Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
299
Cevap
61857
Tıklama
22
Öne Çıkarma
Cevap: Dolandırıcılığa Karşı Önlem Önerileri (2. sayfa)
Şehir : #Adana
İlan Türü : #Satılık
B
12 yıl
Er
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Umutcan

Benden de bir öneri, "isme havale" şeklinde ödeme isteniyorsa direkt vazgeçin. Sağdan soldan araklanan birinin adı ve kimlik no'su
ile para çekebiliyorlar. Herhangi bir kayıt soru vs. yok, direkt gidip kimlik göstermeden atm'den çekebiliyorlar.

Benim yukarıda 10. maddede bahsettiğim şeyi yazmışsınız sanırım.



B
12 yıl
Er
Konu Sahibi

Sevgili arakdaşlar!

Bu konunun aslı, şuydu: Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Önlem Önerileri...

Birçok arkadaşın önerisi, desteği ve katkısıyla çokşükür konumuz oldukça olgun bir hâl aldı ve bu sayede, geçen seneden bugüne kadar dolandırıcılık olaylarında bariz düşüş meydana geldi. Buna ne kadar sevindiğimi anlatamam. O zamanlar, bu mağduriyetler sebebiyle hemen her gün birsürü dolandırıcılık konusu açılıyordu ve bu da beni son derece müteessir ediyordu. Buna bir çare aramaya koyuldum ve "Nasıl yapsam da bu mağduriyetlerin önüne geçebilsem" diye uzun süre bu konuda zihin yordum, tâbiri câizse beyin patlattım. Konuyu zihnimde olgunlaştırdıktan sonra da yukarıda linkini verdiğim konuyu açtım ve kısa zamanda birçok arkadaşın da destekleri ve fikrî katkılarıyla olgunlaştı, bugünlere geldi. Ardından da daha fazla kişinin istifadesi için bu konuyu, oradaki ilgili bölümden alıntı yaparak açtım.

Herkese, karşılıklı memnuniyet içerisinde yapılan alışverişler ve iyi forumlar diliyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 15 Temmuz 2012; 12:52:11 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
12 yıl
Er

güzel konu elinize sağlık. Bir katkı da benden olsun: "Satış sözleşmesi yapmayı unutmayın"


Bu mesaja 2 cevap geldi.
İ
12 yıl
Er

Satış sözleşmesi nasıl?



K
12 yıl
Er

4 tane alışverişim oldu şükür kazasız belasız atlattık hepsini :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Er

Çok güzel olmuş eline sağlık.
Bir tane madde de ben ekleyebilirmiyim?
-Alış veriş yapacağım kişinin adı soyadı varsa google ile aratıp web'de onun hakkında face olsun twit olsun bi yerlerde bilgileri varmı diye bakmak lazım. Ben bakıyorum oaralardaki bilgilerle bana verdiği bilgiler doğrumu karşılaştırıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
12 yıl
Er
Konu Sahibi

Bu da güzel bir öneri. O bilgileri yanlış veren adam, bir nevi yalancıdır ve yalan söyleyen, dolandırıcılıkta yapabilir ne de olsa.

Siz bir de şu konuya bakın bari. Bu konunun aslı orda ve o konu daha kapsamlı. İçinde, ikinci elde alışveriş sistemine dair yeni öneriler de var: Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Önlem Önerileri...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 19 Temmuz 2012; 10:33:26 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
12 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Bu da güzel bir öneri. O bilgileri yanlış veren adam, bir nevi yalancıdır ve yalan söyleyen, dolandırıcılıkta yapabilir ne de olsa.

Siz bir de şu konuya bakın bari. Bu konunun aslı orda ve o konu daha kapsamlı. İçinde, ikinci elde alışveriş sistemine dair yeni öneriler de var: Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Önlem Önerileri...


Mürsel Abicim Sen yapacagını yapmışın artık Geçen açtıgın konuyuda baştan sona okudum güzel fikirler mevcut ancak Forum yönetiminin bu foruma yapacak iyilikleri yada geliştiricekleri bişeyleri kalmamış sanki. Baksana 7 Ay olmuş tık yok. Sanalpazarla anlaşma oldu da zaten aynı sistem adamla burdan konuşup ordan alırım aynı şey bi faydası yok + yüzde 5 te komisyon var o zaman ne farkı kaldı. Fikirler güzel o fikirlerden gerçekten sistemde yararlı olanlar ayıklanıp hayata geçirilmesi lazım. Ki binlerce üyesi olan bi foruma teknoloji haber platformuna yakışmayan dolandırcılık haberlerini okumayalım artık.

Fikir beyan eden çaba gösteren arkadaşları Kutluyorum.

Mürsel abi sanada Bu konuda gösterdigin çabadan ötürü ayrıca teşekkür ediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
12 yıl
Er
Konu Sahibi

Ben teşekkür ederim.

Sanalpazar anlaşması bence de bir adım değildi. Hatta bu konu üzerine orada BeyazBüyü ile bir geyik bile yapmıştık. Önceden ben de emeğimin boşa gittiğini düşünüyordum ama artık düşünmüyorum. Çünkü, geçen sene bu zamanlar dolandırıcılık olayları resmen tavan yapmış durumdaydı ve hergün belki onlarca konu açılıyordu ve dolandırıcılar, forumda resmen fink atıyorlardı. Öyle ki, ikinci el bölümüne giripte bir dolandırıcı ilanına denk gelmediğim gün neredeyse yoktu. Onları ne yapıp edip banlattırıyorduk tabi ama banlanana kadar da yine bazı kimseleri mağdur ediyorlardı. Bunlar da benim canımı çok sıkıyordu ve insanların paralarının göz göre göre çalınmasına üzülüyordum. Önümde bazı mağduriyetler yaşanıyordu ve benim tek yapabildiğim (o gün için) öylece bakmak oluyordu sadece. Bu ise benim hazmedebileceğim birşey değildi; birşey yapmalıydım ama ne? Kendi kendime, "Nasıl bir taktik geliştirsem de dolandırıcıların önüne geçsem, şu mağduriyetleri önlesem?" diye uzun süren düşüncelerin ardından, meseleyi zihnimde olgunlaştırdıktan sonra açmıştım konuyu. Zaman içinde, sandığımdan da öte destekçisi oldu zaten.

Bunların hepsi bir yana, eğer bugünlerde de geçen senede olduğu gibi günde onlarca dolandırıcılık konusu açılmıyorsa, dolandırıcılar artık eskisi gibi ikinci el bölümünde fink atamıyorlarsa, bunda bu konunun etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. Şu anda tek-tük konu açılıyor. Onu da son derece tabii karşılıyorum. Çünkü, o konuda da yazdığım üzere % 100 önlemek imkânsız. Amaç, bu olayları asgariye indirmekti ki, bunda da büyük yol katettiğimizi çok rahat şekilde görebiliyorum. Sizce de öyle değil mi? Dikkat ediyorum da, şu anda bile mağdur olanların istisnasız olarak hepsi, bu konudan habersiz olanlar.

Eğer oradaki önerilere, yönetimden de destek gelmiş olsaydı, daha bir güzel olurdu şu an ki vaziyet.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 28 Aralık 2012; 10:19:25 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
12 yıl
Er

Alışveriş yapacak kişiler kesinlikle bu bilgileri göz önünde bulundurmalı.
Çok yaralı bir konu olmuş, ellerinize sağlık


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Er

çok yararlı bilgiler bunlar, tskler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
12 yıl
Er

Bende profil niye gizlenir anlamış değilim.. Böyle kişilerden alıcıysanız kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.

Gerçekten faydalı bir konu.



O
12 yıl
Er

tesekkurler faydali bir konu olmus.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
12 yıl
Er

Ürün Alıp-Satarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

1- Üye ne kadar zamandır forumda?
2- Kaç referansı var ve bu referansları tabiri caizse 3 kuruşluk şeyleri satarak mı almış, yoksa pahalı ürünler satarak mı almış?
3- Referanslarını çok kısa bir süre içinde mi yapmış, yoksa geniş bir zaman diliminde ki? (Dolandırıcıların ortak özelliklerinden biri de, kısa sürede çok sayıda referans elde etmeleridir).
4- Referans aldığı kişilerin üyelik geçmişleri ne? Yeni üye mi? Yoksa mesaj sayısı az olsa bile eski üye mi? Onun referans durumu, arkadaş durumu vs nasıl?
5- Profili açık mı? Benim için olmazsa olmaz bir etken mesela. Ürün satarken çok önemli değilse de, alırken çok önemli. Kimden neyi gizliyoruz?
6- İlanında açıklayıcı çok bilginin eksik olmasına rağmen ilan açıldıktan çok kısa bir süre içinde kapatılmasından ciddi rahatsızlık duyuyorum. Alan kişiyi de araştırıyorum, fake üye mi diye! "Referans sayısını artırmak için yapılmış bir oyun mu bu?" yani diye...
7- Profili açıksa kaç arkadaşı var, bunlardan ne kadarı eski ve bilinen üyeler?
8- Her malın bir ederi vardır. Ürünü değerinin çok altında mı satıyor, yoksa yaklaşık değerinden mi? Kimse iyi malını ucuza vermez (istisnalar hariç)!
9- Ürünle ve kendisiyle ilgili olarak bilgi istediğinizde bunları size hemen verebiliyor mu, yoksa kem-küm edip geçiştiriyor mu veya size bilgi istediğiniz konuda dönmemezlik ediyor mu?
10- Ödeme yapacağınız zaman sizden parayı ne şekilde istiyor? Gerçek ismiyle birlikte IBAN no veya hesap numarası mı? Yoksa başka şekillerde mi? Mesela işcep yöntemiyle mi?
11- Ürünü alacak kişi, forumda satılık ilanları mevcut olduğu halde, ürünü o ilanlardan birinin sahibine başvurarak mı alıyor, yoksa alınık ilanı mı açıyor? (Aradığı ürünün forumda veya başka yerde bulunmadığı durumlar hariç)
12- Alıcı olsun, satıcı olsun, başkasının ilanını baltalayıcı ve tartışmaya sebep olabilecek mesajlar atan biri mi?
13- Daha önce sorunlu alışverişi olmuş mu?
14- Alışveriş yapacağınız kişiyi internette arayıp, onun hakkında bilgi edinmeye çalışın. Bulduğunuz bilgilerle, onun size verdiği bilgiler arasında tezatlık olup-olmadığını kontrol edin.



Dikkatli olun..

- Foruma üye oldukları gün ilan açarlar ve o kadar şanslıdırlar ki(!) yine aynı gün üye olmuş biri anında (3-5 dakika içinde) o hayali ürünü alıp kendilerine referans olurlar..

- Yeni üyeleri alışveriş öncesi mutlaka araştırın. Forumda konusu elbet vardır ama bir kez daha hatırlatalım: Yeni dolandırma taktikleri; alınık ve takaslık ürünlerin hepsine (model marka vs. değişmez ne hikmetse bütün ürünler ellerinde(!) mevcuttur) mesaj atmalarıdır.

Foruma yeni üye olup alışveriş yapmak isteyenler. bocekgrafik'in açtığı konuyu mutlaka okuyun-dikkate alın.

Dolandırılmadan alışveriş yapmak ümidi ile..
Hayırlı alışverişler..


Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
12 yıl
Er

Son derece yerinde tespitler olmuş.

Ben forum üzerinde hemen hemen hep İstanbul dan ürün aldım, tanıdıklarım orada çok (ELBETTEKİ deneyerek kontrol ederek) onlar vasıtasıyla elden aldırıyorum ki bu şekilde sorunsuz pek çok alış verişlerim oldu. Ayrıca kişi kendini tanıtıyormu bakıyorum eğer yeri yurdu belli ise (resmi kurum da çalışıyorsa mesela) telefon numarasını buluyorum kurumun ve oradan ulaşıp teyit ediyorum.

Eğer hiç birisi yoksa kesinlikle almıyorum.

Ben doktorum ben mühendisim diyene inanarak araştırmadan etmeden para havale eden sonra vay yandıma düşen arkadaşlarım var. Aman diyorum dikkatli olun. Referansı bol olup sorunlu alışverişler bölümüne şikayet edilen üyeler var ve insan çok şaşırıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hidden -- 7 Ağustos 2012; 15:44:44 >

M
12 yıl
Er

Peki dolandırıldığınızı düşünürseniz resmi hangi makamlara başvurabiliriz arkadaşlar.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
12 yıl
Er

bilgi ve konu için teşekkürler..



E
12 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: mersinaki

Peki dolandırıldığınızı düşünürseniz resmi hangi makamlara başvurabiliriz arkadaşlar.

tam emin olmamakla birlikte savcılık diye biliyorum, benim abimin de kredi kartından alışveriş yapılmıştı, savcılığa başvurmuştu. yalnız en yavaş işleyen konular dolandırıcılık olayları. hele ki buradaki gibi alışveriş konuları, çoğu zaman alıcı, dolandırıcıya kendi rızası ile havale/eft yaptığı için ortada suç unsuru bulunamadığından dava düşüyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
11 yıl
Er

Eğer cok önemli bir alışveriş ise ve satıcı ile anlaşmış iseniz...Yakın bir tanıdığınız vasıtasıyla satıcıya başka bir alıcı gibi davrandırarak ağız yoklamak, davranışlarını gözlemlemek te çok önemlidir...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
T
11 yıl
Er

Elden teslim alışverişin havale ile yapılan alışverişten pek farkı yok ürünü yine deneyerek alamıyorsunuz her ürün almak ayrı bir eziyet bir ton sorun çıkıyor ve güvenmek zorun da kalıyorsunuz.

Kendi kendi me diyorum bir gün kazık yıyecegız ama ne zaman