binde 3’ü, ama doğa ve canlı çeşitliliğinde kara parçası çok daha büyük olan ülkelerden çok daha önde. Dünyadaki bütün canlı çeşitliliğinin % 6’sı bu ülkede. 850 kuş çeşidi, 1200 orkide, 600 kelebek çeşidi vs.Gelinen noktada;Halkın geliri, Avrupa halklarının 1/4’ü olmasına rağmen dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında son 10 yıldır ilk 10'a giriyorlar.Kişi başı ortalama yaşam süresi 79 yıl ile çoğu gelişmiş ülkeyi geride bırakıyorlar.Ordu yok, kavga yok, silâh yok.Halk adalete sonsuz güveniyor, kanunlar harfiyen uygulanıyor.Basın özgürlüğünde 2017 yılında 180 ülke içinde 6. sırada yer aldı.Dünyanın 2.muz üreticisi, ananas ve kahve de önemli yer tutuyor.O beş üniversiteden mezun gençlerin dijital ürünler tasarlayıp satarak ülke ekonomisine katkıları da tüm ekonominin % 24’ünü oluşturuyor.Komşuları Nikaragua, Panama iç işlerinde birbirini yiyen ülkeler. Bir tarafları da Karayip, Pasifik Okyanusu. Huzur içinde yaşayıp, saygıyla anılıyorlar. Orta Amerika’nın İsviçresi olarak anılan ülke, aslında oradan daha üstün..Oysa ki KOSTA RİKA,“Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesiyle kuşların, çiçeklerin sığındığı bir ülke. Selâmı bile, “PURA VIDA (saf yaşam)”

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



G
4 yıl
Yüzbaşı

inşallah salak bi lider çıkıp ordun yok seni mahvedicem demez.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

bilim yanındaysa orduya bu devirde gerek yok ,bak bir salgın her ülkeyi dize getirdi...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fsh77 -- 27 Eylül 2020; 23:45:18 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Alqu
H
4 yıl
Yarbay

Vay be, Güney Amerika ülkeleri genelde kötü diye biliyordum burayı çok merak ettim.Evlenmek ve çocuk yapmak için kurs olması muhteşem.



G
4 yıl
Yüzbaşı

Her yer için geçerli değil bu dediğin. Bir manyak lider çıkıp kosta rikayı işgal eder ? Sen orta doğuda ordusuz bir ülke kur mesela bakalım bilimin var diye sana dokunacaklar mı dokunmayacaklar mı ?doğası güzelmiş para birimine doğru baktıysam Tl ile güzel tatil yapılabilir ama uçak biraz pahalı.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @fsh77
F
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ordun yoksa gerekli önlimi alırsınkel kel bizim gibi olay olunca harekete gecersen kıç üstü kalırsın tabi :)kafanı kullanırsan her coğrafya sana cennet gelir !




Bu mesajda bahsedilenler: @Alqu
H
4 yıl
Yarbay

Biraz araştırdım, hayvanat bahçelerini kapatıp hayvanları salmışlar. Burada yazılanlar da eğer doğruysa insani gelişmişlik bakımından en iyi ülke benim gördüğüm.



H
4 yıl
Binbaşı

İlk uçakla Kosta Rikaya taşınıyorum



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Onbaşı

<p class="ql-align-justify">"Kosta Rika, henüz gelişmiş ülkeler kategorisinde gösterilmemekte. Gelir dağılımında çok dengeli bir tablo yok ve son yıllardaki politikalar, halkın yaklaşık yüzde 20’sinın yoksulluk sınırının altında yaşamasına sebep olmuş. Yine son yıllarda artan suç oranları, diğer pek çok Latin Amerika ülkesiyle hala kıyaslanamayacak seviyelerde olsa da halkta ciddi bir güvenlik sorunu algısı yaratıyor. Dolayısıyla Kosta Rika’da sorunların yaşanmadığını söylemek doğru olmaz. Ancak bu koşullardaki küçük bir ülke için tarihi boyunca demokrasiyi ve barışı ideal olarak belirlemek ve bu ideali diken üstündeki bir bölgede uzun süre yaşatmak, Kosta Rika’nın hanesine yazılması gereken önemli bir başarı olarak görülebilir."</p><p class="ql-align-justify"></p><p class="ql-align-justify">https://sahipkiran.org/2015/06/18/kostarika/</p>



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.